Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#161 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 28 September 2009 - 07:20 PM

Aha, ok. Čist tko me je zanimal. smile.gif
  • 0

#162 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 28 September 2009 - 09:56 PM

QUOTE(Dragica @ 28. 9. 2009 - 19:48) View Post

Ja. U MB.

Sem te na podelitvi diplom videla. Jaz sem spremljala svojo kolegico, ki je takrat tudi dobila diplomo.
  • 0

#163 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 29 September 2009 - 10:18 AM

Jst te pa nisem. cry.gif biggrin.gif
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#164 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 29 September 2009 - 01:39 PM

BK na kaj pa si se prepisala?
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#165 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 30 September 2009 - 10:44 AM

QUOTE(Dragica @ 29. 9. 2009 - 11:18) View Post

Jst te pa nisem. cry.gif biggrin.gif

Nisi nič zamudla laugh.gif Saj nisem bila ziher, da si to ti. Si se mi zdela znana ampak nisem bila prepričana, vse dokler te niso po imenu poklicali.
  • 0

#166 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 01 October 2009 - 10:18 PM

^^
A so poklicali Trsica Dragica? laugh.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#167 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 11 April 2019 - 10:17 AM

Ali kaj varčujete? Midva imava samo svoja varčevalna računa, sedaj pa sva maleeenkost razmisljala o nalozbenem varcevanju pri Triglavu.. samo se mi zdi, da imajo vsi neke slabe izkušnje s temi zadevami. Da težko denar vzamejo ven, da morajo se vseeno davek? placati, ko ven vzamejo, ceprav je bilo receno, da po na primer 10ih letih ne bo vec za placati, ...
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#168 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 11 April 2019 - 10:30 AM

Oba varčevalna računa imam pri banki, kjer že imam odprt TRR.  Kratkoročno varčujem na računu, kjer morajo sredstva pred uporabo "ležati" 30 dni, vsak mesec dam ostanek plače na ta račun, srednjeročno na pet let pa vsak mesec od plače 100 €. Za sklade so me samo enkrat nategnili, nikoli več, imam raje doma v štumfu. 

Preselila se bom v B.-jevo hišo in jo bova počasi rihtala, ker ima ogromno potenciala pa je povsem neizkoriščena. Pa pri 39 bom začela gojiti zelenjavo in prčkat po zemlji, baje, da zlaganje drv že obvladam. :builder:

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#169 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 11 April 2019 - 11:04 AM

Fant ima kratkoročno podobno urejeno kot Špela. Nakaže si pa tja toliko, da mu na tekočem računu vsak mesec ostane 1000 € za tekoče stroške (ki jih je skupno seveda manj). On ima že nekaj malega privarčevano in njegova mama "sedi" še na neki vsoti, kamor so se nakazovale njegove štipendije za celo srednjo + še ona je položila nekaj zraven.
Kljub temu pa žal ne vem, kako bova prišla čez z nakupom nepremičnine v bližnji prihodnosti brez, da se zakreditirava za 20-30 let (že samo misel na to me spravi v tesnobo) pri teh bolanih cenah.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#170 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 11 April 2019 - 11:10 AM

Jaz imam življenjsko zavarovanje, ampak je bolj poudarek na zavarovanju, kot na varčevanju. Ker sem to začela vplačevat kot mlada (22 let) in na dolgo dobo, se bo menda nekaj z leti vseeno nabralo.

Zdaj sem si dala ene pol leta, da si končno malo privoščim živet brez kredita po 15 letih, potem pa sklenem eno mesečno varčevanje. Ne vem pa še v kakšni obliki.

Špela, ni mišljeno kot kritika na tvoje prejšnje življenje (prej nasprotno, občudovala sem te, na kakšen način si živela in poslušala sebe). Ampak v zadnje pol leta se mi pa zdi, da si nekako čez noč "odrasla", našla neko drugo vlogo v življenju in da ti je prišla naproti ravno v pravem času. Všeč mi je brat, kako se spreminjaš in prav z zanimanjem bom še naprej sledila, kam te bo življenje peljalo ;)

Vrtiček je pa zakon, če ga obdeluješ, ker ga želiš in ne, ker ga moraš. Meni je dober občutek, ko nekaj sam vzgojiš, obereš in poješ. Ima neko dodano vrednost. Le priporočam, da začneš počasi, z enostavno zelenjavo, da dobiš občutek. Ker dela je kar nekaj in za nas "blokovske otroke" (čeprav sem odraščala v hiši imam blokovsko miselnost) je to sprememba (tolikokrat plet, zalivat, med dopustom ti gre ves trud k vragu,....)

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#171 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3358 posts

Posted 11 April 2019 - 11:16 AM

Tudi midva imava skupen kratkoročni varčevalni račun kamor nakazujeva po svojih zmožnostih odvisno od meseca, jaz okoli 200€ (zdaj manj, ker imam samo nadomestilo in imam čez vso nabavo v trgovinah), mož pa okrog 500€ in se je že kar nekaj nabralo, ampak bo kmalu potrebno zamenjati okna v hiši, urediti dvorišče katerega bodo razkopali zaradi priključka vodovoda + moj avto ima že 12 let in ga bo tudi sčasoma potrebno zamenjat
  • 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#172 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 11 April 2019 - 11:23 AM

Nama so ob nakupu naredili nek izracun in se nama je bolj splacalo vzeti 30-letni kredit kot 20-letnega zaradi davkov. Vcasih so kaksne olajsave vgrajene v sistem, ampak ne bi znala povedat, kaksne in kako se razlikujejo od slovenskih. Tu je nasploh splosna praksa, da se preselis se preden je tvoj kredit odplacan, in ga potem samo preneses in prestrukturiras, da gre skupaj z naslednjo nepremicnino. 

Jaz trenutno bolj zapravljam kot varcujem (razen tistega, kar imam v delnicah), fant pa ima navado vsake toliko prenesti del preostalih sredstev na varcevalni racun, nekaj je pa tudi se v raznih investicijskih nalozbah - bolj z vidika tega, da moras ob dedovanju premozenja najprej na vse skupaj placat davek, drugace se moras zapuscenemu odrect. Ampak to so cele sheme, ki jih (zaenkrat) drugi urejajo, tako da jih se sama prav dobro ne razumeva in se niti nisva imela motivacije poglabljat v to, dokler se nama ne bo treba (+-30 let). Nekih dodatnih vecjih stroskov zaenkrat nimava na vidiku (sva ze v novi hisi, predlani sva zamenjala avto), tako da bova verjetno uspela se kaj privarcevat in mogoce preuredit vrt (ni ravno nujno, da bi se tega lotila, zato nama je malo skoda vlozka). En cas sva razmisljala, da bi skupaj z mojimi starsi investirala v hisko ob morju, ampak sta moja2 po tisti grozljivi epizodi s t&t to nekako umaknila z mize, da ne bi se dodatno komu na kak zulj stopila oz. dodatno zakomplicirala odnosov, tako da bosta sla najbrz sama v to (ce bosta). 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#173 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 11 April 2019 - 11:29 AM

Jaz sem imela lani sklenjeno neko varčevanje ZA TO, vsak mesec so mi odtegovali 150€, ki pa je letos poteklo in sem vse dobila nakazano na račun. Na živce mi grejo ta kratkoročna varčevanja. Jaz bi iemal, da se mi mesečno trga oz. prenakazujem neko vsoto, in tisto stoji, dokler ne rabim, brez nekih pogojev. :)

Trenutno sem v škrtem stanju, ko pri vsakem nakupu samo razmišljam, koliko to stane, pa koliko mi bo denarja ostalo konec meseca ipd. :) Upam, da je to prehodno obdobje, ko je nanekrat več stroškov, mislim/upam, da mi nebo ravno čisto tesno šlo skozi mesec. 

• 0

[Napoleon]

#174 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 11 April 2019 - 11:32 AM

Pa saj lahko pred iztekom/ob izteku kratkoročnega podaljšaš ali pa se odločiš za srednje/dolgoročnega, a ni tko?  Jaz več kot 5 let ne upam, ker pač ne vem, kaj me čaka, bom pa to srednjeročno sigurno podaljšala in povečala vsoto, ker se s tem tudi prisilim, da manj sproti za brezveze zapravljam. 

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#175 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 11 April 2019 - 11:33 AM

Midva ne šparava velikopotezno, ampak plačujeva  400 € kredita na 15 let, da imamo kje živeti. Najprej sem imela prav malo slabo vest in kot bi me skoz nekaj preganjalo, ker pač ne morem dat na stran večje vsote, ampak sem se prepričala, da trenutno to ni moja prioriteta. 

Sva se pa zavarovala oz zavarovala kredit, tako da če se kaj zgodi, bo vsaj to pokrito.

Jaz imam sicer sklenjeno tudi življenjsko zavarovanje na dolgi rok, še nekih 15 let imam do izplačila, plačevati sem pa začela ob zaposlitvi. Na mesec dam skoraj 100 €, od tega je del namenjen nezgodnemu zavarovanju. Verjamem, da bom ob dospetju dobila vsaj tisti zajamčeni znesek, drugače nima smisla, da se sploh grem to.

Za dodatno pokojninsko zavarovanje pa nam nekaj tudi firma plačuje.

Vseeno poskušam imeti vsaj kakšnega jurja privarčevanega za nepredvidene stroške, to se mi sicer bolj počasi nabira, sploh ker občasno tudi kaj dvignem.

Sem pa odprla tudi račun za hčerko in ji nakazujem vsak mesec vsaj tist OD + še par deset evrov vsaj na nekaj mesecev. Recimo vsaj mesec 20 + vsak drugi ali tretji mesec še kakpnih 50 €. To gre vse od moje plače.

Imava pa midva samo fiksnih stroškov za več kot 1.000 €, tako da potem je tu še hrana in bencin, pa se kar nabere. Ne more ostati prav veliko od dveh jurjev skupaj.

• 0

#176 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 11 April 2019 - 11:42 AM

Tasika, za to je ravno varcevalni racun. Na Intesi imam jaz osebnega, za electron in varcevalnega na katerega kadarkoli das/vzames. Imajo tak paket.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#177 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 11 April 2019 - 11:44 AM

No dobro da mi nekdo pove, na banki mi ni kaj pametnega povedal, samo hotel mi je podturiti še ne vem kake pakete za banka net ipd. Hvala, bom preverila kako je Nova KBM. 

• 0

[Napoleon]

#178 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 11 April 2019 - 11:47 AM

Tasika, za to je ravno varcevalni racun. Na Intesi imam jaz osebnega, za electron in varcevalnega na katerega kadarkoli das/vzames. Imajo tak paket.

Tudi midva sva pri banki Intesa (prejšnja Banka Koper) in nimava nobenih paketov.

Jaz sem zase in za K odprla vsaki svoj varčevalni, s sredstvi pa upravljam čisto poljubno. Nič ni določeno, kakšni morajo biti pologi, edino vsak priliv (nakazilo) mora ležat gor vsaj 30 dni, ja.

• 0

#179 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 11 April 2019 - 11:53 AM

A to je to. Piše da se varčevanje sklene za 24 mesecev?  

Edit: Imajo poslovalnicu v kraju, tako da bom šla ob priliki malo vprašat.

Še vprašanje, opazila, sem da imajo pri vačrevanju naložen tudi Zakon o dohodnini, ima to kakšno vezo/vpliv? :)

• 0

[Napoleon]

#180 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 11 April 2019 - 12:11 PM

Mislim, da je to za obresti, za katere se ti obračuna dohodnina, če presežejo 1000 €.  

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users