Jump to content

Photo

Novice po SVETU

• Please log in to reply
1789 replies to this topic

#1421 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17284 posts

Posted 25 February 2022 - 09:55 PM

Hvala, Matilda :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1422 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 25 February 2022 - 09:59 PM

Ja, hvala, sem o tem ze brala, tu je precej zgosceno. Te stvari imajo vedno zelo dolg rep, ne pride kar cez noc do vojne in le redko so stvari belo crne.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1423 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 25 February 2022 - 11:15 PM

Hvala Matilda! No sporazum iz Minska ne iz varsave, ups. Vidim da sem se kar pravilno informirala.
Glede Kitajske je pa jasno. Kitajska ze dve leti raste in se smeji medtem ko se je zahod ubadal s korono. Kako prikladno. Pri njih se je zacelo, potem so pa dve leti se lepo gospodarsko razvijali dalje, medtem ko je bil zahod v navidezni krizi, ki si jo je sam ustvaril.
Jaz ze skoz pravim da bo Kitajska v kratkem svetovna velesila in ker so z Rusi frendi, to za zahod ne bo nic dobrega. In se strinjam, da bomo to se dodobra obcutili v EU. Super je napisal.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1424 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 26 February 2022 - 06:34 AM

Priporocam v branje intervju z Zorano Bakovic, na mmc je. Tudi s Kitajsko ni vse enoznacno in jasno.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1425 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19151 posts

Posted 26 February 2022 - 06:59 AM

Hvala, Matilda.
  • 0

#1426 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27341 posts

Posted 26 February 2022 - 07:58 AM

Hvala Matilda ja za deljenje, en tak povzetek mi je manjkal 😁, S to vse pozna, jaz pa potem sitnarim v njega, ker mu je ful prvevec kompleksno za razlagat 😁. Pa hvala Frcica, od tebe obicajno tudi dobim kar mi manjka 🙂
  • 0

#1427 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4152 posts

Posted 26 February 2022 - 08:39 AM

Res grozljivo je,ko se ena država znajde v navzkrižnem boju dveh velesil. Se strinjam, da ima vsaka stran veliko mero masla na glavi, sam vseeno se ne morem postaviti na Rusko stran in ruse opravičevat. Apetiti Rusov se pri Ukrajini ne bodo končali. Že zdaj tiskovni predstavniki Rusije opozarjajo Švedsko in Finsko, da vključutev v Nato ne pride v upoštev brez vojaških sankcij. Ukrajina je sicer lahka tarča, ker v njej biva veliko ruskih separatistov, ki lahko po taki intervenciji izvedejo politične spremembe. Sam predstavljajte si, da vam v suvereni državi manjšina diktira kdo bo lahko predstavnik države, zgolj zato ker ima v zaledju matično državo, ki ima ogromno vojaško moč. Bi mirno gledali kako demokratične volitve in voljeni predstavniki ne pomenijo nič, ker bi npr. Orban hotel na vsak način Janšo, ki bi vodil politiko všečno madžarski manjšini.
  • 0

#1428 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 26 February 2022 - 04:15 PM

https://www.rtvslo.s...e-rusija/613809
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1429 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 26 February 2022 - 04:52 PM

https://mobile.twitt...178406617759745
  • 0

#1430 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 27 February 2022 - 11:36 AM

Sam predstavljajte si, da vam v suvereni državi manjšina diktira kdo bo lahko predstavnik države, zgolj zato ker ima v zaledju matično državo, ki ima ogromno vojaško moč. 

Kaj pa je bilo na Kosovu drugače? :lol: Ne pozabimo, da je glavni vir konflikta na Kosovu bilo to, da Srbija ni dovolila NATO baz na svojem ozemlju, zahod je pa vse hitreje naraščajoče albansko prebivalstvo, ki se je hotelo odcepiti in priključiti Albaniji, podprl, čisti win-win. In vsi pozabljajo, kakšen geološki biser je Kosovo, od 'osamosvojitve' dalje pa se ves kapital iz izkopavanja rudnin steka v VB in ZDA. Biden, za katerega bi bilo verjetno bolj smiselno, da razmerje moči meri z igranjem šaha v domu za ostarele že vsaj zadnjih nekaj let, je pa največji steber demokracije <3, sploh s svojo izjavo "Who in the Lord's name does Putin think gives him the right to declare new so-called countries on territory that belongs to his neighbours?", zlasti po tem, ko je desetletja na različnih koncih sveta lobiral in počel isto. 

Moram priznati, da zadnjih par dni odpiram to temo, začnem pisati in kar zaprem, ne da bi objavila. Matilda, ODLIČEN povzetek, povprečen človek na žalost tega ne ve, v zahodnih medijih in na družabnih omrežjih je pa itak situacija izrazito enostransko predstavljena skozi prizmo 'Putinu se je zmešalo in hoče osvojiti ves svet, zaustavimo tega norca', ne poznajo pa ne družbeno-zgodovinskega ozadja ne aktualnega dogajanja, ljudje pa formirajo mnenja na podlagi medijev, ki s svojim poročanjem ne osvetljujejo niti 10% dejanskega konflikta. A se je kje pisalo o ukrajinskem neonacističnem gibanju Azov bataljon? Da CIA z namenom destabilizacije Ukrajine in posledično cele regije že vsaj od 1953 financira in zalaga ukrajinska ultranacionalistična gibanja? Sama tega nisem nikjer zasledila. Kar mene v vsem medijskem poročanju vedno znova zmoti, je to, da po vsem svetu potekajo takšni in drugačni konflikti, ampak se pozornost preusmeri na njih le, ko je zahodu to v interesu (in v tem konkretnem primeru 99,9% zahodnih medijev o situaciji poroča kot da je hudobna Rusija s težnjami po osvajanju celega sveta napadla ubogo nedolžno deželico, ki živi v popolnem miru in demokraciji). Vlečejo se paralele med Putinom in Hitlerjem, NATO je pa borec za mir. Ooookej. Na sliki v priponki (nepopoln) spisek ameriških intervencij od konca druge svetovne vojne do danes. Vse v imenu miru in svobode na tujem ozemlju s svojim orožjem in tujimi narodi. <3 Zanimivo je tudi, kako v tem trenutku USA-UK-UAE-KSA letala bombardirajo Jemen, športni dogodki pa v teh državah niso prepovedani. :) Da se razumemo, ne postavljam se na nobeno stran, ampak mene takšno enoumno in enostransko propagadno prečiščeno poročanje ne more prepričati, da se za to gonjo nič drugega ne skriva, ker smo to tudi v preteklosti videli neštetokrat. A je v slovenskih medijih kdo (razen Beblerja, ki je izrazil nekaj skepse glede zahoda) sploh skušal predstaviti dvostranski pogled in se ne spuščati na nivo demoniziranja ene strani in populističnega orisovanja situacije? Na Valu202 je bil prispevek z naslovom Ruski mediji delujejo kot dobro naoljen propagandni stroj - aha, ker zahodni pa ne? 

Je pa vsakemu človeku z drobcem zdravega razuma jasno, da si vojne z izjemo političnih elit ne želi absolutno nihče. Rezultat je vedno isti - nesmiselno število žrtev, razsulo, ki ostane še desetletja po vojni, milijoni razseljenih duš po vsem svetu, razbite družine, travme, strah, bolečina.

Ob vsem sranju, ki se dogaja po svetu, odkar vem zase, sem lahko samo srečna, da se pred leti nisem odločila za mednarodne odnose, ker me že aktivno spremljanje politike in dogajanja v svetu spravlja v tak brezup in vzbuja občutke nemoči in jeze, ker mi vsakič znova postaja jasno, da ne bi nikoli mogla spremeniti sveta na bolje. 

Attached Files

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#1431 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16982 posts

Posted 27 February 2022 - 02:24 PM

Coco, na katerih kanalih pa spremljas?
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1432 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 27 February 2022 - 05:39 PM

Bravo, coco.
  • 0

#1433 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 28 February 2022 - 08:48 AM

On zelo dobro razlozi, koliko casa je v to ze vpletena Amerika.

https://www.instagra...edium=copy_link
  • 0

#1434 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts

Posted 28 February 2022 - 10:08 AM

Tašika, težko izpostavim enega, na vseh koncih spremljam, potem preverim, kdo stoji za zapisanim, ampak mi je najbolj pomembno, da slišim obe plati zgodbe in interese v ozadju, preden si oblikujem neko mnenje (ne samo okoli aktualnega konflikta, tudi na splošno). Imam srečo (ali nesrečo :lol:), da me je zgodovina vedno zanimala in mi je bila ena najljubših knjig Kronika človeštva in ostale enciklopedije :lol:, poleg tega pa imamo zgodovinarja v družini in so se nam vedno valjale študijske knjige po hiši, tako da sem zelo hvaležna, da imam s tega vidika precej širine. In vsi radi pozabljamo, da zgodovina ni nikoli črno bela (čeprav je na žalost v šolskem sistemu tako predstavljena, kar vidim kot največji minus (poleg tega, da se jo poučuje zelo linearno, brez širšega družbenega konteksta in sočasnega dogajanja na različnih koncih sveta)), ampak ima veliko odtenkov sivine vmes.
Pa polovica gimnazijskih sošolcev in prijateljev iz tujine je v evropskih/mednarodnih odnosih/mednarodnem pravu in velikokrat debatiramo na razne teme. Nikoli ne bom pozabila, kako mi je prijateljica, ki je delala v Haagu in imela marsikateri dokument v rokah, ob neki priložnosti šokirano rekla 'the world we live in is a lie', češ da zadeve sploh niso takšne, kot vsa ta leta čas enostransko poslušamo v medijih. No shit, Sherlock. :') Se ji je vse tako zagabilo, da je šla za eno leto v divjino na drugem koncu sveta delati kot prostovoljka.

Dejstvo je, da živimo v zahodnocentričnem svetu, ker ga oblikuje zahod s svojimi informacijami. Trenutno poteka grozljiva vojna, bombe padajo z vseh strani, otroci in nedolžni civilisti umirajo v najhujših mukah, ljudje skušajo samo preživeti in zbežati na varno. Večina bi pomislila na Ukrajino, govorim pa o Jemnu. V tem trenutku je bombardiranje Jemna najhujše v zadnjih nekaj letih, ampak je svetovni problem številka 1 psihopat Putin. Ves zahod joče zaradi Putinove invazije Ukrajine, nihče pa ni potočil solze zaradi ameriških bomb nad Somalijo. Pa da se spet ogradim in izpostavim, da se ne postavljam na nobeno stran, ampak v svoji okolici že slišim, kako so ljudje, ki situacije sploh ne poznajo in vedo ravno toliko, kolikor slišijo iz medijev, čisto sprani od enostranskega medijskega poročanja in panično ponavljajo, da bo čez par dni pri nas tretja svetovna vojna, ker se je psihopatu Putinu čisto zmešalo in argumenta, da nikomur ni v interesu imeti vojno takega obsega sredi Evrope, ne slišijo in začnejo panično kokodakati, kaj ne, Putin je zmešan, meče bombe, on bi rad pokoril ves svet! OK, Micka.

Kar hočem povedati je, da je bilo že preveč nedolžnih žrtev po svetu (in že ena sama žrtev je preveč!) in je skrajni čas, da se iz tega nekaj naučimo in spremenimo, namesto da dovoljujemo takšne in drugačne propagandne manipulacije in opravičevanje/upravičevanje kakršnekoli vojne oziroma nasilja.

Upam, da sem sploh kaj smiselnega napisala, tipkanje romanov na telefonu je res zoprno in nepregledno.

• 0
Pablo Picasso

#1435 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 28 February 2022 - 10:13 AM

Coco, meni si ful dobro napisala in sem ful hvaležna za tvoj vpogled.

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1436 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 28 February 2022 - 10:35 AM

Coco, super pises in daj se prosim.

Jaz pa spremljam tudi Russela Branda, ki analizira vse zivo, kar se tice lazi, ki nam jih konstantno servirajo, zdaj me malo strasi Bill Gates, ko je razlagal kako je na zalost (!) omikron opravil tisto, kar bi moralo cepivo in da prihaja kmalu nova epidemija...
  • 0

#1437 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 28 February 2022 - 12:11 PM

Rusi v ukrajini med drugim baje rusijo tudi biolabse, kar mislim da zahod, ki baje kuha nekaj novega, kot je napisala Frida, pusca zelo zasvicanega.
Pol pa se ta cvetka in Janezov SWIFT. A veste da so danes poslovalnice od sperbank pri nas zaprte? Veste koliko podjetij zaradi racunov na teh bankah ne bo moglo izplacati plac?
Kaj bo z vsemi firmami, ki poslujejo z rusi, in teh pri nas ni malo? Cel kup term je v lastnistvu rusov, da ne omenim Krke?
Te sankcije proti rusiji bomo v Evropi dobili nazaj kot bumerang in ne bo lepo. Ko mali otroci, noben ne pomisli dva koraka dalje....
  • 0

#1438 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26102 posts

Posted 28 February 2022 - 12:42 PM

Kaj je s Krko? 😂
76,8% firme je v lasti domačih fizičnih in pravnih oseb, domačih skladov, SDH in kapitalske družbe, ostalih 23,2% so pa mednarodni vlagatelji...in od tega niso vse Rusi.
  • 0

#1439 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 28 February 2022 - 01:25 PM

Okej! Nisem vedla o kaksnih delezih je govora, lepo da si obrazlozila.

http://mikstone1.blogspot.com/?m=1
  • 0

#1440 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts

Posted 28 February 2022 - 09:14 PM

Pa saj ne vem, kaj bi še dodala. Ne vem, cela stvar je zelo nazoren prikaz hinavščine at its finest. Dominik Hasek je včeraj pozval NHL, da izloči vse ruske hokejiste iz ekip (si predstavljate, da bi kdo pozval k izključitvi temnopoltih ali Judov?), MOK, ki neutrudno poudarja apolitičnost športa in športnikom prepoveduje izražanje političnega mnenja, danes poziva k izključitvi vseh ruskih in beloruskih športnikov s športnih tekmovanj, Putinu, Dimitriju Černišenku in Dimitriju Kozaku so odvzeli zlat olimpijski red. Spomnimo se, da je Barack Obama ob podobnih akcijah dobil Nobelovo nagrado za mir... Tovrstnih pozivov in ukrepov ob uničevanju Libije, Iraka, Sirije, Afganistana, Jemna (in še bi lahko naštevali) ni bilo. Ker so očitno jemenske, libijske, sirijske, afganistanske, itd. žrtve za zahod manj vredne. Selektivna empatija in propaganda, ki brez kakršnekoli kritike in distance samo posreduje enostranske informacije per excellence. In kako prikladno se svetovni voditelji, ki so cele kariere zgradili zahvaljujoč uničujočim vojnam na drugem koncu sveta in jim še kaplja kri z rok, zdaj pretvarjajo, da so proti vojni. Simbolična in zelo resnična slika v priponki. <3 

Še ena stvar, ki se je nikjer v zahodnih medijih ne da zaslediti - nihče ne omenja poslov Hunterja Bidena s plinovodi in zemeljskim plinom v Ukrajini. :) 

Pa še nekaj, sicer rahlo oftopik, pa vendar. Sama sem res veliko v avtu in vedno poslušam radio, včasih ujamem poročila tudi 4x, 5x na dan in sem zlasti v zadnjem letu postala pozorna na podajanje informacij, prej sem samo topo poslušala in vpijala. Noben medij ni nevtralen, čeprav bi moral biti. Bodite pozorni na uporabo besed, ki je v resnici zelo pristranska, intonacijo, poudarke - noro, kako je sporočilo zapakirano in kako ga možgani takoj posrkajo, takšnega kot ga slišijo in se nam že zaradi tega usidra v isti obliki, ne da bi o njem razmislili. 

Attached Files

• 0
Pablo Picasso

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users