Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
36523 replies to this topic

#17161 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46817 posts

Posted 19 April 2010 - 06:39 PM

Še dobro, da sem se raje kot za pravo odločila za zgodovino. biggrin.gif Mater mate vi to zakomplicirano napisano, pa vse spomešano. Saj v 16. stoletju ni bilo istih organov kot so bili v 19. stol. laugh.gif Sistem uprave in sodstva sta se spreminjala.

V glavnem za izraz dvotirni sistem jaz prvič slišim. Če pa sklepam po zgoraj napisanem (če to seveda prav razumem) in če ti na kratko poenostavim je to to:
Do srede 18. stoletja: Slovenski prostor je bil v preteklosti del Habsburške države in je bil kot del te razdeljen na dežele (Štajerska, Koroška, Kranjska, Goriška). Dežela je bila glavna teritorialna enota za upravo. Obstajala pa je dvojnost uprave in sicer se je delila na dve veji: na deželno knežjo in stanovsko.

Deželni knez pa je bil tip, ki ga je Habsburški dvor postavil za šefa v posamezni deželi. V deželi je imel svoje posesti in premoženje (v najrazličnejših oblikah). Deželno knežja uprava je torej skrbela, da je to njegovo premoženje funkcioniralo. Če malo bolj učeno povem, so to bili upravni uradi, ki so zagotavljali oblast deželnega kneza v deželi - to so npr. bili tajni svet (zastopstvo deželnega kneza v deželi), dvorna komora (finance deželnega kneza v deželi) itd.
V vsaka deželi pa je poleg deželnega kneza imelo posesti in premoženje tudi drugo plemstvo, meščanstvo in seveda duhovščina. Ti so sestavljali stanove. Stanovi pa so predstavljali deželno avtonomno oblast. Tudi oni so imeli svoje urade oz. institucije, ki so urejale upravo na njihovih posestih.
Obstajalo pa je nekaj uradov, ki so povezovali stanovsko in deželnoknežjo upravo: npr. deželni upravnik, ki je bil namestnik deželnega kneza v deželi.

S krepitvijo absolutizma, so deželni stanovi izgubljali moč in zato je sredi 18. stol. ena pametna ženska pričela z reformami. To je bila Marija Terezija, ki ji je sledil njen sin Jožef II. Imela sem že podrobno napisane njune upravne reforme, pa se mi je vse zbrisalo. verymad.gif Še enkrat pa se mi ne ljubi vsega pisat. V glavnem... uprava se je spremenila. Stanovi so bili dokončno ukinjeni in prevladala je deželnoknežja uprava, ki sta jo MT in Jožef posodobila. Uvedla sta nove upravne organe, ki so ostali nespremenjeni do Napoleona, ki je na delu slovenskega ozemlja ustanovil Ilirske province in v njihovem okviru spet svojo upravo. No, po njegovem padcu so ponovno uvedli Jožefovo upravo. Ta je ostala do sredine 19. stoletja, ko so uvedli moderno državno upravo. Na čelu dežele je bila deželna vlada, ki je skrbela za upravo. Ta sistem je doživljal manjše spremembe, a je ostal enak do konca AO monarhije.

Toliko pač s strani zgodovinarja. Ne vem koliko ti bo to pomagalo. Če česa ne razumeš, kar sem napisala lahko vprašaš. Ti bom odgovorila takoj ko bom lahko. Zdaj že zamujam na pijačo, ker sem čist not padla. oops.gif
  • 0

#17162 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 07:57 PM

Ne bodi smešna. Vprašanje kot vprašanje, povsem legitimno. V sredo ob desetih imaš da se narišeš pri Simiču.
  • 0

#17163 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 20 April 2010 - 08:00 AM

Če bo še katera iskala havajske srajce - nimajo jih nikjer, razen v New Yorkerju - pa še tam so full drage - 15 evrov za kos. Za zajebancijo se mi zdi pa to malo too much. huh.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#17164 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13012 posts

Posted 20 April 2010 - 08:38 AM

Kinky, bom jest pogledala v naših omarah - mojadva imata navado NIČ stran zmetat. Tko da imamo sigurno kje še cunje iz 70-ih blink.gif . Bom pogledala jutri, zdele šibam v mesto. Pa mal povprašala kolegice. Kok jih pa rabiš?

• 0

#17165 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 20 April 2010 - 08:40 AM

Vsaj eno, če pa je možnost 2. wink.gif

thanks.gif thanks.gif thanks.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#17166 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 20 April 2010 - 09:20 AM

Kinky za profeosrja! w00t2.gif thumbup.gif Hvala, vidš, tako jaz rabim. cry.gif
  • 0

#17167 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46817 posts

Posted 20 April 2010 - 01:28 PM

Kinky?
  • 0

#17168 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 20 April 2010 - 01:37 PM

Hahaha. Nič te ne ceni, Kalypso. laugh.gif

Kinky, za zajebancijo jo rabiš to own or to borrow? Jaz imam eno, ampak mi jo je brat dal pa je ne bi kar dal.
  • 0

#17169 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30243 posts

Posted 20 April 2010 - 02:23 PM

QUOTE(Piquet @ 20. 4. 2010 - 14:37) View Post

cry.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#17170 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 20 April 2010 - 02:55 PM

kinky ne jebe

k ne vem če jo naj dodam cool.gif oops.gif
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#17171 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 20 April 2010 - 03:06 PM

To je moja zlobna dvojčica. ninja.gif
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#17172 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 20 April 2010 - 03:22 PM

LOLjz
  • 0

#17173 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 90528 posts

Posted 20 April 2010 - 03:25 PM

Rejći, Emily je to. ;)

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#17174 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts

Posted 20 April 2010 - 03:44 PM

emily... sploh ne vem zdj kdo je to dobr...a je dost dejavna na forumu?
  • 0

#17175 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 20 April 2010 - 05:29 PM

QUOTE(Kinky @ 20. 4. 2010 - 9:00) View Post

Če bo še katera iskala havajske srajce - nimajo jih nikjer, razen v New Yorkerju - pa še tam so full drage - 15 evrov za kos. Za zajebancijo se mi zdi pa to malo too much. huh.gif

warum havajske majce?
  • 0

#17176 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46817 posts

Posted 20 April 2010 - 06:07 PM

QUOTE(Piquet @ 20. 4. 2010 - 14:37) View Post

QUOTE(_Planet_ @ 20. 4. 2010 - 15:23) View Post

cry.gif

Vidim ja. cry.gif cry.gif

• 0

#17177 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 20 April 2010 - 06:26 PM

QUOTE(ananas @ 20. 4. 2010 - 18:29) View Post

warum havajske majce?

Za en žur je, se bomo vsi oblekli v havajske srajce, pač fora. smile.gif

Piquet - hvala, ampak bom še malo sama poiskala najprej. Ampak cenim ponudbo. Koliko - ti bom pokazala, ko se srečava. pirate.gif laugh.gif laugh.gif

Pač Plain Jane je zajebala, ampak dokler se o meni (lepo) govori, nimam nič proti. laugh.gif
  • 0

#17178 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13012 posts

Posted 20 April 2010 - 08:19 PM

Kinky, proti pričakovanjem sta mojadva vrgla starejše stvari stran in mami mi je rekla, da fotko sploh nikol ni imel havajske srajce. Ampak bom še mal povprašala naokol kolege.
  • 0

#17179 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 20 April 2010 - 08:20 PM

Hvala Frida, za misel in pomoč, ne se sekirati preveč. Cenim vseeno zelo. smile.gif
  • 0

#17180 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 20 April 2010 - 10:30 PM

QUOTE(Kinky @ 20. 4. 2010 - 9:00) View Post

Dejansko mi to kar si napisala koristi, tako da hvala za info biggrin.gif
  • 0
To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Ralph Waldo Emerson

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users