Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#141 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 September 2007 - 02:35 PM

Sedaj se mi ne da cel recept pisat (ga bom gor pripopal na blog, s slikami), sem pa včeraj delal mojo poenostavljeno verzijo mehiške omake Mole Poblano. Mole pomeni v bistvu omako. No, tole je nedvomo ena izmed kompleksenjših a hkrati tudi najokusnejših stvari v življenju.

Na kratko, omaka se kuhlja 1 do 2 uri, vsebuje pa česen, čebulo, pelate, pečene sveže čilije ali pečeno rdečo papriko, mandlje, rozine, razne začimbe, čokolado, kruh, ..., postežemo jo pa z raznim mesom, običajno s piščancem. V originalni verrziji je sestavin še več.
  • 0
Moj cheap-healthy-cooking blog

Evey Hammond: Who are you?
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
Evey Hammond: Well I can see that.
V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

#142 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 22 September 2007 - 08:52 PM

QUOTE(Hsul @ 22. 9. 2007 - 15:35) View Post
vsebuje pa česen, čebulo, pelate, pečene sveže čilije ali pečeno rdečo papriko, mandlje, rozine, razne začimbe, čokolado, kruh, ..., postežemo jo pa z raznim mesom, običajno s piščancem. V originalni verrziji je sestavin še več.

To mi pa zveni malodane ogabno. =)
Rozin itak ne maram... pa tudi ostalo mi tudi slučajno ne gre glih fkup, pa nisem glih neki zategnjeni neeksperimentaš, ampak tole pa... =)
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#143 Hsul

Hsul

Modern Love

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1647 posts

Posted 22 September 2007 - 09:18 PM

Tole pa sem že jedel, vsaj veliko slabšo verzijo kot sem jaz naredil, in sicer v Joe Pennasu. Takrat vem, da sem se spraševal kaj je noter, pa nisem mogel pogruntat. BTW, moja omakca je way better than Joe Pennas smile.gif Moje sestra velikokrat reagira kot ti, za to pa ji povem kaj je notri šele ko že začne jest in hvalit kako je dobro. Če bi ji prej povedal, bi rekla, uf, tega pa jaz ne jem, fuj, kako to lahko daš noter in podobne, če ji pa ne povem, pa samo pridno in s slastjo je. Rozine so noter bolj ali manj da osladkajo zadevo. Lahko daš cuker oz. bilokatero suho sadje.

Sicer pa je to tradicionalna mehiška omaka, meni res super, se spomnim ko sem gledal enkrat na Travel Channel kako so kuhali v enem ogromnem loncu.
  • 0
Moj cheap-healthy-cooking blog

Evey Hammond: Who are you?
V: Who? Who is but the form following the function of what and what I am is a man in a mask.
Evey Hammond: Well I can see that.
V: Of course you can. I'm not questioning your powers of observation I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is.

#144 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18453 posts

Posted 02 October 2007 - 01:23 PM

Salsa criolla: pekoči feferoni, drobno nasekljani pelati, drobno nasekljan česen, drobno nasekljan peteršilj. Ja, feferone je tudi treba nasekljat na drobno. Nasekljane sestavine premešamo, zalijemo s kisom, mogoče še malo olivnega olja, par kapelj samo. Lahko uporabimo navaden in/ali balzamični kis. Količina feferonov je omejena zgolj z našimi brbončicami. Hudo ostra stvar je to in je treba bit lahkih rok s feferoni. Salsa criolla se uporablja na na žaru pečeni govedini, ribah in v kaki juhci. Ampak samo malo, ker je res hudo ostra.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

• Guests

Posted 13 January 2008 - 01:04 PM

A ve kdo za kak fajn recept za skoljke? Mam pa tiste v slanici, brez olupa, ne svezih.

Karkoli, s kako smetanovo omako, kako drugo, za pasto, samostojno jed, karkoli??
  • 0

#146 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 14 January 2008 - 12:44 PM

Zrezki v gorčični (senf) omaki

Sestavine:
- goveji ali svinjski zrezki
- sol
- poper
- mleti česen
- čebula (ali 1/2 čebule in 1/2 mlade čebule oz. pora)
- gorčica
- kisla smetana
- provansalske začimbe
- makaroni

Postopek:
Zrezke posoliš, popopraš in posuješ z mletim česnom. Popražiš jih na olivnem olju in jih vzameš iz ponve. V isti ponvi popražiš kar nekaj sesekljane čebule, ki jo posoliš. Ko je prepražena, ji dodaš gorčico in kislo smetano ter žličko provansalskih začimb. Ko se omaka lepo "nabrblja" na nizki temperaturi, dodaš zrezke in pustiš cca 10 min, da skupaj vre (spet na nizki temperaturi).
Med tem skuhaš makaroni, katere odcediš. Zrezke vzameš iz ponve, makarone pa streseš v omako in zmešaš. To je to.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#147 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 15 January 2008 - 09:09 PM

Sam prepražš čebulco, pa zmečš gor bučko, korenčk, papriko, na konc za 2 minuti kalčle pa paradajz. Včasih dodam še piro čist na konc za sekundo, sam tok, da rata topla, al pa tofu nadrobim namest pire. Lah tud oboje skp- prio+tofu.
To je men tooook dobr. Pa si nrdim poun piskr pa mam še za zvečer. wink.gif
IPB Image
IPB Image
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#148 saska

saska

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 388 posts

Posted 15 January 2008 - 09:25 PM

OT: rea.. ful mi je ušeč tvoja ponva. kje si jo kupla?
  • 0
Popijem štirideset kav na dan, da sem lahko buden in mislim, mislim, mislim, kako premagati tirane in idiote.
Voltaire

#149 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 15 January 2008 - 09:28 PM

Zdi se mi ena izmed tistih, ki so se dale dobiti na pike Mercator.
Ful dobro posodo so meli.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#150 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 16 January 2008 - 01:10 AM

Bom prašala mami. Se pa ful zakon kuha v njej! Pa pokrov ma levo, desno luknco in pušča zrak vn. Pa ni težka. wink.gif
  • 0

#151 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts

Posted 18 January 2008 - 12:17 AM

Mami ne ve! smile.gif
  • 0

#152 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 18 January 2008 - 12:28 AM

Mi mamo enako, oz. imamo dve taki posodi. So pa ble v Merkatoriju na pike.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#153 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18453 posts

Posted 22 January 2008 - 09:28 AM

Priporočam nakup in uporabo naslednjih prehrambenih artiklov: strt česen v kozarčkih (portugalski proizvod, 2€, Maximarket; ne vsebuje dodatkov in konzervansov, je soljen) in argentinski gamberi, ki se dobijo v ribarnici na trgu v Lj. V primerjavi z ostalimi so tile velikanski in imajo veliiiikooo mesa.
eat.gif
Torej: vzamete ponev, nalijete olja, nanj ruknete žlico strtega česna, paradižnika, naseklajnega peteršilja in ščepec origana, vse skupaj potenstate in dodate olupljene gambere. Cmarite in dodate malo belega vina. Rezultat lahko umešate v solato, riž, testenine, lahko pa cmarjenje podaljšate v izdelavo na buzaro. Vsaka od naštetih variant je fertik v pol ure, še malček prej. Dober tek želim.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#154 ančk

ančk

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 206 posts

Posted 09 February 2008 - 04:52 PM

Brancin v foliji

Brancin 1kg
Sol
Poper
Pehtran
Majaron
Peteršilj
Timijan
Pomaranče 1 kos
Limona 1 kos
Vino - belo
Olje - olivno

Priprava

Izberemo 4 manjše ribe, jih prerežemo in očistimo. Nato ribe oluskamo in operemo.

Notranjost ribe solimo in popramo.

Ribe položimo vsako na svoj kos alu folije in jo potresemo s sesekljanim pehtranom, majaronom, peteršiljem in timijanom.

Nato na ribe položimo rezine limone in pomaranče, pokapamo jih z belim vinom in oljem.

Folijo nato zapremo in jih položimo na pekač. Pečemo 15 min na 200° C.
Serviranje

Poleg ribe lahko ponudimo blitvo ali špinačo, ki smo jo začinili z olivnim oljem in kisom

Bučke z mletim mesom

Bučke 2 kosa
Sol
Olje - sončnično 2 žlici
Čebula 1 kos
Mleto meso 300g
Poper
Mleta rdeča paprika
Paradižnik - mezga 2 žlici
Jajce - kokošje 1 kos
Česen 2 stroka
Sir - edamec 150g

Bučki operemo in prerežemo na polovico. Z žlico izdolbemo meso. Bučki solimo.

Približno tretjino bučkinega mesa sesekljamo.

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo mleto meso in premešamo. Začinimo s soljo, poprom in mleto rdečo papriko. Dodamo še paradižnikovo mezgo in dušimo toliko časa, da izpari vsa tekočina.

Meso nato malo ohladimo in ga stresemo v posodo. Dodamo še sesekljano sredico bučke, jajce, strt česen in polovico naribanega sira.

Bučke napolnimo z mesnim nadevom in jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo 20 minut na 200° C, nato jih potresemo še s preostalim naribanim sirom in pečemo še približno 5 minut.

• 0
Look at me and I will smile,
kiss me and I will fly,
turn away and I will cry,
say goodbay and I will die.

#155 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 12 February 2008 - 12:00 AM

Ni pravo mesto za tole vprašanje, ampak vseeno:
Ima kdo recept za Hajdiniško oz. ajdovo pogačo?
sem jo jedla v soboto na tržnici, je iz seveda ajdovega testa pa gor ima mešanico skute, jajca, kisle smetane in soli pa posuta s koruznim zdrobom. Nikjer ne najdem recepta sad.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#156 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 14 February 2008 - 05:51 PM

Ma kdo kak fin recept za pripravo tortilij doma? Mislim, iz česa narediti dober nadev? Bolj v smislu zelenjave...
  • 0

#157 ančk

ančk

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 206 posts

Posted 16 February 2008 - 04:26 PM

Frčiča;

Ajdova pogača

SESTAVINE

14 dag ajdove moke
5 jajc
14 dag sladkorja
1/2 zavitka pecilnega praška
nekaj limonine lupine ali ruma

Sestavine za vinsko omako:
3 dl črnega vina
4 dl vode
4 žlice sladkorja
nekaj klinčkov
košček cimeta
po želji malo rožmarina

Postopek

Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, vanje vsujemo ajdovo moko s pecilnim praškom. Dodamo malo ruma. Iz beljakov naredimo trd sneg in ga počasi vmešamo. Testo stresemo v pomaščen in z moko potresen pekač in spečemo. Pogačo nato ohladimo. Počasi jo prelivamo s kuhanim vinom. Sestavine za vinsko omako kuhamo, da se malo pokuhajo. Precedimo. Ohlajeno omako počasi prelijemo po pogači, da se napoji z njo.

_M_;

Tortilja

Sestavine

tortilje (kupljene)

Nadev:
piščančja ali puranja prsa
2 paradižnika
rdeča paprika
cel por
korenček
pol konzerve koruze
sol
poper
čili

Za preliv:
pelati iz konzerve
majhen lonček kisle smetane
sir

Postopek

Prsa in zelenjavo narežemo na majhne koščke. Na vročem olju popečemo prsa, da lepo porjavijo. Nato jih vzamemo iz posode ter v njej popečemo zelenjavo, ravno toliko, da se zmehča. Ko je zelenjava mehka, dodamo meso, premešamo, solimo, popopramo in dodamo malo ostrega čilija za okus ter kuhamo še minutko, dve.
Tortilje nadevamo, jih lepo previdno zavijemo ter položimo v pekač. Na koncu jih prelijemo s pretlačenimi pelati in kislo smetano. Potresemo s sirom in damo v pečico za 30 minut na 180 stopinj.
Dober tek!

• 0
Look at me and I will smile,
kiss me and I will fly,
turn away and I will cry,
say goodbay and I will die.

#158 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 17 February 2008 - 11:03 AM

Super, zgleda dober recept, sam na konc mi je mal čudno - pečemo 30 minut v pečici?
Ponavadi kupljene tortilje samo pogrejemo preden jih nadevamo?

Dans jih bova sicer pripravila po enem drugem receptu, upam, da bo uspelo thumbup.gif

• 0

#159 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 17 February 2008 - 11:47 AM

Ančk, hvala smile.gif ampak ta zadeva ni bila slana. Je zgledala bolj kot pica.
sem pa najdla ene dva recepta, ki se mi zdi da bi lahko bila prava. Če bosta prava bom seveda objavila recept
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#160 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 28 February 2008 - 03:59 PM

Testeninski kaneloni z goveje/zelenjavnim nadevom

(zdaj količinsko zadev ne bom pisala, ker ni toliko pomembno, odvisno za koliko ljudi oz. kakšno količino se to dela, da bi kaj zajebali je skoraj nemogoče... sestavine pa se lahko dozira tudi po okusu - lahko več gobic, manj mesa, itd.)

Grobo naribamo korenje in zeleno (te ne damo ravno veliko, ker ima kar močan okus). To oboje popražimo na Becelu. Dodamo narezane sveže (!) šampinjone. Dušimo. Medtem v deci vode raztopimo nekaj Fant mešunge za sesekljane zrezke in to prelijemo po zmletem govejem (!) mesu. To dobro premešamo in dodamo v ponev k zelenjavi. Spečemo. Na koncu dodamo še sveže narezan peteršilj. Med vsem tem skuhamo testeninske kanelone v osoljeni vodi... hardcore al dente, zgolj toliko, da se malo omehčajo (pa ne preveč, ker potem ni mogoče jih nafilat!). Nafilane položimo v pekač, malo prelijemo s sladko smetano in podevamo po kanelonih čist male koščke Becela (ali pač margarine) in damo pečt za ene pol ure na 180 stopinj v, po možnosti ventilacijsko, pečico.

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users