Jump to content

Photo

Diskusije glede "cerkev vs država" in o religijah

• Please log in to reply
431 replies to this topic

#141 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 17 October 2012 - 08:03 AM

Jaz sem bila stara 13 in niti slučajno še nisem imela tako trdno izoblikovanih stališč, da bi se šla dajat s celo familijo in župnikom in vsemi po vrsti, sploh glede na to, da birma glih ne boli :D Nisem sicer dobila nobenih bajnih daril, samo par takih "normalnih" pa na kosilo smo šli. Če hodiš celo življenje k verouku in imaš vse prej narejeno, greš pač še na birmo in imaš pol mir. -_- Zdaj mi precej dol visi za vse skupaj.

Tako nekako, ja ;).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#142 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 17 October 2012 - 08:20 AM

Ja starši te vodijo v to.

Jaz sem bila stara 13 in niti slučajno še nisem imela tako trdno izoblikovanih stališč, da bi se šla dajat s celo familijo in župnikom in vsemi po vrsti, sploh glede na to, da birma glih ne boli :D Nisem sicer dobila nobenih bajnih daril, samo par takih "normalnih" pa na kosilo smo šli. Če hodiš celo življenje k verouku in imaš vse prej narejeno, greš pač še na birmo in imaš pol mir. -_- Zdaj mi precej dol visi za vse skupaj.

Točno tako. Jaz sem tudi bila stara okoli 12, 13, in nisem imela nekih jasno oblikovanih stališč, niti se nisem obremenjevala kaj dosti s tem. Šlo je pač za neko družinsko, vaško tradicijo. Itak nobenemu ni bilo kaj preveč mar za te stvari, dve uri smo ždeli v cerkvi in gledali v zrak, šli na kosilo, dobili darila in je bilo to to. So bili pa pri nas takrat zelo popularni skuterji.
Takrat sem s tem zključila, tako da zdaj grem v cerkev ravno še za poroko pogreb, in mogoče za veliko noč, če sem res pri volji. Pa še to je bolj zaradi očetovega vztrajanja pri tradiciji. Jaz vse te praznike ne gledam skozi versko noto, ampak raje kot priložnost, da si družina dan naredi nekoliko poseben. Praznično kosilo, večerja, postavljanje jelke, barvanje jajc. Da ga preživi skupaj, česar dandanes tako primakuje.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#143 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 17 October 2012 - 10:01 AM

Jaz pa ne grem v cerkev niti za poroko ali pogreb. Imam tako globoko mržnjo, da nisem pripravljena poslušati župnika. Še nikoli v življenju nisem bila pri maši in tudi nikoli ne bom šla. Jaz sem res hvaležna staršem, da me niso krstili. Noben v naši družini ni veren, po mamini strani je samo njena mama, pa še to se mi zdi da samo zaradi družbe (pač hodi v cerkev zaradi družbe). Po očetovi strani pa nihče ni veren in ne krščen.
  • 0
Viens, reste ici!

#144 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 17 October 2012 - 10:39 AM

Jaz pa v cekrev kdaj pa kdaj grem. Pa ne zaradi sebe, ampak iz spoštovanja do tistih (ko peljem teto k maši, ko se kdo poroči), ki jim to nekaj pomeni.
Pridiga mi je pa itak kot ena pravljica, ki nikomur ne škodi (če jo slišiš, ali ne). Meni pač nič ne škodi, če sem not; strela me tudi še ni udarila :)
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#145 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 17 October 2012 - 10:42 AM

Jaz grem le ko so pogrebi in poroke, iz spoštovanja do pokojnika oz. tistih, ki se poročajo.
Priznam, da pozorno poslušam in "iščem" spodrsljaje. Neki moram počet, eno uro v luft gledat je težko :D
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#146 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 17 October 2012 - 10:50 AM

Ko je umrla moja babica je imel župnik nek govor. Ne v cerkvi, ampak tako, v vežici. Jaz sem imela stara 16 let takrat. Nekaj časa sem še zdržala, potem pa sem šla stat čisto zadaj, da ga nisem morala slišati. Meni je to tak bullshit, da niti poslušati ne morem.
  • 0
Viens, reste ici!

#147 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 17 October 2012 - 10:54 AM

Se strinjam, ampak jaz govorim o drugih zadevah. Verskih zadev pač ne kupim, ampak jaz sem pozorna na kakšne nestrpnosti in navajanja točnih zneskov in imen koliko je kdo daroval za maše, obnovo itd.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#148 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 17 October 2012 - 10:59 AM

Jaz tudi ne hodim k maši, nikoli. Sem že bila, in sicer za prvi november, ko smo šli na grob od none in nonota, ker je bilo v cerkvi topleje kot zunaj. :D

Drugače pa tako kot jaz spoštujem druge, ki v cerkev hodijo, pričakujem, da oni spoštujejo mene in moje odločitve in ni pripomb, če pač ne grem med mašo noter. Počakam zunaj (ali v baru). :ph34r:
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#149 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 17 October 2012 - 11:10 AM

Jaz grem v cerkev pač iz spoštovanja do tistega ki se poroča, ali je umrl. Pa ko sem bila botra nekako nisem imela neke druge izbire, kot prisostvovat obredu. :) Pridige ponavadi tako ne poslušam, če že, pa gre pri eni uhi noter pri drugi ven, in po koncu maše pozabim o čem se je sploh šlo, in adijo. :D
  • 0

[Napoleon]

#150 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 October 2012 - 11:12 AM

Veš kaj, če ima tisti kaj spoštovanja do mene, ne bo pričakoval, da stojim tam noter samo ker ... se spodobi.

Ampak itak moji prijatelji vsi vejo za moja prepričanja, oni se ne vtikujejo v moje življenje, jaz ne v njihovo, in lepo shajamo.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#151 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 17 October 2012 - 05:59 PM

Očitno imaš resnično hud odpor do cerkve, če ti je muka že samo prisostvovat obredu. Kaj bi pa storila v primeru, da bi te brat oz. kak drugi ožji član prosil za poročno pričo oz. botro svojemu otroku? Bi vseeno odklonila?
Jaz tega ne jemljem oz. ne vidim kot nek napad in nespoštovanje svojih prepričanj. Povabijo te, itak pa je tvoja odločitev če se obreda/maše/whatever udeležiš. Jaz sem do zdaj še vedno šla. Jaz to vidim v prvi vrsti kot podporo paru, ki se poroča, ves bla bla o večni ljubezni, zvestobi, in kaj še drugege župnik pove me ne gane. Ampak če mladoporočenca pač to želita, mi ni problem prisostvovat maši, ne glede na to kaj si o vsem mislim sama. Tudi moje prepričanje zaradi tega ne bo bolj ali manj trdno. Gre samo za gesto. Sem bila pa že od malega drugače vzgajanja, in nimam takega odpora iti v cerkev kot ti in Ana. :)

Me pa zanima kako si potem predstavljaš biti pokopana? Ok, vem, morbidno vprašanje, ampak pogreb kot ga poznam jaz je vedno sestavljala neke vrste maša, slovo od umrlega, nekaj pač, preden te zagrebejo v zemljo. :)
  • 0

[Napoleon]

#152 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 17 October 2012 - 06:08 PM

Se bom še jaz javila, jaz sem odklonila botrstvo. Za nikogar se ne bom krstila. Tudi če bi fant želel cerkveno poroko mu ne bi ustregla. Priča bi pa bila, saj(domnevam) ni obvezno, da imaš zakramente.
Nisi še bila na "posvetnem" pogrebu? Ni nič drugače kot cerkveni, le brez maševanja. V tem primeru je fajn, če je kakšen govor. Ob grobu mi pa itak najbolj paše le Tišina na trobenti.
Jaz nočem imeti groba, želim da me raztresejo. Kje, pa še ne vem.
  • 0

#153 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 October 2012 - 06:39 PM

tasika - mene skoraj nihče nihče ne bi prosil, kot sem rekla. Sem skoraj prepričana. :) Moja družina ni verna, če bi se pa slučajno zgodilo, da bi kdo od drugih vseeno želel, bi seveda na razložila, da je
to v nasprotju z mojimi prepričanji. :) Itak bi - če se ne motim - morala opraviti zakramente, da bi bila botra, kar ne bi storila niti pod točko razno.

Vedno, ko smo šli na 1. november na grob starih staršev po očetovi strani, smo mama, oče, brat in jaz .... med mašo bili pred cerkvijo. To se nam ni zdelo nič posebnega,
pač naša družina ni verna. Na grob smo seveda nesli rože, itd.

Moj drugi pokojni dedek je tudi necerkveno pokopan. Cerkev zame nima nobene veze s pokopom in smrtjo. S tem se ukvajajo tisti verni. Pa smo imeli govor na pogrebu,
in kot je rekla Frčica .... trobento. Pogreb je sicer bil krajši, to ja, ampak tako smo želeli mi, in predvsem .... dedek. ;)

Upam, da sem odgovorila na tvoje vprašanje. :)
  • 0

#154 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 17 October 2012 - 06:55 PM

Veš kaj, če ima tisti kaj spoštovanja do mene, ne bo pričakoval, da stojim tam noter samo ker ... se spodobi.

To sem želela napisati že takoj ja. Kaj pa spoštovanje do mene? Jaz se pač ne pogodim s tem da grem v cerkev ali še hujše, da se krstim. Niti pod točko razno. Tako kot je Frčica napisala bi tudi jaz odklonila botrstvo in nikoli se ne bi poročila cerkveno. Je pa tudi res, da do tega ne bi moralo priti, ker jaz vernega fanta ne bi morala imeti. Prevelike razlike, prevelika razhajanja v prepričanjih, nekje se kompromisi pač končajo.

Če bi me nekdo prosil za poročno pričo bi najbrž sprejela (odvisno kdo bi me prosil, ampak spet, to se ne more zgoditi, ker nimam nobenega vernega prijatelja (spet, niti ne bi ga morala imet, prevelike razlike) moja družina pa ni verna, torej naprimer sestra ne bi tega prosila). Če bi pa bila jaz edina ateistka iz naše družine in bi me sestra prosila da sem njena priča in moram pač v cerkev pa bi šla.

Kako si predstavljam bit pokopana? Niti pod točko razno ne z župnikom. :) To je vse kar vem zaenkrat, ampak definitivno nočem da na mojem pogrebu bedarije govori nekdo v kogar pač ne verjamem in se mi zdi zlagan.
  • 0
Viens, reste ici!

#155 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 October 2012 - 07:03 PM

Jaz recimo nisem nikoli imela konflikta glede vere, z nikomer. Pač povem da nisem verna, in to je to. Pri tem ostane.
Vsak božič praznujem pri fantu (ker fantu to veliko pomeni), ker je to pri njih tradicija, prideva tja, krasimo jelko, skupaj jemo večerjo .... malo pred
polnočjo gresta v.d. tast in tašča k polnočnici, jaz pa ne (fant tudi ne :)). In to je to. Nikoli se niso vtikali v moje življenje in
me v karkoli prepričevali, niti me spraševali o razlogih za neverovanje. :) Super se razumemo, ker jaz spoštujem njih,
ona pa mene.
  • 0

#156 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 17 October 2012 - 07:03 PM

Jaz pa ne štekam, kako ne morete imeti prijateljev, ki so sicer verni, a vam to res TAKO ZELO ovira odnos? Okej, razumem za partnerja, ampak prijatelj? Seriously? Pa saj vam ne metali v obraz cerkvenih pravljic vsakič, ko se srečate, ne vem, zakaj bi vam to 'kvarilo' odnos oziroma ga sploh ne bi bilo, zato ker druga oseba v nekaj verjame? Meni se to zdi butaasto, da ne uporabim druge besede.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#157 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 October 2012 - 07:04 PM

Jaz pa ne štekam, kako ne morete imeti prijateljev, ki so sicer verni,

Jaz imam verne prijatelje. Od kje ti zdaj to? Se pa nikoli ne pogovarjamo o tem.
  • 0

#158 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 17 October 2012 - 07:05 PM

Opa, nisem videla, da si napisala post pred mano, mislila sem na Ano, ki je napisala "(odvisno kdo bi me prosil, ampak spet, to se ne more zgoditi, ker nimam nobenega vernega prijatelja (spet, niti ne bi ga morala imet, prevelike razlike)".
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#159 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 17 October 2012 - 07:27 PM

Meni je malo smešna trditev, da ne bi mogla imeti vernih prijateljev. Če je nekdo veren, in me ne posiljuje z nekimi svojimi prepričanji, na veliko razlaga o maši, župniku, kaj vem čem, je to popolnoma njegova stvar in odločitev, ki mene ne moti in ni ovira za prijateljstvo.

Kinky, aja točno, nimaš zakramentov, zato niti ne moreš biti botra. :) Jaz v primeru, da ne bi imela zakramenot, jih tudi ne bi šla opravljati samo za to, da bi lahko bila botra. Kako glede prič in zakramentov pa nimam pojma.

Za 1. november smo tudi mi vedno pri grobom in nikoli v cerkvi. Mislim, da ima župnik kao prenos maše po zvočnikih ven, ker večina ljudi stoji pred grobovi in ne v cerkvi.

Zdaj ful razmišlam glede pogrebov, ampak se nobenega ''posvetnega ne spomnim''. A potem župnik ni prisoten sploh, tudi ko krsto/žaro pokropi preden jo dajo v zemljo? :hmm: Je pa res, da sem bila samo na parih pogrebih, in je na vseh bil prisoten župnik. :)
  • 0

[Napoleon]

#160 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 17 October 2012 - 07:30 PM

Ne, priča na poroki ne rabi imet nobenega zakramenta.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users