Jump to content

Photo

Potujem z letalom - kaj moram vedeti?

• Please log in to reply
919 replies to this topic

#161 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 01 December 2010 - 08:00 PM

Jaz bi lepo prosila za pomoč in nasvete smile.gif
Namreč prvič kupujem v lastni režiji letalske karte in me zanima sledeče:
- katero letalsko družbo priporočate za let do Londona: Easy Jet ali Ryanair?
- najprej vidim osnovno ceno karte, kaj se pa potem vse še doplača?
- kako je s prtljago pri obeh letalskih družbah? Je določena kilaža že všteta v "osnovno" ceno, npr. če mi piše, da je letalska karta Trieste-London 9 eur?
- še kakšen napotek nasvet, če poznate kakšne haklce?

Najlepša hvala vsem, ki si bodo vzeli čas za odgovore blush3.gif wink.gif
  • 0
To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Ralph Waldo Emerson

#162 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 02 December 2010 - 11:11 AM

QUOTE(Fergie @ 1. 12. 2010 - 20:00) View Post

- katero letalsko družbo priporočate za let do Londona: Easy Jet ali Ryanair?
Jaz sem do sedaj letela le z Easyjetom in nimam pripomb.

- najprej vidim osnovno ceno karte, kaj se pa potem vse še doplača?
Jaz ti zdaj lahko povem kako je pri Easyjetu. Kot si napisala najprej izbereš osnovno ceno obeh kart - za let v London in za let iz njega. Nato ti njihova spletna stran ponudi različna doplačila - za zavarovanje, za speedy boarding, doplačila za prtljago. Od tebe je odvisno ali se boš za ta doplačila odločila ali ne. Če potuješ s čekirano prtljago, boš dodala doplačilo za prtljago. Če želiš biti med prvimi na letalu, boš dodala speedy boarding itd.
Na koncu ko ti prikaže skupni znesek, se ta razlikuje glede na plačilno sredstvo. Najugodneje je plačevanje z Viso Electron, za druge kreditne kartice ti navadno zaračunajo provizijo, ki je ne glede na valuto pb. 10€/Ł/CHF višja od plačila z Viso Electron.

- kako je s prtljago pri obeh letalskih družbah? Je določena kilaža že všteta v "osnovno" ceno, npr. če mi piše, da je letalska karta Trieste-London 9 eur?
Pri Easyjetu je tako, da je v osnovno ceno letalske kart vključena le ročna prtljaga - t.j. en kos, ki ustreza merilom 25x56x45, omejitev za težo ročne prtljage nimajo. V procesu klikanja po njihovi spletni strani imaš možnost doplačila za prtljago. Za en kos prtljage z kilažo 20kg ti dodatno zaračunajo pb. 22€. K ceni karte (v tvojem primeru 9€) se, če se odločiš potovati z prtljago, ki jo čekiraš, tako doda tudi strošek prtljage. Če slučajno na letališču ugotovijo, da tvoj kovček ne bo ustrezal merilom ročne prtljage, ga moraš čekirat, kar pa na samem licu mesta podvoji ceno.

Upam, da sem napisala dovolj razumljivo. Če kaj ni jasno, samo vprašaj.
  • 0

#163 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 02 December 2010 - 07:17 PM

Kalypso res najlepša hvala za izčrpen odgovor! kiss1.gif
Se pravi navaden kovček, kamor daš notri oblačila, kozmetiko,... se doplača ane?
A ti si letela z ročno prtljago brez doplačila? Koliko lahko sploh notri spraviš?
Še to me zanima, na kakšen način se da dobiti promocijske kode?
  • 0
To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Ralph Waldo Emerson

#164 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 02 December 2010 - 11:43 PM

Sicer si iz LJ, ampak splača se tut WizzAir za London. Leti iz Zagreba in v ceno je všteta že prtljaga (mislim, da je omejitev okoli 20kg).

Aja, pa če se odločiš, da ne boš čekirala nobene prtljage, ampak imela samo ročno se spomni še na to, da v ročni prtljagi ne smeš imeti nobene tekočine, kar je rahlo nerodno zaradi vsega kar rabiš za osebno higieno. No, saj ni taka panika sploh ne - tisti šamponček si že kupiš tam, ampak jaz naprimer rabim še tekočino za leče, kapljice.. biggrin.gif Raje te opozorim, da ne boš potem na letališču parfumov stran metala ..
  • 0
Viens, reste ici!

#165 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 03 December 2010 - 04:12 PM

Haha, hvala Ana biggrin.gif Dobro opozorilo wink.gif
Samo ročna prtljaga sploh ne pride v poštev, rabim tudi jaz tekočino za leče in podobno tongue.gif
A je iz letališča Luton lažje oz. težje priti do Londona kot Stansted?
Bom pa preverila še to letalsko družbo, ki si jo omenila, thank you :*
  • 0
Ralph Waldo Emerson

#166 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 04 December 2010 - 12:48 PM

Ana sem pogledala Wizzair pa je zelo obetaven biggrin.gif Res je full dober, ker so tok poceni karte + da imaš prtljago že všteto notri wink.gif
Me pa zanima kdor ve, pri Wizzair so taxes že všteti notri... kako je pa pri Easyjetu in Ryanairu, je to pri končni ceni, ki jo plačaš preko interneta že všteto ali moraš posebej plačati na letališču?
  • 0
Ralph Waldo Emerson

#167 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 December 2010 - 04:45 PM

Glede teh povezav z letališči sploh ne skrbi, ker so povezave ful dobre in maš ogromno izbiro s čim želiš v center. Midve s kolegico sva leteli na Luton in sva bli v približno 45 minutah v centru (najprej te zastonj bus pelje do železniške, potem pa z vlakov v center).

Joj, glede teh Taxes nevem, najboljše, da izbereš let in greš naprej kot, da bi "plačala", pa boš vidla, če ti je kaj zraven prištelo. Ampak kolko se jaz spomnim, je cena takšna kot je in ni treba nič doplačevat, nisem pa 100% žal. Najboljše da preveriš na tak način. smile.gif
Aha našla; je vse vključeno

Fares, Taxes, Charges and Other Fees
Wizz Air offers one-way fares so there is no minimum or maximum stay requirement. The fare includes mandatory taxes, charges and the lowest amount of other fees that are unavoidable for making a reservation, but it does not include the fees for optional services available to passengers at their choice.

http://wizzair.com/u...vel_conditions/
  • 0
Viens, reste ici!

#168 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 04 December 2010 - 06:28 PM

S kerga letališča v londonu je najbolj pocen potem pridt do centra? Iz Stansteda je tm cca 30-35 eur karta za vlak... kaj pa z drugih letališč?

Ana, iz Lutona pravš, da te zastonj prpelje bus do železniške, kok je pa pol vlak do centra? Tud ene tok kot iz Stansteda?

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#169 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 04 December 2010 - 06:40 PM

Uuf, mislim da ni 35€ karta do Stansteda, okoli 20L je, če se ne motim..?
  • 0

After all this time?

Always.

#170 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 04 December 2010 - 08:10 PM

Možn, pomoje tud odvsin kje kupš, jz sm prek neta kupla al rezervirala, sm dala 30, lah, da je cenej, če na licu mesta.
Kalpyso, sinnaia?
  • 0

#171 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 04 December 2010 - 08:33 PM

Ana thank you again wink.gif
Za Wizzair sem vidla ja, da imajo že všteto, samo za ostali dve nisem vedla. Ampak verjetno bomo kar iz Zagreba šli smile.gif
Ti si z njimi že letela?
  • 0
Ralph Waldo Emerson

#172 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 04 December 2010 - 11:34 PM

Ja, pred dvema letoma. Vse je blo kul smile.gif.
Aja, oprosti, sem malo preveč površno prebrala vprašanje. Pri Ryanairu vem, da se taksa plača posebaj, ampak je ful mali znesek. Do 5eur ..

@Rea, iz Lutona se res več ne spomnim, kolko je cena, ampak okoli 25, 30 povratna ..
  • 0
Viens, reste ici!

#173 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 05 December 2010 - 08:32 PM

Preko neta sem kupila karto Stansted Express- 24,5 funtov povratna. Tako, za info.
  • 0

#174 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 06 December 2010 - 11:11 AM

QUOTE(Fergie @ 2. 12. 2010 - 19:17) View Post

Se pravi navaden kovček, kamor daš notri oblačila, kozmetiko,... se doplača ane?
Ja.

A ti si letela z ročno prtljago brez doplačila? Koliko lahko sploh notri spraviš?
Ja. Midva sva zdaj že dvakrat imela dva kovčka ročne prtljage, ki ustrezata merilom in sva spravla noter čist dovolj cunj za 4 dni in za nakupe, ki sva jih opravila. Naj te opozorim, da če boš potovala s takim kovčkom, res preveri ali ustreza meram, ker na nekaterih letališčih (recimo Rim - Fiumicino) ful komplicirajo. Če ga ne spraviš v tisto kovinsko ogrodje, te kar lepo pošljejo na check - in.

QUOTE(Ana @ 2. 12. 2010 - 23:43) View Post

Aja, pa če se odločiš, da ne boš čekirala nobene prtljage, ampak imela samo ročno se spomni še na to, da v ročni prtljagi ne smeš imeti nobene tekočine, kar je rahlo nerodno zaradi vsega kar rabiš za osebno higieno. No, saj ni taka panika sploh ne - tisti šamponček si že kupiš tam, ampak jaz naprimer rabim še tekočino za leče, kapljice.. biggrin.gif Raje te opozorim, da ne boš potem na letališču parfumov stran metala ..
To ni res. V ročni prtljagi imaš lahko do 1l tekočine, vendar mora bit vse v embalažah, ki ne presegajo 100 ml. Vse te stvari pa morš imet v posebni plastični vrečki, ki se dobi ali zastonj (npr. v Zürichu) ali pa se kupi na letališču (npr. London - Luton - 1 funt za 4 vrečke). Te morš potem na letališču na varnostni kontroli pokazat in če katera embalaža presega 100 ml ti jo vzamejo stran.
Tekočine za leče se pa dobijo tudi v potovalni različici, prav tako tudi vse ostalo: od šampona, deodoranta, krem itd. Imajo jih recimo v DM-u ob blagajnah (če se prav spomnim). Kakšne zobne paste pa že tako same po sebi ne presegajo 100 ml.

Link o tekočinah v ročni prtljagi:
http://www.zurich-ai...ids_en_0210.pdf

Tukaj pa še bolj podrobno kaj spada in kaj ne v ročno prtljago:
http://www.zurich-ai...ted_liquids.pdf

Jaz se kar držim tega kar je na teh dveh linkih in na nobenem letališču s katerega sem letala ni bilo problemov.

QUOTE(Fergie @ 3. 12. 2010 - 16:12) View Post

A je iz letališča Luton lažje oz. težje priti do Londona kot Stansted?
Kot so punce že povedale, so povezave povsod dobre, pa če letiš na Luton, Gatwick ali na Stansted. Jaz sem sicer imela že urejen prevoz do mesta, tako da glede cen žal nimam pojma. Vem pa, da so na letalu do Gatwicka ponujali karto za vlak do centra in če se prav spomnim, je bila manj kot 30 funtov.
  • 0

#175 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 13 December 2010 - 12:55 AM

Ful neumno vprašanje morda, a vseeno. Vem, da obstaja omejitev tekočin. Ker grem samo z ročno prtljago, se bom seveda na to ozirala. Zanima me, kako je s pudri, najbrž tekoči pride v upoštev za omejitve, kaj pa v puder v prahu oz. kompaktni puder? Moram dati v posebno vrečko ali ne? Ker se nočem zafrknit, da mi potem tam vzamejo zelo drag puder...
Kje pa to zatesnjeno vrečko nabavim?
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#176 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 13 December 2010 - 01:26 AM

Tekoči puder je tekočina, ja, kompaktni in v prahu pa ne. Pazi tudi na maskaro, lip glosse in podobno. Daš pa v navadno zip vrečko, jaz sem imela v bistvu nazadnje kar ne-zip vrečko in ni nihče kompliciral.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#177 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts

Posted 13 December 2010 - 02:23 AM

Včasih je tud pred check inom al boardingom stojalo z vrečkami!
  • 0

#178 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 13 December 2010 - 08:43 AM

Ko smo šle me, je mama od ene prinesla jih cel paket iz službe, tko ene 20 vsaj smile.gif. V Bruslju smo za nazaj sicer morale tlačit kufre v uno kovinsko stojalo, pa mogle smo jakne slčt, jaz celo eno jopo, ker sm mela 2, pa tekočine smo mogle pokazat. Vsega tega nam v Trstu ni blo treba. Ampak še to smo potem v Bruslju ugotovile, da smo morale samo me, ker smo ble pač 3 punce in so se mal norca z nas delal laugh.gif so nam tud potem, ko smo stlačile kufre v uno, rekli da moramo vseen v check-in in ko smo vse tri naredile take face ohmy.gif , so se name začel smejat in nas spraševat od kje smo kolk časa smo ble... Podobno izkušnjo imam s Pariza, kjer so mi vzeli fotkič iz torbice in se hotli slikat z nami laugh.gif . Če ne zgledate ravno teroristke, pomojem ne bo težav. Aja pa še to, naši kufri so meli več ko 10 kg, pa so nam rekli, da je čist ok, ko smo šle vagat.
  • 0

#179 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 13 December 2010 - 09:07 AM

Ok, hvala. A pa mam za ročno lahko samo 1 kos prtljage, jaz mam tak mini kufer, ali imam lahko tudi torbico zraven in stvari not? Ali jo moram dati v kufer?

Pa še nekaj... ali moram imeti nujno flaške do 100ml, kaj pa če vzamem testerje, sej to tudi lahko, kajne?
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#180 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 13 December 2010 - 09:31 AM

Me smo dale torbice v kufre. Pa ja itak imaš lahko tud v kakih vrečkicah in to...
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users