Zanimiva imena slovenskih krajevSvinjsko. Motovilci. Novokračine. Goveji dol. Fokovci . Ne, nisem si jih izmislil. Čeprav imam hudo bujno domišljijo. Navedeni primeri so imena slovenskih krajev. Človek skoraj ne more verjet, kako neverjetno veliko število krajev z brutalnim imenom je v tako majhni deželi kot je Slovenija. Vsekakor preveč.
Verjamem, da ima vsak kraj pri nas ime z nekim razlogom. Da je z nečim povezano. Da ima neko zgodovino. Vseeno pa bi nekatere zlovešče ekscentričnosti skozi leta morali spremeniti. Nujno. Za narodov blagor. Pa jih niso. Kar je grozljivo.
Fokovci na mojo žalost in na žalost marsikoga drugega niso največ, kar zmoremo.
Seveda obstajajo tudi Fukovci. Kako pestro mora biti živeti pri njih. Tam ziher ni devic.
Obstaja tudi kraj, ki se imenuje Ritomeče. Tukaj pa se perverzna imena krajev še ne končajo: obstaja tudi travnik Pizdina pri Barkovljah. Domačini pravijo, da se tako imenuje zaradi tega, ker iz terena puhti smrad. V bistvu je ta izjava izjemno žaljiva za ženske. Kurčina na srečo ne obstaja.
Obstaja tudi kraj, ki se imenuje Cesta.
Markovščina. Tam najbrž pobirajo kake posebne prispevke za Markote.
Mater po moje smrdi po švicu v kraju z imenom Znojile.
Stari Slovenci so imeli veliko smisla za ironijo, ko so nekemu potoku dali ime Požar.
Kot da ni vse skupaj že dovolj groteskno, se nek slovenski gozd imenuje Oćenaš. Da, z mehkim ć. Zakaj, ne ve nihče.
Obstajajo kraji, pri omembi katerih dobim močan občutek, da se je nekdo delal norca, ko je iskal ime. Ali pa je bil nepopisno pijan. Denimo Ritoznoj. Pa Hudajužna, Podpulfrca, Ravbarkomanda, Radegunda.
V isto živalsko sorto imen kot je v uvodu omenjeno Svinjsko sodi tudi Svino, Račje selo, Konj (da, to je ime kraja), Goveji dol, Pesje (le kako pri svetem bogu se imenujejo krajani Pesjega? Pesjanarji? Psi?), Volčja draga, Golobinjek, Govejek, Ščurkovo, Žižki, Miši, Kozji hrbet (eden mojih favoritov), Dolenje medvedje selo, Kobilje, Zakobiljek, Pasja ravan (popizdiš!) , Orle, Kurja vas.
Potem pa so še različni brezvezni doli: Knezdol, Landol, Dolnji Globodol (komot si jezik polomiš) in recimo Jelendol.
Polule. Pising jim ni tuj. Po moje

Precej morilsko morajo biti razpoloženi v kraju Zaklanec. Ali pa v Krvavem bregu.
V Sloveniji je tudi kar nekaj precej hudih krajev, denimo Huda lukna, Huda jama in Huda polica.
Imamo tudi zelo cinična imena krajev: Pleša na Nanosu, Pusti vrh, Tolsti vrh, Bruhanja vas, Boga vas, Poštena vas, Paradiž, Mrzla rupa, Prazna miza Topla in Nožice.
Banalna imena za kraje so tudi: Vino, Trnje, Kopriva, Župa, Apno, Tri buče, Sopotnica, Žaga, Polom, Pekel, Laže.
Jasno pa imamo med imeni tudi nekaj neizgovorljivih, ki so hkrati moji favoriti: Kokolajnščak, Kukmaka (kuga?!), Log Čezsoški (What the fuck?), Briše pri Polhovgradu, Šentgotard, Bolehnečici. Pravkar sem si presekal jezik. In grlo.
Gate trga ime Kravjek. Februarja 1999 se je to naselje pri Slovenskih Konjicah razdelilo na dva dela in po strogih zahtevah prebivalcev preimenovalo v Spodnji Jernej in Štajerska vas. Blagor prebivalcem, ki so verjetno do takrat trpeli hude duševne stiske.
Vsekakor moram obiskat vas z imenom Zadniki. Fantastično fukabilno ime. Jaz bi se full fotografiral pri tisti rumeno-oranžni tabli s tem napisom. Le kako se imenujejo prebivalci te vasi? Zadnjičarji? Ali so se odločili, da si zadeve poenostavijo in se kličejo kar Riti?

V isto kategorijo bi uvrstil tudi vas z imenom Dankovci.
Če se ne bi prepričal, ne bi verjel, da obstaja Stara Nova vas. To pa je res že višek.
Res ne vem, kako to, da še nisem obiskal kraške vasice Pedrovo. V turistični predstavitvi je predstavljena izjemno romantično in slikovito: "S Pedrovega boste imeli čudovit razgled na Vipavsko dolino, Trnovski gozd in Nanos." Buhahahaha! Pedrovo je tudi verjetno uradno edini kraj v Sloveniji, kjer ni homofobov. Ali pa jih je mogoče ravno največ?
Evo še cela zbirka butastih:
Pokojišče, Lačaves, Duh na ostrem vrhu, Središče, Kog, Jastrebci, Babna polica, Borovnica, Črnec, Predgriže, Grm, Horjul, Javorniški rovt, Jerebikovec, Kekec nad Novo Gorico Koštabona, Lijak, Lipoglav, Mahneti, Matavun, Ocizla, Pot na Stol, Preža, Prežganje, Dane, Kačiče, Vnajnarje, Žeje, Žagarjeva glava, Učeja, Tupelče, Svetje, Podhruška, Jeruzalem, Polica, Negastrn, Kapčja dolina, Naborjet, Počivalo, Dokležovje, Puče, Krkavče, Koštabona, Podplat, Mokronog, Dilce, Velovlak, Tišina, Dalnje Njive, Čeče, Kokoriči, Bučečovci, Železne dveri, Plužnje, Budganja vas, Zibika, Dragomer (zraven bi pasal Rožle pri Ajdovščini),(nikoli mi ne bo jasno, ali Drago meri, ali ga kdo Dragotu meri), Nunska graba, Čeplez, Mišače, Bogo, Žvab, Sveto, Cepki, Hotedršica, Poljubinj in Ljubinj, Podsreda in Podčetrtek, Nožed, Arčelca, Strahomer, Bučka, Rožice, Drskovče.