Jump to content

Photo

Svetovalnica

• Please log in to reply
1808 replies to this topic

#1521 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 03 May 2015 - 04:53 PM

Daj ji najprej tablete, zdaj obstajajo tudi take čist majhne z vonjem po mesu, ali pa ji daj tisto pasto... Naredi kuro, v enem mesecu se mora poznat razlika, če ne res k veterinarju.
  • 0

#1522 Bea

Bea

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 302 posts
  • Interests:music, animals, travel, books, computers, shopping ;-)

Posted 03 May 2015 - 05:19 PM

ok. hvala :)

• 0

#1523 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 03 May 2015 - 06:51 PM

Hevea, tvoja muca ima popolnoma bel kožuh, a ne? A normano sliši?

Ja, na srečo normalno sliši. Zdaj je čisto bela, ko je bila mladiček, je imela pa na čelu eno črno liso, tako da je v bistvu mešanka. Pa oči ima rumene :)

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1524 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 03 May 2015 - 07:33 PM

Nasa je bila cisto bela in sem jo imela na sumu, da slabo slisi. Nisem vedela, da je to dvoje kako pogojeno.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1525 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 03 May 2015 - 07:44 PM

Cepljena je za vse živo, tako da tu ni bojazni, tudi redno cepljena obnovljeno cepljena in vsako leto na preventivnem veterinarskem pregledu.

No glej, doma smo imeli mačko 18 let pa se noben ni igral z njo in je vzgajal in ne mi spet delat primerjave med mačko in otrokom, ker niti slučajno ni podobno, kaj šele isto.

Ja vzgajaš psa, da bi pa kdo posebej mačka vzgajal pa še nisem videla nikjer, pa imam veliko sorodnikov z mački. In vsi so čisto kul. Vsak je zase poseben a nihče od lastnikov se z mačkom ni ukvarjal kot se ukvarjaš s psom. Pes je res odgovornost, ki je jaz ne želim imeti na svojih plečih, zato ga nimam.

Bo pa tudi pes enkrat pri hiši, ampak ko vsi potencialni otroci odrastejo, ker prej zanj ne bo časa - in ne želim da je zato zapostavljen. To je pa pač fantova želja, ker je celo življenje imel psa in ga zdaj nima in mu to močno manjka. Ampak on tudi zanj skrbi kot se šika, res, in vem da bo on poskrbel za psa, ko ga bomo imeli, seveda se bom tudi jaz vključila v to, nisem pa po defaultu tip človeka, ki bi si kdaj omislil psa.

Ta fora s kompostom in kaj bo pojedla pa...Ej sori. Je žival. Ne moreš je obvarovati pred vsem, kot tudi ne moreš otroka. Kaj zato ker obstaja šansa da ne bo šel pravilno čez prehod za pešce in ga bo zbil avto ga boš vozil v šolo dokler ne bo šel na fakulteto? Če že ravno vlečemo vzporednice med živalimi in otroci, spet.

Tko da, v okolju so potencialne nevarnosti, ampak pač, to so vedno. Odvisno od človeka, kako zaščitniški je do svoje živali (ali otroka....)....

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1526 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 03 May 2015 - 08:05 PM

Primerjaš otroka, ki mu je kristalno jasno, da mora pogledati levo-desno, ko prečka cesto, in mačko, ki nima blage kaj sme pojesti. In, ja, tudi mačko lahko vzgajaš. Tako kot psa tudi mačko lahko kupiš tako, katere karakter ti najbolj ustreza.

• 1

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1527 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 03 May 2015 - 08:27 PM

Ej ne da se mi.

Hvala Kalypso za nasvet, pa Fridi in Bei.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1528 Bea

Bea

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 302 posts

Posted 03 May 2015 - 08:29 PM

Js sem mačka  vzgajala. Se pozna, npr.: ko ga pokličem, vedno pride, pa ni važno kje sem, kaj on dela... Če mu rečem "dol" skoči dol, pa če ima pred nosom celo postrv, me uboga. Pomoje (sicer nimam otrok, ampak velikokrat sem varuška) tud otrok sam od sebe ne bi pogledal preden prečka cesto, če ga to ne bi kdo nauču.

• 0

#1529 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 03 May 2015 - 10:44 PM

In ne vem zakaj bi mogla mačko vzgajat in investirat čas vanjo in v igranje z njo.

Jaz tebi ob vsem tem, kar si v teh letih servirala na forumu (tvoje razmišljanje, pogledi na stvari) ne bi v oskrbo dala nobene živali, pravzaprav nobenega živega bitja.

• 3
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#1530 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 04 May 2015 - 04:13 AM

Pa tudi to, da ko imas enkrat otroka ti ta verjetno pobere dosti casa in potrpljenja in ti je potem tezko se zival vzgajat v nekem smislu. Se vseeno je otrok prioriteta.

Dajte no mir s takimi butastimi izgovori in primerjavo s prioritetami. Koliko je mam, ki svoje otroke odlično vzgajajo (ja, se še najdejo take, haha) in ne boste verjele, prav nič jim ni težko vzporedno vzgajat in namenjat pozornost tudi svojim živalim ... pa ne samo eni, večim. In nič ne jamrajo in delajo iz tega nekega big deala, ker jim je to v užitek in odgovornost. Moja prijateljica ima pravi mali živalski vrt doma, posveča živalim ogromno primerne, kvalitetne pozornosti ... ob tem je cel čas vzgajala dojenčka/hčerko in to tako, da bi se lahko 90% ljudi, ki so se razplodili, od nje ogromno naučilo (in še to brez prisotnosti osemenjevalca, si lahko mislite to požrtvovalnost?!?). Predvsem tisti, ki za razplod niso primerni. Nekaterim celo mati narava to namigne, žal preeemalokrat.

Ti, Fiona, pa če ne preneseš drugačnih iskrenih mnenj, kritike, itd., pač ne cvili vsakič v svojem značilnem obrambnem in po novem tudi pokroviteljskem tonu, ampak preprosto ne piši več v teme, kjer lahko beremo in repliciramo ... svoje probleme rešuj magari po zsjih s forumašicami, ki so ti po razmišljanju ali kako drugače blizu, zdaj jih imaš že kar nekaj. Zgolj dobronameren nasvet, sicer te utegnemo enega lepega dne še pohrustati.

• 2
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#1531 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 04 May 2015 - 07:29 AM

Fiona, mogoče bi bilo fajn, da muco počasi navajaš na zunanji svet. Mogoče najprej na ovratnici? Kaj mislite ostale?

Me pa žalosti ta tvoja sprememba, ker se spominjam postov, ko si bila navdušena nad muco. Se bojim, da je sprememba odkar imaš otroka. Jasno, da imaš za muco manj časa, saj imaš tudi za vse ostale. Imaš prav, da mnogo muc živi tako, brez da bi jim lastnik namenjal pozornosti. Ampak zakaj pa ti ne bi bila boljša kot so ostali?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1532 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 04 May 2015 - 08:16 AM

Mogoce nisem najbolj merodajna, ker pac nisem ljubiteljica muc in se zato tudi na njih ne spoznam. Ob tem naj pripomnem, da jaz nikoli ne bi imela macke, zato moje razmisljanje jemljite z rezervo, ker se mogoce motim. Mislim, da so macke "zveri" in temu primerno potrebujejo zivljenski prostor. Seveda so macke med seboj razlicne, ene bolj domace (in hisne), druge bolj divje. Mislim, da ce je moznost, da ima macka izhod na vrt, v naravao, ni s tem nic narobe. v kolikor je macka cepljena, cipirana in sterilizirana, se ne nahaja ob prometni cesti, je po mojem kar pametno, da se macko navadi na dvojno zivljenje. Seveda je s tem podvrzena dodatnemu tveganju ( ce ne drugace na njo prezi se vecja zver - clovek), vendar pa mislim, da macke (ce imajo moznost) sodijo ven...
  • 0

#1533 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27338 posts

Posted 04 May 2015 - 08:23 AM

Jaz mislim, da lahko zase rečem, da muca v nobenem primeru ne bi zapostavljala, tudi če bi imela otroka, bi še vedno posvečala tudi njemu pozornost, le manj bi je bilo. Sem ful navezana na svojega muca in si ne predstavljam, da bi ga kakorkoli odrinila stran. Se pa midva oba res ogromno ukvarjava z njim, ker imava pač samo njega in imava za to čas. In ja drži je vzgojen, ve kaj ne sme, uboga na ukaz, pride, ko ga pokličeva. Ko pa mu manjka pozornosti ima točno natuhtano kako jo bo pridobil in valda so to po navadi neumnosti. Popraskal nama je sicer en mali kot kavča, takoj ko sva ga dobila, pa ima stalno odprta vsa vrata po stanovanju in gre lahko kamorkoli. Edini problem mi še vedno predstavlja to, ker mi hodi na omare v kuhinji. Stvar je sicer veliko boljša odkar ima svoj visok praskalnik. Tako da ja, noben tepež in nobeno dopovedovanje ne koristi živali pač razumejo samo nagrajevanje in kaznovanje in tako kot otroci se borijo za pozornost. Lahko pa rečem še to, da so mačke res ene najmanj zahtevnih živali in meni so ful pri srcu.

• 0

#1534 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 04 May 2015 - 11:02 AM

Ja Kalypso, a veš da sama mislim isto. Končno pameten nasvet :)

Samo dejansko tega ne počnem že od začetka...In vem da takšna mačka, ki je ves čas notri in ji je dolgčas - sploh mlada, starejše itak veliko spijo - to potrebuje. To zdaj kontam, da je najbrž razlog.

A ste tu nasplošno proti temu, da so mačke zunanje ali notranje zunanje - kaj menite o tem? In kako počasi mačko navaditi na nov način? Najbrž je ne moreš kar spustiti, ampak je smiselno da jo dam na povodec (imam) in mogoče dam na teraso na tistem povodcu, da se navadi biti zunaj....

Kakšen nasvet?

Jaz sem striktno za to, da so mačke notranje živali, ker zunaj nanje preži preveč nevarnosti. Nekje sem prebrala, da je življenjska doba zunanjih mačk več kot pol krajša kot življenjska doba notranjih muc. (ne najdem več članka na to temo, zato mojih besed ne jemat za čisto zlato). Izjemo bi naredila le v primeru, da je muca tak karakter, da bi bila na omejenem notranjem prostoru nesrečna. Ampak po mojem mnenju se da prav vsako mlado muco navadit življenja v hiši/stanovanju. Tako da bi jaz osebno dovolila, da je muc zunanji le v primeru, da bi posvojila odraslega muca, ki je bil že vajen življenja zunaj. 

Če jo že želiš spuščati ven, je po moje najslabše, da jo samo spustiš ven. Ker jo spustiš v popolnoma nov prostor, ki ga ne pozna. Nove vonjave in zvoki bi lahko bili prevelik zalogaj zanjo. Zmedena zaradi nobega okolja se lahko v strahu skrije v nek kotiček, ki ga smatra za varno zavetje in potem je ne najdeš kar tako. Sicer je ful odvisno od mačjega karakterja kako reagira v novih stresnih situacijah, zato je po moje je pomebno, da jo počasi navajaš na nov prostor. Najprej morda v tvoji družbi spustiš na teraso, ko se navadi terase, pa skupaj spoznavata še ostale dele dvorišča. Pač, sprememba naj ne bo sunkovita, temveč postopna, da se muca počuti varno (kot vsakršna sprememba). Pa pomembno se mi zdi, da izbereš tak čas dneva, ko je zunaj mirno, da ni dodatnih motenj, kot je npr. sosed s kosilnico, lajež psa ipd. 

Glede povodca pa tako, če je bila nanj navajena, potem ja, če ne, potem dvomim, da bo srečna, ko ji ga boš nadela. Moji nista navajeni ne povodca, ne ovratnice in sedita kot kup ne sreče, ko jima ga nadaneš. 

Naša Biba je bila notranja muca, ampak sva jo z mami vozile na sprehode okrog hiše. Najprej na povodcu, kasneje, ko je spoznala prostor in je tudi dvorišče in vrt vzela za svoj teritorij, pa brez povodca. Nikoli ni bila brez nadzora, vedno je bila zunaj ko smo bili zunaj tudi mi in vedno smo jo imeli na očeh. 

Sploh si ne predstavljam imeti žival in se ne ukvarjati z njo, razen res nujnih stvari, kot je hrana, zdravje ... Potem je res brezveze, da jo sploh imaš, če ti to ni v užitek.

Se popolnoma strinjam z zgornjim odstavkom. 

Razumem, da v življenju pride do sprememb in da v nekem trenutku morda nimaš več časa za žival, ampak da pa v celem dnevu ne najdeš niti trenutka za igro, za crkljanje, za nego kožuha, pa mi ne govorit. Vedno se najde čas za vse. Samo vzeti si ga moraš. 

eno vprašanje: psu (havanec/maltežan mix) od včeraj teče iz enga očesa rumen gnoj, ki nima vonja. Lahko počakam do jutri al moram k dežurnemu veterinarju? Ga pa ne boli (vsaj ne kaže tega), oko ima odprto, mežika.

drugo vprašanje: v zadnjih mesecih je muc zelo shujšal (hrana ostaja ista, edina sprememba je pes), ko ga pobožam, čutim kosti (rame? al so lopatice? pač tu na začetku hrbta). Nisem pa opazla, da bi muc kaj manj jedel, na meso je še vedno nor, briketov pa tudi hitro zmanjka (po novem jih je na okenski polički, da mu jih pes ne poje). Bi blo lahko hujšanje zarad stresa? Kako naj ga poredim? bi najprej probala to, potem pa če ne bo šlo, pa k veterinarju, ni druge.

A je kaj bolje s očesom?

Glede muca se strinjam, da bi lahko bili kakšni notranji zajedalci ali pa (nočem te strašit!) kaj hujšega. Sploh glede na dejstvo, da normano je. Koliko pa je muc star? Ima še kakšne druge težave? 

Ja, na srečo normalno sliši. Zdaj je čisto bela, ko je bila mladiček, je imela pa na čelu eno črno liso, tako da je v bistvu mešanka. Pa oči ima rumene :)

Kewl. Me je zanimalo, ker mamina Lumpa je čisto bela in ima oranžkaste oči, pa je gluha. Je bojda kar pogost pojav pri povsem belih mucah.

• 1

#1535 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 04 May 2015 - 03:45 PM

Jaz sem striktno za to, da so mačke notranje živali, ker zunaj nanje preži preveč nevarnosti. Nekje sem prebrala, da je življenjska doba zunanjih mačk več kot pol krajša kot življenjska doba notranjih muc.

Jaz se pa ne strinjam. Če je cepljena, sterilizirana in če ni blizu ceste, se mi zdi idealno da lovi voluharje, se valja po zemlji in leži na soncu, označuje teritorij...

• 1

#1536 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 04 May 2015 - 04:50 PM

Jaz pač govorim iz svojih izkušenj in dojemanj. Verjamem, imajo tudi zunanje mačke ob vseh naštetih pogojih lahko lepo in dolgo življenje, ampak jaz lažje spim, če vem, da sta moji mački na varnem. Vem, da ne bosta dočakali bridkega konca pod kolesi avtomobila (kjerkoli blizu ceste obstaja ta nevarnost, pa čeprav ni prometna cesta) ali v čekanih kakšnega psa (sem na lastne oči videla kako je sosedova psica, ki je bila sicer vedno prijateljsko naravnana do mačk, zgrabila sosedovega mačka in mu zlomila vrat). Vem, da ju ne bo nihče odpeljal, ker bo mislil, da se sta se zgubili (kot se je to zgodilo mački pri mojih sorodnikih), da ne bosta pobrali notranjih in zunanjih zajedalcev, vključno s klopi, da se ne bosta nikoli rabili soočiti z zlobnimi ljudmi, ki ne marajo mačk, da ne bosta nikoli pojedli ničesar strupenega in tako dalje. Preveč tveganj, da bi svoji mački spustila ven. Takšno je pač moje mnenje. Ne mislim pa da je kaj narobe če ima kdo zunanjo mačko. Vem, da so mačji karakterji različni in nekateri preprosto potrebujejo več svobode kot drugi. Nekateri so že od malega vajeni, da živijo zunaj in takšnim omejiti življenjski prostor na stanovanje je IMO kot da jih zapreš v zapor. Seveda  je to spet odvisno od mačjega karakterja ali bo notranji življenjski prostor pojmoval kot zapor ali ne. Pa smo spet pri kompleksnosti mačjih karakterjev. :) Ampak če od malega poznajo samo življenje znotraj stanovanja, niso prav za nič prikrajšane. Mojima mačkama in mamini mački, ki so izključno notranje prav nič ne manjka. Na voljo imajo dovolj prostorni stanovanji z balkonom, kjer se lahko sončijo in prežijo na mrčes in ptiče. Imajo mačjo travo, ki jo lahko grizljajo, imajo dovolj stimulacije in živijo prav lepo mačje življenje. 

• 1

#1537 Bea

Bea

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 302 posts

Posted 04 May 2015 - 05:55 PM

Kalypso:

Psu sem umivala oko z kamilicami in je danes že skoraj čisto dobro. Veterinar je rekel, da mu je najbrž kako seme od regrata not padlo.
Muc je star 13 mesecev, drugih težav nima. Urinira normalno, blato je videt normalno. Bi blo možno hujšanje zarad stresa (Psa sem dobila decembra)? Na začetku se ga je muc zelo bal, zdaj pa že lepo sobivata, z nobene strani ni agresije.

• 0

• Guests

Posted 04 May 2015 - 08:12 PM

Bi blo lahko hujšanje zarad stresa? Kako naj ga poredim? bi najprej probala to, potem pa če ne bo šlo, pa k veterinarju, ni druge.

Možne so tudi težave s ščitnico, če drugih težav ni opaziti. Ravno zadnjič mi je fantova babica o tem razlagala (ona to vse na netu prebrska, carica.  :D Tudi pozna eno, ki je imela mačko s hipertirozo in so jo pozdravili. Na netu si lahko malo več o tem prebereš.

Js sem mačka  vzgajala. Se pozna, npr.: ko ga pokličem, vedno pride, pa ni važno kje sem, kaj on dela... Če mu rečem "dol" skoči dol, pa če ima pred nosom celo postrv, me uboga. 

Kako si ga pa to naučila, kakšne trike si uporabila? Jaz bi tudi rada najino Sisi kaj naučila. Če nisem že prepozna in sem jo že razvadila. Če jo kregam se začne ful valjati po hrbtu in "mrmrati", točno ve, kaj je narobe naredila ampak ne, da bi se ustavila pri tem, raje se prilizuje :D

In ja drži je vzgojen, ve kaj ne sme, uboga na ukaz, pride, ko ga pokličeva. 

Tudi zate isto vprašanje, kakšne trike sta uporabljala, kako sta ga učila? 

Glede Fione pa mislim, da jo prehitro obsojate. Saj ni rekla, da se bo mačke znebila zaradi otroka (kar marsikdo žal se), samo sprašuje za nasvet glede bivanja notri in zunaj. Muca bo še vedno preskrbljena, definitivno ji bo tudi tako dosti lepše kakor v zavetišču iz kjer jo je pobrala in bo uživala v norenju zunaj. Mačka fantove babice živi na ta način že 10 let in je videti prav srečna. Samo stroški veterinarja bodo pa malo višji, ker čim je mačka zunaj bo lahko kdaj pobrala kakšnega klopa ali še kaj drugega, pa tudi več cepljenj bo potrebnih (če je mačka samo notranja cepljenja proti določenim boleznim niso potrebna). 

• 0

#1539 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27338 posts

Posted 04 May 2015 - 11:01 PM

Ne vem kako... Pac ponavljala sva in se je obrestovalo...poslusa pa samo naju. Tudi na svoje ime se samo nama odziva in otrokom.
  • 0

#1540 Bea

Bea

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 302 posts

Posted 05 May 2015 - 10:04 PM

s priboljški, pa na youtube sem si gledala videe kak se uči mačko.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users