Kako šparate in kje živite?
Posted 25 September 2009 - 04:42 PM
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 25 September 2009 - 05:15 PM

Jst dokler odplačujem še kredit za avto, ne šparam nič, razen obroka za varčevanje v skladih & življenjsko zavarovanje. Poleg tega plačujem še šolnino (prav tako na obroke med šolskim letom) za izredni študij.
Ko se mi čez par mesecev izteče kredit za avto, bom mogoče dajala kaj na stran, vsaj kakih 200 €, mal manj, kot mam zdaj obrok.

Posted 25 September 2009 - 05:43 PM

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
Posted 25 September 2009 - 07:28 PM
Men starši plačujejo skoraj vse, kar se tiče Ljubljane in študija. Od najemnine, bonov, prevoza. Ponavadi je tako, da mi da vsak teden ene 30, 40€, odvisno, kaj imam za kupit. Bonov ne kupujem naenkrat vseh, ampak ponavadi vsak teden, se mi zdi, da je tko boljš razporejeno, čeprav vem, da keša gre v vsakem primeru enako. Obleke, kozmetiko in ostale podobne stvari si večinoma kupujem sama, razen čevljev in kakšnih plaščev, to mi kupi mami.
Sama že od začetka srednje šole delam prek študenta, sicer sem takrat zaslužila veliko več kot zdej, ker sem pač doma samo med vikendom in delam ob sobotah in včasih tud ob petkih, tako da nekej svojega keša mam. Štipendije žal nimam. Nič ne prišparam, tud nimam tok, da bi lahko kej šparala, poleg tega pa itak ne znam z denarjem delat in vse zapravim. Se probam nazaj držat, ampak mi ne uspeva. Sem si pa v maju odprla postopno varčevanje, 20€ na mesec. Ni veliko, ampak več si ne morem privoščit. Nekej se bo že nabralo.

Zase lahko rečem, da sm precej samostojna, veliko bolj kot npr. moj fant. Doma pomagam pri opravilih, edino kuham ne, ne znam ravno, razen tistih preprostih jedi. Sej se bom mogla naučit, samo itak ko sem v Lj, jem na bone, ker se mi zdi, da gre s kuhanjem veliko več časa in keša tud. Ko bo treba, se že bom naučila, se ne sekiram.

Posted 25 September 2009 - 07:28 PM
Jst trenutno ful šparam, pač za stanovanje in dam takoj pri plači stran 700 €. Trenutno lahko, ker pač živim še pri fantu in nimam takšnih stroškov kot, če bi bila sama. Ko bova šla zase, pa mislim, da mi bo ene 300 - 400 € vseeno uspelo dat na stran vsak mesec.
Posted 25 September 2009 - 07:48 PM

Posted 25 September 2009 - 08:01 PM
Ne, ni skrivnost, sej to niso tajni podatki. Plače same mam tam nekje 1000 €, potem pa še malca, pa potni. Tko, da je nekje 1200 €. Pol pa ti še lahko da ravnateljica stimulacijo, odvisno. Pa jst sem še na začetku, nekatere majo kr po kakih 200 € več.
Posted 26 September 2009 - 10:54 AM
Posted 26 September 2009 - 07:02 PM
Aha. Kaj pa ti delaš?
Posted 27 September 2009 - 08:24 AM
Ve vsaj nekaj znate ko končate faks. Mi ne znamo nič. Imamo samo potrdilo o diplomi, ki je pač pogoj za neko službo, varovalke pa še z diplomo v žepu ne zna nihče zamenjati. Znamo pa izračunat vse žive in nepomembne stvari s trojnimi integrali, če češ. Tko da pač ja. Plače so mizerne v našem sektorju, vsaj na začetku ane... Moram rečt da na začetku mamo ene 200e već k navadna čistilka.
Ampak službo vsak dobi.
Tko da ja...moj plan je nekak tko, en let tuki delat, za kakršnkol pač keš že, ker izkušnje nekje moram nabrat, pa tud če napol zastonj... Potem pa celo mogoče via Germany. In ne, niso tam stroški toliko višji, niti slučajno. Hiše se da narest totalno hude že za 200kE, z ogromno zemlje okrog hiše, gledam vsak dan po TV-ju lahko kaj vse tam dobiš za tak dnar...najemnine so v povprečju enake ali nižje v večjih mestih kot v LJ....
Začetna plača za inženirja brez izkušenj je pa 1,5kE. Tko da ko maš izkušnje in po parih letih vlečeš zelo zelo lepo neto plačo.... tam okrog 2,5-3ke. In pozneje še več.
Tako da...Jaz nisem študirala tolko časa zato, da bom na koncu imela 200e več kot nekdo, ki nima niti osnovne šole končane.
ker ni vredno.
Tam pač znajo cenit nekoga, ki se je jebal na faksu par let in imel lepo povprečje, tu pa pač ne. Pri nas ni važno nič. Govorim pa drugače to o plači za svoj sektor, za druge nimam podatkov.
Posted 27 September 2009 - 09:26 AM

S temlem se pa ABSOLUTNO strinjam, ker sem sama z vukojebine in KOMAJ čakam, da se osamosvojim in zbežim v LJ!
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 27 September 2009 - 10:14 AM

je pa res, da sem se navadila, da kar nekaj prihranim, ampak je na koncu koncev čisto isto, če nekdo sproti zapravi ves denar, ker mu pač raznorazne 'malenkosti'/sprotne zadeve več pomenijo (ne vem, koncert, krajši izlet, knjiga, plošča, blablabla) ali pa npr. jaz v enem mesecu sfrčkam eno mojo bruto plačo na potovanju. dnar se zapravi kakorkoli ga obrneš.

Posted 27 September 2009 - 10:55 AM
Posted 27 September 2009 - 10:59 AM
Posted 27 September 2009 - 11:19 AM
Posted 27 September 2009 - 11:22 AM
Posted 27 September 2009 - 04:26 PM
Posted 27 September 2009 - 08:00 PM
Zamenjala redni študij za izrednega, zdaj do dec. oz. do konca leta imam zrihtan job, pol bomo gledali kaj in kako naprej.
Nekako bi temu rekla prve stopinje proti osamosvojitvi

Smer študija čisto zamenjala (še vedno pa ostajam na FF, no hopefully, zaenkrat še nisem vpisana

Super je, ker imam med tednom čas delat vsak dan, sicer bom tu kjer sem zdaj še vidla kako bo, ko se začne zares, kešica bo sicer malo nižja kot sem je bila vajena do zdaj (ipak je precej na izi delo, se ne more primerjat z garanjem v proizvodnji, ali na terenu, ali kje drugje).
Je pa res da bom zdaj sploh zaradi šolnine in kopico drugih stroškov precej na tesnem s kešem

Plan je nekako našparat za naslednji letnik, pa da bom imela za stroške sproti in malce varčevanja (ker zdaj ne bom mogla varčevati NIČ).
Doma pač zadnje mesece vedno manj pomagam, predvsem poskrbim da pospravim za sabo, pa še to ne gre vedno - meni je npr. totalno nepojmljivo da mat lika vse vse VSE; od gat, robcev, štumfov, posteljine do brisač.

como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 28 September 2009 - 09:11 AM

Posted 28 September 2009 - 06:48 PM
Ja. U MB.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users