Kinky, moj fant je tudi kritiziral Russella. Meni tudi ni bil nič posebnega, ampak film mi je bil pa res fantastičen, in niti malo predolg, mi je hitro minil.
Matilda, težko ti napišem, kako sem razumela sam film, ker sem od ogleda dalje prebrala tudi knjigo (avtor je Don DeLilo) in nekaj esejev in interpretativnih člankov (saj pravim, meni je bil res fenomenalen film in sem ful padla not, sem hotela analizirat vse možne vidike). Jaz sem ga razumela predvsem kot kritiko kapitalizma in sodobnega človeka oziroma celotne zahodne družbe. Predvsem pa najvišjega sloja, ki ga Eric kot multimilijonar predstavlja. Film odlično prikaže to absurdnost in izoliranost omenjenga sloja. Element podgane, ki se pojavi večkrat v filmu kot simbol razvrednotenja denarja, lahko apliciramo tudi na Erica samega - njegovo življenje je skorajda povsem brez smisla. Ne ve kaj bi sam s sabo, ko pa končno ugotovi, kaj želi (pričeska - spet en absurd), je zato pripravljen iti čez vse možne ovire (ki se mu tudi dejansko postavljajo na poti do cilja). Eden od vrhuncev, po mojem mnenju, je smrt Torvala - Eric ga ustreli samo zato, ker ga lahko (no, sicer je v knjigi še malce bolje argumentirano oz. je več vzrokov v ozadju, ampak v filmu se mi zdi ta interpretacija dobra), človeško življenje mu ne pomeni pravzaprav nič. Kar dokaže tudi s tem, ko se prostovoljno izpostavi svojemu morilcu. Se mi zdi, da se do tega trenutka film res dobro stopnjuje; njegovo bogastvo propada (zaradi jena), prav tako življenje in odnosi (z ženo). Pa skozi celoten film je prisotno to njegovo vlaganje v jen in posledična izguba bogastva, ki se prepleta s sočasnim propadom njegovega življenja (kar ni naključje). Toliko simbolizma je ne samo v celotni zgodbi, ampak tudi v nekaterih posameznih scenah, čeprav se mi zdi knjiga še bolj sporočilna (vseh prizorov iz knjige ne moreš stlačit v film
). Pa dialogi so mi bili ful močni, ne vsi sicer. In vrhunec - pogovor med Bennom in Ericom - popoln zaključek. V glavnem, res dobra kritika kapitalizma, ta absurd moči kapitala in denarja je vseskozi prisoten in super upodobljen.