
Recepti - MEŠANO
#1
Posted 04 April 2005 - 09:31 PM
Sestavine za 4 osebe:
500 ml grškega jogurta ali 500 ml navadnega jogurta
200 ml kisle smetane
500 g kumar
10 strokov česna
1 žlička soli
ščepec popra
PRIPRAVA:
Česen najprej zdrobimo, potem pa sesekljamo. Kumare operemo in olupimo, nato jih naribamo na tanke lističe in posolimo. Počakamo 5 minut, da sol učinkuje, nato pa iz kumar iztisnemo čim več vode.
V posodi zmešamo jogurt, ožete kumare in sesekljan česen. Postrežemo.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#2
Posted 04 April 2005 - 09:33 PM
Potrebujemo:
1,5 kg škampov
100 ml oljčnega olja
1 čebulo
2 stroka česna
300 ml belega vina
50 g surovega masla
1 limono
250 g sesekljanega olupljenega paradižnika
peteršilj
ščepec soli
ščepec popra
20 g drobtin
ribjo osnovo
PRIPRAVA:
Čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, dodamo še česen, da zadiši.
Paradižnik potopimo za minuto, dve v vrelo vodo, da ga brez truga olupimo. Narežemo ga na kockice in stresemo na čebulo in česen.
Dodamo oprane škampe, začimbe in zalijemo z vinom. Dušimo jih 20 minut.
Proti koncu zalijemo z ribjo osnovo (ostanke rib kuhamo skupaj z jušno zelenjavo) in dodamo drobtine, da se omaka zgosti.
Na servirni krožnik zlijemo omako in naložimo škampe. Ponudimo s polento ali kuhanim krompirjem.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#3
Posted 04 April 2005 - 09:35 PM
Sestavine za 4 osebe:
ZA TESTO:
600 g moke
40 g kvasa
80 g masla
3 jajca
1 žlico ruma
250 ml mleka
limonino lupino
drobtine
sol
ZA NADEV:
3 šopke pehtrana
150 g masla
100 g sladkorja
3 jajca
250 ml sladke smetane
PRIPRAVA:
Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, mu prilijemo dve žlici mlačnega mleka, dodamo dve žlici moke in žličko sladkorja. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja.
Medtem penasto zmešamo maslo, dve jajci in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlačno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino ter penasto umešana jajca s sladkorjem in maslom.
Iz pogrete moke, vzhajanega kvasa in mlečne mešanice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Pokrijemo ga s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja.
Za nadev umešamo maslo z rumenjaki in sladkorjem, dodamo zelo gosto smetano in nazadnje sneg iz beljakov.
Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, ga razvaljamo za prst na debelo. Namažemo ga z nadevom, potresemo s sesekljanim pehtranom, tesno zvijemo v zvitek in položimo v pomaščen in z drobtinami potresen model.
Postavimo ga na toplo, da še enkrat vzhaja. Potem potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico.
Pečemo jo približno eno uro. Ko je pečena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorjica ne odstopi.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#4
Posted 04 April 2005 - 09:36 PM
Sestavine za 4 osebe:
400 g listnatega testa
ščepec soli
žlička balzamičnega kisa
Nadev:
300 g orehov
200 g skute
naribana limonina lupina
2 žlici sladkorja
1 žlica vaniljevega sladkorja
50 g rozin
100 g masla
Vaniljeva krema:
100 g vaniljevega sladoleda
100 g vaniljeve čokolade
PRIPRAVA:
Pripravimo testo in ga razvaljamo.
Orehe zmeljemo, vmešamo skuto, nastrgano limonino lupino, sladkor, vaniljin sladkor in rozine.
Maslo raztopimo in ga dodamo v nadev. Vse dobro premešamo in nadev razmažemo po testu, nato pa zvijemo v štrukelj, ga zavijemo v krpo in damo kuhat v osoljeno vrelo vodo. Kuhamo približno 20 minut.
V posodi segrejemo vodo. V manjšo posodo nadrobimo vaniljevo čokolado. Posodico s čokolado namakamo v vroči vodi, dokler se čokolada ne raztopi. Dodamo vaniljev sladoled in pustimo posodo še vedno v vroči vodi, dokler se tudi sladoled rahlo ne stopi.
Štrukelj odcedimo, odvijemo in narežemo na rezine. Prelijemo jih z vaniljevo kremo in pokapamo z balzamičnim kisom.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#5
Posted 06 April 2005 - 01:21 AM
Sestavine:
MANJŠA BUČKA
SOL
3 DO 4 ŽLICE MOKE
1 JAJCE
OLJE
MLEKO
Priprava:
Bučko olupimo, ji izdolbemo sredico, jo naribamo, posolimo in pustimo stati 15 minut, da pusti vodo. Nato ji dodamo moko in jajce, ter zmešamo, da nastane gosta masa.
V ponvi segrejemo olje. Z žlico oblikujemo iz bučk polpetke, katere popečemo na olivnem olju. Pečemo približno 10 minut, odstavimo; položimo na krožnik ter ponudimo z mlekom.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#6
Posted 06 April 2005 - 01:22 AM
Sestavine:
melancane, paradižnik, sir, sol, poper, origano, timijan, olje
Priprava:
Pripraviš nadev: sredico melancan narežeš na kocke. Te prepražiš na olivnem olju, začiniš. Pražiš 10 minut (do mehkega).
Paradižnik olupiš, narežeš na kolobarje.
Vzameš polovice melancan, jih nadevaš z nadevom, nato položiš kolobarje paradižnika, ter na koncu posuješ z naribanim sirom. Pečeš v vroči pečici okoli 40 minut
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#7
Posted 06 April 2005 - 01:24 AM
Sestavine:
50 dag bučk
srednje velik jajčevec
25 dag makaronov
2 čebuli
2 česnova stroka
1,25 dl olivnega olja
malo soli
sveže zmlet poper
5 bazilikovih listov
30 dag salame (tanke rezine)
12 dag mocarele
3 jedilne žlice naribanega parmezana
maščoba za model
Priprava:
Makarone skuhamo al dente v vreli posoljeni vodi in odcedimo. Jajčevec operemo, narežemo na kocke, solimo in pustimo približno 20 minut. Bučke operemo, očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno narežemo. Česen olupimo in stisnemo. Bazilikove liste operemo in ne predrobno nasekljamo. Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine.
Pečico segrejemo na 200°C. V kozici močno segrejemo olivno olje. Najprej zarumenimo čebulo in česen, nato dodamo jajčevec in bučke ter zdušimo. Začinimo s poprom in malo soli ter dodamo sesekljano baziliko. Makarone, zelenjavo in salamo zložimo v plasteh v pomaščen model za narastek, obložimo z rezinami mocarele in posipamo s parmezanom. Popečemo v prej ogreti pečici (ca. 20 minut).
tole je zanimivo:
Krizantemini ocvrtki s smetanovim prelivom
Sestavine:
4 dl vode,
4 dl mleka,
sol,
5 dag margarine,
30 dag pšeničnega zdroba,
3 jajca,
cvetove krizanteme,
maščoba za cvrenje,
regrat,
2 trdo kuhani jajci,
10 dag krompirja,
0.5 dl belega olja,
kis,
sol,
poper.
Priprava:
Vodo, mleko, sol in margarino damo v lonec ter pustimo do vretja, ko zavre ob stalnem mešanju dodajamo zdrob. Ko se dobro zgosti odstavimo in ohladimo, ter mu dodamo drugo za drugim cela jajca nato pa še drobno narezan regrat.Na deski potreseni z drobtinami, oblikujemo iz mase štruco iz nje pa oblikujemosvaljke, ki jih v vročem olju ocvremo. Zraven ponudimo regratovo omako, ki jo pripravimo tako da naribanemu krompirju dodamo naribana jajca, olje, sol, kis, poper, narezan regrat ter dobro premešamo.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#8
Posted 06 April 2005 - 01:32 AM
Sestavine:
makaroni
mavrahi ali druga vrst gob
čemaž
smetana
maslo
gorgonzola ali
druga vrsta sira
sol
Priprava:
Makarone skuhamo.V ponvi raztopimo maslo, prepražimo gobe in drobno narezan čemaž, dodamo smetano-mešanico sladke in kisle. Nekaj časa naj se duši. Na koncu dodamo gorgonzolo, da se razpusti in nastane omaka. Dodamo makarone in premešamo. Solimo po okusu.
Tunin namaz
Sestavine:
1. konzerva tune
2. 5 kaper
3. 2 kisli kumari
4. polovica beljaka
6. majoneza po okusu (2 žlici)
7. žlica ali več kisle smetane
9. začimbe (majaron, bazilika, šatraj, origano) vsako peščico
10. parmezan
Priprava:
Vse naštete sestavine stresemo v posodo, premešamo s paličnim mešalnikom in postrežemo. Za redčenje namaza lahko dodajamo jogurt. Za zgoščevanje namaza dodajamo parmezan ali topljeni sir.
Spomladanski zvitki na regratovi posteljici
Sestavine za 4 osebe:
Piščančki file PP 40 dag
Čebula 5 dag
Paradižnik 10 dag
Sir parmezan 5 dag
Sladka smetana 0,5 dcl
Jajce 1 kom
Listnato testo 20 dag
Regrat 30 dag
Krompir 10 dag
Bučno olje 0,5 dcl
Kis 0,3 dcl
Sol, poper, timijan, rožmarin, maslo.
Priprava:
Na kocke narezano piščančje meso osolimo, opečemo na vročem maslu, dodamo čebulo in popražimo, nato dodamo še paradižnik in vse skupaj dušimo 5 minut. Na koncu dodamo sladko smetano, parmezan in začimbe, pustimo, da prevre in odstavimo, da se nadev ohladi.
Testo razvaljamo, razrežemo na štiri enake dele, namažemo z jajcem in nadevamo pripravljeni nadev. Zvijemo in položimo v pekač ter pečemo 15 minut pri 200 oC.
Regrat narežemo na drobno, dodamo kuhan krompir, olje, kis, sol in naredimo solato, jo položimo na krožnik, nanjo pa zvitek.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#9
Posted 06 April 2005 - 01:43 AM
Sestavine za 6 oseb:
500 g majhnega krompirja,
40 sončičnih semen,
40 g kalčkov,
125 g tanko narezane šunke,
1 kozarček mešane kisle zelenjave,
750 g različnih vrst kruha,
1 čebulo,
zavitek začimb za solato,
3-4 žlice belega vinskega kisa,
sol,
poper,
1/2 žličke gorčice,
3 žlice olja,
1 glavo zelene solate,
250 g šampinjonov,
250 g majhnega paradižnika,
500 g pikantnega sira,
400 g sira ementaler,
1 strok česna,
450 ml belega, suhega vina,
1 žlico limoninega soka,
2 žličke jedilnega škroba,
3-4 cl žganja,
nariban muškatni orešček.
Priprava:
Krompir kuhamo v lupinah 20 minut. Kuhanega olupimo. Sončnična semena prepražimo v ponvi brez maščobe. Ohladimo. Kalčke, šunko in kislo zelenjavo zložimo na servirni krožnik. Kruh zrežemo na kocke.
Čebulo olupimo in drobno zrežemo. Zmešamo jo z zelišči, kisom, soljo, poprom in gorčico. Utepemo olje. Solato očistimo, zrežemo na koščke in zmešamo s prelivom. Gobe, paradižnik in solato ponudimo v skodelicah. Sir naribamo. Posodo za fondue natremo s česnom. Vino in limonin sok segrejemo v posodi. Dodamo sir in mešamo dokler ne zavre. Jedilni škrob gladko zmešamo z žganjem. Dodamo siru, ko zavre. Začinimo. Ponudimo.
mmm
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#10
Posted 20 April 2006 - 11:16 PM
ČESNOV KRUH
¾ mehke gladke moke
1 kvas
2 veliki žlici rame
3 velike žlice kisle smetane
2 veliki žlici sladkorja
1 mala žlica soli
½ l mleka
Vse skupaj zgneteš in razdeliš na dva enaka dela in daš počivati za 45 minut, nato razvaljaš. Medtem pripraviš: 8-10 strokov česna, peteršilj, olivno olje in maso zmešaš.
Nato oba dela testa razvaljaš in namažeš z maso ter daš pečt v hladno pečico na 160°C za 45 minut. Česnov kruh lahko namažeš s stepenim jajcem.
#11
Posted 22 April 2006 - 03:08 PM
1 maslo
1 malo konzervirano tuno
1 mala čebula – narezana
1 strok česna – strt ali nasekljan
1 žlička ajvarja
1 tubica majoneze
sok ene limone
nasekljan česen ali drobnjak
Vse sestavine pomešamo v pastozno maso in namaz pred serviranjem ohladimo.
JAJČNI NAMAZ
1 maslo
Kuhana jajca
Čebula, česen
Nariban korenček
Kuhana jajca in ostale sestavine pomešamo v mazavo maso in primerno ohladimo.
#12
Posted 02 May 2006 - 07:59 AM
Sestavine:
*10 slanih palačink
*10 rezin šunke
*10 rezin sira
*jajce
*drobtine
*moka
*olje za cvrenje
Postopek
Spečemo palačinke. V še tople palačinke zavijemo kos sira in kos šunke, ter palačinko zapremo tako, da je čimbolj zavita(pri straneh je malce težko to spodviti notri, vendar ni nič narobe, ker sir ne zleze ven). Potem povaljamo po moki iz obeh strani, nato po jajcu iz obeh strani, ter na koncu še v drobtinah iz obeh strani. Damo v dobro segreto olje, ter pohamo toliko časa, dokler se ne naredi zlata skorjica. Zraven se lepo poda pire krompir ali pomfri.
Dober tek!
#13
Posted 17 May 2006 - 03:19 PM
Zrezke potolčemo, natremo s soljo, poprom in malo česna.
Nato jih popečemo na vročem olju, dokler niso lepo rjavo zapečeni, približno 20-30 minut, odvisno od debeline.
Vmes jih malo zalivamo z belim vinom.
Ko so pečeni, jih vzamemo iz ponve,
v njej pa raztopimo nekaj trikotnikov zdenka sirčka (2 ali 3) ter dolijemo sladko smetano, pustimo, da se raztopi in povre, nato spet damo noter zrezke in pustimo še nekaj minut, da se dobro prepojijo okusi.
Zraven skuhamo široke rezance, riž, torteline..po želji.
Meni je to super kosilo, narejeno v pol ure

#14
Posted 17 May 2006 - 03:37 PM

pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
#15
Posted 03 July 2006 - 03:18 PM

#16
Posted 03 July 2006 - 07:49 PM

Pa nadevane melancane bom tudi, ko nam bojo na vrtu dozoreli.
#17
Posted 02 February 2007 - 08:24 AM
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
#18
Posted 13 March 2007 - 12:34 AM
Tunin steak na žaru

Potrebujete:
- file tune
- sol
- poper
- rožmarin
- kokosovo maslo
- olivno olje
- peteršilj
- česen
Priprava:
Ponev za žar namastite z majhnim koščkom kokosovega masla ter jo močno segrejte. Steake (cca. 150 – 180 g/steak; cca. 2 cm debeline) posolite, poprajte in dodajte med prsti strt rožmarin. Popecite jih, pri čemer bodite pozorni na čas– na posamezni strani jih pecite le cca. 3 minute. Na sredini morajo biti steaki roza – če jih boste prepekli, bo njihov okus (in struktura) spominjal na staro govedino.
Iz žlice olivnega olja, sesekljanega peteršilja in česna pripravite tržaško omako in jo ponudite k jedi.
vir: http://www.maxximum-portal.com
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#19
Posted 24 March 2007 - 04:27 PM
- 1kg bele moke
- pol litra mleka
- 2 žlici sladkorja
- 10 žlic olja
- 3 majhne žličke soli
- 2 kocki kvasa
- jajčka za premaz
V posodico nadrobimo kvas mu dodamo 2 žlici sladkorja in malo segretega mleka, ki ga vzamemo od tistega zgoraj omenjenega pol litra. Počakamo, da kipne in to potem dodamo vsem drugim sestavinam. Testo pregnetemo in lahko kar začnemo z oblikovanjem. Jaz naredim take polžke. Premažemo z jajčko in posujemo z makom, sezamom, grobo soljo...
Sem jih ravno danes spekla, mmmm kako so dobri!

#20
Posted 24 March 2007 - 05:09 PM
uau, čudovito

S soljo morajo biti najboljši. ;p
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users