Posted 02 January 2008 - 10:59 PM
Malo sem brskala po netu in našla nekaj šokantnega, vsaj zame. Nisem vedela kam naj tole utaknem zato bom kar sem, ko se že menimo o tabletkah.
Zivjo. Vrnil sem se z zelo zanimivega vecera in sem sel ze v posteljo, pa se nisem mogel umiriti, dokler vam tega ne posredujem naprej. Nekaterim od vas verjetno ne bom povedal nic novega, drugim pa utegne informacija zelo koristiti.
Pogovarjal sem se namrec z dolgoletno prijateljico in odlicno studentko medicine, tema pogovora pa je bilo delovanje kontracepcijskih tabletk. Po njenem mnenju in po mnenju ginekologov, s katerimi se je pogovarjala, so mesecne krvavitve pri jemanju tabletk totalna bedarija. Po prekinitvi jemanja tabletk vsake tri tedne in po krvavitvi, ki sledi, ni nobene fizioloske potrebe. Ta navada se ohranja samo zaradi psiholoskega efekta in neinformiranosti.
Ko je telo v naravnem stanju, brez kontracepcijskih tabletk, se tekom menstrualnega ciklusa v maternici tvori sluznica, ki jo mora telo ob koncu vsakega ciklusa izlociti. Izlucitev sluznice spremlja tudi zmanjsanje kolicine zenskih hormonov v krvi, kar povzroci pokanje zilic v maternicni steni. Zato se poleg sluznice izloca tudi kri.
Kontracepcijske tablete pa delujejo tako, da prepricajo telo, da je nosece. Ko jih jemljes, se maternicna sluznica ne tvori in se zato iz maternice nima kaj cistiti in izlocati. Nobene funkcionalne potrebe po cem takem ni. Kontracepcijske tablete zato lahko jemljes brez prekinitev, ne samo za podaljsanje ciklusa, temvec non-stop, tudi leto dni. Prijateljica pravi, da je to sedaj dobro raziskano in da kakrsnekoli skodljive posledice niso bile opazene.
Kako pa je torej potem pri mesecni krvavitvi?
Ce kontracepcijskih tablet dva dni zapored ne vzames, ti pade kolicina hormonov v krvi. Padec nivoja hormonov povzroci pokanje zilic v maternicni steni in pojavi se kri. Vendar pa ta krvavitev nima nobene zveze z menstruacijo. Nobene sluzi ni treba izlociti, kri se pojavi zato, ker so popokale zilice. Zilice so popokale, ker je padel nivo hormonov v krvi. Nivo hormonov pa je padel, ker si nehala jesti tabletke. Ce ne bi nehala jesti tabletk, ti tudi zilice ne bi popokale.
Torej: nehati jemati kontracepcijske tablete za en teden je priblizno tako, kot ce bi se vsak mesec urezal v roko in pustil, da kri tece.
Toda ce je tako, zakaj v navodilih za tablete pise, da jih je treba po treh tednih za en teden nehati jemati? Zakaj se o tem, kar sem zgoraj napisal, ne govori?
Na ginekologiji so jim razlozili, da zaradi psiholoskega efekta. Zenska je navezana na predstavo o svoji plodnosti in zeli biti usklajena z naravo. Menstruacija simbolizira to plodnost in naravnost, in mesecna krvavitev pri tabletkah pomaga to predstavo o plodnosti in naravnosti ohranjati. S tem se zamaskira dejstvo, da tabletke zensko pac naredijo neplodno in to na "nenaraven" nacin. Brez redne mesecne krvavitve bi se zenske te neplodnosti in "nenaravnosti" bolj zavedale in bi se zato za tabletke manj odlocale. Tisti, ki jih dela, pa jih rad proda, kajne.
Iz opisa delovanja tabletk sledi se nekaj. Ce en dan sredi ciklusa pozabis vzeti tabletko, ali pa celo dva dni ali vec, ni to noben big deal. Tocno to namrec storis, ko minejo predpisani trije tedni. Ti trije tedni so arbitrarni in lahko bi bila tudi dva tedna ali pa stirje ali deset.
Problem se pojavi, ce pozabis pravi cas spet jemati tabletke (tj. ce prekinitev traja vec kot x dni, x>7), ali ce z nerednostjo jemanja res pretiravas (npr. da jih cele tedne jemljes samo vsak drugi dan). Ce se z nerednostjo pretirava, bo telo spet samo prevzelo nadzor nad izlocanjem hormonov, sprevidelo, da vendarle ni nosece, in zacelo pripravljati jajcece. Dokler se to ne zgodi, pa nevarnosti zanositve ni.
Moje priporocilo je torej: ko vam zmanjka tabletk, odprite nov paket in uzivajte v seksu se naprej, namesto da vstavljate vlozke in tampone.
Pred tem pa se o vsem zgornjem seveda posvetujte z enim dobrim ginekologom. Upam si misliti, da vam bo napisano potrdil.
Vir: spolnost.com
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.