Evo odklenjen članek:
Sabina Senčar je ginekologinja z dolgoletnim stažem. Vse več žensk se v času menopavznih težav odloča za nadomestno hormonsko terapijo in pomembno vprašanje je, kako varna in učinkovita je. Sogovornica ruši številne strahove in tabuje ter pojasnjuje razlike o terapijah nekoč in danes. Večna mladost je problem, kakor tudi nadrealna družbena pričakovanja do nas, žensk. Hkrati pa nas opominja, da bi lastne težave zelo rade preložile na zunanji svet. Želele bi imeti potrditev, da se vse dogaja zunaj nas, a to ni res. Tudi takrat, ko iščemo partnerja. Kakšen naj bi bil? Želimo si nekaj, česar v zvezi ni, in tudi sicer imamo blazna pričakovanja do terapij, medicine, otrok. Do vsega.
Zadnje čase poslušam kolegice, ki mi pripovedujejo, da so najnovejše študije o vplivu hormonskih terapij na zdravje žensk, govorim o menopavznih obdobjih, zavrgle dosedanja tveganja. Nam, prosim, lahko pojasnite študijo Women's Health Initiative (WHI)? Kako verodostojna je? Vsakokratne tovrstne »inovativne« raziskave oziroma ugotovitve, ki zavračajo dolgoletna spoznanja, me skrbijo.
Bolj pomembno je vprašanje, na čem so temeljila pretekla spoznanja. Tista, ki so ženske strašila, da bodo dobile raka, če bodo jemale hormonsko nadomestno terapijo (v nadaljevanju HNT). So bile te študije verodostojne? Obe študiji, ki sta to dokazovali, to je bilo pred precej leti, sta bili ovrženi. Ampak mi smo še kar poslušali, kako hormoni škodijo.
Bistvo pa je v osnovnem poznavanju, kaj hormoni sploh so. Nič drugega niso v telesu kot informacijski sistem, ki se je obdržal v tistih organskih sistemih, ki so nujni za življenje. V telesu informacija s hormoni potuje s hitrostjo krvi; žleza hormon izloči, potuje po krvi, se veže na receptor, na organ, in ta opravi svoje delo.
HNT se je dejansko razvila iz kontracepcijskih tablet, a deluje povsem drugače, da se razumemo. HNT je v podporo ženski in je samo dodatek, naravni hormon, medtem ko kontracepcijska tableta potrebuje kar nekaj časa, da se razgradi. V razvoju sicer ni bilo povsem tako, kajti prve študije so bile narejene na naravnih hormonih, iz urina brejih kobil. Potem je bil dodan gestagen, derivat progesterona, ki ni progesteron. V razvoju pa smo prišli do hormonske terapije, ki je dejansko naravna podpora ženski z menopavznimi težavami.
Vendar je ta raziskava, o kateri vas sprašujem, pripeljala do tega, da je ameriška FDA leta 2025 začela odstranjevati dolgoletna opozorila na hormonskih zdravilih, leta 2026 pa so bila posodobljena tudi uradna navodila. Kaj pa je pisalo na njih, kaj so odstranili? Svoj čas smo vedeli, da HNT prinaša višje tveganje za rakava obolenja dojk in maternice. Krvni strdki tudi niso več problem? Je zdaj to zavrženo?
Niso bila odstranjena vsa opozorila. Za estrogene še vedno velja, da povečujejo verjetnost za nastanek krvnih strdkov. Je bilo pa odstranjeno, da povzročajo raka na rodilih in raka na dojkah.
Pripovedujejo nam, da ima lahko HNT poleg lajšanja simptomov menopavze vpliv tudi na zmanjšanje tveganja za osteoporozo in nekatere druge vidike. Kakšno je stališče uradne slovenske medicine?
Uradno stališče je, da HNT zmanjšuje verjetnost osteoporoze, kar je logično. Z dodajanjem hormonov hočemo preslepiti naravo, da je organizem mlajši, kot je. Da je še vedno v rodnem obdobju. Takrat potrebuje tudi močnejše kosti. In dokazano je, da estrogen preprečuje povečano razgradnjo kosti, progesteron pa povzroča novo izgradnjo. Zato v bistvu oba dobrodelno delujeta na gostoto kosti.
Ali stroka vidi HNT predvsem kot zdravljenje žensk z izrazitimi simptomi in večjimi hormonskimi težavami ali pa se vse bolj uveljavlja tudi kot preventivni pristop za ohranjanje zdravja, denimo okostja? Kje je danes meja med zdravljenjem simptomov in preventivo?
Meja je zelo individualna, v vsakem primeru pa je to nadomestna terapija. Se pravi, lahko jo dodajamo, ko hormonov manjka. Nobenega smisla nima, da mi preprečujemo menopavzo, preden ženska izgubi svoje hormone, kajti boljših od naravnih ni. In jasno, nimajo vse ženske težav v menopavzi.
Kako so se ženske pred tremi desetletji spopadale z menopavznimi težavami, lahko vzpostavimo kakšno primerjavo? Jih sploh niso imele, vsaj ne tako izrazitih, ali o njih niso govorile?
HNT se je začela razvijati pozno, po letu 1980. Jasno, da so jo takrat zdravniki odsvetovali, kajti zagovarjali so naravno pot. Določena populacija žensk, ki je imela resnično izrazite težave, s katerimi ni zmogla shajati v življenju, pa si je poiskala drugo pomoč, čeprav je hormon dejansko najbolj zdrav, ker se razgradi v trenutku, ko opravi svojo funkcijo. Še najmanj je škodljiv, ker je telo navajeno na njega in ima mehanizme, kako ga očistiti iz telesa. Takisto pa ne morem reči za druge pristope ali zdravila.
Danes ženske pravijo, da se za hormonsko zdravljenje odločajo tudi oziroma predvsem zaradi ohranjanja mladostnega videza in vitalnosti, kar je rahlo problematično, se vam ne zdi?
To je problematično. Vsi iščemo tabletko, ki bi nam pomagala, da bomo večno mladi, večno zdravi in da bo rešila vse naše težave. Ampak to hormoni zagotovo niso. Je pa res, da je danes podaljševanje mladosti zelo živo. Saj vidite, cveti plastična kirurgija, cveti vse, kar samo malo diši po večnem življenju ali večni mladosti. V nobenem primeru pa to ni rešitev za vse težave, daleč od tega. Danes se tudi antidepresiv napiše vsaki ženski, ki ne more spati. In vsaki, ki je žalostna ali žaluje. Potrebna je previdnost, preudarnost.
No, ampak ko pride ženska k vam in presodite, da vendarle njena težava ni tako velika ali pa je pravzaprav drugačna, ji odrečete hormonsko zdravljenje? Kako to poteka?
Zdravnik težko presodi, kako veliko težavo ima posameznica. In razumeti moramo, da se danes zahteva od žensk bistveno več kot pred petdesetimi leti. Kasneje gremo v pokoj, kasneje rojevamo otroke; nam se to, kar smo včasih imenovali starost, odlaga. Moja mama je bila pri 53 v pokoju in se od nje ni pričakovalo, da bo zjutraj spočita, aktivna, polno vitalna. Današnja 60. so bila včasih 50. in današnja 40. so bila včasih 30.
Da se vrnem: ženska mora biti naspana, mora biti pozorna; hormoni namreč vplivajo tudi na možgane. In če mora ženska ohranjati svojo mladostnost, pa ne govorim o videzu, govorim o zdravju, da je spočita, da nima megle v glavi, da ji ni vroče sredi zime ipd., v takšnih primerih je strokovna podpora zelo pomembna. Nikakor ne mislim, da bo HNT rešila vse njene probleme, ki jih ima sicer v službi, doma ali kjer koli drugje. To je treba poudariti. V pomoč pa ji zagotovo bo, na primer, lahko ohranja bolj mladosten odnos do težav, ki jih ima.
Se spomnite, ko je naša izvrstna ginekologinja dr. Helena Meden Vrtovec pred 10, 15 leti dejala, da je menopavza družbeni konstrukt. Kaj bi šele porekla danes?
Ja, bila je moja mentorica. V tem obdobju se ne konča nič drugega kot funkcija rodil. Nič drugega. Ne vem, ali je družbeni konstrukt, ampak ženska v menopavzi naravno pride v obdobje intenzivnejšega staranja organizma. To je težava: v populaciji je ogromno ljudi, ki jim ščitnica dela slabo in pacientka ali pacient zato dobi hormone. Pa tega nihče ne problematizira.
No, da o influencerkah, ki propagirajo neke zdravilne rastline iz oddaljenih kultur ipd., sploh ne govorim, ženske pa jim slepo sledijo. Mar ni to zelo problematično? Ker kljub vsemu pa mislim, da mora takšne ženske težave obravnavati uradna medicina.
Zelo se strinjam. Zelo.
Ali z detabuizacijo menopavze, bolje rečeno komercializacijo, res pomagamo ženskam pri upravljanju življenja ali dodatno ustvarjamo probleme, ki to sploh niso?
Ja, zdaj imamo drugo skrajnost. Najprej smo strašili ženske pred posledicami jemanja hormonov, sedaj jih pa prepričujemo, da ima vsaka težave. Kar ni res. K zdravnikom večinoma pridejo ženske s težavami. Tistih, ki težav v menopavzi nimajo, zdravniki ne vidimo pogosto.
Vendar, vi ste bili še pred leti zelo zadržani do HNT.
Ja, ker je bil način zdravljenja povsem drugačen. Obstajala je samo ena tabletka, en odmerek za vse. In ne morem reči, da je tako zdravljenje optimalno ali primerno za vse. Estrogeni so bili naravni in so jih sčasoma razvijali. Gestagen, ki je bil dodan, pa ni naraven in je bil problematičen. In, da, HNT je povzročala tudi tromboze in embolije.
Razumemo pa, da ko nastopi težava, mora zdravnik žensko popeljati čez to obdobje, čez ta nagel padec hormonov, varno. Ženske smo si različne. In ti hormoni so kot prstni odtis. Vsaka potrebuje individualno obravnavo in svoj odmerek zdravila; tako kot to velja pri drugih vrstah bolezni. In pomembno je, da vemo: menopavza ni bolezen.
Kako pomembno vpliva stres na življenje žensk?
Zelo. Hormoni sami ne znižajo stresa, morda pa spremenijo odnos do njega. Mlad človek ima tudi razhode v ljubezni, težave z denarjem, probleme v šoli, doživlja stres, a vse to lažje prenaša. Mladi so polni hormonov, v sebi imajo občutek nesmrtnosti, kar je pomembno. Visok testosteron pri fantih jim daje odličen občutek – neminljivost. In ta občutek začnemo z upadom hormonov pogrešati.
Kdaj začeti HNT in kdaj zaključiti? Kaj sledi po prenehanju jemanja tablet? Kaj se potem dogaja s psihofizičnim zdravjem žensk?
To je zelo individualno, splošnega odgovora ni. Za žensko je lažje, da ji zmanjšujemo hormone, in nikakor ne, da jih nenadoma prekinemo. Ker je potem zopet v »menopavzi«.
Dvojina je v tem obdobju še kako pomembna, da ima ženska ob sebi človeka, ki razume njene težave. V tem življenjskem obdobju naj bi bilo tudi največ razhodov, ločitev. Ali s svojimi pacientkami govorite tudi o tej temi?
Vedno, s pacientkami se pogovarjam o vseh okoliščinah njenih težav, kajti samo tako lahko razumem problematiko. Če me pacientka vpraša: »Ali potrebujem hormonsko nadomestno terapijo?« Ne vem. Moram izvedeti, kakšna so njena pričakovanja. Drugače je razočaranje veliko. In več kot mi je pacientka pripravljena zaupati, boljšo pot zdravljenja lahko predlagam.
Imate tudi vi kakšne menopavzne težave? In kako jih rešujete?
Zelo hitro sem bila v menopavzi. Po enem težkem stresu, stara sem bila 46 let, sem padla v menopavzo. Meni se je takrat zdelo nujno, da izgubo menstruacije nadomestim. Vzela sem minimalni odmerek HNT in sem zelo vesela, da sem se za to odločila.
Svet hočemo obrniti na glavo. Vcepili so nam dvom. Dvomimo o osnovnih moralnih postulatih, dvomimo o ljubezni, dvomimo o dvojini. In seveda, mnogi dvomijo o sebi. O lastni vrednosti. Kakšna je vaša resničnost?
Lastne težave bi zelo radi preložili na zunanji svet. Radi bi imeli potrditev, da se vse dogaja izven nas, a to ni res. Ko iščemo partnerja, vemo, kakšen naj bi bil. Zelo malokrat se vprašamo, kaj smo pripravljene vložiti v dvojino. Iščemo nekaj, česar v zvezi ni. Če govorimo o zvezi ... te božanske stvari so ljudje včasih iskali v cerkvah, ne v svojem partnerju. V partnerju so samo zelo človeške stvari, kot je rekel Cankar. Samo človeške, nič drugega. Velika pričakovanja imamo do vsega: do terapij, medicine, partnerja, otrok, do vsega imamo blazna pričakovanja.
Ampak, kdo nas je zapeljal na to pot?
Vse bolj smo podvrženi novodobnim medijem in družbenim omrežjem. A veste, včasih so ljudje videli, no, če govorim za 100 let nazaj, samo svoj krog. In v tem krogu so človeku ogledalo držali bližnji. Zdaj pa ti pa držijo tujci. Kakšen bi moral biti tvoj svet, kaj bi moral najti v njem ...
Samo to ni ogledalo, kajne?
Ni, imamo pa ga – za ogledalo.