Svoboda
Posted 01 September 2007 - 10:48 PM
Zanima me kako bi vi opredelili svobodo?
LP
Venesa
Posted 02 September 2007 - 01:38 PM
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 02 September 2007 - 03:45 PM
'Svoboda ni v tem, da delaš, kar hočeš, ampak da ti ni treba storiti, česar nočeš.'
... hkrati pa mi svoboda pomeni tudi neko odgovornost.
Posted 02 September 2007 - 10:14 PM
Prvi je ta "normalna" svoboda, ki, kot je rekla že Zlobica, prihaja z neko odgovornostjo - človek ima možnost samoodločanja, ampak mora hkrati sprejemati tudi posledice svojih odločitev, ki pa pogosto vključujejo tudi to, da pač človek dela stvari, ki jih noče (npr. hodi v službo, vstaja zgodaj, plača v trgovini itd.) Ta svoboda je omejena z zakoni in raznimi družbenimi normami.
Druga bi bla pa "duševna" soboda - kolko se človek v sebi čuti svobodnega, tipo Cvetkina definicija. Ta je za moje pojme odvisna predvsem od posameznika (in se jo lahko doseže tudi npr. v zaporu). Al pa z uporab kakšnih drog.
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 03 September 2007 - 10:58 PM
Še bom čakala, da vidim, če se še bo kdo oglasil.
Hevea, Cvetkica in Zlobica čestitke za pogum in pravilno razmišljanje.
Predvsem pa vam hvala.
LP Venesa
Posted 14 September 2007 - 01:14 PM
Tale citat od Zlobice je genialen. (kratko in jedrnato, kaj bi bil pomen svoboda).
Svoboda kot odgovornost je pa zame to, koliko lahko shajas s svojo svobodo. Dandanes veliko ljudi omejujejo sami svojo svobodo oz.so si v napoto. In seveda, najtezje je opaziti in sprejeti svoje napake. Ce pa nekdo drug omejuje svobodo cloveku, je to najbolj grozno.
Npr.:
Saj so zakoni, ki dolocijo kaj je treba pri dolocenih stvareh naredit, pa vendar, ce je nekdo nezadovoljen z necim (recimo sluzba), potem naj naredi nekaj proti temu. Saj to je svoboda odlocanja...
In potem sledi drznost, da zares nekaj izpeljes, da opustis stare navade in stvari ter da pogledas naprej...
Ampak, najtezje je opaziti in sprejeti svoje napake. To je recimo ena stvar.
Bi se dalo debatirat...
Posted 14 September 2007 - 10:34 PM
Svoboda se mi zdi nedosegljiva. Človek ne more bit nikoli popolnoma svoboden, ker ga omejujejo različne inštitucije, država, družba...pa tudi sam sebe (vest, morala, fizične zmogljivosti/nezmogljivosti). V kletki smo...in ne moremo ven.
Even if I don't, I'm fucked because I live a life of sin
But it's alright, I don't give a damn
I don't play your rules I make my own
Tonight
I'll do what I want
Because I can
Posted 15 September 2007 - 12:01 AM
Ker se v zadnjem casu pocutim precej ujeto mi je nihridino razmisljanje se najbolj blizu.
A upam da ne za dolgo... zakaj v drugem stanju bi mi bile ljubse svobodnejse definicije. Kot sta Zlobkina in Cvetkina.*
Posted 15 September 2007 - 06:25 PM
Svoboda se mi zdi nedosegljiva. Človek ne more bit nikoli popolnoma svoboden, ker ga omejujejo različne inštitucije, država, družba...pa tudi sam sebe (vest, morala, fizične zmogljivosti/nezmogljivosti). V kletki smo...in ne moremo ven.
podpis
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 15 September 2007 - 06:48 PM
V glavnem je zame svoboda ziveti sam zase po svojih nacelih, si biti zvest kljub pritiskom in omejevanju druzbe, imeti cisto vest in znati biti srecen, ceprav je cel svet zmeraj bolj brezvezen. Bolj stvar notranjosti, torej. Kar hkrati pomeni, da si lahko za resetkami celo zivljenje, pa si sam v sebi vseeno svoboden! Js vecino casa sem.
Posted 20 September 2007 - 10:00 AM
ko sem svobodna sem srečna, sem to kar sem in se ne obremenjujem z drugimi, se počutim super... se ne sekiram za nič...sem popolnoma sproščena z stvarmi in ljudmi ki mi nekaj pomenijo... ko je vse okoli mene na izi, sproščeno.. ko delam kaj mi zapaše tisto sekundo...
to je moja svoboda
Posted 24 September 2007 - 11:22 PM
Freedom is just another word for nothin¨ left to lose...
Posted 24 September 2007 - 11:29 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 06 October 2007 - 09:04 PM
Posted 09 April 2008 - 10:16 AM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users