Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#161 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 21 December 2006 - 04:03 AM

Tale tema je čisto brezveze, ker pride le do branjenja svojih stališč preko napadov mesojedcev. Meni je brezveze sploh odgovarjati na poste kot je bil od urši, ki je bil že takoj na začetku napadalen in s hitrimi zaključki brez konkretnih argumentov. Občutek imam kot da tukaj tisti, ki niste vegiji pucate svojo krivdo oz. slabo vest; vsaj nekateri. Pa brez zamere.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#162 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 21 December 2006 - 07:14 AM

Regratova lučka potem bi se morala povsem distancirati od sveta če bi hotela živeti kot ti razlagaš.Živim na realnih tleh in ljudi ločim po duševnosti na dele in ne glede na meso..čeprav je tudi to en dejavnik ki nekaj pove o človeku,kot seveda čisto vsaka druga stvar.Imam kolegice ki vse jejo meso in si ne predstavljajo življenja brez mesa..pa obkrožajo me najbljižji ki tudi jejo meso...pa jih zato nimam čisto nič manj rajši,niti jih ne gledam postrani ali obsojam.. sem jasno in glasno povedala svoje mnenje,mogoče se tu pa tam razpizdila če je kdo govoril kaj proti ampak se zavedam da pač vsi ne razmišljajo kot jaz in da je navada železna srajca.Potem je še dodatno to kar zdravniki trdijo pa smo tam-vegiji so fucked up-pa saj mene to ne zanima niti najmanj ampak poslušati o vitaminih je pa bedno laugh.gif pa ne zbiram si partnerja po tem če je meso al ne, jih pa smatram za ljudi ki bi morali imeti večje -vsaj pomisleke če ne drugo zakaj jejo meso..in imeti neko vest da dajejo živa bitja v usta...seveda se je težko odreči mesu in je šok za telo -sprva ker smo navajeni pač na tako prehrano, ampak meni so ljudje ki jejo živa bitja rahlo neumni...pa ne neumni v pravem smislu besede in ne na nek zelo grd brutalen način-kao poniževalno ampak tako rahlo izven konteksta ker mi je pač nenormalno (kot je seveda drugim moje razmišljanje nenormalno oz drugačno) in si ne morem predstavljati kako...kako za vraga ob vsem tem ljudje lahko jejo meso??-to je seveda moje mišljenje in ga rada delim z ljudmi ampak ne maram pa kot je frcica zajela bistvo, da se moram braniti ker ne jem mesa in da poleg tega izpadem ali pa izpademo MI kot posiljevalci,ko pa je v bistvu bolj navada drugih da to nam govorijo-kako smo prikrajšani za sočne snovi v mesu pa bla bla bla...hvala za nasvet,menda sem se pozanimala kaj jem,če se že s tem tolko ukvarjam.In tudi na to sem že pomislila kot je frcica rekla-mogoče se nekateri ljudje samo branijo na tak način oz opravičujejo svoja dejanja-mogoče pozavestno,ker vsi vemo oz vsaj veliko ljudi ve kako je relano z mesom-ne glede na to če so to živa bitja ali ne.
  • 0
Fake people wear fake clothes and have feak personality becouse they have FAKE BRAINS!
WINK (fake one) :))))

#163 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 21 December 2006 - 10:46 AM

QUOTE(bluberry @ 21. 12. 2006 - 7:14) View Post

... ampak meni so ljudje ki jejo živa bitja rahlo neumni...pa ne neumni v pravem smislu besede in ne na nek zelo grd brutalen način-kao poniževalno ampak tako rahlo izven konteksta ker mi je pač nenormalno

Kako brutalno grdo razmišljanje laugh.gif Se mi je skoraj piščanec zaletel twisted.gif

No, jaz kajpada nisem vegetarijanec. Mi ne pride na kraj pameti. Na dan pojem vsaj ena cela piščančja prsa ali pa ustrezno maso v zrezkih. Zakaj? Ker se super počutim, ker telo potrebuje beljakovine in ker se vsekakor ne mislim nažirat s sojo in fižolom, da bom ja dobil kaj beljakovin vase.
Sploh če si vsaj malo športnika nimaš kaj dosti praskat, no meat no fit smile.gif

P.S.: Vegetarian is an indian word for lousy hunter. twisted.gif
  • 0

#164 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 21 December 2006 - 06:12 PM

sajk beseda vegetarijanec izvira iz latinske besede vegetus, ki pomeni zdrav, čil, svež oziroma vitalen. tongue.gif
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#165 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 21 December 2006 - 06:30 PM

The word was derived from the Latin 'vegetus', meaning whole, sound, fresh, lively;

Seveda ... pomeni pa to rastlino, ki je sveža in prav tako živa. In kot taka seveda odlična priloga za h kaki pečenki ... twisted.gif
  • 0

#166 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 21 December 2006 - 06:33 PM

of course! biggrin.gif
homo vegetus pa pomeni umsko in telesno vitalen človek.

• 0

#167 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 21 December 2006 - 06:34 PM

Ja, vitalen je pa zato, ker je sveže rastlinice - ni nujno, da brez mesne priloge. laugh.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#168 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 21 December 2006 - 06:37 PM

Torej je homo vegetus lahko tudi mesojed oz. vsejed človek? twisted.gif Saj - očitno - to nima nič z rastlinjem več zveze? laugh.gif
DiLeMa - meso ni priloga, zelenjava je tongue.gif

• 0

#169 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 21 December 2006 - 06:56 PM

QUOTE(sajk @ 21. 12. 2006 - 18:37) View Post

Torej je homo vegetus lahko tudi mesojed oz. vsejed človek? twisted.gif Saj - očitno - to nima nič z rastlinjem več zveze? laugh.gif
DiLeMa - meso ni priloga, zelenjava je tongue.gif

se strinjam s Sajkom - zelenjava je priloga, ne meso. tud jst nism vegeterijanka, ker brez mesa enostavno ne bi mogla živet. Vsak dan morm pojest neki mesnga. Spoštujem pa vegeterijance in jih ne bi nikol zarad tega ne bi napadala, ker je pač to njihova odločitev...
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#170 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 21 December 2006 - 07:04 PM

Hmm, je pa že tako, da ne morejo biti kar vsi po vrsti vegetarijanci, tudi če bi blo nujno recimo...
Kaj pa razni cestni, delavci v gozdu? Eskimi? A so ti sploh lahko vegetarijanci? twisted.gif
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#171 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 21 December 2006 - 07:29 PM

ne, homo vegetus ne more biti vsejed, saj ti že ime pove.
  • 0

#172 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 21 December 2006 - 07:50 PM

Kaj da ne, če praviš, da to pomeni "umsko in telesno vitalen človek". Jaz sem zelo vitalen, verjemi. Se pa spomnim kar nekaj oseb, ki se mesa otepajo, pa bi se dalo razpravljati o tej vitalnosti. Stalno nekaj zaspani, koščeni in pa zeleni v obraz twisted.gif
  • 0

#173 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 21 December 2006 - 08:46 PM

QUOTE(sajk @ 21. 12. 2006 - 10:46) View Post

Sploh če si vsaj malo športnika nimaš kaj dosti praskat, no meat no fit smile.gif

disagree. poznam žensko, ki se dosti bavi s športom (pa ne aerobiko 1X na mesec, pač pa downhill, ekstremno smučanje, ipd ... mislim, ta bejba dejansko vsaj 5 ur na dan neki športa) in je vegan že vsaj 8 let in ji prav nič ne fali: ni ne koščena, zaspana, bolehna ali zelena v ksiht. pa ne vem, če upam trdit, da je izjema, ki potrjuje pravilo. mogoče pa. smile.gif

jasno je tudi, da bo vsakdo 'branil' svoje (recimo temu stališče, pogojno, seveda tongue.gif), tako smo pač naravnani - vprašanje pa je, s kakšnimi sredstvi. howg. smile.gif

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#174 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 21 December 2006 - 09:03 PM

Smešno, da vsi tko besno branijo svoje prehranjevalne navade biggrin.gif jst poznam ene par vegeterijancev, pa noben ni mnenja, da so vsi mesojedci trapasti, butasti in poniževalno brutalni.
In tudi mesojedci ne napadaje vegijev, pač pojejo kose pice s pršutom in je mir biggrin.gif

Drugače jst jem meso, ampak bolj poredko in še to sm blazno zbirčna.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#175 Katrin

Katrin

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 836 posts

Posted 21 December 2006 - 09:45 PM

QUOTE(Piquet @ 21. 12. 2006 - 2:56) View Post

Men so najboljsi uni vegeterjanci k pravjo da je jejo mesa, ker ne jejo zivih bitij....
Kuker da rastlina ni zivo bitje. Sam lazi jo je ujet. :]

Meni so pa noro prisrčni tisti mesojedci, ki pravijo, da z veseljem pojedo zrezek, dokler ne vidijo iz kje je prišel...
Kukr da zrezka ni bi del žive krave. Sam oči nima več. smile.gif
  • 0

#176 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 21 December 2006 - 10:03 PM

Pri meni je preprosto.
Sicer se mi želodec obrača, ko gledam vse tiste bruhalne filmčke.
Ampak še vseeno pa z največjim užitkom zmažem napol pečen biftek. Sem strastna mesojedka, po duši zver. Mam ene par ljudi okoli sebe, ki so vegetarijanci (recimo ena kolegica... pote ena druga je bla 8 let, pa ni več sicer... od fanta starša sta... fant tudi je izredno malo mesa... sestrična, v glavnem, kar nekaj jih je), s katerimi se okoli tega čist dobro razumemo. Noben nobenega nič ne sprašuje in mu ne deli moralnih naukov, noben se iz nobenega ne posmehuje. Noben nobenemu ne postavlja vprašanj o razlogih, itd. Se mi zdi to povsem brezveze - takšna napadanja in večvrednostni kompleksi tako enih kot drugih. Noben ni zaradi takšnih ali drugačnih prehranjevalnih navad boljši ali slabši človek.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#177 nihrida

nihrida

dark soul

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4525 posts

Posted 21 December 2006 - 10:31 PM

Ktera bedarija! Kako lahko nekdo reče, da so ljudje, ki jedo meso neumni? Ljudje smo mesojeda bitja in to se po mojem mnenju ne bo nikoli spremenilo. Dragi vegetarijanci (ki ne jeste mesa, ker se vam živali smilijo): če še niste ugotovili - narava je prekleto kruta! Tako pač je. Tudi sama imam nenormalno rada živali (bolj kot ljudi), vendar sem zrasla v hudo mesojedi družini. Sama poskušam jesti čim manj mesa, ker mi je pač zelenjava zelo dobra...še zmer pa včasih zapaše kak hamburger.

Glede mesojedstva me moti le odnos do živali in s tem tudi odnos do hrane. Vse je na hitro - živali na hitro zakoljejo (klobase delajo še iz skoraj trzajočih živali), jemo hitro hrano... Če je odnos do živali dober (kar pomeni, da krave ne preživijo celega življenja v hlevu), potem tudi mesojedstvo ni več tako brutalno. Itak na koncu vsi umremo in vsi enkrat postanemo hrana.
  • 0
I'll place my bets and hope I'll always win
Even if I don't, I'm fucked because I live a life of sin
But it's alright, I don't give a damn
I don't play your rules I make my own
Tonight
I'll do what I want
Because I can

#178 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 21 December 2006 - 11:23 PM

Tudi jaz sem zrasla v precej mesojedi družini.
In ja narava je kruta, ljudje pa še bolj. Krutost narave pa še ne opravičuje naše krutosti. Govorim na splošno, da ne bo kdo prizadet. wink.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#179 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 21 December 2006 - 11:46 PM

Ljudje nismo mesojeda bitja,ampak prilagodljiva bitja..smo lovili pač živali in jedli to kar nam je bilo dano v tistem času,ker ni bilo izbire in se je zato naša presnova tega navadila,tako kot se je zelenjave,smo ravno zaradi tega preživeli ker smo prilagodljivi-to pa ne pomeni samo da smo mesojeda bitja ampak smo tudi rastlinojeda bitja:jemo vse pravzaprav-vse kar je okusno-torej izklopimo možgane in žremo-tako da je nesmisleno govoriti kakšna bitja smo-požrešna predvsem in predvsem ogabna.Tisti kateri pa tega ne razume pa je še bolj ogaben ker se gre za neko moralo,razvoj-da bo bolj razumljivo:je zelo zelo preprosto,kolikor je sploh možno:ljudje ki jejo živali so drugačni od vegetarjancev in pika!lahko nihrida spet to vzameš kot žalitev ampak o je DEJSTVO (vsak se sam odloči ali bo razmišljal ali ne-edina razlika oz meja med neumnostjo in kao pametjo!!!)ne pravim da ni dobrih oseb in verjetno jih veliko tudi je meso zgolj iz navade ampak mentaliteta ljudi ki jejo oz obožujejo meso je precej drugačna kot pa pri vegetarjancih-tukaj se gre za način življenja in mišljenja v res polnem smislu,strastnem smislu-zato je toliko zagovarjanja živali-KAR JE EDINO PRAV (kam bi pa prišli če se ljudje ne bi zavzemali za svoja stališča)!...v časih ko so jedli meso-pretežno,nihče ni RAZMIŠLJAL kaj je zdravo in kaj ne ampak kaj je na voljo in tudi doba je bila takrat relativno majhna-primerna prehrani!Evolucija ni samo da smo lovili živali ampak še kaj drugega tudi..seveda je to spregledano in predvsem zakoreninjeno v naši podzavesti kot normalno-velik vpliv ma tudi družina in zato ne moreš zaradi navade rečti da je nekajj normalno in nekaj ni.Lahko mami pa ati govorita kar želita,valda imaš lastno pamet kero moraš pognati.Pa da bi govorili o nekih nevem jakih pametnih rečeh-ne gre se predvsem za moralo.Enim ni moralno jesti meso in se jim zato zdijo ljudje pač rahlo neumni(ker mislijo samo na lastno rit),drugim pa pač je in zagovarjajo svoje stališče ker pač ne mislijo(se to predvsem vidi tudi po postih ki so večinoma isti-ista sranja o vitaminih pa beljakovinah pa anemoiji pa zelenih ksihtih-kakšne nesmiselne.Od nekod je to prišlo kot sveto-zakaj ker nam tako pač paše).Poleg morale je tudi stvar razvoja-kot sedaj več niso podobni opicam in smo se razvili kao v inteligentna bitja tako bi se temu primerno lahko tudi obnašali-ampak je preveč lagodno živeti brez tega in iz tega izhaja vaš gnev.
Če se bo ali pa ne pa spremenilo to da smo kao mesojeda bitja oz da jemo tudi meso pa ti ne moreš vedeti nihrida,ker se očitno v to še nisi pretirano spuščala in se ti tudi ni treba,ker je to stvar časa.Sicer pa slabo kaže našemu človeštvu ja,ne samo iz te plati ampak tudi iz mnogih drugih:tako da se to mišljenje tudi vidi na drugih področjih.No nisem perfektna sama imam veliko napak-kje drugje ampak brutalna pa nisem in nikoli ne bom.
  • 0
Fake people wear fake clothes and have feak personality becouse they have FAKE BRAINS!
WINK (fake one) :))))

#180 sajk

sajk

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts

Posted 22 December 2006 - 01:15 AM

QUOTE(Špela @ 21. 12. 2006 - 20:46) View Post

disagree. poznam žensko, ki se dosti bavi s športom (pa ne aerobiko 1X na mesec, pač pa downhill, ekstremno smučanje, ipd ... mislim, ta bejba dejansko vsaj 5 ur na dan neki športa) in je vegan že vsaj 8 let

Vegan?! Se pravi samo surovo sadje in zelenjavo? ohmy.gif Banane?!? ohmy.gif

Err ... na post od bluberry morda odgovorim jutri, sedaj mi ne sfolga tega niti prebrat, en svinjsko velik sestavek brez odstavkov, bog pomagaj, morda bo po devetih urah spanja kaj bolje laugh.gif
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users