Jaz upam da ga enkrat spet uvedejo. Se mi zdi nujen. Ne vem kdo mislijo da se jim bo se kam sel boriti v primeru katastrofe...cist noben.
Ne vem koga imaš v mislih, da se bo šel za koga borit ... ampak če že bo vojaški rok, bodo verjetno prej pobrali tiste, ki ga bodo imeli opravljenega. Ne hvala.
Če se bodo pa naučili sklece na dvorišču delat, bedet ponoči in posteljo postiljat v nulo, pa res ne vidim nekega doprinosa, da bodo kaj boljši kanon futer kot kdo drug. Zadnjič se je iz Vipave lepo videlo, če jim ni treba, ne bodo delali počepov neogreti in da se bo kdo drl na njih. Tudi pridobeljan kondicija se izgubi v parih mesecih. Kaj je torej dopinos? To da starši ne znamo (več) privzgojit reda, discipline, bo pa zdaj nekdo zunanji namesto nas naredil?
Jaz sem še generacija, ki pozna kar nekaj fantov iz služenja JNA. Oče je bil dolgo let vojno lice in sva vedno zapela, da služenje vojaškega roka spada/ne spada pod "obvezno" odraščanje (fantov). Razen zgodbice, ki so jih ostali prinesli, ne moram rečt, da so kaj blazno veliko odnesli od "izgubljenega leta".
Tisti, ki so doma trdo delali, so se šli v vojsko skoraj spočit in niso rabili tega. "Mestne srajce" (kar so zdaj naši otroci) so pa doživeli precejšnje travme, vključeno s poskusi samomorov in samomori.
Da ne govorim, da iz očetove generacije 4 niso prišli domov (enega so po nesreči ustrelili, en je skočil v vodo in si zlomil vrat, eden je imel prometno nesrečo, za enega sem pa pozabila). Še danes ima travme zaradi tega, saj je bil pri vseh smrtih zraven.
Jaz imam res precejšen odpor do uvajanja česarkoli.