Jump to content

Photo

Tek na smučeh

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17549 posts

Posted 12 January 2026 - 10:59 AM

Nisem zasledila, da bi imele to temo. 

Ali je katera kaj aktivna v tem? Kakšni nasveti glede tega, kaj pazit, kaj oblečt, proge, oprema, ipd? Vsakršna info je dobrodošla.

Jaz sem res popoln začetnik, nikoli nisem smučala, tako da bo zabavno. Zdaj greva s fantom na nek tečaj 2h, bomo videli. Mislim, da bom za začetek začela s klasiko, čeprav bi enkrat najbrž preklopila na skate. Bomo videli kako mi bo sploh všeč, pa potem dalje. :)

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#2 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12831 posts

Posted 12 January 2026 - 11:03 AM

Oblecena bodi tako kot za sankanje ali smucanje. Jaz sem sla pred leti prvic in je ful zabavno, fajn rekreacija.
  • 0

#3 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17549 posts

Posted 12 January 2026 - 11:05 AM

Ne eno ne drugo nisem počela vsaj 15+ let oz sploh ne, tako da tako nimam pojma kako se oblečt.  :butl:

• 0

[Napoleon]

#4 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25333 posts

Posted 12 January 2026 - 11:12 AM

Hvala, ker si odprla temo!  Ker tudi jaz ne smučam, mi vi skoz predlagajao, naj se pa s tekom na smučeh začnem ukvarjat, ko gre D smučat, jaz grem pa sama kam hodit, medtem ko ga čakam.

Tako da sledim in čakam na info  :P  

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#5 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20045 posts

Posted 12 January 2026 - 11:49 AM

Definitivno ne bit tako oblečena kot za sankanje in smučanje. Tek na smučeh je visoko intenzivna vadba, hitro se boš zagrela. 

Men je super. Pa ful ceneje kot alpsko smučanje :D pa še več narediš za sebe. Na Rogli imajo super urejene proge, sicer kar zahtevne. Za Areh ne vem, vidim pa, da objavljajo na fb skoz. Greš tja na tečaj?

Jaz sem začela kar s smučmi za prosto tehniko, ful sem padala, ker sem bila navajena na alpske smuči, ki so širše in bolj stabilne. Sploh pri spustih je problem, ker ne moreš tak plužit. :D 

• 0

#6 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12831 posts

Posted 12 January 2026 - 12:15 PM

Barbarina, jaz sem tako predlagala zato, ker gre prvic in ziher ne bo ful intenzivno ;)
  • 0

#7 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28385 posts

Posted 12 January 2026 - 12:22 PM

Pri nas so imeli včeraj tecaj,so se začetniki šli po 15 min vsi preoblečt 😂
  • 0

#8 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4643 posts

Posted 12 January 2026 - 12:50 PM

Mah, saj to lahko primerjaš z drsanjem na prostem. Mi smo bili po pol ure drsanja čisto mokri v bundah. Jaz bi vzela ene podložene legice, za zgoraj pa prej kak softšel ali brezrokavnik in spodaj kakšne termo plasti, ki jih lahko po potrebi slečeš.

• 0

#9 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12831 posts

Posted 12 January 2026 - 12:52 PM

Jaz nisem pa nic svicala hmm.
  • 0

#10 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17549 posts

Posted 17 January 2026 - 04:34 PM

Danes sem bila na tem brezplacnem tecaju na Arehu. Na voljo sta bili klasicna in drsalna tehnika. Jaz sem sla na klasiko, ki naj bi bila tudi najbolj primerna za zacetnike.
Bila nas je kar velika skupina, skoraj 50, inštruktor pa ful fajn, se mi zdi, da nam je dosti pokazal in tudi dobro hendlal tako veliko skupino. Pokazal nam je dovolj, da bi recimo zdaj lahko sla sama na smuče malo "tekat". Seveda bolj po ravnem in po pameti, bi bilo pa treba se kak tecaj in predvsem dosti vaje, da to pac res osvojis kot treba.

Mialim, da mi je šlo presenetljivo dobro, treba je kar nekaj koordinacije in ravnotezzja, po moje me je resilo, da sem drsala, da ti je mogoce malo blizje. Padla sem samo enkrat, pa se to ko sem "pluzila" po rahlem bregecu. Bi se sla.
Vreme je bilo pa precej neprijazni, hladno, megla, da ti se bolj pride do živega ta hlad. Obleceno sem imela spodno majico, majico, tanko jopco športno, potem pa preko se flis in brezrokavnik, spodaj pa samo legice. Bi pod vsem lahko imela se smučarsko perilo. Malo me je zazeblo v prstne na nogah. Imela sem pohodne zokne, ki imajo merino volno. Ko sem padla sem imela potem tudi mokre rokavice, tako da bi rabla druge alo dodatne zraven.

Fant je bil pa malo pametn, da kao smuca in je sel kr direkt na skate verzijo, ceprav prej se nikoli ni bil na tem. Na koncu mu ocitno ni šlo prevec, da ga je parkrat vrglo,baje so ga tudi gleznji boleli, ne vem al čevlji niso bili ok, al je to pač, ker nisi takega giba navajen. Ni mu blo preveč fajn, in je bil pol tecn ko drek, pomoje se malo ego bolel. Jaz pa bi se sla kdaj. Edino tu v nasi blizini baje ni tolko ravnih prog za zacetnike.
Dela pa res celo telo pri tem, tako da jutri bom najbrz cutila kaj.

Na Arehu je bila izposoja opreme 15€, nisem zasledila, da bi bilo casovno omejena, cena za uporabo tekaskih prog pa je mnda 5€, kolikor sem videla na spletu.
Rogla je npr malo dražja.
  • 0

[Napoleon]

#11 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88936 posts

Posted 17 January 2026 - 08:04 PM

Jaz sem ogromno tekla na smučeh v otroštvu, ko je bilo še toliko snega, smo ob PST-ju lahko vsako zimo. :) Se spomnim, da sva s fotrom hodila na sejme, pa svojih Alpina pancerjev. :) 

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#12 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46488 posts

Posted 18 January 2026 - 09:03 AM

Jaz imam zeljo enkrat sprobat. Ampak ta zelja se ni tako mocna, da bi se jo aktivno spravila uresnicit. :) Je pri nas v blizini kar nekaj tekaskih prog, ki zgledajo super.

Hvala za porocilo Tasika.
  • 0

#13 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 33477 posts

Posted 18 January 2026 - 09:17 AM

Pri K.so imeli tek na smučeh za športni dan (učili so jih že v 2.r na Medvedjem Brdu v CŠOD) in ji je bilo zelo všeč, je rekla, da bi še šla. Vso opremo so dobili tam, pač za nekaj malega doplačila, pa tudi učitelja so imeli.
  • 0

#14 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88936 posts

Posted 18 January 2026 - 10:51 AM

Pri O. so imeli kar v casu PB na solskem igriscu, zdaj ko je bilo toliko snega. Mu je bilo vsec.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#15 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17970 posts

Posted 18 January 2026 - 11:37 AM

Jaz sem nazadnje tekla na smučeh v zimski šoli v naravi. Bi od zimske rekreacije najraje spet to poskusila, ker smučam ne.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#16 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25333 posts

Posted 19 January 2026 - 09:04 AM

Hvala za vse info Tasika - mi bo zelo prav prišlo, če se enkrat odločim poskusit.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users