Meni je prav smešno, kako se nekateri vsejedci borijo na vse pretege proti veganom. Prav nočejo slišati dejstev.
Ker to SO dejstva (mučenje v klavnicah, masovna reja, genske modifikacije, da kokoši ne nesejo jajc kar vse dni svojega življenja in da krave prav tako ne dajejo mleka kar ves čas, da čebele ne nabirajo medu za nas, da smo edini sesalci, ki tudi kot odrasli pijemo mleko - in to ne svoje, ampak tuje vrste, itd..).
To ni nekaj, kar bi si vegani pač izmislili, da bi imeli kakšne proti-argumente. To so dejstva, ki bi morala biti splošno znana.
Jaz osebno lažje sprejmem nekoga, ki vsa ta dejstva pozna (res dobro pozna), pa se kljub temu odloči, da bo vsejed, ker pač ne čuti usmiljenja do živali, kot pa nekoga, ki dejstev NE pozna in se oklepa staromodnih in "splošnih" prepričanj in jih uporablja kot argumente (npr. saj kokoši ne trpijo ko dajejo jajca, pa krave tudi ne. Saj prašiče ubijejo na human način. Saj kupujem samo jajca iz talne reje in meso iz ekološke reje - tam se živalim lepo godi.)
V tem času, ko so vse informacije prosto dostopne, se mi zdi skrajno nerazgledano in neumno, da mlajše generacije teh dejstev ne poznajo (ali nočejo poznati).
Kakšnim starejšim še odpustim, ker imajo pač že tako sprane možgane, da bi na stara leta težko kaj spremenili...
Za ostale pa ne morem drugače, kot da se mi zdijo neumni in nerazgledani, če mi priletijo s kakšno takšno cvetko ("če ne ješ mesa, umreš, ker ne dobiš dovolj beljakovin").
No, midve prijateljici ne bova, ker ti "ne sprejemaš" takšnih in drugačnih ljudi. Hecno. Jaz imam pomisleke tudi do cerkve in še veliko česa, pa vseeno sprejemam ljudi takšne, kot pač so. Razen, seveda, skrajnih primerkov, ki so pa zate mogoče tudi morilci živali.
Rada bi samo še svoja 2 centa dodala. Jem meso. Se zavedam grozot masovne prehrambene industrije in zato sprejemam nekatere odločitve, s katerimi pometem pred svojim pragom, drugih pragov pa ne mislim/ne morem pometat. Jem lokalno. Prašiča kupimo pri enem kmetu v Avstriji, naredimo doma koline in potem nas imajo tri družine to meso celo leto v skrinji. Zajca kupujem pri kmetu, ki jih redi doma, jih ima ful rad, in potem gremo z malim, ki gre zajčke pobožat, potem dobimo pa še enega ali dva za v skrinjo. S piščanci imam problem, ker trenutno ne najdem nobenega kmeta, ki bi jih doma redil, zato jih trenutno ne jem. Trgovinskih ne kupujem, bog ne daj, da bi jih dajala za jest maliju. Zadnjič sem dobila žrebičkovo meso od žrebička, ki se je pri sorodnikih na kmetiji hudo poškodoval in so ga morali usmrtiti. A ni boljše, da se to meso poje, kot da se meče stran?? Včasih od istih sorodnikov dobim govedino - krave se pasejo na travniku.
Zelenjavo jem domačo, imam še polno skrinjo od poletja, je pa res, da zaradi potreb otroka kupujem na tržnici tudi sadje, ki je uvoženo in občasno zelenjavo.
Mlečne izdelke kupujem od kmeta. Jajca dobim od sorodnikov, kjer kure jajc ne nesejo vsak dan, ampak jih pač pobirajo cel teden in potem jih je, kolikor jih je. Med dobim od drugih sorodnikov, kjer je "gspodar" že v letih in je vse svoje čebele prodal in jih preselil v drug čebelnjak, pa so se vrnile k njemu. Očitno so ga imele rade, kljub temu, da jih "izkorišča".
Poleg tega se trudim, da kupujem izdelke, ki niso del verige velikih koorporacij, predvsem ameriških. Tu imam težave z Milko, ampak dobro ... tudi tega se bom enkrat odvadila.
Zdi se mi, da z naravo, TUDI z živalmi, ravnam odgovorno in skrbno. Je pa nekaj, kar bi se mi v globalnem merilu zdelo smiselno, in to je - da bi si vsak sam ubil, kar želi imeti na krožniku. Tako bi priznal neposredno odgovornost in ne bi več živel v prepričanju, da pride njegov zrezek iz slaščičarne. Osebno s tem ne bi imela problemov. Seveda ni lahko ubiti živali, amapk če jo želim imeti na krožniku, jo pač bom. Če je ne bom mogla, je na krožniku ne bom imela. Ne?
Skratka, s tem veliko predolgim postom sem hotela samo povedati, da je posploševanje ljudi glede na to, a so vegani ali ne, nesmiselno in NAROBE, ker ni vse črno ali belo, ampak je vmes še vsaj 50 odtenkov sive.
Obenem mislim, da vegani s svojim početjem v enem pogledu svetovni prehrambeni industriji celo koristijo, v negativnem smislu, ampak o tem kdaj drugič.