Mislim, da je to tista zdrava tekočina, ki nastane pri pridelavi masla.
Evo, wikipedia pravi: Pinjenec je mlečni izdelek, ki nastane kot stranski proizvod pri pripravi masla iz smetane (po pinjenju smetane, torej po izločitvi masla). Gre za kiselkasto pijačo, uporablja se pa tudi pri pripravi kruha, omak in drugih jedi ...
Mi smo imeli enkrat še v osnovni šoli kot neko predavanja o mleku in mlečnih izdelkih. Potem smo pa tudi delali navadni jogurt in maslo. Za jogurt se ne spomnim točno kako smo ga naredili, maslo smo tako kot tu piše iz smetane.
Daš sladko smetano v kozarec za vlaganje potem pa ga treseš dokler ne vidiš da je kepa smetane in tekočina. No in ta tekočina, ki je ostala naj bi bil pinjenec.
Danes se pinjenec, ki je na tržišču, običajno dobiva tako, da tekočemu zaostanku pri pripravi masla iz sladke smetane, dodajo bakterije mlečnega kisanja, ki predelajo laktozo v mlečno kislino. Pri tradicionalni pripravi iz smetane, ki je že kisana, dodatek bakterij ni potreben.
Samo meni ni imel kislega okusa, verjetno zato, ker smetana ni bila kisana. Vbistvu je imel meni okus kot alpsko mleko.
Moram pa reči da je meni to maslo božansko. Nam so ga ponavadi v OŠ za malico pripravili poleg marmelade. Okus je tak fin, smetanast pač. Pa fajn je tut, ker se res lepo maže.