Jump to content

Photo

Novice po SVETU

• Please log in to reply
1789 replies to this topic

#1761 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 05 March 2025 - 02:41 PM

Jina, podpis

Ni domovinskega čuta, ker tudi ni več občutka skupnosti. In če ni skupnosti, bodo ljudje izjemno težko prijeli za orožje, ker smovsi le individumi. To hoče kapitalizem, a zdaj pa to državi (pa ne samo naši), nenadoma ne paše več? Jah, smola.

V Jugi so jih vsi obešali, ker je bila drugače kazen.

Jaz rada poslušam tudi Srečka Horvata, Janisa Varufakisa, Diem 25, Žižka, Alenko Zupančič.

Pa moram, Fiona, Poljska ni čista država. Toliko starih termoelektrarn in posledično hudih onesnaževalcev, kot jih imajo oni, nima nobena druga država EU. Naš TEŠ je proti njim nula(pa v Šaleški dolini imajo dober zrak). So se pa veliko veliko bolje spogajali s kuponi, kot mi.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1762 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 March 2025 - 02:42 PM

Pa se vam res zdi permisivna vzgoja tako razširjena? Meni ne, se mi zdi, da to tumbajo tisti, ki drugega kot avtoritativne ne poznajo.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1763 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 05 March 2025 - 02:56 PM

Tasika, jaz ful rada poslusam Russella Branda na Rumble, poslusala sem Joe Rogana in nekaj intervjujev s Tuckerjem Carlsonom, odkar je bil odpuscen in govori stvari za nazaj, pogledala sem se Piersa Morgana, ko je razlagal o covidu, kako so mu sprali mozgane in je verjel, zdaj pa se je opravicil.
Russell je imel ful dober intervju z RFK, kaksne nore stvari je imel za povedat, meni je on the best.
Cak da pridem domov, bom pogledala v zgodovino, pa se kaj napisem. Se vecinoma vrtim pri teh nastetih in ce mi je kaksen od njihovih sogovornikov vsec, grem pol se tiste poslusat...
  • 0

#1764 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 05 March 2025 - 03:11 PM

Frčica, mi je blizu tvoje politično razmišljanje.
Obvezen vojaški rok...ja kaj pa vem, če bi iz fantov res naredil moške. Karkoli že to pomeni. In ja, a bi za svoje moške hotle to??
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1765 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 05 March 2025 - 03:20 PM

Mnogo premalo se govori o tem kaj ostane od teh tako zvanih moških, ko pridejo iz vojne.

In ne, ne bi to želela za M. Njega bi to psihično ubilo in ne bi zmogel živeti sams sabo. V to sem 100% prepričana.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1766 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 05 March 2025 - 03:42 PM

Mnogo premalo se govori o tem kaj ostane od teh tako zvanih moških, ko pridejo iz vojne.

In ne, ne bi to želela za M. Njega bi to psihično ubilo in ne bi zmogel živeti sams sabo. V to sem 100% prepričana.

točno to! Še ko so kao bili "moški". Cele generacije ljudi "uničenih", pa še njihovi potomci.

In ja priznam, jaz še svojih "sovražnikov" ne bi poslala se kam borit, kaj šele meni ljube ljudi. Tako mi je vseeno za zemljo, "stene", karkoli lastniškega, če bi morala enkrat izbirat med ljudmi in stvarmi. Si katera od vas predstavlja, da čez 5 ali 10 let "otroke" stare cca 16 let pošljete na fronto - pa če ima opravljen vojaški rok ali ne. Moj je že toliko star in si tega res nočem predstavljat. Ne zdaj, ne kadarkoli. Z vojaškim rokom ali brez njega. Da bi bil kanon futer za neke stare ate, ki v udobju iza mize odločajo o usodah drugih in jih vidijo kot figure na šahovnici.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1767 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16806 posts

Posted 05 March 2025 - 04:01 PM

Jaz ne govorim da bi ga v vojno poslala, bog pomagi.
Za eno leto v vojsko bi ga pa, ja. To ni eno in isto.
Kdo pri zdravi pameti bi posiljal svojega otroka na fronto?
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1768 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16806 posts

Posted 05 March 2025 - 04:03 PM

Frcica, mislila sem cista kot da ni smeti. V ozracje se pa res nisem poglabljala, jp.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1769 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 05 March 2025 - 04:18 PM

Sej nobena ni govorila o pošiljanju na fronto, ne vem od kje ste to pobrale. Ampak vojaški rok oz vojska v smislu, da dobiš občutek za red, disciplino, samostojnost ipd. 

• 1
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1770 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 05 March 2025 - 04:19 PM

Jaz upam da ga enkrat spet uvedejo. Se mi zdi nujen. Ne vem kdo mislijo da se jim bo se kam sel boriti v primeru katastrofe...cist noben. 

Ne vem koga imaš v mislih, da se bo šel za koga borit ... ampak če že bo vojaški rok, bodo verjetno prej pobrali tiste, ki ga bodo imeli opravljenega. Ne hvala.

Če se bodo pa naučili sklece na dvorišču delat, bedet ponoči in posteljo postiljat v nulo, pa res ne vidim nekega doprinosa, da bodo kaj boljši kanon futer kot kdo drug. Zadnjič se je iz Vipave lepo videlo, če jim ni treba, ne bodo delali počepov neogreti in da se bo kdo drl na njih. Tudi pridobeljan kondicija se izgubi v parih mesecih. Kaj je torej dopinos? To da starši ne znamo (več) privzgojit reda, discipline, bo pa zdaj nekdo zunanji namesto nas naredil? 

Jaz sem še generacija, ki pozna kar nekaj fantov iz služenja JNA. Oče je bil dolgo let vojno lice in sva vedno zapela, da služenje vojaškega roka spada/ne spada pod "obvezno" odraščanje (fantov). Razen zgodbice, ki so jih ostali prinesli, ne moram rečt, da so kaj blazno veliko odnesli od "izgubljenega leta". 

Tisti, ki so doma trdo delali, so se šli v vojsko skoraj spočit in niso rabili tega. "Mestne srajce" (kar so zdaj naši otroci) so pa doživeli precejšnje travme, vključeno s poskusi samomorov in samomori. 

Da ne govorim, da iz očetove generacije 4 niso prišli domov (enega so po nesreči ustrelili, en je skočil v vodo in si zlomil vrat, eden je imel prometno nesrečo, za enega sem pa pozabila). Še danes ima travme zaradi tega, saj je bil pri vseh smrtih zraven.

Jaz imam res precejšen odpor do uvajanja česarkoli. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1771 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 05 March 2025 - 04:43 PM

Pa poklicni vojaki... Verjemite, da ima Slovenija poklicne vojake, ker je to se kar kul siht in ne, ker bi kdo dejansko zelel izkusiti vojno v tem sihtu.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1772 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 05 March 2025 - 05:24 PM

Ja, komi čaka država uvesti nabor, za to dati en kup denarja zato, da bo vaše pamze(ne bit užaljene) prevzgajala. A punce niso pa nič kritične? Jih vzgajate drugače ali bi bilo nabornistvo za vse?
To eno leto bo res naredilo razliko ja.
In ja, kdo bo šel na fronto prvi? Vsi, ki so opravili vojaški rok.

Se to, Fiona, ti se nisi cepila za covid, za skupnost. Zdaj pa pričakuješ, da bo za tvojo obrambo padli otroci množice drugih družin?
  • 0

#1773 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 March 2025 - 06:20 PM

A punce niso pa nič kritične? Jih vzgajate drugače ali bi bilo nabornistvo za vse?

To tudi mene zanima.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1774 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16806 posts

Posted 05 March 2025 - 06:36 PM

Ej, ni vredno da karkol komentiram.
  • 0

#1775 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 05 March 2025 - 08:08 PM

Jaz mam punce in ne pravim da ne bi bilo kdaj koristno malo vec avtoritete,po drugi strani jim ne prizelim travmatiziranih partnerjev, meni se ne zdi to resitev. Avtoriteto naj imajo starsi,sola itd.

Poklicna vojska pa...poznam par poklicnih vojakov,ki hodijo na misije itd in ni ok, niti za druzinski lajf niti za njih.
  • 0

#1776 Buggy

Buggy

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5194 posts

Posted 05 March 2025 - 08:41 PM

Moj stric je bil poklicni vojak. Zdaj je menda ok, ampak pot je bila pa zelo trnova, polna nasilja in to ob dveh majhnih punckah.

Ne zelim si, da bi moj sin dal 1 leto za sluzenje vojaskega roka, niti najmanj. In point od Frcice se mi zdi zelo na mestu.
  • 0
Seduce my mind and you can have my body.
Find my soul and I'm yours forever.

#1777 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 02 April 2025 - 07:30 AM

Ne vem, kaj mi je bilo, da sem včeraj brala malo o Putinu. Tip res ne izbira sredstev in že odkar je na oblasti, dela za "veliko Rusijo".
Zato nimam pojma, kakšno stališče naj imam glede oboroževanja EU. Po eni strani to pomeni reze v socialo in javni servis, kar zagotovo ni nič dobrega.
Po drugi strani si nadevati plašnice in se delati češ da mi nismo ogroženi in da zato ne rabimo obrambe, in se nas vojna v Ukrajini ne tiče - torej pustit Rusiji da uniči Ukrajino oz. se pogajati s fašistom je pa kao alternativa? Glede na to kar Putin že 20 let počne, ni nobenega zagotovila da se bo ustavil pri Ukrajini.
Vse skupaj grozljivo spominja na pretekle dogodke in bi lahko risali vzporednice z Munchenskim sporazumom med Chamberlainom in Hitlerjem.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1778 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 02 April 2025 - 08:04 AM

Kje si brala?

Na Netflixu je bila ena serija mislim, da Turning point, v kateri je med drugim tudi omenjen oz prikazan Putinov vzpon na oblast. Jap, tip res ne izbira sredstev, v stilu silj opravičuje sredstva. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1779 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 02 April 2025 - 08:20 AM

Nič posebnega, opise knjig od Anne Politkovskaya (Putinova Rusija...), pa glede pokola v Beslanu in v gledališču v Moskvi v času Čečenske vojne.
  • 0

Bill Bullard

#1780 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16806 posts

Posted 11 April 2025 - 07:26 AM

Ko nekdo postavlja prava vprasanja

https://vm.tiktok.com/ZNdNqAw39/
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users