Jump to content

Photo

Vrtnarjenje - nasveti & izkušnje

• Please log in to reply
361 replies to this topic

#141 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 18 August 2014 - 02:44 PM

Hvala punci!

Da bi hodil kdo zalivat ne pride v poštev. 

Najverjetneje bom tik pred odhodom ful zalila vse rastline, jim nastavila tole in upala, da jih bo vmes zalival dež. Glede na to, da v preteklem mesecu ni minil teden brez dežja, upam, da jih bo zalival tudi medtem ko naju ne bo. Skrbi me samo za paradižnik in bučo, zelišča mislim, da niso tako problematična.

IMG_2826.jpg

Evo, sem naštimala te improvizirane namakalne sisteme in so paradižniki, paprika in zelišča preživeli 10 dni brez zalivanja. :woot: Malce so sicer zdelani, ampak to bolj zaradi nevihte, ki je polomila daljše liste in veje kot zaradi pomanjkanja vode. Včeraj sem jih dobro zalila in danes porezala zlomljene dele in pričakujem, da si bodo kmalu opomogli. Buča po pričakovanjih žal ni preživela brez zalivanja.. 

• 0

#142 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 22 September 2014 - 02:27 PM

Kdaj je zunaj prehladno za paradižnik in papriko? 

Moji paradižniki in paprika so sedaj v polnem razcvetu in imajo polno zelenih plodov, ki počasi rdečijo, pa me glede na napovedano napoved malce skrbi,da jih bodo hladne nočne temperature uničile.

• 0

#143 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 23 September 2014 - 07:23 AM

Kar pusti jih. Ne jih odstranjevat. Jaz sem papriko vrgla stran, ker ni nič zacvetela, češnjevca pa imam še vedno zunaj in mi tudi še nekaj dela. Saj zdaj bo sonce :)

Jaz sem pa že posadila nekaj čebulnic za pomlad in zdaj komaj čakam, da ven pridejo :)

• 0

#144 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 24 September 2014 - 11:49 AM

Hvala za nasvet ananas! Eno rastlino sem prestavila noter, ostale sem pustila zunaj, pa bom vidla kateri bodo bolje uspevali. 

• 0

#145 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 17 February 2015 - 10:47 AM

This is What Happens When You Decide To Create Your Own Food Security (KLIK)

If you’re fed up reading labels in the grocery store trying to find some real food that won’t kill you, I feel your pain. Not to worry, there is a solution and it’s awesome. The truth is, you don’t need to depend on food corporations or the government to keep you healthy. Why would you want to anyways? All you need is a bit of space ...

lawn-garden3.jpg 

lawn-garden8.jpg

lawn-garden17.jpg

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

• Guests

Posted 19 March 2015 - 12:01 AM

A ima katera izkušnje s homemade namakalnim sistemom? Glede na to, da nas so nas zadnjih nekaj poletij doletela sušna obdobja iščem neko rešitev za takrat, ko je zalivanje prepovedano. Ena varianta so nekakšne penice, ki jih lahko ful napojiš da nabreknejo in potem zelo počasi spuščajo vodo, baje zadeva kar dolgo zdrži, ampak je strašno drago to.

Imam pa idejo, da bi v firmi nabrala nekaj plastičnih sodov in jih pobarvala/poslikala za lepši izgled (čeprav bo to na njivi in ne bo ravno kazilo okolice). Lahko bi celo kakšno blago okoli "namontirala", da bi sod hkrati služil kot strašilo. Na spodnjem delu bi naredila odprtinico in namontirala pipo. Na pipo bi namestila cev, ki bi jo na parih mesti preluknjala, na koncu pa zamašila. Potem bi pa le še sode napolnila z vodo, po možnosti z deževnico in bi ob sušnih obdobjih s tem zalivala zelenjavo, tako da bi vsak dan za nekaj časa odprla pipo. Kaj menite, bi zadeva delovala? Verjetno bi edino ful dolgo cev rabila, ker ne bi bilo pritiska, da bi voda ful naokoli špricala skozi tiste luknjice ampak bo samo kapljala točno tam, kjer je cev preluknjana, tako da bi jo rabila razpeljati povsod, kjer bi želela imeti zalito.

• 0

#147 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 March 2015 - 11:00 AM

Ful sem se navdušila nad rukolo in uspela nad njo navdušiti tudi mamo, tako da je padla odločitev da bomo imeli letos na vrtu tudi rukolo. Je zahtevna zadeva za gojit, so kakšni posebni triki ali gre za nezahtevno zadevo? :)

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#148 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 March 2015 - 11:01 AM

Felicia, da bi pa kr na roko zalila iz soda pa imaš prevelik vrt? 

• 0

[Napoleon]

#149 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 19 March 2015 - 11:09 AM

Rukola je zelo nezahtevna in hitro kali. Ker kali med prvimi solatami je rada naluknjana-živalce jo jejo. Temu se izogneš, če jo pokriješ z vrteksom.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#150 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 March 2015 - 11:12 AM

Hvala za nasvet. Kali potem čez celo poletje, ali samo na začetku? 

Mislim, da bom lahko letos tudi prvič šparglje rezala.  :w00t2:

• 0

[Napoleon]

#151 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 19 March 2015 - 11:16 AM

Jaz bom letos prevzela vrtiček, ki ga je do sedaj obdelovala tašča.

Ker se šele učim (lani sem prvič imela solato, korenje in petršilj), bom imela manj zahtevne zadeve - solato, korenje, krompir, čebulo, česen, mogoče bučke .... in to je to.

Na balkonu pa obdržim peteršilj, baziliko, solato rezivko, dodala bom drobnjak, mika me še žajbelj

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#152 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 19 March 2015 - 11:23 AM

Žajblju daj velik lonec, pri meni je ratal cel grm na vrtu.

Tašika, rukolo komot seješ skozi celo leto. gre razmeroma hitro v cvet. Meni je preživela tudi zimo.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#153 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 19 March 2015 - 11:28 AM

Prikimavam nasvetu od Frčice - žajbelj se precej razraste. 

• 0

[Napoleon]

#154 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 19 March 2015 - 11:31 AM

ok, hvala ... potem gre direkt na vrt

a sem jaz nora, a nikakor ne najdem teme o gojenju zelišč na balkonu ..... oz. nasplošno katera zelišča gojimo doma????

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

• Guests

Posted 23 March 2015 - 06:47 PM

A sploh imamo posebno temo za to?

Tasika, tudi tako gre, takšen sistem imamo zdaj, ampak mi je všeč ideja o tem, da poenostavim zalivanje. Vrt imamo precej velik ja, u bistvu imamo skupnega (midva, dedek/babica, brat/snaha, drugi brat, mama/oče). 

Ker imam zelo rada šopke bi na vrtu v kakšen kotiček posejala kakšne rože za v vazo. Ima katera nasvet katere rože lepo uspevajo, so lepe in dolgo ostanejo sveže v vazi? Kako se ta bela rastlina na spodnji fotki imenuje? Vsiljivec se je vrinil v fotko in mi prevrnil vazo, tako da sem še pravočasno šklocnila :D

img4149.jpg

• 5

#156 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 23 March 2015 - 07:29 PM

Mislim, da je to belo šlajer.

Meni so všeč rože na vrtu kot jih je imela moja babica - dalije, cinije, astre, turški nageljni. Najlepši so mi zadnji, ful dolgo zdržijo v vazi in lepo dišijo. Minus je, da če jih seješ letos bodo šele drugo leto. 

Lepo je, če imaš narejeno tako, da je nekaj trajnic, nekaj pa enoletnic in, da skozi celotno sezono kaj cveti. Ni pa to lahko, moraš rože kar dobro poznati.

Pri nama je bob v zemlji, solata posejana, česen je itak od lani že v zemlji. Včeraj sem oplela jagode, se je zaredil plevel, baje se mu reče zlatica, z nenormalno dolgimi in razpredenimi koreninami. Me danes roka kar precej boli.

edit: sadike paradajza, ki so bile prepikirane s homeogarden zemljo zavija :( mož je besen, mislim, da ga še nisem videla tok jeznega. Greva jutri v lj po tisto zemljo, ki vsa jo imela najprej.

• 0

#157 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 24 March 2015 - 01:05 AM

@Felicia hahahah, zmaj mali. :D

• 0
Viens, reste ici!

• Guests

Posted 24 March 2015 - 09:45 AM

Ma ja, prava mala opica je, bom v primerni temi razložila kaj vse nama počne :roll: 

Mislim, da je to belo šlajer.

Je šlajer ja, hvala.

Jaz grem pa ta teden v akcijo - kot pomočnica moji mami, sama nisem še pretirano vešča pri vrtnarskih opravilih.

• 0

#159 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 25 March 2015 - 01:48 PM

Hahaha, navihanec dlakavi.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#160 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27340 posts

Posted 31 March 2015 - 09:12 AM

Ne vem čisto, če paše tukaj. Kakšen predlog bi potrebovala/ prosila.

In sicer, na hladilnik v kuhinji, bi rada postavila kakšno rastlino, pa me zanima kaj bi tam pasalo in kakšni rastlini bi to okolje ustrezalo. Je pa to približno 2m od oknen, skozi katera ni direktnega sonca, pa na višini 180 cm.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users