Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
36523 replies to this topic

#17141 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14563 posts

Posted 19 April 2010 - 10:29 AM

Ma, ni se nama dalo vrnit se do avta. biggrin.gif Zgleda brez kakšnih posledic
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#17142 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12203 posts

Posted 19 April 2010 - 10:56 AM

Moj oče je v Nemčiji ugotovil tole - parkiranje za eno uro- 2€, kazen za parkiranje brez plačane parkirnine - 5€, pa imaš cel dan mir laugh.gif Pa še v Slovenijo ne pošiljajo.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#17143 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 19 April 2010 - 11:03 AM

Pred kakim letom je bil sprejet en novi zakon, po katerem zdaj kazni znotraj EU pošiljajo tudi v Slo.

Pred tem je veljalo, da pošljejo v Slo. samo kazni večje od 100€, torej za orenk prekrške, po novem pa tudi za manjše zneske (ne vem pa , če je še vedno kaka spodnja meja, ali ne več spljoh).
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#17144 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14563 posts

Posted 19 April 2010 - 11:05 AM

kakorkoli, tud če doboim kazen ravno bankrotirale na bova. 10€ je.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#17145 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 19 April 2010 - 11:08 AM

Lej jo, kešurko. laugh.gif

wink.gif
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#17146 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14563 posts

Posted 19 April 2010 - 11:10 AM

laugh.gif Itak, sem javna delavka
  • 0

#17147 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 04:05 PM

Zgodovinarke na pomoč! ohmy.gif

A mi zna katera razložit, kaj pomeni dvotirni sistem (V AO)?
Definicija je tale: Dvotirni sistem je vzporednost centralno vodenih organov na eni strani in avtonomnih organov na drugi strani. Ta sistem se uveljavlja v predstavniških in upravnih organih, ne pa pri sodnih.
Wtf so centralni in avtonomni organi?

• 0

#17148 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 04:25 PM

Pravna zgodovina FTW.

Pozabil sem že ampak a ni tako da je centralni tir uprava, vlada etc, avtonomen pa zakonodaja?
  • 0

#17149 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 04:44 PM

^^Pravnik? w00t2.gif w00t2.gif
Joj, pojma nimam, jaz nimam nobenih osnov iz zgodovine in mi je zdej vse čis novo, ta knjiga je pa cela zmešana in pomešana, nikjer nič razloženo. Mam tud skripto, pa je iz knjige prepisan. laugh.gif
Mela sem izpit v petek in je šlo ful slabo in se zdej pripravljam na ustnega, čeprav sem izgubila že vso upanje. cry.gif

Tole je v zapiskih, na strani od profesorja.

Državna linija najnižje do okraja
Zakonodaja - državni zbor: gosposka in poslanska zbornica
Izvršilna veja – ministrski svet - deželna vlada, namestništva- okrajno glavarstvo
Avtonomna linija najviše do dežele
Normodajni organi: deželni zbor – okrajni odbor – občinski odbor
Izvršilni organ: deželni odbor – okrajno predstojništvo – občinsko predstojništvo

Iz skripte:
DVOTIRNI SISTEM (vzporednost centralno vodenih birokratskih (državnih) organov in avtonomnih)
- v AO dvotirnost za upravo in zaonodajo, ne pa za sodstvo
- več stopenj oblastnih organov (Država, dežele, okraji, občine)
- drž. linija (na stopnji občin ni bilo drž. organov, lahko pa je na njih država prenesla pristojnosti – preneseni delokrog):

o zakonodaja → en organ dvodomni (gosposka in poslanska zbornica) državni zbor
o izvršilna veja → na st. D = ministrski svet (vlada)
→ na st. dežele = deželna vlada
→ na st. okrajev = okrajna glavarstva
- avtonomna linija (najvišje do dežel):
o normodajni organi → na st. dežele = deželni zbor
→ na st. okrajev = okrajni odbor
→ na st. občin = občinski odbor
o izvršilna veja → na st. dežele = deželni odbor
→ na st. okrajev = okrajn predstojništvo
→ na st. občin = občinsko predstojništvo

Jaz tega sploh ne razumem, ne znam si sploh predstavljat. oops.gif

• 0

#17150 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26544 posts

Posted 19 April 2010 - 04:55 PM

omg PJ, kaj ti študiraš?

js sm na smrt vesela, da sem se odkrižala zgodovine, to mi je bila od nekdaj največja muka. mi občasno nerodno rata, ko me kdo iz tujine kaj o jugoslovanski zgodovini sprašuje, sam jebat ga. link do wikipedije pa vseen znam prilepit wink.gif

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#17151 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 05:03 PM

Faliran pravnik. Jaz sem tudi že precej pozabil, sploh PZ kar je sicer meni izjemno zanimiv predmet ampak po 1600 je preveč sranja da bi to hranil v spominu. Že samo vse jugo tvorbe in njihove letnice mi zapolhnejo RAM. Sem pogledal v knjigo in imaš celo slikco tega sistema, precej bolj jasno predstavljeno kot z nekimi čačkami ala tisto zgoraj. Bom zvečer skeniral sliko. Jaz imam v skripti ki sem jo sam spisal tole:

d) DVOTIRNI SISTEM
- vzporednost vodenja centralnih in avtonomnih organov
- sistem se uveljavlja v predstavniških in upravnih organih
- v sodstvu ga ni, sodstvo predstavlja posebno lestvico
- CENTRALNI TIR – ima vsaj 2 stopnji, vlado in departmaje
- AVTONOMNI TIR – ima vsaj občine, včasih pa tudi višje enote

Ampak na pamet pa ne vem točno več kaj sem hotel s tem povedat. Pomoje je še vedno tako kot sem rekel. Izvršilna oblast in zakonodajna oblast. Sodstvo je pa posebej. Ne dam pa roke v ogenj, je samo kost za glodanje.
  • 0

#17152 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 05:23 PM

Nika, pravo. Pomoje ne bom dolg. laugh.gif Ne sej ne, sam tale zgodovina me pa ob živce spravlja, sem delala že drugič, pa bom verjetno še tretjič. down.gif Moja zgodovina iz gimnazije je pa približno taka, ni bilo miru, skos smo kej druzga delal, eni so norel, ma hujš k vrtec. K je prišel pa na vrsto test, je pa en in edini k je znal hodil po razredu in nam reševal. laugh.gif Jaz ponavadi še pisala nisem, sem se javljala s knjigo pred sabo pa sem ji ven brala oz. sem se napiflala kar sem se mogla, razumem pa popolnoma nič in ja, tud mene je precej sram, ker nimam POJMA, nobenih osnov, kaj šele o Jugi.

Kaj pa so sploh centralni in avtonomni organi oz. tir? Ker jaz ne razumem teh organov na stopnji države, na stopnji dežele, okrajev in tega, kakšni organi hudiča so to? huh.gif Pa kaj pomeni, da ima sodstvo 3 instance in 4 stopnje?
  • 0

#17153 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20121 posts

Posted 19 April 2010 - 05:23 PM

Od včeraj mi večino časa utripa v desnem očesu. Dobro, ful mi gre na živce, ampak ni pa nič "nevarno", ane?
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#17154 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 90528 posts

Posted 19 April 2010 - 05:25 PM

Ne, samo živec je živčen. XD

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#17155 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 05:27 PM

Prepisano iz drugje:

Komorni organi so organi deželnega kneza s katerimi se upravlja komorno premoženje(to je premoženje deželnega kneza, ki obsega njegova gospostva, cerkve pod njegovim odvetništvom, rudnike, deželnoknežja mesta..), centralni organi so organi najprej ustanovljeni na vladarjevem dvoru, ki sprva niso imeli večje veljave, kasneje pa postanejo glavni nosilci birokratske uprave....torej če vzamemo primer...Habsburžani so bili na cesarskem položaju, hkrati pa deželni knezi v slovenskih deželah...njihovi centralni organi za območje cesarstva in komorni organi za območje dežel...se pravi da so imeli ene in druge v lasti, ki so kasneje postali nosilci birokratske uprave......meddeželni organi so organi za več dežel..namreč vladarji so zaradi obramnbih razlogov več dežel povezali med sabo in na čelo postavili meddeželne organe, ki so nastali včasih tako, da so centralni oz. komorni organi zdrknili na stopnjo meddeželnih, organi na srednji deželni stopnji pa so vladarjevi organi in sicer kresije, ki služijo temu, da si vladar okrepi oblast na stopnji med deželno upravo in upravo zemljiških gospodov-patrimonialno upravo. Dvotirnost pomeni vzporednost centralno vodenih(vladarjevih) organov na eni in avtonomnih organov na drugi strani...se pravi znotraj dežele so bili tako organi avtonomije kot vladarja...to je vzporednost.....

• 0

#17156 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 05:30 PM

To je pa iz foruma, ja, vem sem prebrala. Nič, se bom še mal poglobila, men je tole k kitajščina. Thx anyway. ^^
Kako pa to, da si faliran? Kaj se ti je zgodil? biggrin.gif
  • 0

#17157 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 05:34 PM

Sej še študiram ampak tko, dovolj počas, da bom kmal dobil svojo plaketo na faksu.

Meni je s tistim precej jasna stvar. Ampak nažalost ne morš kar takole skočit v tole ampak moraš poznat tudi teritorialno razdelitev cesarstva da ti je upravna jasna.
  • 0

#17158 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 05:37 PM

Blagor, da maš sploh to možnost, mi po novem lahko samo enkrat ponavljamo in enkrat pavziramo. biggrin.gif (Razumem, da je tako če si na eni lahki smeri, ne pa na pravu.)
Mah, do četrtka nimam več časa, da se v vse natančno poglobim, moram si Jugoslavijo še pogledat, nisem še taknila ne za prvi ne za ta rok. oops.gif
  • 0

#17159 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 19 April 2010 - 05:39 PM

Precej dela maš še amapk srednji vek je najbolj zafukan glede teh razdelitev.

Pa pejd do simiča če ima govorilne pred četrtko, ane. Samo sestav si vprašanja.
  • 0

#17160 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 19 April 2010 - 05:52 PM

Dvomim, ker so se že ustni začel in pomoje, da nima. ermm.gif Sicer pa da ga kej tazga vprašam, me tko vrže v čet., da mi nč ne bo jasn. laugh.gif
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Google (1)