QUOTE(ananas @ 3. 7. 2009 - 10:42)

Zdej k sm bla v mariboru me je tok motil štajerski naglas- vsiii so govoril štajersko. Ves čas sm mislila, da se zajebavajo k usekani, ker se mi je tok čudn slišal. Imam veliko sošolcev s štajerske, samo tok na kupu pa jih še nism slišala. Grozn grozn dialekt- pa vsi so toook glasni!
Jaz temu ne bi rekla tak splošno štajerski naglas, ampak mariborski naglas (pa mogoče še ptujski in ljutomerski, oni so tudi specifični, ampak meni osebno zelo posrečeni). Namreč, Celjani spadamo pod štajerce, pa se meni zdi (naj me kdo popravi če se motim, ker sebe ne čuješ tako kot drugi) da sploh nimamo nekega specifičnega naglasa. Meni so sošolci, ko sem prišla v MB študirat, skooooos govorili kak lahko tako pravilno slovensko govorim, kao da jim je prav nerodno, ker se proti meni počutijo ko kmetavzi. Mislim, da ni niti enega profesorja, ki mi ne bi letos pri kakšni predstavitvi rekel ''vi pa prav očitno niste mariborski, zihr ste iz celjskega konca''. Nas je pa Celjanov izjemno malo, pa sem dvopredmetno in lahko sošolce s celjskega konca preštejem takorekoč na prste ene roke. Tudi pri naglaševanju imajo Mariborčani ful probleme, njihova voda z ozkim -o, nekateri sploh niso znali rečt pravilno recimo korak, hoditi, itd. Je enkrat še na začetku leta ženska mene vzela za primer in sem morala naglaševat, ostali pa za mano ponavljat, LOL. Blo me je tak sram, da bi se lahk v tistem momentu v zemljo ugreznila.