Jump to content

Photo

Turčija

• Please log in to reply
144 replies to this topic

#141 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18512 posts

Posted 29 March 2024 - 09:20 PM

Hm, res je noro mesto (kaj hudika pišem, ko pa sem bil tam samo par dni, videl pa malo, kar ima le posreden stik z sedanjostjo). V bistvu vtisi še niso urejeni. To vidim, ker odkar sem doma, se nekako ne uspem lotiti reči, ki so me zaposlovale. Carigrad je velemesto že skoraj dva tisoč let, Turkom se vidi, da so državljani države, ki je bila dolga stoletja velesila. Arhitektura je res privilegirano polje ideologije: tam se počutiš prijetno. V Sofiji, če greš od vhoda do mesta, kjer je bil nekoč oltar, je tako kot da grem od doma do Mercatorja na Parmovi. Ampak pod vsemi tistimi kupolami, stebri in loki je filing kul. Skos sem mislil na "našo" renesanso. Pa saj sta bila Michelangelo in Mimar Sinan sodobnika. Vsak v svojem Rimu. V sončnem jutru je bilo lepo jet do Sulejmanove džamije, okoli nje so grobovi z značilnimi nagrobniki, nišani, pa kak muc se greje, vse je zeleno. Ne maram naših pokopališč, med tistimi grobovi pa je bilo lepo in mirno. Druga harmonija, ki je zato drugačna od te, ki sem jo vajen. Potem pa v Topkapi saraju (sultanova palača) srečaš stenske poslikave iz 18. stoletja, delo kakega evropskega baročnega ali rokokojskega slikarja, ker se je tisti čas Turkom evropska umetnost na moč priljubila. Imeli so celo svojega Mozarta (ne spomnim se njegovega imena, skladal je muziko na las takšno kot Wolfgang Amadeus). Carigrad je mirno mesto. Nihče ne zganja cirkusa, niti verskega ne, tako da je vest o moskovskem pokolu enaka streli z neba. Komajda najdeš kak smetnjak. Ni jih, da se ne bi kdo domislil in vtaknil noter bombo. Pred sinagogo in krščansko cerkvijo je do zob oborožena policija z namerjenimi avtomati. Prometne policajke se vozijo v Bentleyih z napisom prometna policija. Nekdanji hipodrom je danes trg. Z njega so Benečani spizdili znamenito bronasto kvadrigo (štirje konji), ki so danes nad vhodom v sv, Marka v Benetkah, mi pa smo prebrali, da je tam Iztok zakričal, na prodaj nismo Sloveni nikdar. Finžgar je močno uporabljal Prokopija, nereflektirano pa gojimo predstavo, da smo večna žrtev, zdaj Bizantincev, pa Italijanov, Nemcev, pač odvisno od dobe. Ne pomislimo pa, da smo v Iztokovih časih bili Sloveni sitni vsiljivci, pred katerimi se je vzhodno cesarstvo povsem legitimno branilo. Nisem še fertik. Akšam hajrulah.

• 1

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#142 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17675 posts

Posted 11 May 2025 - 11:48 AM

Kalypso, kak pa se ti Istanbul zdi za male otroke? A bi junija že prevroče bilo dol?
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#143 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 12 May 2025 - 08:24 AM

Tbh, ni najbolj kid-friendly mesto, kar sem ga obiskala. Naokoli z vozickom je na nekaterih mestih zaradi plocnikov v obupnem stanju, kar izziv. Taksiji nimajo otroskih sedezev. Ampak ce to vzames v zakup je ok. Otroke imajo Turki radi. Mali P. je bil v restavracijah ful popularen. Restavracije sicer niso imele igral ali barvank (kot jih imajo npr. v Švici), ampak so bilo zelo tolerantni in niso grdo gledali, ce je sel starejsi naokoli po restavraciji zasledovat macke. Hrana je dobra. Moj starejsi ni izbircen in je jedel vse, mlajsi pa je bil takrat na kasicah, ki sem jih imela s seboj & joski. Pa tud oni imajo otroke, tako da je bilo v trgovinah najt vse otroske pripomocke, nasli smo pa tud otrosko igrisce, ki je bilo v dobrem stanju (boljse kot so bila npr. v Italiji).

Pa novo letalisce IST je tud fajn, imajo prav security za druzine, tako da se ni potrebno guzvat v normalni vrsti za security. Pristali smo na Sabiha Gökçen, ki pa ni bil tako fajn. Pa se celo vecnost je trajalo, da smo s taxijem prisli do hotela v Sultanahmet soteski.

Glede vrocine pa bo Jina rekla, da nisem merodajna. :lol: Mi smo bili takrat v zacetku junija in je bilo prav prijetno poletno.
  • 0

#144 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19317 posts

Posted 12 May 2025 - 08:27 AM

Kar mi je ostalo v spominu od Tike glede Istanbula, da je ful prometno in da center nima cone brez prometa? To drži?
  • 0

#145 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46098 posts

Posted 12 May 2025 - 09:38 AM

Tam okoli Hagie Sofie, Modre mošeje, Tokapi palace, Gülhane Parka je vse zaprto za promet. Imajo barikade in mors skoz detektorje kovin, da sploh prides noter. Pa v Karaköy cetrti, v blizini Galata tower je tud par ulic samo za pesce. Okoli pa je vse prometno in ja, promet je gost. Ce gres na tourbus, trajaaaa celo vecnost, da prides iz enega dela do drugega.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users