Jump to content

Photo

kaj študirate

• Please log in to reply
1733 replies to this topic

#1621 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 24 January 2011 - 09:07 AM

Jaz sem mgla v času faksa do zdaj enkrat prevest strokovni članek iz ang in narest ppt prezentacijo ter pač predstavit (v SLO), pa moram rečt da sem zraven pri prevajanju skorajda izgubila živce.

Prvič sem si mogla omislit slovar z vsemi izrazi iz naše stroke (itak bo še uporaben, ane, tko da nakup ni bil zgrešen, k maš notri izraze v ang. nem. in slo), kot drugo pa, čeprav sem razumela dokaj zakaj se je šlo sem mela kar težave.
PRoblem je, ker pri nas je na celem faksu literatura v slo (pa btw, vse angleške knjige berem tekoče in razumem angleščino bi rekla da v 95% - dokler ni to neko ekstra strokovno področje) in pač noben nima kaj dost blage pol o angleških izrazih.
Sej une najbolj pogoste vem itd, sam vseeno.

Si pa vsekakor ne predstavljam, da mi gre strokovni članek iz našega področja prevajat nek splošen prevajalec, ki o stroki ne ve nič, kaj šele da bi natančno razumel članek in vedel o čem govori.
Bolj razumem da to prevede nek profesor, ki sicer ni prevajalec, razune pa strokovno angleščino iz elektrotehničnega področja.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#1622 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 24 January 2011 - 09:12 AM

Nam je ta naša super profesorica rekla, da so se na faksu učili prevajat Sheakspera, Byrona itd. in da je cel čas študija totalno uživala v angleškem leposlovju. Konec faksa se je zaposlila najprej na eni tehnični šoli, kjer je poučevala o vijakih, izvijačih in podobnem, zdaj pa je lepo naštudirala še našo stroko in ti dve pač obvlada smile.gif Osnove pa so povsod iste in smo dobili v vsakem testu za prevest tekst po točkah kot se prevaja (itak sm pozabla točno kako gre) ampak vem kje se lotit stavka in kako nadaljevat. V strokovnih člankih so povedi itak dolge po ene 5 vrstic laugh.gif .
  • 0

#1623 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 24 January 2011 - 10:41 AM

QUOTE(ora @ 24. 1. 2011 - 9:04) View Post

Ja ampak v vsakem primeru so to poklici, kjer bodo raje zaposlili nekoga, ki delo obvlada in je priden, kot pa nekoga, ki ima iz tega diplomo smile.gif
Pozna prave ljudi, ki so ga spravili na to delovno mesto.
  • 0

#1624 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 24 January 2011 - 10:47 AM

^ yes.gif

Lahko maš 20 doktoratov pa si cel znanstvenik, pa če je poleg tebe luzer z vezami, pozabi na službo.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#1625 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 24 January 2011 - 02:33 PM

Kolikor sem na hitro videla, sta na tej naravoslovni dve smeri v zvezi z grafičnim oblikovanjem: pri eni imaš prvi letnik to fiziko, kemijo, matematiko, pri drugi pa tega ni. Sem na slednjo računala biggrin.gif .
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1626 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 24 January 2011 - 03:22 PM

Ja, sam tam majo pa en drug predmet, ki se imenuje dokaj nedolžno, znotraj pa MAT, KEM in FIZ tongue.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1627 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 24 January 2011 - 05:10 PM

no, tega pa nisem vedla cry.gif
  • 0

#1628 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 25 January 2011 - 07:16 PM

Ja to se le dobro pozanimaj! Ker včasih predmetnik ne pove vsega. Aja, pa če ti bo kateri od višjih letnikov rekel, da je fizika čisto na izi - ne vrjemi. biggrin.gif Mislim, to je ful odvisno od osebe namreč. Lahko je nekomu čisto izi in dela z levo roko, ti pa boš umrla zraven!
  • 0
Viens, reste ici!

#1629 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 26 January 2011 - 07:30 PM

QUOTE(Neytiri @ 24. 1. 2011 - 17:10) View Post

no, tega pa nisem vedla cry.gif

Če želiš, ti dam FB od kolegice pa jo mal povprašaš.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1630 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 27 January 2011 - 06:38 AM

Prosim, ja! smile.gif
  • 0

#1631 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 07 February 2011 - 04:05 PM

QUOTE(žeula @ 18. 8. 2005 - 21:15) View Post

anch, arhitektura je baje v prvem letnku ubijalska, potem je pa bolš.

Tell me about it...
  • 0
Vse, kar si že bil,
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.

(V. Bajac - Knjiga o bambusu)

#1632 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 08 February 2011 - 11:03 AM

A kera pozna študij dentalne protetike? Bolj na novo je, se mi zdi, da dve leti zdaj, pa eni govorijo, da se s tem ful službe ne da dobiti, čeprav jo tisti, ki zobe izdelujejo s srednješolsko izobrazbo, hitro dobijo in so dobro plačani. Mislim, da je tudi nek preizkus, če maš filing za oblikovanje.

• 0

#1633 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 08 February 2011 - 03:07 PM

Ne poznam študija, je pa sošolka prejšnje leto delala sprejemne in sfalila za pol točke. Ena od nalog pa je bila za naredit enega od Simpsonovih iz voska. laugh.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#1634 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 08 February 2011 - 06:13 PM

Poznam, moj bratranec to študira. Je delal dvakrat sprejemne izpite, prvič mu je zelo malo sfalilo, drugič je pa raztural smile.gif Je prej že končal srednjo zobotehniško. Je drugače kar nova smer, ja, približno 2 leti je sedaj.
Mu je zelo všeč, morajo pa imeti zobotehniki velike oblikovne sposobnosti, fin prijem pa natančnost. Mislim da je bilo na sprejemcih risanje po modelu (neko tihožitje z zmečkanim papirjem), oblikovanje figure iz mavca, pa še neke druge stvari, ki se jih trenutno ne spomnim.
  • 0
Vse, kar si že bil,
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.

(V. Bajac - Knjiga o bambusu)

#1635 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 09 February 2011 - 05:58 AM

Sej sem še kar spretna, ampak čist iz vaje, pa sem mislila, da so tu malo manj kruti sprejemci. Fak, spet ne vem, a je to to cry.gif .
  • 0

#1636 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 09 February 2011 - 07:29 AM

Ne smeš sodit študija po sprejemcih.... Pa tudi ne smeš izbrat študija, ki bo "čim bolj na easy". Izberi to, kar te veseli, ter področje, kjer ti učenje ne predstavlja težav.
Zame je npr. družboslovje umor, ker se mi zdi vse sama piflarija, naravoslovje pa štekam in se zato lažje naučim stvari.
  • 0

#1637 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 09 February 2011 - 11:10 AM

Se strinjam z Ančko. Izberi nekaj kar te veseli, kar se ti ni problema učit. Sprejemci naj te ne prestrašijo. So le ena dodatna ovira, ki pa po mojem mnenju ni slaba, ker navsezadnje na posameznih študijih brez določenih spretnosti nimaš kaj iskat.

Jaz sem npr. ravno kontra kot Ančka. Družboslovje mi bolj leži. Ob študiju, ki vključuje fiziko, kemijo in matematiko, bi pa verjetno umirala in vprašanje, če bi študij sploh končala. Ali pa npr. če bi šla študirat jezike, bi verjetno po prvem predmetu, ki obravava slovnico, vse skupaj pustila, temu, da mi jeziki ne delajo problemov, vendar mi učenje slovnice ne leži.
  • 0

#1638 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 09 February 2011 - 11:37 AM

^ yes.gif
angleščino res znam (so me spraševali, če sem delala/študirala v angleško govorečih državah) - ampak če me vprašaš razliko med present perfect/simple/continuous.... nimam pojma (še to ne vem, če sem prav napisala laugh.gif )
  • 0

#1639 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 09 February 2011 - 02:35 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 9. 2. 2011 - 7:29) View Post

Ne smeš sodit študija po sprejemcih.... Pa tudi ne smeš izbrat študija, ki bo "čim bolj na easy". Izberi to, kar te veseli, ter področje, kjer ti učenje ne predstavlja težav.

Agree.

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 9. 2. 2011 - 7:29) View Post

Zame je npr. družboslovje umor, ker se mi zdi vse sama piflarija, naravoslovje pa štekam in se zato lažje naučim stvari.

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 9. 2. 2011 - 11:37) View Post

angleščino res znam (so me spraševali, če sem delala/študirala v angleško govorečih državah) - ampak če me vprašaš razliko med present perfect/simple/continuous.... nimam pojma (še to ne vem, če sem prav napisala laugh.gif )

In en velik podpis! ;) Imam posluh za jezike, nimam posluha za slovnico. : D V soli ni bilo uciteljicam nikoli jasno, kako imam lahko vse spise & podobno 4/5, slovnicne teste pa 1/2.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1640 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 09 February 2011 - 02:55 PM

^ JA!

Ma slovnico znam jst uporabljat - pač "slišim", kako mora bit. Da bi se znala pa pravila napiflat z unimi časovnimi premicami pa ne vem kaj še vse. No way Hose laugh.gif

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users