
PIŠČANČJE TORTILJE
Sestavine:
2 rdeči papriki
1 čebula
2 paradižnika
2 zeleni papriki
1 srednja bučka
1 konzerva koruze
1 konzerva rdečega ali rjavega fižola
paradižnikova mezga po okusu
sladka paprika po okusu
malo timijana
peteršilj
origano
sol po okusu
Čili
8 tortilj
0,3 dag ribanega sira
Postopek:
Piščančje prsi narežemo na majhne kocke in jih popražimo na čebuli. Dodamo na kocke narezano vso zelenjavo, na koncu damo še koruzo in fižol. Ko se vse to kuha, zelenjava spusti veliko vode, zato čim manj zalivamo z vodo. Ko je zelenjava kuhana, ali še čvrsta, kakor je komu všeč, zmešamo se mešanico za čili con carne in jo dodamo v posodo. Naj vre toliko časa, da se mešanica zgosti. Nadevamo tortilje, ki smo jih prej segreli v ponvi in zlagamo v pekač. Potresemo z naribanim sirom in postavimo v pečico samo toliko, da se sir stopi in malo zapeče.
Nadeva pride zelo veliko, zato lahko kupimo tudi 16 tortilj za večje družbe, ali pa jih nadevamo samo 8, ostalo maso pa lahko pojemo naslednji dan kot čili con carne. Zraven lahko skuhamo polento in je super.

MEHIŠKA ČEBULNA JUHA
Sestavine:
2 čebuli
6 strokov česna
2 paradižnika
1,5 l mesne osnove
3 tortilje
1 šopek peteršilja
1 žlička posušenega origana
1 žlica belega vinskega kisa
1 žlica olivnega olja
1 žlička sladkorja
sol, poper
Postopek: Čebulo olupite in narežite na rezine. V velikem loncu segrejte olje in med občasnim mešanjem posteklenite čebulo s sladkorjem. Dušite jo dobrih 15 minut.
Česen olupite in na drobno narežite. Paradižnik operite in narežite na kocke.
Česen, paradižnik, kis, sol in poper dodajte k dušeni čebuli in pecite 2 minuti. Dodajte jušno osnovo in origano ter pri zmerni temperaturi kuhajte 10 minut.
Pečico segrejte na 220 °C. Tortilje prerežite na pol in jih na suhem pekaču pecite nekaj minut, dokler ne postanejo hrustljave. Uporabite lahko tudi tortilja čips.
Vejice peteršilja operite, osušite in jim potrgajte listke. Juho naložite na krožnike in okrasite z zelišči ter polovico tortilje. Servirajte toplo.
PIŠČANEC PO MEHIŠKO
Sestavine:
1/2 kg piščančjih prsi
1,5 žlička dijonske gorčice
1,5 žlička pomarančnega koncentrata
1,5 žlička medu
1 žlička sezamovega olja
0,5 žličke sveže zmletega popra
sol (po okusu)
Postopek: Piščančje prsi razrežite na trakove. Zmešajte gorčico, pomarančni koncentrat, med, sezamovo olje, poper in sol. Trakove piščanca potopite v marinado in v hladilniku pustite počivati 15 minut.
Medtem segrejte žar in ga rahlo naoljite. Ko je vroč, nanj položite trakove in pustite, da se na vsaki strani pečejo od dve do tri minute. Postrezite skupaj z na trakove narezanim surovim korenjem.
OMAKA GUACAMOLE
Sestavine:
1 avokado
1 paradižnik
1 čebula
1 limona ali limeta
50 g kisle smetane
1 žlica koriandra
Postopek: Paradižnik narežemo na majhne koščke. Sesekljamo čebulo. Avokado prepolovimo, odstranimo koščico in ga izdolbemo. Meso pretlačimo z vilicami in ga pokapamo z limonovim ali limetinim sokom. Dodamo čebulo, paradižnik, kislo smetano in koriander. Posolimo po okusu. Dobro premešamo in ponudimo kot prilogo h koruznemu čipsu ali kot namaz.
