Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#141 freak

freak

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1552 posts

Posted 08 December 2008 - 12:46 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 11. 9. 2008 - 18:57) View Post

Mislim, da je to tista zdrava tekočina, ki nastane pri pridelavi masla.
Evo, wikipedia pravi: Pinjenec je mlečni izdelek, ki nastane kot stranski proizvod pri pripravi masla iz smetane (po pinjenju smetane, torej po izločitvi masla). Gre za kiselkasto pijačo, uporablja se pa tudi pri pripravi kruha, omak in drugih jedi ...

Mi smo imeli enkrat še v osnovni šoli kot neko predavanja o mleku in mlečnih izdelkih. Potem smo pa tudi delali navadni jogurt in maslo. Za jogurt se ne spomnim točno kako smo ga naredili, maslo smo tako kot tu piše iz smetane.
Daš sladko smetano v kozarec za vlaganje potem pa ga treseš dokler ne vidiš da je kepa smetane in tekočina. No in ta tekočina, ki je ostala naj bi bil pinjenec.

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 11. 9. 2008 - 18:57) View Post

Danes se pinjenec, ki je na tržišču, običajno dobiva tako, da tekočemu zaostanku pri pripravi masla iz sladke smetane, dodajo bakterije mlečnega kisanja, ki predelajo laktozo v mlečno kislino. Pri tradicionalni pripravi iz smetane, ki je že kisana, dodatek bakterij ni potreben.

Samo meni ni imel kislega okusa, verjetno zato, ker smetana ni bila kisana. Vbistvu je imel meni okus kot alpsko mleko.

Moram pa reči da je meni to maslo božansko. Nam so ga ponavadi v OŠ za malico pripravili poleg marmelade. Okus je tak fin, smetanast pač. Pa fajn je tut, ker se res lepo maže.

• 0
''I have a great imaginary world, but sometimes I need things to happen for real.'' (A.M.)

#142 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 27 December 2008 - 05:57 PM

Mene pa zanima, če se da spečt kruh brez kvasa? Mi ga je zmanjkalo, pa bi ful spekla en kruhek. Lahko dam namesto kvasa recimo pecilni prašek ali pa sodo bikarbono?

Ali pa če mogoče katera pozna recept za dober kruh, pri katerem je prav zahtevan pecilni prašek ali soda bikarbona, namesto kvasa?
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#143 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 27 December 2008 - 10:03 PM

O ja, brez problema. Sicer nisem (še) delala, ampak ne vidim nobene teževe.
klik1 klik2 <-- tole zgleda uporabno
Mogoče si kupi vrečko ali dve kvasa v prahu, ki zdrži dlje in ga imej na zalogi za take prilike. wink.gif
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#144 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 27 December 2008 - 10:06 PM

Sej vedno uporabljam kvas v prahu, pa nazadnje sem ga kupila res precejšnjo količino (ene 10 vrečkic), ampak sem tudi veliko pekla in je zmanjkalo. Sem skos misla, da ga še imam, but I was wrong. ermm.gif

Mi je ratalo prejle brez njega spečt božanski beli kruhek s semeni, fant se že baše z njim. tongue.gif Aja, pa hvala za ta dva linka, iz prvega sem si prepisala recept za projo, bom enkrat probala!
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#145 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 01 January 2009 - 04:21 PM

Mene pa izredno zanima, kje v Sloveniji prodajajo karambolo, če sploh kje jo?
IPB Image
  • 0

#146 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 January 2009 - 04:53 PM

Če se ne motim, sem jo zasledila nekoč v Merkatorjevi reklami.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#147 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 04 January 2009 - 01:24 AM

V Merkatorju - Šiška bi znali to met. Imajo precej eksotičnih sadežev.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#148 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 January 2009 - 08:32 AM

Allright, bom prečekirala. Hvala smile.gif .
  • 0

#149 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 04 January 2009 - 01:18 PM

Jaz sem jo videla v Sparu v CP v Ljubljani.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#150 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 January 2009 - 01:34 PM

Hm, čudno. Jaz sem bila tam(Spar CP) prejšnji petek in ta petek, pa je niso imeli nikoli ermm.gif .
  • 0

#151 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 04 January 2009 - 01:41 PM

Jaz tudi ta petek. Imeli so jo tam blizu banan, v spodnjem delu polic.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#152 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 January 2009 - 01:57 PM

Hm, misliš tam pri tropskem sadju? Vem, da so imeli banane, potem mandarine in pomaranče, mislm da grenivke, potem so mel pa svašta od eksotičnega sadja. Sem si še nabrala pasijonko pa ličije, ampak karambole pa takrat, ko sem bila, res niso imeli blink.gif . Niti na unih listkih k jim ime sadja piše zravn ni blo nikjer napisan (če bi je slučajno zmanjkalo pa bi listek z napisom še zmer visel, pa ni).
Zdej mi ni pa nič več jasno hmm.gif .
  • 0

#153 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 04 January 2009 - 02:46 PM

Ma jaz sem skor 100% da sem jo videla, ker sva s sestro se neki komentirale to cudo.
btw, kaksnega okusa pa je to?
  • 0

#154 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 January 2009 - 03:22 PM

NNimam pojma, je še nisem poskusila oops.gif . Jo pa obsedeno iščem, da jo probam. Je pa ena znanka zadnjič razlagala, da je menda zelo dobra. Pa na netu sm zasledila, da ma kao okus po jagodah biggrin.gif .
  • 0

#155 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 04 January 2009 - 03:43 PM

Moja mama je to privlekla domov ene par let nazaj in se ne spomnim točnega okusa, vem pa, da mi je bilo ogabno in nič kaj sočno.
  • 0

#156 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 05 January 2009 - 11:08 PM

Jz mam zadnje cajte precej takih izkušenj da razno čudno sadje jaz obožujem, ostali se pa zgražajo nad okusom. Itak morš pr hrani zmer sam probat da vidiš če ti okus odgovarja wink.gif .
Tako da me še vedno tale karambola zelo matra.
Sm se z mami dons peljala od dohtarce domou, pa bi sam z avtoceste gor zavile do Merkator centra Šiška da skočm not pa jo kupm (ako jo seveda sploh imajo), ma mami ni hotla down.gif .
  • 0

#157 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 12 January 2009 - 10:00 PM

Ha, sem le prišla do te frdamane karambole! Sm jo dobila v Merkator centru v Šiški smile.gif . Pravkar preizkusila in morm rečt, da mi je všeč- zelo sočna in izredno zanimivega okusa, nekaj kislo-sladkega, vendar mi je všeč. Mogoče pa bi bila celo bolj sladka, če bi bila malo bolj zrela. Jo bom pa definitivno še kupila.
  • 0

#158 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 25 January 2009 - 07:10 PM

A mi zna ktera povedat za kak res dober zeleni čaj. Pa kok si ga nardite? Men so vsi ful ogabni, pa so ful priporočljivi za krvno skupino A.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#159 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 25 January 2009 - 07:13 PM

Meni je OK tisti z vanilijo od Droge.
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#160 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 25 January 2009 - 07:28 PM

Meni je najboljši Earl grey od Sir Winston (zelena škatla), pa od Twinings so tudi dobri čaji. To je čist klasika, če želiš pa kakega z okusom ti priporočom odhod v čajnico, kak zeleni čaj z okusom Pina Colade je super. smile.gif
Se pa pri zelenem in črnem čaju ful pozna, če ga pustiš notri dlje od 5min, je strašansko grenek in zanič.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users