Incendies (2010)

A mother's last wishes send twins Jeanne and Simon on a journey to Middle East in search of their tangled
roots. Adapted from Wajdi Mouawad's acclaimed play, Incendies tells the powerful and moving tale of two
young adults' voyage to the core of deep-rooted hatred, never-ending wars and enduring love.

Zelo sem hvaležna Podgani, da ga je predlagala, saj bi sicer menda sigurno šel mimo mene in bi bila to
velika 'izguba'. Gre za francoski film (notri govorijo pretežno francosko, nekaj tudi arabsko) in ga po mojem
mnenju odlikuje predvsem totalno realni in krut prikaz tistih razmer, velika pristnost. Izmenično spremljamo dvojčka (predvsem
njo), kako na željo oporoke svoje mame išče njunega polbrata … in spremljamo tudi težko življenje
njune/njihove mame. Vse je prikazano brez nekega napihovanja, s pravo mero surovosti, ki je bila takrat
prisotna (in je ponekod še zdaj). Vsako minuto sem gledala z velikim zanimanjem, konec pa me je malodane
osupnil. Igra Lubne Azabal več kot prepričljiva, ta film bi priporočala vsem, ki jih zanimajo nekoliko drugačni,
kvalitetni filmi. Pri meni se je uvrstil med najboljše videne.
10/10