Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#141 koki

koki

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1975 posts

Posted 05 November 2008 - 04:55 PM

Nika, se kr strinjam s tabo!
Kar se pa slabokrvnosti tiče in ostalih zadev gre pa men tud določen "pameten" folk na nerve. Sem dejansko doživela, ker sem imela en mozolj na faci, kritiko, kako očitno vegetarijanska prehrana slabo deluje in posmehovanje. Mislm? Ponavad takim pač nazaj rečeš, da očitno tud mesna ne deluje kej preveč, če so kdaj prehlajeni, če se jim spusti kakšen mozolj in če se kdaj slabše počutijo... Mah folk je čist retardiran kar se tega tiče. Zato pa jaz načeloma ne govorim tega okol, da že 15 let ne jem mesa, razen pač tistim bližnjim in kolegice. In še kar se tiče slabokrvnosti, jaz nisem nikol bla, imam dobro kri, nasplošno sem zdrava, nikoli me ne boli glava in nimam nobenih zdravstvenih težav. No, kdaj pa staknem kakšen mini prehlad...ampak to bo to, verjetno od tega, ker ne pojem kakšnega šnicla sem pa tja laugh.gif Vegetarijanci očitno sploh ne smemo nikol zbolet, biti mormo perfect, brez napak, kot lutke, ker če ne to ni to, hehehe laugh.gif
  • 0

#142 srnica

srnica

sramežljivec

• Člani
  • 75 posts

Posted 05 November 2008 - 05:11 PM

QUOTE(Špela @ 4. 11. 2008 - 22:41) View Post

meni se zdi prav, da obstaja možnost izbire - predvsem naj bo hrana pestra in zdrava, ne pa kot v 80ih, ko so silili jest vampe vse po vrsti, pa če si kozlal zraven ali pa ne. ravno tko je ene vrste vsiljevanje to, da pa tvoj otrok more nujno jest meso, samo zato, ker ga tut ti ješ ... se strinjam z Dragico - otrok pač ne bo jedel, če mu ni, izbirčnost in petičnost gor al pa dol. smile.gif

OT: da ne govorim, da je meni osebno neetično, da se dojenčke/malčke krsti - pa ne morš mejhnemu otroku vsiljevat svoje vere, no ... ziher bo fanatik, ko zraste, ej. /sarcasm off/

PODPIS!!

Saj nisem rekla da otrok ne sme jest kar rad je... ampak pač na živce mi gre vsiljevanje prehrambenih navad, s tem seveda mislim tud to, da je trapasto frocu tiščat v usta vampe in podobno svinjarijo.
Ampak zakaj hudiča, če si kdaj zaželi hrenovko pa šnicl, mu ne bi tega dal? Zato ker v hladilniku polnem sadja in zelenjave ni prostora za meso za otroka? Ahhh.... (sicer pa chandra, je tvoj hladilnik zelo estetski, mam tud rada čisto vse stvari ki so not thumbup.gif )

nika, odgovor...
in zakaj hudiča bi mela željo, da bi bil moj pes vegetarjanec? smile.gif zaupam znanosti, zaupam biologiji. In biologija pravi, da pes je meso. Zakaj bi se ljudje odločili to spreminjat? Potem je najboljše da naredimo še sto drugih raziskav in ugotavljamo če vegetarjanstvo dobro sprejemajo lisice, kragulji, volki in druge zverinice in če se pokaže da preživijo tud na zelenjavi naj več ne žrejo živali.... malo prisiljeno se mi pač zdi smile.gif

se pa strinjam tud, da vsakič ko vegetarjanec zboli, to obešajo na njegovo prehrano. se mi zdi da je več mesojedcev bolnih zarad slabe prehrane...
Saj sem že rekla, nič nimam proti vegijem...ampak se mi zdi da bi otroku vseeno mogli ponudit tako mesno kot nemesno hrano. Če mesa pač res izrecno ne mara, pa nadomestit. Ne podpiram tega, da se mu ponudi SAMO vegetarijanski način. smile.gif upam da nisem preveč zabluzla, saj ne mislim nič slabega...mnenja pač biggrin.gif

• 0
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you anywhere.

#143 Ilmatar

Ilmatar

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 231 posts

Posted 05 November 2008 - 05:16 PM

...
  • 0

#144 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 05 November 2008 - 07:18 PM

QUOTE(rea @ 5. 11. 2008 - 1:30) View Post

A pa je res to vajin hladilnik?

Ja, res je tole najin hladilnik.

QUOTE(Dragica @ 5. 11. 2008 - 13:03) View Post

U Chandra kok je lepo videt tak hladilnik. Pa kake lepe barve.
Midva mava tut svojega in je tut založen samo z zelenjavo, kakim tofujem, sadjem in naravnimi sokovi.

Pošteno! Pa saj midve sva že imeli debato enkrat o zdravi hrani..., no zdaj sva se tega lotila še bolj temeljito smile.gif

QUOTE(Kinky @ 5. 11. 2008 - 13:07) View Post

Nice. Chandra, a vidva sta oba vegana ali kako?

Sva se zavestno odločila, da to postaneva ja smile.gif

QUOTE(crna @ 5. 11. 2008 - 14:03) View Post

Chandra, jaz bi te oropala banan, paradajza in paprik njam.gif .

Hja pridi, si vedno vabljena, bom kaj fajnega pripravila wink.gif

QUOTE(nika @ 5. 11. 2008 - 15:12) View Post

Chandra, sta vidva na presni? smile.gif kul hladilnik.

Hvala! Ja, se trudiva v tej smeri ja wink.gif

• 0
IPB Image

Namen življenja je življenje, prelivajoče se v vseh odtenkih... ( Elene Danel)

www.chandra.si

#145 Katrin

Katrin

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 836 posts

Posted 05 November 2008 - 07:34 PM

Chandra, super hladilnik smile.gif

Meni gre najbolj na jetra, ko vsi zavijajo z očmi, ko je treba vegi hrano naročit za jest (kakšna skupna kosila v službi), potem moram pa dobesedno pazit, da še meni kaj ostane... pol bo pa vsi jedli brezmesno, ko tolk zanimivo pa dobro izgleda...
  • 0

#146 Ilmatar

Ilmatar

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 231 posts

Posted 05 November 2008 - 07:59 PM

Chandra, ti banane ne počrnijo, ker jih hraniš v hladilniku? blink.gif

Sicer se pa jaz zagrebem za kaki, trenutno sem obsedena z njimi thumbup.gif

• 0

#147 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27609 posts

Posted 05 November 2008 - 08:25 PM

QUOTE(Katrin @ 5. 11. 2008 - 19:34) View Post

Meni gre najbolj na jetra, ko vsi zavijajo z očmi, ko je treba vegi hrano naročit za jest (kakšna skupna kosila v službi), potem moram pa dobesedno pazit, da še meni kaj ostane... pol bo pa vsi jedli brezmesno, ko tolk zanimivo pa dobro izgleda...

Podpis! Na piknikih z druzbo vedno, ko se menimo, kaj bomo pekli, v prvem planu seveda meso, ker nisi ta prav dec/baba, ce ne navijas za meso. In potem, ko meni moj fant posebej na zaru napece brezmesne dobrote se moram skorajda stepst, da mi kaj ostane. In cisto vedno izgine vsa nemesna hrana in cisto vedno ostaja meso. Sej nimam nic proti, ampak res mi ni jasno, zakaj vegetarijanstvo oz. zelenjavo na splosno ljudje se vedno v veliki vecini dojemajo kot nekaj "sramotnega" in manjvrednega. Kot sem ze napisala, ce ne ne jes mesa nisi ta pravi dec... Meni je enako cudno, kako lahko nekdo vse dni base vase pretezno mesno hrano kot je je njemu cudno kako lahko jem samo zelenjavo. Live and let live a ne....
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

• Guests

Posted 05 November 2008 - 10:30 PM

Jaz bi samo pokomentirala zadevo z mariborskim vrtcem. Sem za to, da imajo tudi otroci možnost izbire. Sama na primer nikoli nisem marala mesa in vzgojiteljice in kasneje učiteljice v šoli me niso pustile od mize, če nisem pojedla VSAJ mesa! Halo?? Pa naj omenim, da že tako ali tako na splošno nisem skoraj nič jedla. Potem sem se znašla po svoje - včasih sem meso "poturila" kakšnenu sošolcu, včasih sem ga zakopala pod pire krompir itd. oops.gif In kaj se je potem zgodilo? Vzgojiteljica je pogledala moj krožnik, ki je bil še vedno povsem poln krompirja in zelenjave, mesa se pa pač ni videlo. In je rekla: "No, super, si le pojedla meso! Samo da si to pojedla, zdaj greš pa lahko od mize." ermm.gif blink.gif Mislim, da mi ni treba posebej omenjati, da so mi (vso) hrano, predvsem pa meso, še dodatno zagabili ...

Pa še to - če nekateri starši menijo, da bi bilo fajn imeti vegetarijansko hrano v vrtcih in šolah, to še ne pomeni, da so to le starši, ki svoje otroke silijo v vegetarijanstvo. Lahko le želijo, da njihov otrok ne je mesa v vrtcu/šoli, ker na primer doma pripravijo meso iz eko reje. Morda ne želijo, da njihov otrok je nezdrave salame, klobase, hrenovke, vampe ipd. Morda vedo, da njihov otrok odklanja meso tudi doma (sam od sebe) in želijo, da v vrtcu vsaj nekaj poje (jaz ravno zato, ker so me silili izključno z mesom, potem nisem mogla pojesti ničesar drugega, ker vse ostalo itak ni "štelo" nobenih pik za odhod od mize in sem se bolj ukvarjala z načrti, kako se znebiti mesa).
  • 0

#149 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27609 posts

Posted 05 November 2008 - 11:32 PM

^^

Nila poznam ta obcutek, tudi sama sem v vrtcu in kasneje v soli veliko naporov pri obrokih vlozila predvsem v to kako se znebiti hrane, s katero so me silili (rdeco peso recimo sem zavijala v serviete in tlacila v zep od haljice ter jo tihotapila v WC, don't ask....). Res se vprasas, kaj je tega treba...
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#150 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 06 November 2008 - 12:47 PM

QUOTE(Ilmatar @ 5. 11. 2008 - 19:59) View Post

Chandra, ti banane ne počrnijo, ker jih hraniš v hladilniku? blink.gif

Sicer se pa jaz zagrebem za kaki, trenutno sem obsedena z njimi thumbup.gif

Ne, glih kontra. Če jih nimaš v hladilniku, se hitro starajo in črnijo. Zato jih sama vedno dam v hladilnik (čeprav naj se to ne bi delalo).
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#151 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26097 posts

Posted 06 November 2008 - 12:54 PM

Fora pri bananah je takšna: če jih maš zunaj, bodo prej zrele, lupina pa bo kasneje postala črna. Če jih imaš v hladilniku, bo lupina prej črna, banana pa bo še vedno čvrsta. Tako imam jaz banane tudi po več kot en teden v hladilniku in so še vedno čvrste.
  • 0

#152 Ilmatar

Ilmatar

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 231 posts

Posted 06 November 2008 - 03:57 PM

...
  • 0

#153 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 06 November 2008 - 09:57 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 6. 11. 2008 - 12:54) View Post

Fora pri bananah je takšna: če jih maš zunaj, bodo prej zrele, lupina pa bo kasneje postala črna. Če jih imaš v hladilniku, bo lupina prej črna, banana pa bo še vedno čvrsta. Tako imam jaz banane tudi po več kot en teden v hladilniku in so še vedno čvrste.

jap točno tak, jaz imam rada da so take bolj trde, ne preveč zrele... smile.gif
  • 0
IPB Image

www.chandra.si

#154 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17582 posts

Posted 07 November 2008 - 05:34 PM

QUOTE(luci @ 10. 6. 2008 - 8:50) View Post
Določen folk rabi meso, vrjem da ga rabi in ga ne more nadomestiti z ne vem jajci, sojo ipd. Tuki ti lahko izpostavim moško populacijo, ki recimo fizično dela (gara). In to ornk dela, po 16 ur ali več mečejo težke stvari, koplejo, gradijo ipd, delajo v temperaturah, ki si jih niti v sanjah ne morš zamislit. In vrjem, da tak človek tega dela ne bi moral opravljat, če v njegovi prehrani ne bi bilo določene količine mesa. To ti bo potrdil čist vsak zdravnik, trener v fitnesu, strokovnjaki za zdravo prehrano, ipd.

Se pa strinjam s tem, da ostala populacija bi lahko vsaj omejila količino mesa, pa tud s tem se strinjam, da smo si čist sami krivi, da je zelenjava in na splošno hrano dosti zastrupljena, sej samo če pogledaš kako se z vsem dela, ni nič čudno da je tako.

Aja pa glede osveščanja z vegeterjanstvom. Meni to ni osveščanje, če na primer ženska svojemu fantu teži, da nej namesto mesa, katerega on želi jest, raje je recimo špinačo, ker je ta bojda bolj zdrava. To je zame poseganje v človeka in vsiljevanje svojega mnenja. Tako, kot se zgodi nam, da nam kdo na vsak način hoče uturit zrezek.

V glavnem še enkrat, js sem mnenja, da naj se vsak sam pri sebi odloči za to kaj bo jedel, na drugih je pa to, da njegovo odločitev spoštujejo in basta.
Folk danes totalno preveč komplicira in dela scene tm, kjer jih ne bi bilo potrebno. Lajf je že sam dovolj zajeban, res se mi zdi neumno, da bi se pa zdej še pričkali zaradi tega, kaj kdo je, ipd. A ni bolj važno da je, kot pa to kaj? Predstavljejte si kako je unim, ko morajo recimo gledati svojo ljubljeno osebo, ki strada, se nažira, ki ima motnje prehranjevanja,...

Pa tudi, ko smo že pri mesu, poglejmo si Indijo. Folk tm umira od lakote, krave so pa kajpada svete živali in jih noben ne sme pipat, ne glede na to, da jih mrgoli, ko dreka. In tud same umirajo zardi tega, ker je hrane za tako količino krav, kot se je tm razmnožila premalo. To je za moj pojm tudi totaln absurd.

No, js sem povedala svoje, zdej pa če se katera strinja z mano prav, če se pa ne, pa tudi prav. Tako je moje mnenje o vsem tem, sicer bi lahko še naprej diskutirala o vsej zadevi, samo se mi ne da...

Se absolutno strinjam s celim postom, sploh s 1. odstavkom. thumbup.gif

OT: da ne govorim, da je meni osebno neetično, da se dojenčke/malčke krsti - pa ne morš mejhnemu otroku vsiljevat svoje vere, no ... ziher bo fanatik, ko zraste, ej. /sarcasm off/

Kakšna pa je potem razlika vzgajanja v veri in vsiljevanja vere?

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#155 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 07 November 2008 - 05:37 PM

Če otroka krstiš ga vpišeš v Cerkev, če ga pa vzgajaš v veri pa ima še vedno možnost izbire da to sprejme ali ne.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#156 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 11 November 2008 - 11:20 PM

IPB Image

IPB Image

da še kateri malo luštov naredim wink.gif biggrin.gif
  • 0
IPB Image

www.chandra.si

#157 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 11 November 2008 - 11:25 PM

To je pa ful lepo za pogledat, ampak bi jaz tu ostala lačnaaaaaaa. laugh.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#158 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 11 November 2008 - 11:40 PM

haha, eh ne, to vsi mislijo, pa sploh ni res, lačen si edino če ne maraš jest zelenjave wink.gif
  • 0
IPB Image

www.chandra.si

#159 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 12 November 2008 - 01:27 PM

S čim so filani ti paradajzi na zadnji sliki? Pa to je vse presno, al je kaj kuhano/pečeno? Laaaačna njam.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#160 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46003 posts

Posted 12 November 2008 - 01:34 PM

Če bi jaz to dobila na mizo bi ostala lačna.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users