Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#1421 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17070 posts

Posted 12 August 2024 - 08:26 AM

Je katera pred kratkim montirala klimo? Kakšne so bile kaj cene?

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1422 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17675 posts

Posted 12 August 2024 - 08:28 AM

Neytiri, vsekakor najem krajinskega arhitekta. Kje ga dobite, ne znam svetovati, mogoče pobrskaj po FB grupah? Pridobi nekaj okvirnih ponudb pa se na podlagi tega lahko odločiš.

Tile delujejo fajn
https://www.magicgar...esigns.com/home

https://ureditevokolice.si/
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1423 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4259 posts

Posted 12 August 2024 - 08:41 AM

Je katera pred kratkim montirala klimo? Kakšne so bile kaj cene?

Mi smo za kanalsko klimo (5kw) z vsem materialom dali slabih 3.500 EUR. To je cena brez montaže oz. zgolj vakumiral jo je ob koncu montaže, vse ostalo je L naredil.  Verjetno ti ta podatek ne pride kaj dosti v upoštev. Kakšno klimo pa iščeš? 

• 0

#1424 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86382 posts

Posted 12 August 2024 - 08:44 AM

A to za eno klimo? :wacko:
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1425 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4259 posts

Posted 12 August 2024 - 08:44 AM

Koliko imate kaj sirino pasu okoli hiše, kar bo pohodno na primer ploscic, betona, ...? Mi smo dali 120cm zaenkrat, toliko so peska nasuli, pa se mi zdi, da bi bilo mogoce bolje vec dati..

Samo za okoli hiše je to čisto dovolj. Mi imamo manj, mislim, da en meter, kolikor je napušč pri strehi in je to čisto dovolj. Meni je lepše, da je trava blizu, kot beton, če je res samo za obrobo okoli. Drugo je potem terasa.

• 0

#1426 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4259 posts

Posted 12 August 2024 - 08:54 AM

A to za eno klimo? :wacko:

Ja. Sam to je klima (Mitsubishi), ki je skrita na podstrešju potem imaš pa napeljane cevi do vsake sobe, tam imaš pa v steni zračniku podobne difuzorje, ki rahlo razpršijo hladen zrak v prostor, da niti ne čutiš. Po navadi so zmontirane v poslovnih prostorih, midva sva se po odločila, da je to najboljša varianta za ohladitev/ogrevanje naših prostorov. Smo le mansarda, kljub sicer dobri izolaciji.  Midva sva računala na 5k za tako moč klime, tako da sva kr "poceni" prišla skoz. Sigurno bi si vzeli 1k za vgradnjo klime in cevi, če L. tega ne bi sam naredil.

Če bi se odločila za klasično klimo, bi morali vzet dve notranji enoti (v dnevnem prostoru in na hodniku za spalnice) in eno zunanjo. Bi sicer prišli ceneje skoz, samo ni primerljivo s tem kaj imamo zdaj.

• 0

#1427 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17675 posts

Posted 12 August 2024 - 08:54 AM

Klime so od cca 500 gor, cena zavisi tudi odvisno od tega, ali je montaža vključena ali ne. Jaz bi se obrnila tudi v tem primeru na FB grupe, kjer iz prve roke povedo izkušnje z lokalnimi provajderji. V zakup je potrebno vzeti tudi letno servisiranje klime, neodvisno od veljavnosti garancije.

Jinadaze, kaj bi bila primerna cena za bistveno boljšo kvaliteto življenja kot če klime ni? :D Tako je danes, že samo storitev montiranja se drago plača.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1428 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20003 posts

Posted 12 August 2024 - 08:57 AM

Hvala, bellini in Matilda.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1429 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18621 posts

Posted 12 August 2024 - 08:58 AM

Midva sva dala lani cca 200e za predpripravo za klimo (poštemat steno, jo prebit, poštemat preko cele terase in potegnit kable do korita za rože). Frend jo je zdajle nabavil na Mimovrste (Fujitsu) in je dal cca 800e za klimo z montažo, ampak jo je imel že prej, torej se je samo enoti zamenjalo. 

• 0

After all this time?

Always.

#1430 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86382 posts

Posted 12 August 2024 - 09:09 AM

Ja. Sam to je klima (Mitsubishi), ki je skrita na podstrešju potem imaš pa napeljane cevi do vsake sobe, tam imaš pa v steni zračniku podobne difuzorje, ki rahlo razpršijo hladen zrak v prostor, da niti ne čutiš. Po navadi so zmontirane v poslovnih prostorih, midva sva se po odločila, da je to najboljša varianta za ohladitev/ogrevanje naših prostorov. Smo le mansarda, kljub sicer dobri izolaciji.  Midva sva računala na 5k za tako moč klime, tako da sva kr "poceni" prišla skoz. Sigurno bi si vzeli 1k za vgradnjo klime in cevi, če L. tega ne bi sam naredil.

Če bi se odločila za klasično klimo, bi morali vzet dve notranji enoti (v dnevnem prostoru in na hodniku za spalnice) in eno zunanjo. Bi sicer prišli ceneje skoz, samo ni primerljivo s tem kaj imamo zdaj.

Aha, se mi je zdelo, da je nekako tako.

Jinadaze, kaj bi bila primerna cena za bistveno boljšo kvaliteto življenja kot če klime ni? :D Tako je danes, že samo storitev montiranja se drago plača.

3,5k absolutno ne. Midva bi dala klasično klimo s 3 notranjimi enotami. Poleg tega bi mož tudi veliko sam naredil, pred leti je že z enim obrtnikom montiral klime in tudi veze ima. Koliko bi že dala za vse mogoče stvari in popravila, če ne bi on sam naredil toliko, si sploh ne predstavljam. Tudi pri bellini vem, da je tako, to je res zlata vredno.

• 0

― V. Van Gogh

#1431 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17070 posts

Posted 12 August 2024 - 09:18 AM

Jaz imam v mislih kr klasično klimo, ki hladi in greje, 1-2 notranji enoti + zunanja enota in vsa montaža. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1432 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17675 posts

Posted 12 August 2024 - 09:26 AM

Se strinjam, če znaš sam kaj z rokami naredit, je vredno ogromno.
  • 0

Bill Bullard

#1433 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32511 posts

Posted 12 August 2024 - 09:30 AM

Odvisno tudi od prihranka. Jaz bi pri klimi malo cvikala, če ni montirana s strani pooblaščenega izvajalca, da ti potem tudi garancija ne velja. Sva se pa tudi midva zadnjič prvič o tem pogovarjala, ali bi bilo sploh smiselno pri nas, pa sem rekla, da bi se recimo odločila, če je strošek kakšnega jurja okvirno. Mogoče bova vprašala enega znanca oz brata od kolegice, za katerega sem včeraj izvedela, da se s tem ukvarja. 

• 0

#1434 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4259 posts

Posted 12 August 2024 - 10:01 AM

Tudi pri bellini vem, da je tako, to je res zlata vredno.

Eh sploh ni za govorit, verjetno ga preveč za samoumevno jemljem po tolikih letih. Če vsega tega kaj imava zdaj že narejeno v hiši ne bi znal sam naredit, potem tega sigurno ne bi dala komu za delat, ker si ne znam predstavljat koliko bi nas vse te stvari prišle. To govorim predvsem o nadstandardu tako pri montaži elektike (s sistemom pametnih stikal, folow me nočnih lučk, varnostnih kamer okoli hiše ipd.) do izdelave vgradnih niš za shranjevanje v kopalnici, klopi v tuš kabini. Marsikaj pa sem itak že pozabila kaj vse je nagruntal med gradnjo. Če ne bi znal tega naredit, bi pač imela tisto nujno kar je potrebno.

• 0

#1435 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86382 posts

Posted 12 August 2024 - 10:50 AM

Jaz včasih še vedno ne morem mimo tega, koliko je v vseh teh letih dal za orodje.  :ph34r: 

• 0

― V. Van Gogh

#1436 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17675 posts

Posted 12 August 2024 - 10:53 AM

Mi2 imava ta privilegij da si od brata lahko izposodiva orodje, nekaj malega imava pa tud v lasti.
  • 0

Bill Bullard

#1437 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4259 posts

Posted 12 August 2024 - 11:00 AM

Jaz včasih še vedno ne morem mimo tega, koliko je v vseh teh letih dal za orodje.  :ph34r: 

Dokler denar porabi za orodje in ne za šankom je meni ok. Sploh, če potem orodje uporablja. Čeprav mene zdaj bolj skrbi kam vse bo to po končanju hiše pospravil. Garaža je že polna o kaki prodaji pa slišat noče, ker sigurno se bo še kdaj potrebovalo.

• 0

#1438 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86382 posts

Posted 12 August 2024 - 11:09 AM

No, jaz vidim še kup drugih možnosti za to, kam bi dal ta denar. :D Delavnico in garažo pa kar naprej pospravlja, se mi zdi.

• 0

― V. Van Gogh

#1439 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17013 posts

Posted 12 August 2024 - 11:36 AM

Pri nas imamo dve zunanji, dve notranji.
V bistvu sta ti dve dovolj da ohladita celo hiso, ceprav sta obe v mansardi.
Mislim da sta bili obe skupai 3.5k, ampak to je 5 let nazaj.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1440 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32511 posts

Posted 12 August 2024 - 11:40 AM

Ja, A. tudi pravi, da bi jo montirala zgoraj, če že. Da bo ohladila tudi osrednji prostor spodaj, itak imamo odprto stopnišče iz dnevne gor oz neke vrste galerijo.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users