Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#1821 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 19 June 2008 - 11:12 AM

Js sm mela slovo in ne morm verjet, da mam tako srečo.
Dobila sem Kafka: Preobrazba in Tradicionalni in moderni roman. Zjutraj sm rekla sošolcem, da želim dobit lih romane. Kafko pa sm na srečo parkrat prebrala skozi obnovo in interpretacijo. Ker ena dela sploh nism šla niti enkrat skozi. Dobro nism zdej neki ful razturala, sam vsaj tiho nisem bila. smile.gif
Zdaj samo še angleščina. smile.gif

• 0

#1822 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 19 June 2008 - 01:05 PM

Ktera še ima poleg mene angleščino višji nivo? Me zanima, če ima katera za poslat interpretacije tistih štirih pesmi.

Je treba o avtorjih tudi kaj vedet?
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1823 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 05:05 PM

cry.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1824 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 05:11 PM

dilema, js se pravkar isto sprašujem - o avtorjih pa to.

bom ti napisala par stvari kar se interpretacije tiče, sam mi smo to tud zlo hitr skoz šli. sam da pojem nekej wink.gif

aja, a ma katera kej o zgodovini/geografiji/... VB? js vem samo za londonski požar (1666 al kdaj je že bil - nimam pojma, od kod mi ta letnica).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1825 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 05:20 PM

Jaz interpretiram Fire & Ice tako, da ... ne vem, ne znam razložit. V tem smislu, da se ljudje sprašujejo, kaj je bolj uničujoče - led ali ogenj (v prenesenem pomenu, seveda). In on pravi, da se strinja s tistimi, ki so za ogenj, ampak da je izkusil že tudi uničujočo moč ledu in da meni, da lahko tudi ta konča svet. Zdej nekje sem brala, da mu je umrla zelo ljubljena žena in da ko je bila še živa, je bil v njem silni ogenj (pač strast), ko je umrla, pa je ostal samo led in pač on meni, da je oboje na svoj način tako silovito, da bi nas lahko pokončalo.

Kaj pa Shakespearov sonet 130? Pač govori o tem, da njegova ljubica ni popolna, na njej ni nič nadnaravnega in poetičnega, a vendar je njuna ljubezen ... kakšna? Redka, prava? Po pravici povedano ne razumem zadnjih dveh verzov, no, zadnjega predvsem:

And yet, by heaven, I tkink my love as rare,
as any she belied with false compare.

Emily Dickinson me pa najbolj mede. Po eni strani to interpretiram tako, da na neki ravni zavida kamnu, ker nima ničesar, ne potrebuje karijere, družbe, pa vendar je ... enostavno obstaja in je neodvisen, samozadosten. Potem pa sem na netu prebrala neko interpretacijo, da je to gravestone in da tisti stavek whose coat of elemental brown pomeni, da gre za nagrobnik in truplo, pokrito z zemljo, pa krneki o smrti in bla bla, BLA.

Ajoj, še William Wordsworth. Tega pa pol ne kapiram, častna beseda. Primerja se z oblakom, ki osamljen vandra naokoli. Vidi travnik poln rož (daffodils, take rumene rožice) in jih primerja z gručo ljudi, ki plešejo, se zabavajo, migajo z glavami. na koncu pravi, da ga ta spomin na te rožice, ki so plesale v vetru, vedno spravi v dobro voljo, njegovo srce radostno zapleše z njimi.

IPB Image
  • 0

#1826 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 19 June 2008 - 05:25 PM

Unedva zadnja verza:

Pač Shakespeare je ta sonet napisal kot parodijo na petrarkine sonete, ker so pretirano poudarjali ljubezen in občudovanje najdražje in potem se je on po domače norca delu, kao moja ljubica pa ni popolna pa nima rdečih ličk pa nima belih prsi... in na koncu pove kao point... moja ljubica je unikatna, pa čeprav ni boginja in tako jo imam rad.

približno tko.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1827 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12164 posts

Posted 19 June 2008 - 05:25 PM

Ta couplet pomeni da jo pač on ljubi glih tolko, če ne bolj, ko jo dobesedno žali, kot pa vsi tisti ki so ji lagali o njeni blazni lepoti.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1828 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 05:38 PM

Evo me.

Fire & Ice (moja najljubša, hehe)

- metaforično lahko ogenj in led pomenita ljubezen (strast) in sovraštvo, vojno in mir, vroče in mrzlo, bližino in oddaljenost - ljudje smo enotni, enostavni

- desire - spravi nas v akcijo
- hate - nas onemogoči

še o ledu: led je že enkrat preoblikoval zemeljsko površje in ni nemogooče, da ga ne bi še enkrat.

pesnik meni, da so ljudje preveč kratkovidni - ponavadi vidijo le eno plat (ogenj ali led), medtem ko se on zaveda obeh.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1829 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 05:44 PM

QUOTE(nika @ 19. 6. 2008 - 18:38) View Post

pesnik meni, da so ljudje preveč kratkovidni - ponavadi vidijo le eno plat (ogenj ali led), medtem ko se on zaveda obeh.

To pa ni nikjer eksplicitno rečeno. To samo ti predvidevaš. Kakor jaz vidim, nikogar prav ne graja. On samo pravi, da je bolj s tistimi, ki so za ogenj, ampak da je spoznal že dovolj sovraštva, da ve, da je lahko tudi led enako uničujoč.

Mislim, da tle nima preoblikovanje zemeljskega površja kaj dosti vmes. Se mi zdi pesem predvsem čustvena, ne toliko ... hmm, geografsko stvarna. Mogoče se motim. Jaz dobim predvsem asociacijo na ljubezen (ogenj) in sovraštvo (led). Morda je led tudi apatija. Mogoče bi morala razširit fokus.

Evo, zdej sem našla ono o njegovi ženi:

Dorian ... if u were familiar with frost's work you would know that all of his poems are never straight forward and usually relate to him in some way. with regards to this poem frost lost his wife at some time in his life and (if the dates are right) fire could represent the love/passion/desire he had for her while she was living and ice could be the loneliness he is feeling after her death. thus explaining why he has experienced both fire and ice.
  • 0

#1830 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 05:46 PM

Stopping by the woods

- konj je začuden nad tem, da sta se ustavila - rad bi šel naprej (predstavlja njegovo težnjo po nadaljevanju, izpolnitvi obljub, dolžnosti ...)
- veliko metafor: gozd (temačen skrivni kraj, smrt, nebesa), spanje (počitek, smrt, pozaba) ...
- v tišini zbere moč in se odloči (napolni se z upanjem kot gozd s snegom)
- ne bo se še vdal

The Daffodils

- pesem temelji na kontrastih - on je osamljen, narcis je veliko, on je pasiven, zamišljen, okoren, narcise v gibanju, vesele, živahne ...
- ta slika se mu je ful vtisnila v spomin, in ga razveseljuje, ko se spomni nanjo

ta pesem je tud men ena uganka. če kdo še kaj ve o njej - se priporočam.

How happy is the little stone

- po eni strani kamnu zavida, po drugi se iz njega norčuje - preprostost njegovega obstoja zamenja misel, da nima svobodne volje; da čas dela z njim, kar se mu zdi

• 0

#1831 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 05:47 PM

Stopping by the woods - kaj je to? Mi tega nimamo ... mi imamo 4 pesmi in sicer:

Fire and ice
Sonnet 130
I wondered lonely as a cloud

• 0

#1832 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 05:49 PM

QUOTE(DiLeMa @ 19. 6. 2008 - 18:44) View Post

To pa ni nikjer eksplicitno rečeno. To samo ti predvidevaš. Kakor jaz vidim, nikogar prav ne graja. On samo pravi, da je bolj s tistimi, ki so za ogenj, ampak da je spoznal že dovolj sovraštva, da ve, da je lahko tudi led enako uničujoč.

Mislim, da tle nima preoblikovanje zemeljskega površja kaj dosti vmes. Se mi zdi pesem predvsem čustvena, ne toliko ... hmm, geografsko stvarna. Mogoče se motim. Jaz dobim predvsem asociacijo na ljubezen (ogenj) in sovraštvo (led). Morda je led tudi apatija. Mogoče bi morala razširit fokus.

Evo, zdej sem našla ono o njegovi ženi:

Dorian..if u were familiar with frost's work you would know that all of his poems are never straight forward and usually relate to him in some way. with regards to this poem frost lost his wife at some time in his life and (if the dates are right) fire could represent the love/passion/desire he had for her while she was living and ice could be the loneliness he is feeling after her death. thus explaining why he has experienced both fire and ice.

ne vem, mi smo tako interpretirali in meni se zdi ok (in logično - ker če se zavedaš obeh skrajnosti, se trudiš delovati nevtralno, ker je drugo uničujoče). ne bom pa trdila, da je to edina možna varjanta, seveda ne.

QUOTE(DiLeMa @ 19. 6. 2008 - 18:47) View Post

Stopping by the woods - kaj je to? Mi tega nimamo ... mi imamo 4 pesmi in sicer:

Fire and ice
Sonnet 130
I wondered lonely as a cloud

nimate stopping by the woods?

prov v katalog grem zjat. mi smo jo obravnavali blink.gif
  • 0

#1833 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 05:51 PM

V katalogu je ni, Nika. Sem šla prav gledat na RIC.
  • 0

#1834 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 05:53 PM

o, super. boljš k da bi blo obratno, hehe.
  • 0

#1835 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 19 June 2008 - 06:08 PM

Zdej mam napisano vse, kar rabim, sem si zapiske nardila. Zdle grem pa še brat mojo osovraženo - Look Back In Anger.

Fuj, fuj, bljek, fuj.
  • 0

#1836 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 06:09 PM

haha biggrin.gif good luck with that!
  • 0

#1837 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 19 June 2008 - 06:53 PM

A koga zanima tale Fire and ice? Pa un neki woods? Mam neki napisan interpretacijo, lahka prepišem sm, če kjera rab.
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#1838 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26034 posts

Posted 19 June 2008 - 06:58 PM

daj, prosim smile.gif
  • 0

#1839 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 19 June 2008 - 06:59 PM

Ok, grem prepisovat. smile.gif
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#1840 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 19 June 2008 - 07:00 PM

Mi smo tudi imeli Stopping by woods on a snowy evening, ta je tut od Frosta semizdi.
  • 0
Do We Need Distance To Get Close?IPB Image

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users