Švica
Posted 03 August 2017 - 03:23 PM

Posted 03 August 2017 - 03:43 PM
Se mi je zdelo Barbarina. Koliko pa je porcija na gorskih kočah v Sloveniji?
Saj vem Jina. Ampak vseeno mislim, da ni potrebno prodat ledvice za to, da obiščeš Švico no. Zagotovo je ena najdražjih destinacij v Evropi, ampak se da z nekaj prilagajanja potovat za zmerno ceno.
Posted 03 August 2017 - 03:52 PM
Okoli 4€. Mit vanillesoße ga pa itak ne nudijo, tako da se tudi meni ta cena ne zdi visoka. Pomojem je na vsaki avstrijski črpalki višja.
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 03 August 2017 - 04:00 PM
Avstrijska postajalisca na avtocesti so pa druga pesem

Posted 03 August 2017 - 04:02 PM
Odvisno kje, jaz sem ga pri nas jedla tudi že 2 - 2,5 €. Več itak ni vreden.
Cene sem pa komentirala nasploh, saj tudi v Slo skubijo na turističnih destinacijah. Na tebi je, če se pustiš oskubiti ali ne.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 03 August 2017 - 04:16 PM
Ja, itak se odlocis zase, kam gres in kaj bos tam dozivel in poskusil. Enim stvarem se komot izognes, druge lahko (z nekaj truda) zaobides - odvisno, koliko ti je do vsega skupaj Ce ti strudelj na licni lokaciji odtehta ceno oz. zvenketanje prisluzenih EUR in/ali to, da si vzames x casa, da ga speces sam in tovoris sabo v ruzaku, si ga pac privoscis na licu mesta. Vredna je pa vsaka stvar toliko, kolikor so zanjo ljudje pripravljeni placat - ali kako ze gre tista modrost
.
Drugace pa ta clash prioritet oz. razlicnost mentalitete opazam tudi med Slovenci in Nizozemci - slednjim je recimo precej samoumevno, da bodo v vecja mesta na city trip potovali z vlakom (ki je za slovenske standarde cenovno tudi kar zasoljen), ker jim vse skupaj odtehta to, da morajo sofirat in poiskat+placat parkirisce in da si na lokaciji ne morejo privoscit piva ali dveh. Ko gostom predlagava, da bi si kupili (znizano) dnevno karto za 14 EUR, naju sploh ne vzamejo resno, ampak 5O+ EUR za parking in bencin in po moznosti se kaksno uro v prometnih zamaskih jim je pa totalno sprejemljiv scenarij. Go figure.
Posted 03 August 2017 - 04:20 PM
Jp.
― V. Van Gogh
Posted 03 August 2017 - 04:31 PM
Odvisno kje, jaz sem ga pri nas jedla tudi že 2 - 2,5 €. Več itak ni vreden.

V planinskih kočah sem mislila, ti tudi?
Sem jedla jaz tudi ze ceneje, ampak govorim v povprecju.
Posted 03 August 2017 - 05:08 PM
Ja, meni se zdi hrana v naših planinskih kočah ful poceni. Nisem pa bila v številnih, ker ne maram hoditi v hribe.
― V. Van Gogh
Posted 04 August 2017 - 01:47 PM
Ja, itak se odlocis zase, kam gres in kaj bos tam dozivel in poskusil. Enim stvarem se komot izognes, druge lahko (z nekaj truda) zaobides - odvisno, koliko ti je do vsega skupaj
Ce ti strudelj na licni lokaciji odtehta ceno oz. zvenketanje prisluzenih EUR in/ali to, da si vzames x casa, da ga speces sam in tovoris sabo v ruzaku, si ga pac privoscis na licu mesta. Vredna je pa vsaka stvar toliko, kolikor so zanjo ljudje pripravljeni placat - ali kako ze gre tista modrost
.
Drugace pa ta clash prioritet oz. razlicnost mentalitete opazam tudi med Slovenci in Nizozemci - slednjim je recimo precej samoumevno, da bodo v vecja mesta na city trip potovali z vlakom (ki je za slovenske standarde cenovno tudi kar zasoljen), ker jim vse skupaj odtehta to, da morajo sofirat in poiskat+placat parkirisce in da si na lokaciji ne morejo privoscit piva ali dveh. Ko gostom predlagava, da bi si kupili (znizano) dnevno karto za 14 EUR, naju sploh ne vzamejo resno, ampak 5O+ EUR za parking in bencin in po moznosti se kaksno uro v prometnih zamaskih jim je pa totalno sprejemljiv scenarij. Go figure.
Lepo napisano Anouk.
Tudi jaz opažam podobno. Se mi zdi, da je navezanost na avtomobile pri Slovencih veliko močnejša kot pri drugih narodih.
Posted 04 August 2017 - 02:36 PM
Če smo menda peti po številu na prebivalca.
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 04 August 2017 - 03:20 PM
Uf, a da ja? Na seznamu vehicles per capita smo sicer 21 (according to Wiki). Drugace pa bi k navezanosti na avtomobile dodala se navezanost na "rodno grudo" oz. hiso - ce si jo zgradil, ni vrag, da ne bi v njej se umrl.
Posted 05 August 2017 - 09:21 AM
Pa OK, to je zdaj spet mesanje hrusk in jabolk.
Janezu finance koncno omogocijo, da si zgradi hiso pri 35. ali 40. Do penzije ima se kar nekaj let in zelo verjetno bo do takrat se vsaj enkrat menjal sluzbo (saj nismo vec v 80-ih). Zaradi menjave sluzbe, ki je zdaj 50 km oddaljena od doma, se pac ne bo selil iz svoje nepremicnine, ki jo bo odplaceval se nadaljnih 15 let. Ni logike in ni racunice. Medtem ko se tujec (ki po vsej verjetnosti zivi v najemu) bo, ker ga nova sluzba caka 500 km dalec.
Po drugi strani, ce ze udrihamo po navadah tujcev, bi lahko tudi rekli, kako neumni so tisti, ki celo zivljenje placujejo najemnino, na koncu pa jim ne ostane nic. Pa ni potrebe po tem, ker imajo vsi svoje razloge za to. Navezanost pogosto nima prav nic s tem.
― V. Van Gogh
Posted 05 August 2017 - 10:15 AM
Jina, se strinjam. Glede na povezave javnega prometa v nasi drzavi, je prakticno nemogoce biti brez avta.
Posted 05 August 2017 - 10:23 AM
Itak, tega se sploh nisem dotaknila. Ze LPP je poden, da o medkrajevnem in javnih prevozih izven glavnega mesta ne govorim. O nasih zeleznicah pa tudi ni vredno izgubljati besed, ker je stanje tragicno in zalostno.
― V. Van Gogh
Posted 05 August 2017 - 11:34 AM
Ja, to z reliefom in kvaliteto (in kvantiteto) javnih povezav gre itak z roko v roki z nujo po avtomobilu, ki ti omogoča neko samostojnost in neodvisnost. Sem imela to napisano v prejšnjem postu pa sem si mislila, da je to itak samoumevno Ciljala sem pač na to, da to postane navada, da niti v tujini ne ozavestijo, da mogoče obstaja bolj udobna varianta, niti nam/jim ni do tega, da bi alternativi dali možnost.
Pri hišah sem imela pa v mislih starejše ljudi (pare ali posameznike), ki so si pred desetletji zgradili ogromne hise, zdaj pa ne sfolgajo vsega vzdrževati, pospravljati, iti po stopnicah ... In vsemu navkljub se ne bi selili, čeprav nimajo nobene samostojnosti več. Kak drug scenarij pač ni opcija, ker so tako navajeni in bodo že potrpeli. Itak je drugače, če si hišo sam zgradiš po lastnih željah (in ne greš iz ene 'cookie cutter' nepremičnine v drugo), ampak ista situacija ti ne bo nujno najbolje služila celo življenje (če pustim denar ob strani zdaj - predpostavim, da so do 60. leta vse že nekako odplačali in si lahko privoščijo premik iz večje v manjšo hišo/stanovanje. Pac nismo vedno najbolj racionalni pri takih odlocitvah, ne rečem pa, da so vse odločitve zdaj iracionalne (daleč od tega).
Posted 05 August 2017 - 11:37 AM
Jina, se strinjam. Glede na povezave javnega prometa v nasi drzavi, je prakticno nemogoce biti brez avta.
Se strinjam. Vse te značilnosti imajo nekje svoj izvor in navezanost na avtomobile ima verjetno izvor prav v klavrnih oz. neobstoječih prometnih povezavah v Sloveniji.
Česar ne razumem je, da po mojih opažanjih premnogi Slovenci tudi izven Slovenije ne morejo brez avtomobilov. Tudi v državah kjer je javni prevoz urejen v nulo. Kot da jim je uporaba javnega prevoza nedoumljiva oz. kot se mi včasih dozdeva, je nekaterim celo pod častjo. In tega res ne razumem.
Da ne bomo več off topic:
Obiskala sem še eno tovarno čokolade: Chocolat Frey Besucherzentrum v kraju Buchs v kantonu Aargau.
Prvi del obiska je kratka predstavitev izdelovanja čokolade prek audio-guida pospremljenega z nekaj razstavljenimi predmeti. Ta del je zmerno do pretežno dolgočasen. Manj atraktiven in zanimiv kot je npr. podobna predstavitev v tovarni čokolade Maison Cailler. Drugi del obiska je degustacija produktov čokolade Frey, ki se nahaja v isti sobani kot kopica interaktivnih iger in aktivnosti. Poleg tega, da se lahko naješ čokolade do onemoglosti, se lahko se oblečeš v čokoladne praline, ugotavljaš različne vonje povezane z izdelavo čokolade, igraš interaktivno igro itd. Ta del pa ful zabaven.
Vstopnina znaša 12 CHF/osebo.
Posted 05 August 2017 - 12:26 PM
Anouk, to se pa že drugače sliši in se strinjam. Ampak tu gre za kompleksen problem, za katerega razlog zagotovo ni samo navezanost. Lahko je reči, težje pa je prodati staro hišo in kupiti novo (stanovanje) na razmeroma majhnem trgu z vedno višjimi cenami in še to na lokaciji, ki ti ustreza. Tudi glede praktičnosti, ker če ostarel človek nima blizu infrastrukture, je spet problem. Naši (stari) starši so gradili ogromne hiše, večinoma namenjene bivanju dveh generacij in ta način je še vedno zelo prisoten tudi v mestih, ne samo na podeželju. Menim tudi, da je večini starejše populacije med drugim v interesu, da nepremičnino zapustijo svojim potomcem, tudi če ne živijo z njimi v isti hiši. In tudi v tem primeru je velika nepremičnina lahko tako breme otrokom, da ga ne zmorejo in smo spet na začetku, le da imajo mladi (v tem primeru) odprtih veliko več opcij.
Kar se tiče vožnje z avtom v velikih mestih, se mi zdi pa zanimivo. Jaz bi vsekakor poleg praktičnosti in udobja gledala tudi na ceno, drugače pa v takih primerih z veseljem uporabljam javni transport, ker mi ima svoj čar pri odkrivanju obiskanega mesta.
― V. Van Gogh
Posted 10 August 2017 - 04:27 PM
Na IG sem vidla, da si bila tudi na Pilatusu. Jaz sem bila tam par vikendov nazaj. Tokrat smo štartali iz mesta Alpnachstad od koder na vrh Pilatusa pelje gorski vlak, ki je z maksimalnim naklonom 48% najbolj strma železnica na svetu. Pohodniške poti so sicer speljane od Alpnachstada, ampak 4ure hoje kolikor naj bi bilo hoje do vrha Pilatusa je bilo malce preveč, zato smo sklenili kompromis. Z gorskim vlakcem smo se odpeljali do vmesne postaje Ämsigen in se od tam peš povzpeli na vrh - Pilatus Kulm. Pohodniška pot je ful lepa, s čudovitimi razgledi na Vierwaldstättersee (Luzernško jezero). V cc. 3,4 km se skozi gozd in gorske pašnike povzpneš iz 1359 m na 2070m nadmorske višine.
Vrh Pilatusa - Pilatus Kulm je izjemno turističen - menda je celo eden najbolj obiskanih gorskih vrhov v osrednji Švici. Razlog najverjetneje tiči v tem, da je izjemno enostavno dostopen, poleg tega nudi čudovite razglede na Vierwaldstättersee, Luzern in okoliške gore. Popularnosti primerna je tudi gneča, ki je veliko prevelika za moj okus. Sicer je površina na vrhu dovolj velika, da se gneča razkropi, ampak razgledne točke so vseeno precej oblegane.
Potem ko smo pojedli precenjeno kosilo v eni od restavracij (povprečna solata s sirom in klobasico je stala 16,50 CHF, podpovprečne spare ribs servirane s solato pa 29,50 CHF), smo se povzpeli na vse glavne razglede točke, kjer so nas nekoliko jezili oblaki, ki so se spuščali in dvigovali ter zakrivali razgled. Potem ko nam je le uspelo ujeti razgled, smo se z vlakcem odpravili nazaj v dolino - še dobro, ker bi nas sicer na poti ujela popoldanska nevihta.
Tukaj pa je še nekaj utrinkov iz tega izleta ujetih na video:
Malce je dolgočasen, ampak vseeno mislim da kar dobro ujame kako izgleda Pilatus.
Posted 24 August 2017 - 03:22 PM
Včeraj na rojstni dan Švicarske federacije sva se kot prava Švicarja odpravila v gore.
Izbrala sva goro Grosser Mythen v kantonu Schwyz, enem od treh kantonov, ki so na 1. avgust daljnega leta 1291 na travniku Rütli ob Vierwaldstättersee (Luzernškem jezeru) sklenili zavezništvo v boju proti Habsburžanom in s tem dejanjem osnovali Švicarsko federacijo. Par kilometrov stran od zgodovinskega travnika Rütli, se nad mestom Schwyz dviga mogočen gorski vrh Grosser Mythen, ki sva ga včeraj osvojila.
Za pohodniško pot iz Schwyza do vrha Grosser Mythen bi morala prehoditi 6,2 km in premagati pb. 1400 m nadmorske višine. 4 ure hoje v navkreber nama je bilo malenkost preveč, zato sva si pot skrajšala z gondolo iz Schwyza do Rotenfluhe. Povratna karta za gondolo stane 38 CHF/osebo, s Halb-tax sva plačala 19 CHF/osebo. Iz Rotenfluhe se ponuja lep razgled na mesti Schwyz, Brunnen, krak Vierwaldstättersee-ja s travnikom Rütli vred in okoliške gore. Lep razgled, ampak zame, ki sem že precej razvajena, ni bil spektakularen.
Od zgornje postaje gondole do vrha Grosser Mythen sva za pot dolgo pb. 2,5 km potrebovala pb. 2 uri. Iz Rotenfluhe sva se spustila za cc. 100 m nadmorske višine do kraja imenovanega Holzegg, kjer se nahaja zgornja postaja še ene gondole, ki povezuje Holzegg z vasjo Brunni. Od tam naprej je sledil vzpon na Grosser Mythen, ki se nahaja na 1898 m nadmorske višine. Pohodniška pot je ozka in strma, a na najbolj klafostrobičnih delih dobro zavarovana. Na vrhu se nahaja majhna gorska koča v kateri je urejen majhen kiosk v katerem prodajajo pijačo, prigrizke in enostavne tople jedi. Midva sva imela hrano s seboj, tako da nisva podrobneje preverila njihove ponudbe.
Razgled iz vrha Grosser Mythen je lep, a me ni prevzel. Je samo nekoliko boljši kot je razgled iz Rotenfluhe. Nekaj časa sva počivala, uživala v razgledu in pojedla najine sendviče, nato sva se po isti poti odpravila nazaj v dolino. Čeprav mi je običajno bolj pri srcu sestop, mi je bilo tokrat kljub primerni obutvi in pohodniških palicah kar malce nadležno hoditi v dolino po drsečih skalah na strmi poti. Ne predstavljam si kako mučen je bil sestop šele za tistih nekaj posameznikov obutih v All starke in Teva sandale, ki sva jih srečala na poti.
FullSizeRender.jpg
IMG_8892.JPG
Ko sva prispela nazaj do Holzegga, sva se v restavraciji posladkala s jabolčnim štrudlom v vanilijevi omaki in plačala skoraj več za pol litra vode (6,5 CHF) kot za eno porcijo štrudla (8 CHF). Sledila je pot nazaj do Rotenfluhe in z gondolo nazaj v dolino. Domov sva se pripeljala ravno pravi čas, da sva ušla poletni nevihti, ki se je razbesnela kaj kmalu zatem ko sva prišla domov.
Pa še tale pohod ujet na video:
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users