Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#141 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 25 September 2009 - 04:42 PM

ker sem se disciplinirala, vsak mesec, takoj, ko dobim plačo, dam na stran 300€ in če mi konec meseca kaj ostane, dam še to. ta mesec mi to pač ni uspelo, ker sem si kupila kar nekaj stvari za oblečt. v večini primerov prihranjeni denar porabim za potovanja.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#142 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 25 September 2009 - 05:15 PM

wau, Špela, to je pa kr lepa cifra; morš met pa fajn plačo tongue.gif

Jst dokler odplačujem še kredit za avto, ne šparam nič, razen obroka za varčevanje v skladih & življenjsko zavarovanje. Poleg tega plačujem še šolnino (prav tako na obroke med šolskim letom) za izredni študij.

Ko se mi čez par mesecev izteče kredit za avto, bom mogoče dajala kaj na stran, vsaj kakih 200 €, mal manj, kot mam zdaj obrok. wink.gif
  • 0

#143 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 25 September 2009 - 05:43 PM

nimam kreditov in ne vlagam v nobene sklade, pač predvidim fiksne stroške in pol odmaknem na stran. nimam ne vem kako bajne plače, sem pa navajena skromno živet. smile.gif
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#144 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 25 September 2009 - 07:28 PM

Men je kul doma živet, ampak po drugi strani bi pa takoj imela svoje stanovanje.

Men starši plačujejo skoraj vse, kar se tiče Ljubljane in študija. Od najemnine, bonov, prevoza. Ponavadi je tako, da mi da vsak teden ene 30, 40€, odvisno, kaj imam za kupit. Bonov ne kupujem naenkrat vseh, ampak ponavadi vsak teden, se mi zdi, da je tko boljš razporejeno, čeprav vem, da keša gre v vsakem primeru enako. Obleke, kozmetiko in ostale podobne stvari si večinoma kupujem sama, razen čevljev in kakšnih plaščev, to mi kupi mami.

Sama že od začetka srednje šole delam prek študenta, sicer sem takrat zaslužila veliko več kot zdej, ker sem pač doma samo med vikendom in delam ob sobotah in včasih tud ob petkih, tako da nekej svojega keša mam. Štipendije žal nimam. Nič ne prišparam, tud nimam tok, da bi lahko kej šparala, poleg tega pa itak ne znam z denarjem delat in vse zapravim. Se probam nazaj držat, ampak mi ne uspeva. Sem si pa v maju odprla postopno varčevanje, 20€ na mesec. Ni veliko, ampak več si ne morem privoščit. Nekej se bo že nabralo. biggrin.gif

Zase lahko rečem, da sm precej samostojna, veliko bolj kot npr. moj fant. Doma pomagam pri opravilih, edino kuham ne, ne znam ravno, razen tistih preprostih jedi. Sej se bom mogla naučit, samo itak ko sem v Lj, jem na bone, ker se mi zdi, da gre s kuhanjem veliko več časa in keša tud. Ko bo treba, se že bom naučila, se ne sekiram. smile.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#145 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 25 September 2009 - 07:28 PM

Jst trenutno ful šparam, pač za stanovanje in dam takoj pri plači stran 700 €. Trenutno lahko, ker pač živim še pri fantu in nimam takšnih stroškov kot, če bi bila sama. Ko bova šla zase, pa mislim, da mi bo ene 300 - 400 € vseeno uspelo dat na stran vsak mesec.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#146 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 25 September 2009 - 07:48 PM

Dragica, če ni skrivnost bi si te drznila vprašat, kakšna je tvoja plača učiteljice? Lahko tud na zs... smile.gif
  • 0

#147 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 25 September 2009 - 08:01 PM

Ne, ni skrivnost, sej to niso tajni podatki. Plače same mam tam nekje 1000 €, potem pa še malca, pa potni. Tko, da je nekje 1200 €. Pol pa ti še lahko da ravnateljica stimulacijo, odvisno. Pa jst sem še na začetku, nekatere majo kr po kakih 200 € več.

• 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#148 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 26 September 2009 - 10:54 AM

Dragica to je 30. plačni razred, kajne? Jaz imam tolk, ko sem tudi v šolstvu začetnica
  • 0

#149 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 26 September 2009 - 07:02 PM

Aha. Kaj pa ti delaš?
  • 0

#150 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 27 September 2009 - 08:24 AM

lepo vam je.

Ve vsaj nekaj znate ko končate faks. Mi ne znamo nič. Imamo samo potrdilo o diplomi, ki je pač pogoj za neko službo, varovalke pa še z diplomo v žepu ne zna nihče zamenjati. Znamo pa izračunat vse žive in nepomembne stvari s trojnimi integrali, če češ. Tko da pač ja. Plače so mizerne v našem sektorju, vsaj na začetku ane... Moram rečt da na začetku mamo ene 200e već k navadna čistilka.
Ampak službo vsak dobi.
Tko da ja...moj plan je nekak tko, en let tuki delat, za kakršnkol pač keš že, ker izkušnje nekje moram nabrat, pa tud če napol zastonj... Potem pa celo mogoče via Germany. In ne, niso tam stroški toliko višji, niti slučajno. Hiše se da narest totalno hude že za 200kE, z ogromno zemlje okrog hiše, gledam vsak dan po TV-ju lahko kaj vse tam dobiš za tak dnar...najemnine so v povprečju enake ali nižje v večjih mestih kot v LJ....
Začetna plača za inženirja brez izkušenj je pa 1,5kE. Tko da ko maš izkušnje in po parih letih vlečeš zelo zelo lepo neto plačo.... tam okrog 2,5-3ke. In pozneje še več.

Tako da...Jaz nisem študirala tolko časa zato, da bom na koncu imela 200e več kot nekdo, ki nima niti osnovne šole končane.
ker ni vredno.

Tam pač znajo cenit nekoga, ki se je jebal na faksu par let in imel lepo povprečje, tu pa pač ne. Pri nas ni važno nič. Govorim pa drugače to o plači za svoj sektor, za druge nimam podatkov.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#151 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 27 September 2009 - 09:26 AM

QUOTE(Nincha @ 25. 9. 2009 - 0:48) View Post
Glih zato je po eni strani dobr če si iz ene vukojebine, ker MORAš it od doma in se MORAŠ osamosvojit. Jst nevem kako bo men to kdaj ratal, na kakšen način se me bojo rešl oops.gif biggrin.gif

S temlem se pa ABSOLUTNO strinjam, ker sem sama z vukojebine in KOMAJ čakam, da se osamosvojim in zbežim v LJ!
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#152 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts

Posted 27 September 2009 - 10:14 AM

ne vem, Sally .... mi smo mel vsega skupi 4+4+2 uri prakse, če se spraviš v šolo učit, pa to delaš 30+ let, tko, da mi teh 10 ur nič ne pomaga. učit delat se začneš šele, ko začneš delat. itak ma vsako delo lastne specifike, na katere naletiš šele, ko začneš v tem delat. jaz sicer ne delam v šolstvu, sem se zaposlila glede na predhodne izkušnje z deli prek ŠS, delam v administraciji in mi je delo res kul, o tem, da bi šla v šolstvo sploh ne razmišlajm, tutt, ko diplomiram, bom ostala v delovnem področju, v katerem sem zdaj. imam 5. stopnjo izobrazbe, od oktobra bom mela drobiž manj kot 1.3k € bruto, pa se da s tem kr lepo živet. je pa res, da nisem vezana na plačevanje kreditov, ni moj cilj met 500 kvadratov velko bajto (a je to za bajto velik? wink.gif) in številčne familije pa to. velikokrat slišim, da kako je nam, ki smo brez otrok, lepo, ker ves dnar sfrčkamo samo zase - kr mal živčna ratam, ko to slišim. laugh.gif

je pa res, da sem se navadila, da kar nekaj prihranim, ampak je na koncu koncev čisto isto, če nekdo sproti zapravi ves denar, ker mu pač raznorazne 'malenkosti'/sprotne zadeve več pomenijo (ne vem, koncert, krajši izlet, knjiga, plošča, blablabla) ali pa npr. jaz v enem mesecu sfrčkam eno mojo bruto plačo na potovanju. dnar se zapravi kakorkoli ga obrneš. smile.gif

• 0

#153 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 27 September 2009 - 10:55 AM

Jst sem šolska svetovalna delavka.
  • 0

#154 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 27 September 2009 - 10:59 AM

Celia kakšen faks si pol končala? Mene ful mika, da bi nekoč v prihodnosti vpisala še kaj na pedagoški...
  • 0

#155 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 27 September 2009 - 11:19 AM

psihologijo na ff
  • 0

#156 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 27 September 2009 - 11:22 AM

Pa je fajn bit na šoli? Te ni nikoli zanimalo, da bi kje drugje?
  • 0

#157 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 27 September 2009 - 04:26 PM

Me je zanimalo in me tudi še zanima, kako je drugje. Če bi se mi ponudila priložnost, bi šla drugam. V šoli pa je tudi fajn, predvsem otroci.
  • 0

#158 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 27 September 2009 - 08:00 PM

Hmmm jaz semt udi letos nekje na pragu enega novega poglavja.

Zamenjala redni študij za izrednega, zdaj do dec. oz. do konca leta imam zrihtan job, pol bomo gledali kaj in kako naprej.

Nekako bi temu rekla prve stopinje proti osamosvojitvi laugh.gif .

Smer študija čisto zamenjala (še vedno pa ostajam na FF, no hopefully, zaenkrat še nisem vpisana ermm.gif ), tudi upam da bom z diplomo oz. z nekim znanjem iz tega področja lažje dobila službo, je le malo več opcij. Čeprav nekaj je teorija, drugo praksa...

Super je, ker imam med tednom čas delat vsak dan, sicer bom tu kjer sem zdaj še vidla kako bo, ko se začne zares, kešica bo sicer malo nižja kot sem je bila vajena do zdaj (ipak je precej na izi delo, se ne more primerjat z garanjem v proizvodnji, ali na terenu, ali kje drugje).
Je pa res da bom zdaj sploh zaradi šolnine in kopico drugih stroškov precej na tesnem s kešem cry.gif , samo računam da bo nekje do poletja že vse poštimano in mi bo lažje pri srcu.

Plan je nekako našparat za naslednji letnik, pa da bom imela za stroške sproti in malce varčevanja (ker zdaj ne bom mogla varčevati NIČ).

Doma pač zadnje mesece vedno manj pomagam, predvsem poskrbim da pospravim za sabo, pa še to ne gre vedno - meni je npr. totalno nepojmljivo da mat lika vse vse VSE; od gat, robcev, štumfov, posteljine do brisač. blink.gif No, jaz polikam najnujnejše, to je pa to. Sesam in pospravljam niti ne, ker se pri nas to vedno dela dop. ko mene ni in je pač ena stvar ki je sama brez popuščanja mame ne morem spremenit. biggrin.gif Pa ok, če hoče delat pa naj.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#159 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 28 September 2009 - 09:11 AM

Dragica, a si ti diplomirala na Pedagoški? Razredni pouk? (samo ugibam...) smile.gif
  • 0

#160 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 28 September 2009 - 06:48 PM

Ja. U MB.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users