Nikoli ne bom prebolela in se navadila na te zadeve, vsakič znova me stisne pri srcu. Sovražim človeško igranje boga na račun življenj drugih.

Dokumentarci in zanimivi posnetki, slike, info o hrani
Posted 12 May 2013 - 02:06 PM
Posted 13 May 2013 - 04:15 PM
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 15 May 2013 - 10:53 AM
Posted 15 May 2013 - 10:20 PM
Posted 15 May 2013 - 10:55 PM
Joj, mi grejo taki senzacionalistični naslovi na jetra. Se vidi, da je ameriški članek, vsebinsko in slogovno.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 16 May 2013 - 01:18 PM
Info o kitajski hrani
"Dobro je vedeti - Preberite si v pdfju kopijo iz nove Jane o tem, kako Kitajci ponarejajo hrano in jo nudijo širom po kitajskih restavracijah (tudi pri nas!).
In še:
Velik avtoprevoznik zelenjave redno prevaža iz italijanskih
skladišč zelenjavo za naše grosiste. Ko prispe v skladišče, pogleda robo in
potem prespi v bližini. Drugo jutro preloži robo in poln kamion odpelje na
našo stran. Nekega večera je dobil sobo prav ob skladišču.
Ponoči ga je zbudil močan hrup in videl je tudi svetlobo. Ko je prišel do
okna, je zagledal ljudi v maskah in na stežaj odprta vrata skladišča.
Videl je, kako špricajo iz cisterne po skladišču oziroma po robi.
Zjutraj je doživel neverjetno presenečenje. Ko si je ogledal paradižnik
zvečer, je bil še zelen, zjutraj že rahlo rdečkast, do naše strani pa še
bolj rdeč ... Ste mogoče opazili na trgu, da je ves paradižnik zadnje čase
lepo rdeč, oblikovan, z etiketo: uvoz Italija ...
Avtoprevoznik je povedal, da največ špricajo paradižnik, kumare, radič in
cvetačo. In kemikalije za rast in zorenje? Hormoni (čigavi?) tudi brez
genetskih celic pač vsrkajo žive oblike preko lupine, saj vsrkavajo tako kot
dež in sonce ... in zelenjava je še živa rastlina vsaj pred gnitjem ...****
Povej naprej."
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 16 May 2013 - 01:39 PM
Ne da se odpret pdf-ja ^
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 16 May 2013 - 02:40 PM
A res ... meni ga pa lepo. Ti pošljem na ZS, če boš lahko kako pomagala.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 16 May 2013 - 02:41 PM
Ok. Meni res izpise tole:
You do not have permission to view this attachment.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 16 May 2013 - 03:27 PM
Evo, sem dala v jpg.
Posted 18 May 2013 - 01:25 PM
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 18 May 2013 - 02:07 PM
Posted 20 May 2013 - 05:59 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 21 May 2013 - 11:35 PM
Predavanje o pravicah živali in veganstvu:
Posted 22 May 2013 - 01:50 PM
Ste se kdaj vprašali, kakšen kruh jemo?
Če niste eden od tistih, ki si sami pečejo kruh, potem si boste to vprašanje verjetno pogosteje zastavljali, saj je nadzor nad peki pokazal, da jih le četrtina ne krši zakonodaje. Nadzor je pokazal, da je dejavnost pekarstva treba uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov.
Pri preverjanju označenosti je bilo ugotovljeno neskladno označevanje nepredpakiranega kruha ali pekovskega peciva (označen le s trgovskimi imeni), neustrezno navajanje sestavin, aditivov.
Malo sem prebrala komentarje spodaj, in se moram z nečim strinjati, in sicer, da je v zadnjem času opaziti velik porast teh pekarn. Nočem napisati šiptarskih, no, sem. Res jih je ogromno,
včasih sem tudi tam kaj kupila, kakšno sirovo za malico, npr. Obupen kruh, tak penast/puhast ... vse skupaj nič od niča.
Edited by Kinky, 22 May 2013 - 01:52 PM.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 22 May 2013 - 09:02 PM
Posted 24 May 2013 - 09:44 AM
Ste se kdaj vprašali, kakšen kruh jemo?
Če niste eden od tistih, ki si sami pečejo kruh, potem si boste to vprašanje verjetno pogosteje zastavljali, saj je nadzor nad peki pokazal, da jih le četrtina ne krši zakonodaje. Nadzor je pokazal, da je dejavnost pekarstva treba uvrstiti med dejavnosti z večjim tveganjem za zdravje potrošnikov.
Pri preverjanju označenosti je bilo ugotovljeno neskladno označevanje nepredpakiranega kruha ali pekovskega peciva (označen le s trgovskimi imeni), neustrezno navajanje sestavin, aditivov.
Malo sem prebrala komentarje spodaj, in se moram z nečim strinjati, in sicer, da je v zadnjem času opaziti velik porast teh pekarn. Nočem napisati šiptarskih, no, sem. Res jih je ogromno,
včasih sem tudi tam kaj kupila, kakšno sirovo za malico, npr. Obupen kruh, tak penast/puhast ... vse skupaj nič od niča.
Jaz imam informacijo iz prve roke o tem, kakšne so stvari v pekarnah. Kolegica je delala v pekarni Blatnik - pomagala je pri peki krofov.
Niso zahtevali nobenih dokazil (higienski minimum), niti posebne zaščitne obleke. Delala je v oblačilih in obutvi, v katerih je prišla (niti mreže za lase ni dobila) in z golimi rokami (brez rokavic). Prvi dan so ji pokazali, kje si lahko pred delom umije roke, kasneje pa nihče več ni preverjal, če si jih je res.
Že prvi dan je videla, kako so moko, ki je bila posuta po tleh, ležerno pometli (čeprav so po njej ves čas hodili in v kateri so bile tudi smeti iz tal), jo presuli skozi sito, da so izločili smeti in jo vsuli nazaj v maso za kruh, krofe, pecivo...Popolnoma enako so počeli s sladkorjem, ki so ga posipali po krofih. Kolegica je rekla, da je enkrat želela sladkor, v katerem so bili delčki blata/zemlje, ki so odpadli iz njenih čevljev, zavreči, pa ji niso dovolili in so rekli, naj kar preseje in porabi naprej.
Omenila je tudi, da je poleg nje delalo še nekaj študentov, predvsem fantov, ki so imeli umazanijo za nohti. Nikoli jih ni videla, da bi si umili roke - niti, ko so prišli iz wcja.
Od takrat ne je več krofov, kruha in vsega, česar ne speče sama, oz. nekdo, za katerega ve, da dela v čistih razmerah.
Omenila je tudi, da vrtci in šole dobijo najnižjo možno kvaliteto kruha in krofov. Krofe, katerih ne prodajo, oz. so že bolj bogi (pred tem, da jim poteče rok), zamrznejo, potem jih pa na hitro odmrznejo, posujejo s sladkorjem in dostavijo vrtcem, šolam...
Baje je po vseh pekarnah tako - povsod šparajo in "reciklirajo" odpadno moko, sladkor in druge sestavine, čeprav niso več higiensko neoporečne. Da ne omenjam ljudi, ki v takih pekarnah delajo... umazani, z golimi rokami... Fuj!
Sama sem že nekajkrat naletela na kruh, v katerem so bile čudne stvari - del vijaka, vlakna iz metle, košček časopisnega papirja... ko mi je kolegica to povedala, mi je postalo vse jasno.
Posted 24 May 2013 - 09:58 AM
O groza, verjamem ja, da je tako.
Jaz sem se tudi odločila, da vse delam sama doma, oziroma čimveč, kar se bo pač dalo, in kolikor bom imela čas. Kruha ne pojem tako veliko, če spečem en hlebec na 14 dni bo ravno prav.
Posted 24 May 2013 - 12:00 PM
Jaz tudi pečem kruh sama, kar pojem kupljenega je za malico v službi. Pa še to bom omejila zdaj ko sem to prebrala.
Je pa verjetno v vseh segmentih prehranske industrije tako. Jaz bolj poznam razmere pri papirju in tudi pazim kaj kupim.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users