za začetek naj povem, da imam 17 let staro maltežanko, ki je čistokrvna, a brez rodovnika (ker smo kupovali družabnika in prijatelja in ne razstavni primerek nam je bilo vseeno). rodovnika nima, ker je bila uvožena iz češke in so vzrediteljici vzeli vzrejno dovoljenje, ker je imela pse samo za prodajo in izvoz. lahko bi se mi zgodila, da bi kužika poginila kaj kmalu, ampak po 17 letih še vedno lešo živi, nam občasno s terorjem pije kri in je vse super. (Mladoletna, zamisli si, moj pes je strejši od tebe!!! malo heca, da ne bo pomote).
prej smo imeli čistokrvno čivavo, ki pa je po enem letu šla na evtanazijo. diagnoza: neozdravljiva epilepsija. in ta pes je imel rodovnik, v katerem je bilo napisano ne vem koliko linij nazaj.
tako, da jaz misli, da če se bom še kdaj odločala za psa in ne bo iz zavetišča (za kar se bom po vsej verjetnosti odločila), bom poiskala leglo, ki je čistokrvno, a pes nima rodovnika. če pristopaš v nakup psa po sisitemu, da te bo vsak "nategnil" potem pa res ne vem. poznam veliko ljudi in njihovih psov, ki so zaradi takšnega ali drugačnega razloga nerodovniški (a čistokrvi) pa jim nič ne manjka in niso nič drugorazredni.
Oh ja, le kje sem jaz to zapisala ?

Rekla sem, da že v primeru, ko bi kupovala čistokrvnega psa brez rodovnika, BI se odločila za eno fajn družino, ki je svoje, sicer nerodovniško leglo vzgajala z ljubeznijo in za njih lepo skrbela .. v tem ne vidim nategovanja kupcev. Mislim, tako "rekla" (razmišljala, karkoli ..

Sicer sem pa vesela za vas in vaše psičke, da so zdravi .. še na mnoga leta !

Se pa tudi strinjam v zvezi z muckami ... jih je tolko na cesti, da komot vzameš takšnega in mu rešiš življenje in podariš ljubezen