Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#1721 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 15 June 2008 - 12:51 PM

Joj, jst bom jutri na slovenščini čist pogorela... cry.gif cry.gif

Tega je tolko, da mi gre na bruhanje. Ne vem, kako bom to izpeljala. huh.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#1722 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4277 posts

Posted 15 June 2008 - 02:18 PM

Uuu slovenščina ustni..to so bili lepi spomini. Izvlekla sem ravno ono delo, ko je cela knjiga brez ločil (ne spomnim se več dela ali avtorja). Pa ravno ta kasnejša dela nismo predelali tokom predavanj ampak je prof na koncu rekla naj sami predelamo..in jaz seveda nisem nekak se poglobila v to ampak k sreči se nismo spuščali v podrobnosti. So jih bolj zanimala ostala vprašanja in smo na koncu debatirali o zgodovini, ne pa o literaturi laugh.gif
  • 0

#1723 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17095 posts

Posted 15 June 2008 - 02:55 PM

Misliš slučajno James Joice: Ulikses?

Jao, jaz že od četrtka tak po malem pacam tole slovenščino pa sem prišla komaj do Cankarja. S tem, da sem to samo prebrala uno knjigo Književnost na maturi in naredila izpiske. Kdaj se bom vse to naučila pa še ne vem. ermm.gif
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1724 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 15 June 2008 - 04:56 PM

Ja to je odlomek iz sodobne Penelope.

Jst se pa tole mato učim, kr neki, tok je teh definicij pa izrekov pa predpisov, da sploh ne omenjam, da bo treba še vadit naloge; komaj čakam, da se bom lahko slovenščino učila, ker mi je še najbolj kul.

Pa še za dojčo morm tok izpiskov narest za vse teme, jao. Počasi gre.

Hvalabogu, da angleščine ni tolk, sam morm vseeno še knjigi prebrat in se književnost naučit.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1725 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 15 June 2008 - 05:02 PM

Js mam v petek angleščino, moram še tiste pesmi predelat. Pa eno vprašanje imam - te pesmi ste vi obdelovali pri pouku v četrtem letniku? Water and ice pa Shakespearov sonet in ostale? Pa kaj se sploh pričakuje od nas v zvezi s tem? Moramo znat interpretirat vsebino, pa še kej druzga? Je treba znat pesmi na pamet, je treba vedet kaj o avtorjih?

Že dva dni buljim v knjigo Književnost na maturi 2008, vsakih nekaj ur jo vzamem v roke in jo živčno prelistavam ... ne vem, kako se naj spravim k stvari, kako naj najdem voljo za predelavo ter 300 strani. Kar se književnosti tiče - je v tej knjigi vse, kar je treba vedet?
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1726 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 15 June 2008 - 05:28 PM

Fire and Ice. wink.gif Mi sploh nismo veliko delali na teh pesmih.. Mislim, da morš povedat kaj tebi pesem predstavlja, kaj je pesnik mislil, pa tako malo. Jaz sem mal po netu brskala za kakšnimi interpretacijami. Pomojm dobiš pesem zraven, al kako? Na pamet je ziher ni treba znat.

Mislim, da je v tisti knjigi Književnost na maturi zajeto skoraj vse. Itak grejo po katalogu, glih prej sm gledala. Ampak jaz mam še kup ene literature zraven, ker naša foksa ogromno zahteva.

Matematika pa je en velik bullshit..Res, čist bv se mi zdi učit te definicije ipd. Jaz mam prvega 18-ang. Upam, da bo dober dan. Pri meni je ogromno odvisno od dneva al sm zgovorna alpa ne znam nič pametnega skup spravit.
  • 0
Do We Need Distance To Get Close?IPB Image

#1727 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 15 June 2008 - 05:44 PM

In kako točno zgledajo tej ustni od slove? Js še vedno ne vem točno.

Js razumem tkole: 1vprašanje: moraš prebrat eno besedilo 2vprašanje: interpretiraš eno izmed 53 besedil 3vprašanje:dobiš eno vprašanje, ali iz obdobij ali pa iz slovnice.
Je tko prav?
  • 0

#1728 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 15 June 2008 - 06:03 PM

Mi smo mel pr ang. fire and ice, daffodils, pa od shakespeara nekaj ...

V glavnem. Mogl smo vedet avtorje. Pa če se v pesmi pojavljajo kakšne njihove izkušnje, si pač mogu vedet, zakaj je napisal tako pa tako.
Potem sam motiv, temo pesmi. Potem različne fraze- kaj hoče s tem povedat, kakšne pomembne besede, metafore...

Mogu si znat prebrat. Na pamet ti nikakor ni treba znat!!!! Pač pomembno je da razumeš bistvo in da ne razumeš vsega dobesedno. Npr. če reče da ga zebe, ga ne zebe zarad tega ker je hladno zunaj, ampak npr. zato k je nesrečno zaljubljen al neki takega. To sm si zdej zmislila. smile.gif

V glavnem iz teh parih pesmi smo naredil celo znanost.

QUOTE(Baby @ 15. 6. 2008 - 18:44) View Post

In kako točno zgledajo tej ustni od slove? Js še vedno ne vem točno.

Js razumem tkole: 1vprašanje: moraš prebrat eno besedilo 2vprašanje: interpretiraš eno izmed 53 besedil 3vprašanje:dobiš eno vprašanje, ali iz obdobij ali pa iz slovnice.
Je tko prav?

Slovenščina zgleda tako, da pač prideš notr. Tam je tvoja profesorca za slo. pa še kr ena prof. za slo, pa potem res kr ena prof. (js sm mela za športno smile.gif)
No povlečeš listek in gor imaš eno odlomek, pesem... Potem pa so spodaj še vprašanja, k vodijo k debati. Npr: avtor, v katero obdobje spada odlomek, motiv...
No nato prebereš odlomek/pesem, če ne piše avtorja, ga poveš. Nato začneš govorit kaj ta odlomek pomeni, o čem govori, za kaj je točno pomemben, ali je to vrh npr. v drami... Potem pa ti da ona še kakšna podvprašanja. Pa ponavad je res vedno tako da morš obdobje opisat.

res ni noben bavbav. Ponavadi so prof. ful prijazni, ker itak vejo pod kakšnim stresom smo...

Aja pa vsaj tako je blo pr nam, da si mel vmes, ko je nekoga drugega spraševala, 10-20 min časa da si se pripravil!
  • 0

#1729 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 15 June 2008 - 06:51 PM

QUOTE(ananas @ 15. 6. 2008 - 19:03) View Post
Aja pa vsaj tako je blo pr nam, da si mel vmes, ko je nekoga drugega spraševala, 10-20 min časa da si se pripravil!

Tako je mislim da kar povsod. Na vseh ustmenih na maturi.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#1730 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12164 posts

Posted 15 June 2008 - 07:04 PM

Če komu pomaga slučajno...

QUOTE(Hevea @ 15. 6. 2007 - 22:52) View Post

Za angleščino? Če ja, ti jih lahko kr napišem!

1. How happy is the little stone

How happy is the little stone
that rambles in the road alone
and doesn't care about careers
ad exigencies never fears
his coat of elemental brown
a passing universe put on
as independent as the sun
associates or glows alone
fulfilling absolute decree
in casual simplicity.

Mi smo to razložili kot kao da kamen vseeno ni srečen, ker nima kontrole nad lastnim življenjem, čeprav je pač večen in svoboden in itd, ampak se ne more sam odločat kaj bi sam s sabo in da to ni sreča, in potem smo še pač razglabljali o temu če je srečen al ne.

2. Fire and Ice

Some say the world will end in fire
some say in ice.
From what I've tasted of desire
I hold with those who favor fire.
But if it had to perish twice
I think I know enough of hate
to know that for destruction ice
is also great
and woul suffice.

Tle ni neke ful filozofije, mi smo samo neki govorili o temu če on sovraži al je samo izkusu sovraštvo (bedarija) in potem smo povedali svoje mnenje in malo utemeljili.
3. Stopping by woods on a snowy evening

Whose woods this are I think I know.
His house is in the village though,
he will not see me stopping here
to watch his woods fill up with snow.

My little horse must think it queer
to stop without a farmhouse near
between the woods and frozen lake
the darkest evening of the year.

He gives his harness bells a shake
to ask if there is some mistake.
The only other sounds' the sweep
of easy wind and downy flake.

The woods are lovely, dark and deep,
but I have promises to keep
and miles to go before I sleep
and miles to go before I sleep.

Tle smo pač najprej govorili o zunanji zgradbi (kitice, rima), in potem smo govorili o povezavi z naravo, o prvi kitici smo rekli da bi se lahko nanašala na boha (in hiša je pol pač cerkev, samo meni se zdi to malo neumno), potem o temačnem vzdušju, darkest evening in to, da hoče tip zbežat pred svetom in se skrit in da je pač ta izlet do gozda beg od realnosti, ampak na koncu se sooči z odgovornostjo, čeprav si želi, da bi lahko samo pustil vse za sabo itd.

4. Sonnet 130

My mistress' eyes are nothing like the sun
coral's far more red than her lips' res,
if snow be white, why then her breasts are dun,
if hairs be wires, black wires grow on her head.

I have seen roses damask'd, red and white,
but no such roses see I in her cheeks,
and in some perfumes there is more delight
than in the breath that from my mistress reeks.

I love to hear her speak, and yet I know
that music hath a far more pleasing sound.
I grant I never saw a goddes go,
my mistress, when she walks, treads on the ground.

And yet, by heaven, I think my love as rare
as any she belied with false compare.

Tle smo govori o šekspirju in o temu, da je bil zaljubljen on v eno črnko, ki mu je bla navdih in vse, in da je pač ta sonet napisal kot nasprotje sonetom, ki so pretirano hvalli ženske v njih in jih primerjali z raznimi krasotami, in potem smo prebrali slovenski prevod in potem smo govorili pač če se nam zdi to v redu kot ljubezenska pesem al ne.
Aja in za zunanjo zgradbo je pač sonet in ma iambic foot biggrin.gif (stopica)

5. Daffodils

I wondered lonely as a cloud
that floats on high o'er vales and hills
when all at once a saw a crowd,
a host, of golden daffodils.
Beside the lake, beneath the trees,
fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars that shine
and twinkle on the milky way
they strecthed in never-ending line
along the margin of a bay.
Ten thousand saw I at a glance
tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they
out-did the sparkling waves in glee,
a poet could not but be gay
in such a jocund company.
I gazed - and gazed - but little thought
what wealth the show to me had brought;

for oft, when on my couch I lie
in vacant or in pensive mood
they flash upon that inward eye
that is the bliss of solitude
and then my heart with pleasure fills
and dances with the daffodils.

Žal se ne spomnem preveč dobro razlage, v zvezku pa nimam nič, tko da pride v poštev improvizacija D Jst bi blodla o kšni ljubezni do narave in o presenetljivih prizorih, ki se nam vtisnejo v spomin, pa kej bi povedala o kiticah in rimi in svoje mnenje.
Tako, mislim da so to vse, če sm kšno pozabla lahko še dopišem smile.gif Sm si pa kr fajn obrabla prste tongue.gif Če je kej narobe napisano, me ne linčat prosim smile.gif

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1731 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17095 posts

Posted 15 June 2008 - 07:20 PM

Hevea I love you. Si mi olajšala iskanje. biggrin.gif
  • 0

[Napoleon]

#1732 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 15 June 2008 - 09:09 PM

QUOTE(Sanies @ 15. 6. 2008 - 18:28) View Post

Matematika pa je en velik bullshit..Res, čist bv se mi zdi učit te definicije ipd. Jaz mam prvega 18-ang. Upam, da bo dober dan. Pri meni je ogromno odvisno od dneva al sm zgovorna alpa ne znam nič pametnega skup spravit.

Ja nooo, jst isto.

Jst sm misnla, da bodo teli ustni taka komika, pa zdej vidim, da je to kr zaj*****. Matematike je tolk, teh definicij pa tega, jst se pol neki naučim in za nazaj več ne znam, da ne omenjam, da sem se čez ene par stvari med pisno matura prešvercala in imela srečo, da jih na pisnih ni blo, zdej pa jeba rolleyes.gif

Ej, a kera ve, kako izgleda dojča? Najbolj me je strah slike pri dojči, ker v angleščini se že da kr neki nabijat pa tko, v nemščini pa ne cry.gif

Ajaaa, a ma kera izpiske za del slovnice na maturi? Bi na kolenih prosilaaaaaa cry.gif

Plus še eno vprašanje; pri amtematiki sm zasledila nekaj vprašanj na tak način, da imaš a in b razlago? Ne vem, kaj sem že gledala, mislim da neke dokaze. A moraš potem a in b znat al si en način izbereš???
  • 0

#1733 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86488 posts

Posted 15 June 2008 - 09:31 PM

To pri mat si izbereš, ja.

Dojča je pa mene na ustnem ful presenetila, sem mislila, da je dosti manj tega. huh.gif Prebrat si moral nek članek in potem odgovorit na 3 ali 4 vprašanja, pa izvlekel si listek z eno (ali dvema) splošno temo (jaz sem dobila tehnologijo in znanost, omg ohmy.gif ). Aja, pa še na enem listku si dobil neko situacijo, in si moral sestavit dialog. Mislim, da je to to.
Mi je šla pa dojča ful dobro, mislim, da sem celo vse pike dobila (jaz se res mature spomnim v detajle, kot bi bila dva mesca nazaj, in prav pogrešam te cajte. cry.gif )
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1734 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 15 June 2008 - 10:23 PM

Jina, letos so dodali še opisovanje slike ohmy.gif

Samo ne vem pa, če je letos še situacija...
  • 0

#1735 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 15 June 2008 - 11:11 PM

Men je pa ful všeč, da slovenščino že vsa leta delamo točno tako kot na maturi, sploh ustno. Točno s temi listki! ohmy.gif
  • 0

#1736 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 16 June 2008 - 06:26 AM

Princeska, situacij, kolikor jst vem, ni več. Zdej je tko kot pri angleščini, opis slikice. smile.gif

Jst mam dons ob enih slovo. Že zdej me zvija. wacko.gif Grem še mal ponavlat.
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#1737 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 16 June 2008 - 06:34 AM

Koga maš v komisiji? Ne skrb... ej...a ste se zmenil, da boste po vrsti vlekli? Jst sem zato pol ure prej natančno vedla, kaj bom dobila.
  • 0

#1738 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17095 posts

Posted 16 June 2008 - 08:44 AM

A ste meli listke po vrsti zložene in so se potem izločili. Letos je tako da se listki vračajo nazaj in lahko naprimer 10 ljudi potegne Antigono ali karkoli.
  • 0

[Napoleon]

#1739 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 16 June 2008 - 08:47 AM

Kakor vem je na vsaki šoli drugače. Pri nas jih niso vračal in je blo vse po vrsti zloženo. Pri drugi profesorci so vse zamešal.... Čist odvisno
  • 0

#1740 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 16 June 2008 - 08:51 AM

Pri nas vem, da bomo vračali nazaj. Ker smo tako tudi pri pouku delali.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users