Ok, da malce strnem svoje vtise iz Londona... Mesto je noro. Všeč mi je preplet starega in novega. Več sto let stare stavbe se odlično zlijejo z novimi gradnjami. Všeč mi je vrvež, ki vlada na ulicah. Prav čutiš, da mesto živi. Všeč so mi muzeji, ki so res wow. Obiskala sem
Tower in
British Museum in za oba lahko rečem sta sta odlična. V Towru so me najbolj navdušili tamkaj zaposleni oblečeni v srednjeveška oblačila, ki so se sprehajali po gradu in zainteresiranim pojasnjevali življenje v preteklosti kot da so se res preslikali iz tistega časa. Noro. V Towru imajo tudi impresivno zbirko orožja in oklepov, med katerimi so tudi kosi, ki so pripadali posameznim monarhom. Tako lahko npr. vidiš celoten oklep Henrika VIII. Poleg orožja imajo razstavljene tudi kraljevske regalije - krone posameznih monarhov, žezla itd. Zanimive so tudi mučilne naprave, vendar jih je razstavljenih manj kot sem pričakovala. Všeč mi je tudi kako so izkoristili ves kompleks. Ni vse v eni stavbi, temveč se znotraj obzidja sprehodiš od stolpa do stolpa ter v vsakem odkriješ nekaj novega. Z obzidja pa lako občuduješ še Tower Bridge.
British Museum je ogromen in bi lahko noter preživela ves dan. Žal nisem imela toliko časa, zato sem si ogledala le oddelke, ki so me najbolj zanimali: stari Egipt, del Mezopotamije in staro Grčijo. Mojo pozornost je pritegnil tudi antropološko naravnan del z otoškimi kulturami (Velikončni otoki, Salomonovi otoki ipd.), ampak sem se morala res zadrževati, da nisem še v tem oddelku zapravila kakšne ure.
Del okrog Big Bena in Parlamenta mi je bil tudi zelo všeč. Westminster Abbey je res veličastna cerkev. Žal pa sem jo vidla le od zunaj, ker moji spremljevalci niso bili najbolj navdušeni, da bi plačevali vstopnino, da bi videli cerkev. Vidi se, da je bila Velika Britanija nekoč svetovni imperij, ki je obvladoval precej sveta.
Všeč mi je bilo tudi okrožje kjer se nahaja Oxford Street. Božično-novoletna razsvetljava mi je bila ful všeč. Oxford Street pa so za en dan zaradi predbožičnih nakupov celo zaprli za promet, v posameznih trgovinah pa so v izložbah namesto lutk oblačila predstavljali živi manekeni. Gneča pa je bila po trgovinah takšna, da si se komaj prebijal skozi njo.
V okviru predbožičnega časa so v Hyde Parku odprli božični sejem - Winter Wonderland
KLIK. V okviru tega lahko greš drsat, lahko se voziš z različnimi lunapark napravami. Na stojnicah lahko tekmuješ za pliškote, poleg teh pa je tudi ogromno stojnic kjer prodajajo kičarijo, prigrizke in tople napitke.
V glavnem.. bilo je super. Lahko bi bilo še boljše, če bi bilo malce topleje. Bilo je namreč res mrzlo. Temperature so bile že tako nizke, vendar je poleg pihal še veter, tako da si občutil še hujši mraz kot je dejansko bil. Kljub temu pa sem nad Londonom sem navdušena in se tja definitivno še vrnem.