
HITRI RECEPTI
#1
Posted 11 April 2007 - 02:00 PM
jaz imam vedno dilemo, kaj bi lahko na hitro "skup vrgla" za eno preprosto, vendar okusno kosilo (da priprav in kuhanja/pečenja ne bi bilo za več kot 40 minut).
Zanimajo me, če imate kakšne recepte za pripravo takih jedi.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
#2
Posted 11 April 2007 - 02:07 PM
Rio Mare ima zdaj ene relativno nove tune - Puttanesca (ziher poznaš). V treh različicah - s pekočo papriko & česnom, z baziliko in pa z mediteransko zelenjavo. Ne rabiš predhodno delat nobene omake, ker so v bistvu že do konca pripravljene. Ful so okusne, jaz sem probala vse tri. Skuhaš testenine, v eni ponvi malo segreješ to tuno in potem daš testenine noter, da se še malo popečejo in voila, jako okusen obrok je že tu! Dela pa vsega skupaj za 15 minut.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#3
Posted 11 April 2007 - 03:10 PM
Dostikrat se mi zdi, da me kakšen receprt odvrne samo zato, ker si ne znam sama sebe predstavljat za štedilnikon par ur skupaj (kaj čem, nisem domačica po duši). Če bi bila pa kakšna zadevščina hitrejša, bi se pa celo podstopila.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
#4
Posted 11 April 2007 - 03:36 PM

#5
Posted 11 April 2007 - 04:27 PM
hitro pripravljene maš tudi riže na ah in oh okusov. Eden mojih najljubših jedi je ravno riž s špinačo. --> prepražim čebulo in začimbe, vržem not zamrznjene, še boljše sveže, liste špinače, 1/2 pomaranče in riž. Edina jed, kjer dodam še polovico zelenjavne jušne kocke. Zalijem z vodo. Pazi, da se ti ne prime. Proti koncu moraš kar zraven stat in mešat. Vse skupaj se dela cca. 20 min. To velja za riž Zlato polje - Sant'Andrea: za rižote, priloge in sladice. Rumena pakunga, čas kuhanja 12-15 min.
Zelo hitro se nardi tudi kaka kitajska varianta ---> čebula, česen, začimbe prepražiš, narežeš zelenjavo (obvezno daš rumeno in rdečo papriko, ki poleg odličnega okusa, data še lep videz) na dolge, tanke rezine. Lahko dodaš še arašide. Skuhaš riž - brez začimb ali z. Enkrat sem dodala še pol breskve iz breskovega kompota. Ni blo slabo. Nekateri dajo not ananas, a meni osebno ni dobro.
Za mesojede (včasih se motam atiju v kuhnji in malo gledam na šporhet, drugače pa še mesne različice nisem pripravljala):
V drugi ponvi prepražiš ali pa popečeš rezine puranjega, piščančjega? mesa. Dodaš ustrezne začimbe. Vse skupaj pol zmešaš z zelenjavo.
Zelo ajnfoh in dobro!
Če se mi bo pol dalo, napišem še kaj. Zdaj grem jest superd duper dobro mamino zelenjavno lazanjo.

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee
opera_volgae_malek
#6
Posted 11 April 2007 - 07:50 PM
#7
Posted 11 April 2007 - 11:35 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
#8
Posted 12 April 2007 - 07:25 AM

#9
Posted 12 April 2007 - 08:22 AM
Malancano in bučko olupiš, narežeš na kocke 1x1 cm, posoliš in pustiš cca 1/2 ure, da spustita vodo.
Na olju popražiš na majhne trakce/kocke narezano (piščančje) meso. Ko dobijo "zlato" barvo odstaviš. Kar v isti ponvi popražiš bučke in malancane, narezano papriko,... (zelenjavo dodajaš po želji). Čisto na koncu dodaš sezamova semena (čisto malo), popražene arašide ali indijske oreščke in pa na drobno nasekjan česen. Primešaš še meso. Posoliš, dodaš začimbe (bazilika, poper, petršilj,...)
Med praženjem pripraviš kus-kus po navodilih na vrečki

Vse skupaj zmešaš in wala.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
#10
Posted 12 April 2007 - 09:14 AM
Evey Hammond: Who are you?
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
Evey Hammond: Well I can see that.
V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.
#11
Posted 12 April 2007 - 10:25 AM
Vzame ti cca 20 min...
BELA TUNINA OMAKA Z BUCKAMI
Lahko polijes po testeninah,njokih,jes zraven krompirja itd.
Sestavine(za eno osebo):
-kisla smetana v loncku (tamalem)
-bucka (vseeno je koliko je velika,odvisno koliko rad imas bucke:))
-tuna v konzervi (1-2 plocevniki Rio Mare)
-vegeta ali sol
-ena čebula
-pol stroka cesna
Priprava:
Za zacetek,pristavis ze kar vodo za njoke/krompir/testenine,da se bodo vmes skuhali,ko bomo pripravljali to omako.
Vzames posodo,das v njo malce olja(toliko da se cebula omehca in ne zazge),potem narezes cebulo in jo prazis toliko da postane mehka-malce lahko porumeni-cca prazimo na zmernem ognju 10 min.
Vmes narezemo se bucko,lahko jo narezemo z lupino ali brez na tanke rezine ali majhne kocke in jo dodamo cebuli.Potem dodamo se polovico stroka cesna(ki je narezan zelo na drobno),premesamo in pustimo toliko,da se bucka malce omehca-da je "aldente" (malce trda,malce mehka).To se pri bucki zgodi kar hitro.Ce je premehka bucka,potem bo na koncu ko bomo dodali kislo smetano-se enostavno raztopila-in ni nic narobe,le ni tako dobro(vsaj meni ne)

Potem dodamo kislo smetano,premesamo,dodamo vegeto(po okusu) ali sol(solimo tudi po okusu).Premesamo,dodamo tuno iz konzerve in pustimo se 5 min,da se tuna segreje in jed je gotova.
Vmes smo kuhali ze prilogo in tako imamo to jed gotovo in res je FUL dobro kosilo.
!!p.s. ce je kisla smetana pregosta,dodamo malce tople vode,da se razdreci!!

Dober tek

#12
Posted 12 April 2007 - 10:56 AM

#13
Posted 12 April 2007 - 11:12 AM

Bešamel omaka veš, kok se nardi? No, če ne veš bom opisala.
Bešamel omaka
Na olju ali maslu/margarini prepražiš moko in nato dodaš mleko, jst ga dam 1 liter, ker nardim lazanjo v velikem, globokem protfanu

Sojina omaka
Kupiš tisto sojo v koščkih, jst kupim tisto v taki natur rjavi vrečki, sej natura mnde gor piše, baje, da je gensko nespremenjena. No u glavnem pol jo namočiš za kakih 5min, da se zmehča v vročo vodo in jo odcediš. Potem na olju-jaz uporabljam vedno olivnega, prepražiš česen ali čebulo, lahka tudi oboje, sam čebulo daš prej, česn pa nakonc, ker se drgač takoj zažge, pa sej to že itak veste. No in potem, ko se prepraži dodaš to sojo in narediš čist tako, kot, da bi delala omako iz mletega mesa. Jst dodam še veliko začimb pa ponavad kak Fant za lazanje. To malo povre, ni treba da dolgo, ker soja je itak že od namakanja v vodi mehka.
Špinača
Vsak jo naj nardi kak mu paše, sam je pa fajn, če je bol gosta.
No in potem v protfan nadevaš lazanje, seveda tiste, ki jih prej ni treba kuhati in jih poliješ fajn z bešamelom, da se prepojijo in se fajn spečejo, da ne ostanejo trde. Čez bešamel daš sojo in pol še čez špinačo in potem še enkrat narediš enako. Jst naredim dva nadstropja. Pa za vsako lazanje fajn prepojimo z bešamelom, na čisto tavrhnje pa damo poleg bešamela še fajn na debelo parmezana. Daš pečt in to je to. Je pa fajn, da ko jo spečeš in jo pol vzameš iz rora, še ene 20-30 min stoji, ker, če jo začneš rezat takoj, še vso vročo, se čist razleze. Če pa malo že stoji, se pol narežejo taki fajni kosi.
#14
Posted 12 April 2007 - 11:20 AM


#16
Posted 12 April 2007 - 11:30 AM

#17
Posted 12 April 2007 - 01:48 PM
Sem glih hotla napisat, da daj recept. :-)
Si grem takoj to sprintat in ob prvi priliki sprobat. ;p
Čeprav, ker je prisotna špinača, sumim, da bom zgolj jaz jedla... :-)
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
<p style="text-align:center;"> </p>
#18
Posted 12 April 2007 - 01:56 PM
Sestavine:
1 piščanec (okrog 1,5 kg)
5 dag prekajene slanine (lahko tudi ne)
1 čebula
2-3 zelene paprike
2 paradižnika
1 dl kisle smetane
15 dag šampinjonov
1 žlica mlete rdeče paprike
(lahko tudi malo chilija ali feferonov)
1 žlica moke
3 stroki česna
poper, sol
1 žlica olja
1 žlica Vegete
Priprava
Piščanca očistimo, operemo, narežemo na manjše kose in osolimo. Slanino narežemo na tanke rezine, čebulo in česen pa nasekljamo. Oprane šampinjone narežemo na lističe, papriko na kolesca, olupljen paradižnik pa na kockice.
Na olju popražimo slanino in čebulo, odmaknemo s štedilnika, dodamo mleto rdečo papriko in premešamo. Dodamo piščančje meso, ga popražimo z vseh strani, nato primešamo še šampinjone, papriko, česen, poper in Vegeto. Pokrijemo in dušimo v lastnem soku brez dolivanja vode na zmernem ognju približno 15 minut. Občasno premešamo.
Skoraj mehkemu mesu dodamo paradižnik. Moko in smetano stepemo v približno 1 dl vode, vmešamo v paprikaš in nekoliko prekuhamo.
Kot prilogo tej jedi ponudimo široke rezance in po želji kumarično solato.
#19
Posted 16 April 2007 - 07:22 AM
Zrezki z gorčico in testeninami:
Zrezke (svinjske ali telečje) posoliš, popopraš, naoljiš in dodaš mleti česen. Meso na hitro popečeš iz obeh strani. V isti ponvi ponvi segreješ olje in popražiš eno čebulo. Po želji lahko dodaš še narezano mlado čebulo. Ko oboje zarumeni dodaš gorčico in kislo smetano ter vse skupaj premešaš. Dodaš prej pečeno meso in pustiš, da se vse skupaj nekaj časa duši. Po potrebi posoliš, dodaš začimbe po okusu (lahko tudi malo belega vina).Vmes skuhaš široke rezance. Ko so kuhani jih streseš v ponev in vse skupaj premešaš.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users