Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#1761 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 30 September 2011 - 03:50 PM

QUOTE(Kinky @ 30. 9. 2011 - 8:49) View Post

Pa še ena nazi fora: vedno si moral nesti pokazati koliko si pojedel.

Jap, pri nas v soli tudi, beri zgoraj, kako je bil moj pes vesel.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1762 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11855 posts

Posted 08 October 2011 - 05:48 PM

Moja prijateljica ma probleme s prehranjevanjem in bi ji rada kako pomagala, zato bom sem napisala kaj se dogaja, mogoče pa katera od vas ve kaj se lahko naredi...

Zaradi žalosti in občutka nemoči (in nezmožnosti obvladovanja tega) ima dneve, ko kompenzira vse to z nažiranjem... Tuki ne govorim o anoreksiji al pa bulimiji, nima problemov s samopodobo itd. Se čist zaveda tega in se je zdej prav ustrašila za zdravje, ker ko začne jest, ne more nehat... Res je grozna, mogle bi videt kaj vse je sposobna vase zmetat, ne vem kam to da, res. Sej potem ji začnejo noge zatekat, vsa je napihnjena in zabuhla, slabo spi... Kompulzivno prehranjevanje al kaj je to?
A obstaja kakšen center al pa kakšna pomoč za take ljudi? Men je jasno, da bo morala najprej razčistit s tistim osnovnim problemom zaradi katerega se sploh sekira, ampak vseeno...
Bom še raziskala mal po netu, ampak sm vseeno še tuki vprašala smile.gif
  • 0

#1763 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29707 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 08 October 2011 - 05:54 PM

jst vem za društvo MUZA v Ljubljani; lahko tam poskusi. ima pa po vsej verjetnosti motnjo kompulzivnega prenajedanja, ja.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#1764 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11855 posts

Posted 08 October 2011 - 06:00 PM

Par dni nazaj sem ji rekla, da jo mam počas dost, ker samo govori, govori, govori in jamra, naredi pa nič in da bom jaz poiskala možnosti zanjo; "boji" se tistih skupin aveš... moram najt nekaj kjer bo individualno...
Hvala Špela.
  • 0

#1765 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 09 October 2011 - 06:02 AM

Boga. sad.gif To sploh ni tako zelo redek pojav, je še bolj prisoten kot anoreksija in bulimija.

Jaz bi ji vseeno pripročala, da se mogoče vključi v kakšno skupino, bo zelo težko na začetku, ampak bo videla, da imajo tudi ostali ljudje enake težave kot ona, mogoče jo bo to napotilo k rešitvi. Srečno.

Tukaj je v ANG vse lepo razloženo:

KLIK
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1766 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 09 October 2011 - 07:43 AM

QUOTE(Frida @ 8. 10. 2011 - 18:48) View Post

Moja prijateljica ma probleme s prehranjevanjem in bi ji rada kako pomagala, zato bom sem napisala kaj se dogaja, mogoče pa katera od vas ve kaj se lahko naredi...

Zaradi žalosti in občutka nemoči (in nezmožnosti obvladovanja tega) ima dneve, ko kompenzira vse to z nažiranjem... Tuki ne govorim o anoreksiji al pa bulimiji, nima problemov s samopodobo itd. Se čist zaveda tega in se je zdej prav ustrašila za zdravje, ker ko začne jest, ne more nehat... Res je grozna, mogle bi videt kaj vse je sposobna vase zmetat, ne vem kam to da, res. Sej potem ji začnejo noge zatekat, vsa je napihnjena in zabuhla, slabo spi... Kompulzivno prehranjevanje al kaj je to?
A obstaja kakšen center al pa kakšna pomoč za take ljudi? Men je jasno, da bo morala najprej razčistit s tistim osnovnim problemom zaradi katerega se sploh sekira, ampak vseeno...
Bom še raziskala mal po netu, ampak sm vseeno še tuki vprašala smile.gif

To bi bilo lahko kompulzivno prenajedanje. Vzrok za to je čist komot tudi nezmožnost soočanja z lastnimi težavami in sploh ni nujno, da ima kakršne koli težave s samozavestjo. Vzrokov je gotovo več in moj nasvet je, da obišče najprej svojo osebno zdravnico/ka in ji na kratko pojasni svoje težave (pri tem je pomembno to, da je motnja hranjenja simptom nečesa in ne vzrok težav), če je zdravnik na mestu ji bo o tem kaj povedal in skoraj zagotovo bo dobila napotnico za psihologa ali psihijatra.

Saj si sama verejtno niti ne zmore pomagat in za vključevanje v skupine je res potrebno precej poguma in precejšnje zavedanje svojih težav, česar pa v tem momentu verjetno ni sposobna. Pa psihologa ali psihiatra se ni potrebno bat, saj ji bo mogoče že en sam pogovor pomagal, da se malo zave v katerem grmu tiči zajec, od tu naprej se bo mogoče že sposobna sama soočiti s tem!
  • 0

#1767 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11855 posts

Posted 09 October 2011 - 09:47 AM

Hvala obema res. smile.gif
Njej je čisto jasno zakaj to dela, pozna vzrok, ampak ne more nehat jest. Tega tud ne skriva, vsi vidimo. Ko berem te linke, je kot bi njo opisoval...
Ja, moram jo prepričat naj gre najprej k osebnemu zdravniku, sploh pa nekam na svetovanje, da se začne soočat s tistim problemom.
HVala hvala!
  • 0

#1768 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 09 October 2011 - 12:56 PM

Jaz bi ji priporočala isto, kot ora, nikakor ne skupinskih terapij.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1769 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 10 October 2011 - 05:40 PM

Uporablja katera to maslo? Jaz sem ga zdaj parkrat kupila, ker mi je super, mehko mazljivo itd. (prej sem uporabljala tisto navadno maslo, trdo).
In se mi pri tem zdaj dogaja da ful hitro zaplesni. Ga imam morda v hladilniku teden, dva pa že pride plesen, a je to normalno? huh.gif Pri normalnem maslu se mi to nikoli ni zgodilo, pa ga imam v hladilniku odprtega waaay več časa.

IPB Image
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1770 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 10 October 2011 - 06:37 PM

Sarah, kaksne so sestavine? Obicajno maslo zdrzi v mikrobioloskem smislu ogromno casa, ker ima zelo malo vode in ne more noben mikroorganizem migat. Tukaj na embalazi vidim, da vsebuje 50% manj mascobe. Kaj je ostalo? Voda in kaki emulgatorji najbrz. Potemtakem je to kar ok okolje, da plesni in kvasovke rastejo. Ostalim kvarljivcem pa je sevedno premalo mokro. smile.gif
What to do? Pojej ga prej! Ce pa je rok trajanja (po odprtju) dalji, ni neumno obvestit Ljubljanske mlekarne, da nekaj ne stima.

Edit: vidim na sliki: jogurt, smetana... No tudi tu je voda glavni krivec.
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#1771 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 10 October 2011 - 06:47 PM

Ja, 45% je masla, ostalo je jogurt, smetana in mleko.
Samo je pa to ful čudno no, jaz kar ostranim tiste "fleke" kjer je plesen, in ostalo vseeno jem.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1772 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 10 October 2011 - 07:56 PM

ah to je ena marketinška poteza - kremno maslo je tole...ali pa jogurtovo maslo (potejto, potato). V bistvu sploh ni maslo ampak nek mlečni/jogurtov namaz z maslom. Tko. sleep.gif Zato se hitreje pokvari.

pa....plesen sploh ni samo tisto na vrhu. To je tako, kot ledena gora - "koreninice" poženejo tudi v globino. Zato jaz vse plesnive stvari stran mečem...
  • 0

#1773 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 10 October 2011 - 08:25 PM

Ja in toksini, ki bi ti na dolgi rok škodili zelo radi difundirajo par cm globoko ...
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#1774 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 10 October 2011 - 08:34 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 10. 10. 2011 - 20:56) View Post

pa....plesen sploh ni samo tisto na vrhu. To je tako, kot ledena gora - "koreninice" poženejo tudi v globino. Zato jaz vse plesnive stvari stran mečem...

ohmy.gif

Hvala za nasvet; mogoče si mi pravkar rešila življenje. smile.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1775 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 10 October 2011 - 08:38 PM

ohmy.gif

cool1.gif
  • 0

#1776 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11855 posts

Posted 10 October 2011 - 08:52 PM

Fuj, men moja mami sploh ne verjame ko ji to govorim. Sam postrga dol pa pejmo... Obup!
  • 0

#1777 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 10 October 2011 - 08:54 PM

moj fotr je isti....pač mal obreže sir pa ga naprej jé. Pa sem mu že milijonkrat rekla (dejansko naj bi bila moja izobrazba dobra referenca)....pa vsakič odgovori: "če do zdaj nisem od tega imel problemov..."
  • 0

#1778 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11855 posts

Posted 10 October 2011 - 09:13 PM

Ja ja, moj isto. Pol pa vzame nož in reže mikro šnitke s sira dol, da bo šlo ja čim manj v koš.
  • 0

#1779 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 11 October 2011 - 06:47 AM

Meni pa mama trobi naj ne jem če je plesnivo, ampak jaz samo obrežem in gremo. laugh.gif Enako kot me ne gane če je jogurt čez rok ali salama stara nekaj dni.
No ok, bom malo bolj pazila v prihodnje. biggrin.gif

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1780 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 11 October 2011 - 07:29 AM

Če je jogurt čez rok niti ni take panike, ker je na njem datum "uporabno najmanj do". Jaz sem jedla tudi že jogurt, ki je bil 2 tedna čez rok, pa je bilo vse ok. Odpreš, povohaš, probaš...pa takoj vidiš, ali je za pojest, ali ne. Seveda mora biti v prvem koraku stvar pravilno shranjena biggrin.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users