Jump to content

Photo

Zakon o malem delu

• Please log in to reply
290 replies to this topic

#141 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 03 September 2010 - 08:15 AM

Ali bo malo delo izrinilo veliko?
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#142 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 03 September 2010 - 08:50 AM

Mah, zmer bodo lukne.

Kredite študentom, in sicer za študije, kjer je pomanjkanje kadra. Ostali pa naj ali ne študirajo, ali pa si študij, s katerim ne bodo dobili službe, plačajo sami.

Problem rešen.

Kredit odplačuješ, ko greš v službo. Aja, če imaš denar, ti pa pač ni treba vzet kredita.

brezvezno kompliciranje all over.
Poleg tega, če ma nekdo kredit mu ne bo padlo na pamet da bi študiral 6 let, ampak bo zadevo zaključil kar se da hitro. V avstraliji imajo tko, se mi zdi.

ta država se tko trudi bit socialna, da si skoz dela nove probleme.
mal treba oči odpret pa okol pogledat, v drugih državah delajo nekateri po dva šihta, da se preživijo, tuki bi pa vsi vse imel, delal pa ne bi noben. Samo luknej v zakonu iskal, delal na črno, pa kršil pravila.

poslplošujem, ampak tko je.
K pogledaš forume in jamranje folka ti je vse jasno...

Aja pozabljam da smo v banana republiki, kjer nimamo EVIDENC ZA NIČ, tako da se niti ne ve katerih sektorjev manjka.

Študijo vsako leto narest, samo pač lotit se nečesa je vedno problem. jao jao. ma da bi jaz mela roke čez to bi blo vse popredalčkano.
Pri nas ni evidenc o ničemer! O tem kdo plačuje prispevke, kakšnega kadra manjka, ničesar.
Pol pa rešuj probleme, če niti ne veš kakšno je stanje, in kakšne bodo posledice.

bravo,bravo.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#143 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 03 September 2010 - 08:55 AM

ja Sally sam to pa zato ker so plače tolk morbidne pri nas, da se nižjemu kadru bolj splača nič delat pa na račun države živet.
Men se zdi čist normalno da folk deluje na način, ki mu je pač najlaži, malo kater si bo šu v trgovino hrbtenico kvart pa delat cele dneve za to ker je prav delat al whatever.
Drugje po svetu majo te zadeve velik bolj porihtane, socialne so višje, plače so višje in za to folk ne izkorišča čist vsega.
Pač pri nas je cel sistem zavožen in bi mogl vse skup spremenit ne pa da se neki po koščkih matrajo.

Za kredite se pa strinjam, s tem, da bi jih jaz dala za vse, ker na konc koncev ne morjo vsi študirat sam tistga kar je tist moment pomankanje ane, pol pa vidiš k jih je čez 5let miljon preveč. Stvari se obračajo in na tak način nekoga omejit da gre študirat neki sam za to, ker si edino to lahko prvošči...ne vem ni mi všeč tak način razmišljanja se mi zdi zlo diskriminatoren.
  • 0

#144 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 03 September 2010 - 09:01 AM

levcek, če bi to nardil kar sem rekla, ne bi bilo toliko brezposelnih, in to potegne za sabo vse živo...treba je začet problem pr koreninah rešvat pa potem sistem izboljšat, ne pa levo desno neki, osnova je pa še zmer gnila.

Plače so gnile, ja res, sam ko nek problem začneš glodat in se država na noge postavi se tudi plače lahko zvišajo. Poleg tega, folk ki bo šel študirat, vedu da dobi službo...mislm ne vem, še zemr pa rajš pomojem delajo za 800 e kokr pa žvijo od sociale za 200 (al kok) ?
Lahko se pa motim.

Najbolš bi blo tko kokr je reku Mencinger. Nobenih ugodnosti in ničesar, kose človek rodi glavarina, vsak mesec 250 e na osebo in to je vse kar dobiš. če starša ta denar za otroka šparata, si s tem lahko sfinancira študij, in vse mogoče...No ja, bi blo treba si tocelo njegovo idejo prebrat, ko sem jo jaz sem i je zdela odlična.
aja ob takem sistemu ni sociale, ker glavarina je tvoja sociala.
  • 0

#145 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 03 September 2010 - 09:02 AM

Sori, Sally, ampak se mi zdi da pa ti preveč posplošuješ in da zadeve niso tako enostavne. In zadeve niso take, to je samo tvoje mnenje(kot je vsak odziv le mnenje)

Nasploh se mi ne zdi fer da zato ker mene nikakor ne zanima naravoslovje si bi po tvoji logiki morala faks plačati, tebi ki pa te zanima pa ne. Rahlo diskriminatorno, se ti ne zdi?
Poleg tega mi država ne more garantirati, da zato ker si bom izbrala naravoslovje pa služba bo. In slej ko prej bodo tud te kadri zapolnjeni.
Še bolj problematično pa se mi zdi študiranje nečesa kar te ne zanima in potem temu primerna delovna vnema.
Mene pač ne bo noben prepričal v to da bi se moralo šolanje plačevati.

Evidence pa država ima, lahko si pridobi vse podatke, problem vidim bolj v pomnjkanju volje da bi se zadeve začele premikati. V tem se pa strinjam s tabo, da vsi delujejo pa njamnajši liniji odpora.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#146 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 03 September 2010 - 09:07 AM

potem bi moral it revni študirat nekaj, kar jih ne zanima, samo zato, da bodo lahko dobili službo? that's a bit harsh...
  • 0

#147 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 03 September 2010 - 09:10 AM

Dobro Frčica, ja saj, tako je moje mnenje...
No priznam da mene kot hobi in tako da bi o tem brala moj študij sploh ne zanima. Nimam odpora študirat, pa tudi delo, ki se bo na tem področju opravljalo mi je zanimivo, da bi pa cinla doma kot 3/4 mojih sošolcev in delala teslove transformatorje - haha. Not really.

Mogoče res posplošujem, samo ko berem časopise mi gren a živce kar sem rekla: zdi se mi da se problemi samo krpajo, medtem ko na drugi strani nastajajo še večje luknje.
In teh problemov nima noben želje reševat, samo na svojo rit gledat, to je pa vse.
ideje so, in vsaka ideja ima seveda tudi pomanjkljivosti, ampak če bi vsaj malo spremenili sistem...Če bi bil sistem tak, da ne bi podpiral lenobe, bi bilo vse drugače.
Tako imajo pa zakoni - se mi zdi, toliko lukenj, da praktično ni mogoče. Ni nikjer nobenega nadzora, sive ekonomije je ohoho....

Žalostno. Samo krediti se mi vseeno zdijo edina pametna poteza. Sicer pa ne vem, poznam nekaj takih, ki so šli študirat nekaj iz veselja, pa potem od tega veselja pravijo danes nimajo nič, ker oni bi stanovanje, službo in otroke.
in večinoma rečejo: mar bi to za hobi delal, pa šel študirat kaj, kjer je dnar.

aja pa še nekaj, ne vem od kje prepričanje, da mora vsak hudič it študirat?
kaj je narobe s srednjo šolo?

Ne vem, jaz če bi bila še enrkat na tem in če ne bi bilo blazno čudno, bi šla ploščice pokladat. Svinjsko delo - mogoče, ženska - ojoj, samo pač lej, dnar je pa dnar - in tu ga je dosti!

Jaz priznam da sem svojo prihodnost gledala skozi denar.
Če bi šla študirat kar me zanima bi danes delala kako kozmetično šolo al bi bla pa medicinska sestra, vzgojiteljica.
  • 0

#148 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 03 September 2010 - 09:15 AM

ok, ti pač gledaš čez denar, samo isto delajo ljudje čez katere se pritožuješ le da oni iščejo krivine zakona....ne pravim da je to isto, nikakor. Se pa strinjam s tabo da bi bial odogvornost države da to področja poštima da bi bilo to manj možno izvajati.
Ampak vse ne more bit le denar,tudi kar se tiče izbire študija, mogoče sem idealist ampak tko mislim.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#149 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 03 September 2010 - 09:18 AM

Socialne se poslužujejo več ali manj nižji kadri, ki pa nimajo 800evrov niti približno. Prej 500.
In z 250socialne+otroški dodatki si hitr na 500.
Jaz ne podpiram tega, ampak razumem ljudi, zakaj se jim ne splača delat.

Da se bo pa naša država na noge postavla bojo pa še kr neki časa v prazno brcal, ne vem če bo naša generacija to dočakala.

Kar se pa Mencingerja tiče pa ne vem ker nisem še dobr razmislna o tej zadevi. Na hitro lahka omenim sam to, da ta njegov sistem bi deloval samo pri "pošlihtanih" ljudeh. Kaj pa družine k majo kake alkoholike doma pa bi recimo en od staršev otrokov denar zapravu, pa folk, ki ostane brez vsega pa bi v sili te prihranke izkoristu, pač možnosti je miljon kaj vse se ti lahko zgodi v življenju in da maš sam eno šanso in si od tega odvisen, ne vem men to ni všeč.
Sej vem da edino pravilno bi blo, da bi vsi dokončal faks v najkrajšem možnem času itd, ampak konc koncev smo samo ljudje, imamo napake, v lajfu pride svega in svašta, dokler iz tega kej dobrega potegneš, se kej naučiš in na koncu končas faks, ne glede na to kdaj, se mi s tem ne zdi čist nič narobe.

Ta sistem k smo ga mel zdej je bil očitno čist zavožen in prav je da se nardi neke spremembe, res da zdej kao v Nemčiji se pa ta sistem ni obnesu, ampak ta naš program ni čist isti, kot je bil njihov in vseen mislm da je treba probat, tko k je blo zdej pač ni šlo več naprej.

Pa še to, nikol ne bi šla študirat neki sam za to ker je perspektivno in prinaša denar.
Rada bi vidla te osebke čez 20-30let na delovnem mestu. Denar pač ne more človeka izpopolnit. Pa nej se tole sliš še tko Gandijevsko ampak je res. Folk k se cel lajf žene za denarjem pa svoje želje zanemarja je na koncu milo rečeno nesrečen.
  • 0

#150 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 03 September 2010 - 09:25 AM

levck, meni je pa ravno to VŠEČ!

Vsak, ki bi se v nekaj takega spusil, že vnaprej ve kakšne so posledice. mogoče bi kar se otrok tiče, lahko naredili drugače, da je recimo ta denar zamrznjen, dokler ni otrok dosti star. Nimam pojma.

ampak meni je to všeč.
potem pa delaj kar češ, zapravi tistih 250 e za alkohol, in samo bog naj ti pomaga. Mislim da bi bilo manj takih reči, ker ne vem, že otroka učiš kaj je narobe in če ve kakšne so posledice običajno ne naredi tistega kar ne sme.
Zdej če pa en odrasli ve da razpolaga z 250 e in da je to ves keš ki ga ma, in če ga bo zapravu za alkohol...Potem lahko rečem samo (pa naj se še grdo sliši) da pač taki naj pa zarad mene kr životari.
  • 0

#151 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 03 September 2010 - 09:27 AM

To o različnih cenah študija variiano glede na kader je čista bedarija. Študij naj bo ali brezplačen ali pa cenovno (vsaj približno) enak za vse smeri.
Konec koncev stanje nekega trenutka pač ni zapečateno in stalno, enkrat se pojavi luknja na točki A, drugič v točki B. Sploh pa v času od takrat ko nekdo študij prične, do takrat, ko doštudira, je lahko situacija na koncu precej drugačna, kot je bila pred 4,5,6 leti.

Se mi pa zdi, da bi se vsi radi šli neke revolucionarje, ampak od besed k dejanjem je veliko razlike.
  • 0

#152 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 03 September 2010 - 09:39 AM

POZOR velik mojih misli na kupu biggrin.gif

Sally tole leti bolj na Mencingerjev sistem, ne tok na malo delo biggrin.gif

Ti razmišlaš na tak način ker na take ljudi gledaš mal drugač kot jaz.
Jaz verjamem v to, da je vsak človek dober. Spremeni ga družba in okolje.
Recimo a bi lahko zamerila enmu človeku, k je bil v otroštvu posiljen, vsak dan tepen pa ne vem kaj še vse, da je nakoncu svoj lajf zavozil, da je recimo ratu drogeraš? Jaz ne bi mogla. Vem da ni prav, da si je sam to pot izbral, ampak taki ljudje so reveži in meni se prej smilijo kot pa da bi jih še dodatno kaznovala.

To je zdej čist ena druga tema, ampak sam ta pogled na ljudi mene odvrne od tega, da bi jih presojala pa dajala neka merila kaj je prav in kaj ni. Po svoje smo vsi reveži s takšno ali drugačno vzgojo, vedno mamo kake vzorce od staršev, k jih pol prenašamo na otroke itd. Kje piše da je to kar je zame prav, tudi za druzga.

Men se ljudje res smiljo, nesrečni smo vsi povrst, ne vemo kaj bi sploh mel, ko dobimo tist kar si ful želimo kar naenkrat ni več tok zanimivo, Vedno hlastamo za nečem novim, boljšim, neki nam vedno manjka.
Enkrat denar, pol mislimo da nas bo otrok izpolnu, pa materjalne dobrine,...ne vem no, jaz pa folk k jih poznam vsi konstantno neki iščemo, neko srečo, nikol nismo zares zares srečni. Grozn je to.
Kako bi lahka pol sodila enga k je pač zapadu v alkoholizem, droge, lenobo...Nekje na njegovi poti se je zgubu, ne morem ga sodit zarad tega.
  • 0

#153 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 03 September 2010 - 04:49 PM

No, Sally, jaz sem tudi ena tistih, ki sem šla študirati nekaj, kar me je veselilo (sicer je moje veselje, in navdušenje nad samim jezikom že tekom prvega letnika dobesedno izginilo, ker sem dobila občutek, da ni način učenja dober, oz. bom rekla raje - meni ustrezen; mogoče so pa le moje 'sanje' bile prevelike smile.gif ).

Ne predstavljam pa si, da bi šla recimo študirati naravoslovje . . . recimo, da je v tej polovici več služb na razpolago, kot pa v družboslovju, predpostavljam. Najprej bi se res mučila skozi študij, in potem niti ne bi z veseljem opravljala dela, oz. bi mi bilo to nujno zlo do željenih finančnih sredstev. In če nekaj delaš samo ker moraš delati, in v tem ne najdeš nobenega veselja - potem tudi delaš slabo, kajne? wink.gif Nisi učinkovit. Tako da se strinjam z levčkinjo glede tega. wink.gif

In tudi glede študija - jaz razmišljam bolj življenjsko - pa nočem, da izpade, kot da svoja dejanja opravičujem, ampak . . . stvari pridejo pač vmes, in včasih se ti študij zavleče; pa naj bo to menjava študija, ljubezen biggrin.gif , ali pa . . . si vzameš leto in greš recimo potovat (v tujini je to splošna praksa, da si po končani srednji šoli ljudje vzamejo a year off, in se takrat posvetijo samim sebi, potujejo, kvačkajo, pač karkoli jih osrečuje). Pač ne moremo posploševati. happy.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#154 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 10 January 2011 - 06:55 PM

Kaj je zdaj s tem zakonom, je že sprejet? Nisem na tekočem z dogajanjem.
  • 0

#155 _vrtnca_

_vrtnca_

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1372 posts

Posted 10 January 2011 - 07:26 PM

Zakon je bil sprejet že oktobra, nato je bil vložen veto, novembra pa je DZ zakon ponovno sprejel z absolutno večino.

Trenutno se zbirajo podpisi za razpis referenduma.
  • 0
Earth provides enough to satisfy every man's need, but not every man's greed.

Mahatma Gandhi

#156 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 28 March 2011 - 08:08 PM

Vidim, da je tale tema malo zamrla. Torej, 10. aprila je referendum, ali greste, kako boste volili? Jaz sem na žalost ravno takrat v Parizu, tko da glasovat ne bom mogla it, sem pa sicer načeloma za.

Me pa zanima, kaj dejansko bi vse skupaj pomenilo. 15% dajatve za pokojninski sklad, plačevanje 6% za zavarovanje, kaj to pomeni? Ali se malo delo izključuje s štipendijami?

Primer: na mesec delam priblžno 50 ur, vse znotraj teh meja, 4€ dobim. Npr to je 200€ na mesec. Ampak na koncu bom jaz dobila samo 170€ od tega? Kaj pa tistih 6%? Od česa? Od vsega denarja, ki ga mesečno prejmem (torej zaslužek + 130€ štipendije), samo od zaslužka, ni mi čisto jasno.

In kakšno spremembo bo to plačevanje "prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 9,01 %" in "prispevka za zdravstveno zavarovanje oz. zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v višini 5,96 %." prineslo za nas? V smislu, ali bomo dobivali višjo pokojnino, starši česa ne bodo rabili več plačevat, karkoli? Ali bo vse nekak isto kot prej, samo da nam bodo še ta keš vzeli?

Meni se sicer zdi super, da se to šteje v delovno dobo, delovne izkušnje, ampak res ne vem, ali bodo še kakšne prednosti razen tega...?
  • 0

After all this time?

Always.

#157 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 28 March 2011 - 08:12 PM

Jaz sem proti, sploh tale omejitev ur, wtf.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#158 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 28 March 2011 - 09:25 PM

Jaz bom šla volit.

Ubistvu sem za, samo ima ta zakon tudi par slabosti.
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#159 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 28 March 2011 - 09:27 PM

Jaz ne vem, če bom šla, po mojem mnenju je pri obeh možnostih enako argumentov za ali proti.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#160 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 28 March 2011 - 09:49 PM

Bom šla in glasovala za.
  • 0

0 user(s) are reading this topic