Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#1461 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 30 September 2021 - 07:20 AM

Tale, bellini: Nine Rules to Break When Romancing a Rake

A si jo ze prebrala? Tale ima all the feels :D

Ta je pa res my cup of tea :D Sicer sem brala knjigo v slovenščini ampak to je to za mene. Mora se nekaj skoz dogajat, dinamika med parom, dialogi. Ne zgolj podoživljanje in razpletanje o čustvih ovo na novo....Tudi zgodovinska dejstva o življenju žensk v tistem času, sicer prikrita v sami zgodbi so mi dala misliti. Recimo, ko grofova hči razmišlja kako je prikrajšana za življenje v tej meri, da zameri kurtizani njeno "svobodo".

Prav smejala sem se, ko sem videla, da se celotna serija osredotoča na družino St. John. Vsi trije so zanimivi, je pa pisateljica lepo vpeljala preostala brata in sestro že v prvi knjigi. Nicholas me je takoj navdušil in me njegova knjiga ni pustla hladno. Sploh tisti prizor, ko njegovo ženo prvič najavijo na plesu, on pa dobesedno teče k njej čez celo dvorano :blush1:

Zdaj berem Julijanino knjigo in sem tudi waw. Že pregovor na začetku knjige me je kupil :D  " Un momento con una donna capricciosa vale undici anni di vita noiosa" ( italijanščina mi je tako lep jezik). Lepa sprememba, ko je ženska tista, ki je strastna in poskuša moškega iz marmorja omehčati. Se mi zdi, da bo zanimivo branje, sploh ker je temperamentna italijanka in ji v navalu jeze izletijo italijanske besede, da je ja še bolj avtentično. V glavnem super predlog za knjigo. Še kakšnega predloga v tej smeri se ne bom branila :wink1:

• 0

#1462 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 02 October 2021 - 06:19 PM

Druge pomojem nisem cele prebrala. Ona mi je ful dolgocasna. Res ne maram zensk resiteljic (ta hisa za zenske je snoozefest, kot so mi sirotisnice ipd.). Pa rada imam reees poredne moske :lol: Tretja mi je bila boljsa, prva pa itak.

Lorraine Heath si ze brala? Malopridnezi St. Jamesa serija.
Pa Lisa Kleypas je absolutno najbolj popularna in tudi najbolje ocenjena na Goodreads. Je se nisem.
Trenutno berem Sherry Thomas. Ona je bila moja prva. Mi je pa njena anglescina kar tezka na trenutke. Menda je svojo prvo tako knjigo prebrala s kitajsko-angleskim slovarjem, zdaj jih pa pise.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1463 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 02 October 2021 - 08:49 PM

Potem ti je serija Pravila lopovov od S.Maclain pisana na kožo. Sami bad guy-i,solastniki igralnice. Trenutno sem pri drugi knjigi.

Jaz sem čisto nova v tem, nič od teh naštetih avtoric še nisem prebrala,grem pa sistematično skozi po avtoricah, vmes pa vzamem še kaj, ki ni HRN, da nisem skoz v tem :)
  • 0

#1464 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 02 October 2021 - 08:54 PM

Mislim, da sem jo prebrala oz. ene se spomnim (pri Heath gre za isto foro). Malo se navelicam iste avtorice, ker se zacne ponavljati in rata predvidljivo.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1465 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 06 October 2021 - 06:56 AM

Predlogi za knjige za osebnostno rast ipd? 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1466 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 October 2021 - 07:15 AM

Jaz sem v zadnjih letih brala predvsem knjige o odnosih. Zdi se mi, da sem imela (imam) tam največ "manjka" in sem na tak način tudi sebe veliko bolje spoznala.

Katero igro igraš?

Izidorja Gašperlina

Bruno Šimleša

5 jezikov ljubezni

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1467 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 18 October 2021 - 08:04 AM

Prebrala sem še eno serijo treh knjig Sarah Maclean:Škandali in podleži (Scandal & Scoundrel).

Prva je Past za markiza, druga je je Moj plemeniti škot tretja pa Vojvodinja se ločuje. Druga knjiga se me ni kaj posebej dotaknila, ampak prva in tretja sta bili po mojem skromnem mnenju popolni. Obe se navezujeta druga na drugo, saj govorita o družini sester Talbot znanih pod vzdevkom Sajevke. Njihov oče je namreč naziv grofa pridobil (kupil), ker je odkril več rudnikov premoga in tako obogatel, zato jih višji sloji niso najbolje sprejeli. V glavnem prva knjiga govori o najmlajši sestri Sophie, ki na zabavi zaloti svaka vojvodo pri varanju in se ji zaradi teh dogodkov popolnoma spremeni življenje, medtem ko tretja knjiga govori o njeni sestri Seraphini, vojvodinji, ki se odloči nato od svojega prešušniškega moža ločiti. Ma ta zadnja knjiga še posebej mi je bila waw. Od prikazane bolečine, hrepenenja po ljubezni na eni strani ter svobodi na drugi strani, do tragedije, ki ju je povezovala. Vse skupaj pa še začinjeno s humorjem in sestrsko zvestobo. Jaz sem se ob knjigi jokala in smejala, avtorica pa je znala vse to tako lepo povezati z dialogi in opisi. Sem na spletni strani Macleanove videla, da je letos avgusta izšla knjiga, ki opisuje  še zadnjo "samsko" sestro Sesily Talbot z naslovom Bombshell in sem res vesela, da jo je nekako vključila v svojo knjigo, ker je že v teh dveh napisanih nakazano kako se bo njena zgodba odvijala.

• 0

#1468 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 18 October 2021 - 08:27 AM

vse tri rezervirala.

Da vidim, če še lahko tako notri padem, kot sem včasih

• 0

Put A Kilt On It!

#1469 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 18 October 2021 - 08:34 AM

No le poročaj, me zanima, če te bo sploh pritegnilo.

• 0

#1470 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 19 October 2021 - 08:10 AM

Po naslovnici bi prisegla, da sem to že brala :butl:

Tudi po opisu prve knjige, se mi tudi nekaj dozdeva, da mi je nekaj znanega.

Ampak jaz sem res toliko tega prebrala, da so mi redke knjige ostale v spominu, ostale so se samo zlile ena v drugo.

• 0

Put A Kilt On It!

#1471 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 19 October 2021 - 08:44 AM

:lol1: Torej ti ni bila bogvekaj :D

• 0

#1472 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 22 October 2021 - 08:39 PM

Še vedno močno pod vtisi sem ravno končala z branjem knjige Elif Shafak: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu.
Pretresljiva zgodba o ženski, ki je odraščala v majhnem in konzervativnem kraju v Turčiji v disfunkcionalni družini, ki ji je uspela pobegniti v Istanbul. Kljub vsemu nasilju, ki ga je bila deležna, je našla prave prijatelje, ki so ji stali ob strani vse do prehitrega konca.
  • 0

#1473 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19145 posts

Posted 23 October 2021 - 06:09 AM

Sem jo brala, pa nisem prišla do konca, mi ni bil všeč način pripovedovanja.
  • 0

#1474 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 23 October 2021 - 07:31 AM

Meni je bil ravno konec najboljši. Sem mislila, da me bo knjiga do konca zbedirala, ker se začne tako žalostno, samo se zgodba tako lepo zaključi, da je bilo vredno.
  • 0

#1475 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 26 October 2021 - 08:10 AM

:lol1: Torej ti ni bila bogvekaj :D

očitno sem jo samo začela in je kaj drugega prišlo vmes.

Zdaj jo še enkrat berem - luštna!

• 0

Put A Kilt On It!

#1476 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 02 December 2021 - 08:55 AM

Še ena avtorica zgodovinskih romanc me je prepričala s svojimi zgodbami - Lorrain Heath.

Prebrala sem dve njeni seriji, ki pa se med sabo prepletata, tako da je za lažje razumevanje ozadja zgodb dobro prebrati obe in po vrstnem redu.

Prva serija Malopridneži St. Jamesa se dogaja okoli leta 1850 in je sestavljena iz petih knjig. Knjige opisujejo prijatelje , 4 moške in žensko, ki so se zaradi takšne ali drugačne tragične usode kot otroci znašli na ulici, kjer so pod okriljem otroške kriminalne združbe, ki jo je vodil Feagan kradli bogate prebivalce Londona. Zdaj odrasli, so se uspeli dvigniti iz revščine in s svojim delom in iznajdljivostjo uspeli vstopiti tudi v zategnjen aristokratski svet. Zgodbe in like je avtorica črpala iz Oliverja Twista in Dickensa tudi na zanimiv način osebno vključila v te zgodbe. Prva knjiga je V postelji s hudičem, sledijo pa ji še Med grehom in poželenjem, Predaja hudiču, Polnočni užitki z malopridnežem in Poslednji pregrešni malopridnež. Naslovi knjig so brezvezni in ne odražajo ravno njihove vsebine. V tej seriji bi izpostavila dve knjigi, ki sta me posebej navdušili, in sicer Predaja hudiču, ki opisuje zgodbo edine ženske med temi prijatelji in pa Polnočni užitki z malopridnežem. Prva iz razloga, ker je izredno lepa pripoved o tem kako pristna ljubezen lahko premaga še tako grozno preteklost in ovire, ki jih prinaša prihodnost, druga pa iz razloga, ker je avtorica odlično zapletala samo zgodbo. Najmanj me je navdušila zadnja knjiga, ki jo je avtorica po mojem mnenju na hitro spisala, ker je morala opisati še zgodbo zadnjega od likov, je pa ta knjiga izredno pomembna za razumevanje ene od knjig v naslednji seriji.

Druga serija Razvpiti gospodje St. Jamesa se dogaja 30 let kasneje in govori o potomcih teh 5 prijateljev, ki so zdaj vplivni aristokrati z nazivi. Knjige si sledijo: Lahkoživi vojvoda, Poljubi me falot, Vojvoda in dama v rdečem in Razvpita dedinja. Obstaja še ena knjiga, ki ni prevedena Gentelmen prefer Heiresses in upam, da jo bom nekje lahko dobila, ker me razplet zanima. Ta serija mi je bila še toliko bolj zanimiva, ker sem poznala ozadja družin, njihovo dinamiko, hkrati pa avtorica lepo pokaže kako dejanja in poreklo staršev vplivajo potem na karakter otrok, kako se obnašajo in kakšne prioritete imajo. V tej seriji me nobena od knjig ni pustila ravnodušne, avtorica je znala določene dogodke opisati tako dobro, da me je ganila do solz.

Sem prepričana, da bom obe seriji po določenem času znova vzela v roke.

• 0

#1477 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 02 December 2021 - 09:31 AM

zdaj si me spomnila ja. Te so full dobre!

jaz imam res rada zgodovinske knjige, ki niso vse o "vezenju povštrčkov" in obremenjevanju kaj obleči za sprehod v parku ali naslednji ples :D

• 0

Put A Kilt On It!

#1478 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 02 December 2021 - 10:11 AM

Če katero prime, da bi praznično vzdušje srkala še iz knjig, delim z vami ta seznam, včeraj sem naletela nanj in potem še sama malo pobrskala in objavim vse, kar sem si zapisala:

M. Johnson, J. Green, L. Myracle - Zima zima bela

https://www.dobreknj...spx?knjiga=5290

C. Matthews - Pokliči gospo Božičkovo 

https://www.bralnica...-mrs-christmas/

od iste avtorice še: Božična zabava, https://mojaknjiga.s...bozicna-zabava/

T. Ellen - Vse o naju 

https://www.dobreknj...spx?knjiga=8384

J. Silver: Nekega decembrskega dne

https://www.dobreknj...spx?knjiga=6970(prevod naše sokrajanke .-) )

C. Wright - Čaroben božič

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=8095 

• 0

#1479 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 02 December 2021 - 11:48 AM

_M_  zanimiv seznam. Škoda, ker imam na lagerju preveč knjig in do božiča ne bom uspela prebrati še kakšne druge. Mogoče pa enkrat po tem obdobju, ko ne bo vse zasičeno s prazniki.

• 0

#1480 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 02 December 2021 - 11:55 AM

Jaz imam tudi dve kriminalki doma od včeraj, pa vidim, da ima naša knjižnica nekaj od zgoraj naštetega na prosti zalogi, tako da bom pomoje kar rezervirala :-)

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users