vprašanja (zanima me, ...)
Posted 19 April 2010 - 10:29 AM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 19 April 2010 - 10:56 AM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 19 April 2010 - 11:03 AM
Pred tem je veljalo, da pošljejo v Slo. samo kazni večje od 100€, torej za orenk prekrške, po novem pa tudi za manjše zneske (ne vem pa , če je še vedno kaka spodnja meja, ali ne več spljoh).
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 19 April 2010 - 11:05 AM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 19 April 2010 - 11:08 AM
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 19 April 2010 - 11:10 AM
Posted 19 April 2010 - 04:05 PM
A mi zna katera razložit, kaj pomeni dvotirni sistem (V AO)?
Definicija je tale: Dvotirni sistem je vzporednost centralno vodenih organov na eni strani in avtonomnih organov na drugi strani. Ta sistem se uveljavlja v predstavniških in upravnih organih, ne pa pri sodnih.
Wtf so centralni in avtonomni organi?
Posted 19 April 2010 - 04:25 PM
Pozabil sem že ampak a ni tako da je centralni tir uprava, vlada etc, avtonomen pa zakonodaja?
Posted 19 April 2010 - 04:44 PM
Joj, pojma nimam, jaz nimam nobenih osnov iz zgodovine in mi je zdej vse čis novo, ta knjiga je pa cela zmešana in pomešana, nikjer nič razloženo. Mam tud skripto, pa je iz knjige prepisan.
Mela sem izpit v petek in je šlo ful slabo in se zdej pripravljam na ustnega, čeprav sem izgubila že vso upanje.
Tole je v zapiskih, na strani od profesorja.
Državna linija najnižje do okraja
Zakonodaja - državni zbor: gosposka in poslanska zbornica
Izvršilna veja – ministrski svet - deželna vlada, namestništva- okrajno glavarstvo
Avtonomna linija najviše do dežele
Normodajni organi: deželni zbor – okrajni odbor – občinski odbor
Izvršilni organ: deželni odbor – okrajno predstojništvo – občinsko predstojništvo
Iz skripte:
DVOTIRNI SISTEM (vzporednost centralno vodenih birokratskih (državnih) organov in avtonomnih)
- v AO dvotirnost za upravo in zaonodajo, ne pa za sodstvo
- več stopenj oblastnih organov (Država, dežele, okraji, občine)
- drž. linija (na stopnji občin ni bilo drž. organov, lahko pa je na njih država prenesla pristojnosti – preneseni delokrog):
o zakonodaja → en organ dvodomni (gosposka in poslanska zbornica) državni zbor
o izvršilna veja → na st. D = ministrski svet (vlada)
→ na st. dežele = deželna vlada
→ na st. okrajev = okrajna glavarstva
- avtonomna linija (najvišje do dežel):
o normodajni organi → na st. dežele = deželni zbor
→ na st. okrajev = okrajni odbor
→ na st. občin = občinski odbor
o izvršilna veja → na st. dežele = deželni odbor
→ na st. okrajev = okrajn predstojništvo
→ na st. občin = občinsko predstojništvo
Jaz tega sploh ne razumem, ne znam si sploh predstavljat.
Posted 19 April 2010 - 04:55 PM
js sm na smrt vesela, da sem se odkrižala zgodovine, to mi je bila od nekdaj največja muka. mi občasno nerodno rata, ko me kdo iz tujine kaj o jugoslovanski zgodovini sprašuje, sam jebat ga. link do wikipedije pa vseen znam prilepit
Posted 19 April 2010 - 05:03 PM
d) DVOTIRNI SISTEM
- vzporednost vodenja centralnih in avtonomnih organov
- sistem se uveljavlja v predstavniških in upravnih organih
- v sodstvu ga ni, sodstvo predstavlja posebno lestvico
- CENTRALNI TIR – ima vsaj 2 stopnji, vlado in departmaje
- AVTONOMNI TIR – ima vsaj občine, včasih pa tudi višje enote
Ampak na pamet pa ne vem točno več kaj sem hotel s tem povedat. Pomoje je še vedno tako kot sem rekel. Izvršilna oblast in zakonodajna oblast. Sodstvo je pa posebej. Ne dam pa roke v ogenj, je samo kost za glodanje.
Posted 19 April 2010 - 05:23 PM
Kaj pa so sploh centralni in avtonomni organi oz. tir? Ker jaz ne razumem teh organov na stopnji države, na stopnji dežele, okrajev in tega, kakšni organi hudiča so to?
Posted 19 April 2010 - 05:23 PM
Posted 19 April 2010 - 05:25 PM
Ne, samo živec je živčen. XD
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 19 April 2010 - 05:27 PM
Posted 19 April 2010 - 05:30 PM
Kako pa to, da si faliran? Kaj se ti je zgodil?
Posted 19 April 2010 - 05:34 PM
Meni je s tistim precej jasna stvar. Ampak nažalost ne morš kar takole skočit v tole ampak moraš poznat tudi teritorialno razdelitev cesarstva da ti je upravna jasna.
Posted 19 April 2010 - 05:37 PM
Mah, do četrtka nimam več časa, da se v vse natančno poglobim, moram si Jugoslavijo še pogledat, nisem še taknila ne za prvi ne za ta rok.
Posted 19 April 2010 - 05:39 PM
Pa pejd do simiča če ima govorilne pred četrtko, ane. Samo sestav si vprašanja.
Posted 19 April 2010 - 05:52 PM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users
-
Google (1)