vprašanja (zanima me, ...)
Posted 15 January 2010 - 09:09 PM
Posted 15 January 2010 - 09:12 PM
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 17 January 2010 - 01:53 PM
Ok sem že našla, okrog 40€ če katero zanima.
Posted 17 January 2010 - 06:09 PM
Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 17 January 2010 - 08:12 PM
- opiši reakcije za kvalitativno dokazovanje škroba in sladkorja
- utemelji razkroj škroba v sldkor s fiziološkimi procesi v organizmih
- poveži razkroj škroba v enostavne sladkorje z uporabljenimi encimi
- utemelji uporabo dializne cevke oz. celofanske vrečke.
Vse to spada po prebavo. Res bi prosila, če mi lahko ena pomaga vsaj s prvim, katera reakcija sploh je to?
Posted 17 January 2010 - 08:15 PM
After all this time?
Always.
Posted 17 January 2010 - 08:31 PM
Posted 17 January 2010 - 09:05 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 17 January 2010 - 09:38 PM
parvinder, če ti tole kej pomaga: http://bio.ijs.si/~b...aba_encimov.pdf
http://novebiologije...com/wiki/Ĺ krob
http://209.85.135.13...lient=firefox-a
Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 17 January 2010 - 10:18 PM
Potrebujem pomoč! Nerediti moram predstavitev za biologijo, pa sploh nimam pojma o čem sprašujejo vprašanja:
- opiši reakcije za kvalitativno dokazovanje škroba in sladkorja
- utemelji razkroj škroba v sldkor s fiziološkimi procesi v organizmih
- poveži razkroj škroba v enostavne sladkorje z uporabljenimi encimi
- utemelji uporabo dializne cevke oz. celofanske vrečke.
Vse to spada po prebavo. Res bi prosila, če mi lahko ena pomaga vsaj s prvim, katera reakcija sploh je to?
1. Kvalitativno dokazovanje pomeni, da npr. z neko spremembo dokažeš prisotnost nečesa. Npr. če se ti neka reakcijska zmes obarva modro, je to dokaz za to pa to.
To vprašanje te sprašuje kako dokažeš škrob in sladkor, če imaš svašta notr. Škrob dokažeš z jodovico (raztopina joda-I2 in KI- kalijevega jodija). Škrob se obarva modro, rjavo ali pa črno. Za sladkor ne vem na pamet.
2. Škrob je polisaharid in je sestavljen iz amiloze in amilopektina (veliko glukoz). V telesu se škrob razgradi že v ustih s pomočjo alfa-amilaze ki je v slini. Ta encim (alfa amilaza) cepi alfa-1,4 vezi (te vezi v amilazi). Razgradnja se nadaljuje v želodcu, nato v tankem črevesu...
no našla sm en lep opis:
Prebava škorba se začne v ustih s slino, z delovanjem α-amilaze, ki naključno hidrolizira a-1,4-glikozidno vez in tako razgradi od 3 do 5 % škroba. Proces se nadaljuje v želodcu, kjer pade pH pod 4 (~pH = 2) in se razgradi še nadaljnjih 30 do 40 % zaužitega škroba do mono-, di- in oligosaharidov. Sledi prebava v tankem črevesu, kjer deluje pankreatična a-amilaze. Najprej pride do nevtralizacije pH, saj pankreatična amilaza deluje pri pH nevtralnem, nato pa do razgradnje preostalega škroba. V tankem črevesu se škrob 100 % razgradi na disaharide. Disaharide pa razgradijo encimi disaharidaze, ki se nahajajo po celi dolžini tankega črevesa. Encimi so pritrjeni v sluznico vilusnih enterocit in z membransko hidrolizo razgrajujejo disaharido do monosaharidov. Le-ti pa vstopajo v nadaljnjo prebavo, in če je ta uredu potem dobimo glukozo.
Aja vprašanje je: utemelji- do razgradnje pride zaradi tega encima alfa amilaza, amilaze iz trebušne slinavke (pankreas). Tako dobimo glukozo, ki je pomemben vir energije (ATP) in ta je ključna za funkcijo vseh sistemov v organizmu.
2. in 3. vprašanje sta mi zelo podobni... hm.. samo malo okol obrnjeno.
Posted 17 January 2010 - 10:39 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Benedict's_reagent
Benedict's quantitative reagent is used to determine how much reducing sugar is present. This solution forms as white precipitate rather than a red one and so can be used in a titration. The titration should be repeated with 1% glucose solution instead of the sample for calibration
edit: aja šit, to je za kvalitativno.... Za kvantitativno je pa Tollensov reagent.
tollensova reakcija je reakcija redukcije srebrovega 1+ iona do elementarnega srebra, ki se nabere na stenah epruvete v obliki srebrovega zrcala. reakcijo dajejo aldehidi ker se lahko oksidirajo (torej so reducenti). tolensov reagent vsebuje srebrov nitrat in amoniak [Ag(NH3)2]+
je dokazilna reakcija za aldehide
Ag+ ----> Ag°
Glukoza vsebuje aldehidno skupino, ki se oksidira v karboksilno skupino. Oksidant (Tollensov reagent) se pri tem reducira in nastane "zrcalo".
http://www2.arnes.si...ual_ke_po82.htm
Posted 17 January 2010 - 10:42 PM
Posted 17 January 2010 - 11:09 PM
Pablo Picasso
Posted 17 January 2010 - 11:26 PM
Posted 18 January 2010 - 11:37 AM
http://www4.slikomat.../1xa-FerroD.jpg
a to morm dat na skupni imenovalec tako da pride zgoraj v ulomku xna2+2x+1, spodaj pa x
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 18 January 2010 - 11:44 AM
After all this time?
Always.
Posted 18 January 2010 - 11:50 AM
če pa je številka namesto X-a spredaj, dam isto na skupni imenovalec, ane
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 18 January 2010 - 11:57 AM