Jump to content

Photo

Iskanje zaposlitve

• Please log in to reply
1076 replies to this topic

#141 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 21 August 2012 - 09:50 PM

js napišem, da lahko reference dobijo naknadno, nikoli jih ne prilagam prijavam, ker že tko si vzamejo glih pol minute, da prijave ošvrknejo.
Michelle, po mojem prav hočejo ti. referečna pisma od bivših delodajalcev - pač prosi jih, naj ti jih napišejo, sej verjetno majo itak nek standarden obrazec in potem samo podatke spreminjajo, vsaj v večini primerov je tko.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#142 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 21 August 2012 - 09:54 PM

Kako ve v prošnji napišete reference?

A prav s kontakti vaših bivših šefov in vse to? Kaj pa če ti ljudje več niso na istih položajih oziroma jih sploh več ni v vaših bivših podjetjih?

Ja, v cv imam poseben odsek "reference" kjer imam trenutno zapisano, da jih lahko dobijo naknadno. Bom pa v kratkem ta odsek spremenila in navedla dve referenci - eno akademsko in eno iz stroke. Navedla bom pa imam ime, podjetje in status, ki ga ima (je imela v času ko sva sodelovali) ta oseba v podjetju, ter kontaktno tel. številko in e-mail. Osebe, ki jih bom navajala se zavedajo, da jih bom navedla kot referenco in so mi tudi pripravljeni napisati priporočilno pismo, ko ga bom potrebovala.
  • 0

#143 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 21 August 2012 - 10:14 PM

Aha, hvala. Vidim, da imam problem. Gre za novinarsko delo (kjer bi bilo bolj logično, če bi zahtevali kakšne članke, ampak neee) in v dveh podjetjih, kjer sem delala ful dolgo, ni več tistih ljudi tam, za katere sem takrat delala, lahko jih prosim sicer za referenco, ampak po drugi strani pa jo verjetno težko napiše nekdo v imenu Žurnala24 npr., če pa sam že več kot eno leto ne dela tam. druga podjetja mi je noro gnjavit, če sem delala za njih samo kakšen članek ali pa nekaj njih po naročilu in se me verjetno marsikdo sploh več ne spomni. Ful bedno v glavnem, sploh ne vem, kaj naj naredim, službo bi pa res nujno potrebovala, poleg tega sem v tem 'fohu' res dobra.
  • 0

#144 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 21 August 2012 - 11:27 PM

No, glede na to, da so nekoč delali tam in da poznajo tvoje delo, bi na tvojem mestu kontaktirala te osebe, četudi niso več pri istem podjetju.
  • 0

#145 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 22 August 2012 - 09:47 AM

Kaj pa vem, ne zdi se mi najbolj pametno, ker navsezadnje potrebuješ referenco od podjetja in mislim, da si ne bodo upali pisati ničesar v imenu podjetja, v katerem več niso zaposleni. Ne bom tega naredila, bom prosila koga, ki je zdaj tam, pa je bil tudi že takrat. Nasplošno mi je pa zelo neprijetno zdaj ljudem s temi stvarmi težit.

Hvala za predloge! :)
  • 0

#146 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 22 August 2012 - 03:54 PM

Ne vem. Če bi rada da pišejo v imenu podjetja je morda bolje da res kontaktiraš nekoga, ki je še vedno tam. Kakorkoli že, veliko sreče!
  • 0

#147 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 23 August 2012 - 09:45 AM

Jaz bi imela tu velik problem. Dveh podjetij, kjer sem delala, ni več. Za sedanjega mi pa tudi na misel ne pride, da jim dam kontakt (ni mi v interesu, da direktorica izve, da pogledujem za drugimi možnostmi).

Po moje bi bilo fer, da bi se reference dale šele, ko je govora o top 3 oz. top 5 kandidatov, ne pa kar na začetku.
Prav tako jaz nikoli ne pošljem slike (tudi če jo zahtevajo). Pač smatram, da se ne prijavljam na delovno mesto manekenke (oz. mesto, kjer je videz najpomembneši) in nimajo kaj gledat moje slike. Če jih moje izkušnje ne prepričajo za povabilo na razgovor, potem hvala lepa.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#148 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 13 September 2012 - 11:47 AM

Zdaj je tudi zame konec izležavanja in moram začet iskat službo.
Moje prastaro dolgočasno spremno pismo me spravlja v jok in ga moram spremenit. Kako ste ga ve spisale? A ste poskrbele za kaj takega, da pade v oči? Po eni strani nočem, da bi bilo dolgočasno, po drugi strani pa ne sme bit preveč izstopajoče, ker kaj pa veš komu to pride pod roke. En lahko reče: mater kera dolgočasnost, drug pa lohk reče: kaj pa ta pezde misli, da je nekaj posebnega...?
Spodaj podpisana itd... na bruhanje mi gre tako pisanje. Dejte mi kej svetovat prosim, če se vam da.
  • 0

#149 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 13 September 2012 - 12:51 PM

Js mam par splošnih nasvetov v smislu, da naj bo spremno (zdej se reče motivacijsko, ker z njim izražaš tvojo motivacijo za zaposlitev :lol:) pismo ciljno usmerjeno, torej ga spreminjaš glede na to, komu in na kakšen način pišeš (prijava proti ponudbi). jasno je treba napisat, zakaj jim pišeš in izrazit interes za delo pri njih ter zakaj te firma/organizacija zanima, jasno izrazi entuziazem za zaposlitev tam, na hitro naznačiš tvoje izkušnje/sposobnosti, ki bi ti tam prav prišle (ampak samo one, ki ti prav pridejo za pozicijo, na katero se prijavljaš oz. želiš priti). V glavnem bolj ali manj napišeš vzroke, zakaj bi ravno tam to delala, kaj lahko doprineseš in poudari tvoje prednosti in dosežke. Na konc se je fajn zahvalit, da so vlogo/ponudbo obravnavali pa napisat neki, kar nakazuje, naj se ti nazaj javijo (ja, ja, sej vem, da to ponavad ne deluje, ampak vseen). Izogibaj se klišejem, ne sam podvajat podatkov iz CV-ja, ampak opiši delovne izkušnje, lahko tut s primeri.
Lahk ti enga mojga (sicer v ang) pošljem na ZS, če hočeš.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#150 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 13 September 2012 - 12:59 PM

Hvala za vse te informacije.
Par ur sem že na netu in berem o tem, dost mam že, fuj.
V bistvu sem se odločila, da CV pustim tak kot je, ne bom delala po europassu. Motivacijsko pismo (!) bom pa mal okrog obrnila, not bom uporabila še nekaj pametnih stavkov, ki jih bom prepisala iz svojega "testa kariernih možnosti". Pol pa pride usoda na delo.

Špela, upam da dobro prenašaš vse skupaj, mene včasih zaskrbi, da bom začela obupovat, ampak si ne smem tega dovolit.
  • 0

#151 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 13 September 2012 - 01:07 PM

js sm na izi. mam vsake tok kak moment obupa pa bi si res najraj štrik dala okol vratu, ampak se začnem pol režat pa je OK.
naslednji teden bom vsem konkurenčnim firmam poslala CV pa še parim, ki majo objavljena prosta delovna mesta, sicer za pozicije, drugačne od mojga profila, ampak sej več k ne mi itak ne morjo rečt. pa šla bom še na eno posvetovalnico in dala pregledat še enkrat CV.

po drugi strani bi pa rada, da s tem počakam do januarja, ker bi šla rada čez božič/novo leto potovat. :wub:
  • 0

#152 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 13 September 2012 - 01:32 PM

Shit, teh občutkov je mene strah, ko se spomnim, da sem bila po diplomi 13 mesecev na zavodu, pošiljala prošnje v prazno... grozno mi je bilo. Ampak zdej imam hvalabogu ful fajn ljudi okol sebe pa mal sem tud sama zrasla.

Ja dilema v zvezi s potovanjem. Ne upaš nič planirat tok vnaprej ne?
  • 0

#153 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 13 September 2012 - 04:02 PM

Špela, daj meni pošlji. ker se tudi jaz ukvarjam sedaj s spreminjanjem in mi ne gre najboljše.
  • 0

#154 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 13 September 2012 - 04:13 PM

Lahko še meni, prosim.
  • 0

#155 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 18 September 2012 - 06:56 PM

http://www.dnevnik.s...nija/1042551159
  • 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#156 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 20 September 2012 - 10:32 PM

vsem, ki iščete novo zaposlitev priporočam tole knjigo, ki se jo da dobiti v pdf-ju:
http://www.amazon.co...s/dp/0749456531

Priporočljivo je, da se na razgovor dobro pripravimo, par standardnih vprašanj na katera se splača pred razgovorom odgovoriti, da ni potem nepotrebne zadrege itd:

Moja vprašanja:
- Katere so najvažnejše naloge in obveznosti na tem delovnem mestu?
- Kaj pričakujete od novega zaposlenega: (kompetence, kvalifikacije, lastnosti)
- Kakšne so možnosti zaposlitve za nedoločen čas in napredovanje oz izobraževanje?
- Kakšne so vrednote organa?
- Kdaj bo sprejeta odločitev?

Možna njihova vprašanja:

Vprašanja o šolanju, izobraževanju

Vprašanja o šolanju in izobraževanju so še posebej pogosta, kadar ste kandidat, ki nima veliko delovnih izkušenj ali ste pred kratkim končali izobraževanje.
Iz odgovorov na vprašanja o izobraževanju skuša delodajalec sklepati na vaše interese, osebnostne značilnosti, znanja, motivacijo, sposobnosti in kompetence. Želi si odgovoriti, ali boste znali in hoteli opravljati delo na konkretnem delovnem mestu.
Ni nujno, da bodo njegova sklepanja pravilna. Vaša odgovornost je, da mu z odgovori pomagate postaviti čim realnejšo sliko o vas.
Ko pripravljate odgovore, razmišljajte, na kaj bi lahko delodajalec sklepal in kaj mu želite sporočiti.
Katero šolo/fakulteto ste zaključili?
Kakšni so bili razlogi za izbiro izobraževalnega programa?

Katere predmete ste imeli najraje/najmanj radi?

Kakšno je bilo vaše povprečje glede na sošolce?
Koliko napora ste vlagali v učenje?
Ste v času šolanja/študija prejeli kakšna priznanja, nagrade?
Ste se ukvarjali s kakšnimi izvenšolskimi dejavnostmi?

Manj prijetna vprašanja:

V skladu z zakonsko osnovo velja, da morajo delodajalci tako zaposlenim kot tudi iskalcem zaposlitve zagotavljati enako obravnavo ne glede na narodnost, raso ali etično poreklo, spol, barvo kože, zdravstveno stanje, vero, spolno usmerjenost, družinsko stanje in še nekatere druge okoliščine. Manj ugodno obravnavanje in diskriminacija zaradi omenjenih osebnih okoliščin so prepovedani.

Kaj ste po veroizpovedi?

Ali pripadate etnični manjšini? Kateri?

Koliko otrok imate/boste imeli?

Kdaj načrtujete družino?

Kdo bo skrbel za otroke, ko bodo bolni?

Kako bodo vaše zdravstvene omejitve vplivale na opravljanje dela?

Ali kadite? Ali pijete alkohol, kadite »travo«?

Vprašanja o delovni zgodovini oz. izkušnjah
Delodajalec si iz vaših preteklih izkušenj, dosežkov, vedenja skuša predstavljati, kako bi se odrezali na delovnem mestu, ki ga ponuja.
Uspešnost na razgovoru bo v veliki meri odvisna od tega, kako znati prikazati svoje prednosti in jih povezati z delovnimi nalogami in zahtevami dela, za katero se zanimate. Ustrezni odgovori na ta vprašanja vam ponujajo priložnost, da povečate svoje možnosti za uspeh.
Ste ob tem najprej pomislili, da nimate veliko delovnih izkušenj? To je pogosto pomislek predvsem mladih ljudi, ki so pravkar zaključili izobraževanje, in tudi tistih kandidatov, ki so dlje časa delali na enem delovnem mestu, ki ni strogo povezano s tem novim.
Čeprav včasih deluje, da je to edini kriterij pri izbiri kandidatov, pa ni tako. Ne zapirajte si vrat že sami. Razmislite o prenosljivih znanjih in kompetecah, ki ste jih pridobili drugje.
Za delodajalce je zelo pomembna tudi pozitivna naravnanost, pripravljenost za učenje novega, motivacija, način sodelovanja z drugimi ipd. Znanje še vedno lahko pridobite, kompetence še vedno lahko razvijete.
Kakšne so vaše dosedanje delovne izkušnje (zaposlitve, študentsko delo, prostovoljno delo …)?
Kakšne delovne naloge ste opravljali? Kakšne so bile vaše odgovornosti?
Kakšni so bili vaši dosežki v prejšnjih zaposlitvah?
Kaj vam je bilo najbolj/najmanj všeč? S katerimi stvarmi ste bili zadovoljni/nezadovoljni?

Kakšen je bil vaš dohodek na prejšnjih delovnih mestih?

Druga pogosta vprašanja

Povejte kaj o sebi!

Kakšne so vaše prednosti?
Zakaj bi bili po vašem mnenju uspešni na tem delovnem mestu?
Zakaj naj bi zaposlili ravno vas?
Kako so vaše dosedanje izkušnje in šolanje povezani z opravljanjem tega dela?

Katere so vaše šibke točke?

Ali ste pripravljeni delati tudi več, kot je običajni delovni čas? Da
Kje se vidite čez 5, 10 let?

Kaj lahko poveste o naši organizaciji?

Zakaj bi želeli delati pri nas?

Opišite primer, ko ste doživeli težavo/konflikt in kako ste ga razrešili?
Kako ste se razumeli s prejšnjimi sodelavci, vodji?

Povejte mi o velikem izzivu ali težavi, s katero ste bili soočeni.
Katera je vaša zadnja prebrana knjiga?

Kakšno plačo pričakujete?

Kako bi rešili ta konkreten problem?

Kaj bi storili, če bi…? Delodajalec opiše neko situacijo ...

Primeri dobrega in slabega razgovora:

http://www.youtube.c...low=grid&view=1
http://www.youtube.c...B126B2811B2ADFE
  • 2

#157 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 21 September 2012 - 06:38 AM

luci, a imaš to knjigo v pdf verziji? se priporočam, ker trenutno vadim vse za dober zaposlitveni razgovor. junija sem, po mojem mnenju, zaj**** razgovor za sanjsko službo, ker sem se pripravljala na vsebino (področje dela), padla sem pa na teh standardnih vprašanjih, ki jih postavljajo na intervjujih. in misim, da ni bilo to prvič. zato sedaj zelo strukturirano in načrtno delam na sebi, da se bom na intervjuju dobro odrezala.
  • 0

#158 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 21 September 2012 - 07:48 AM

jaz imam doma knjigi:
- Kakšne barve je vaše padalo: http://www.nakupi.pr...-je-vase-padalo
- en priročnik od spletne strani "moje delo" - ki bolj opisuje slovenske primere, specifičnost našega trga in podobno.
Če boš kaj v LJ, se lahko zmeniva in ti posodim oz. poišči v knjižnici
  • 0

Put A Kilt On It!

#159 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 21 September 2012 - 08:10 AM

Kaj rečeš, če te vprašajo po veri? Ali katero politično stranko podpiraš?
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#160 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 21 September 2012 - 08:21 AM

jaz na ta vprašanja ne bi odgovorila. Sem bila pa na ne-malo razgovorih in me tudi vprašali niso.

Imajo pa druga vpršanja, s katerimi dobijo morebitni vpogled vate : katere tri osebe (katerekoli) bi si želel povabiti na večejo? katere tri osebe bi želel imeti za sogovornika in kaj bi bilo prvo vprašanje? kaj imaš v hadilniku? ....

Sem pa že dobivala pred leti vprašanja, ki se jih "niso tikala" ampak razumem zakaj vprašajo in mi ni bilo nikoli problem odgovorit: planiranje družine, ..... pač to pa so vprašanja, ki se neposredno tikajo tudi delodajalca, čeprav nisem dolžna na njih odgovarjat.
  • 0

Put A Kilt On It!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users