Posted 29 December 2021 - 07:09 PM
Na blogu Curryandlove je recept za bozanski namaz iz jajcevcev:
Sama sem pripravila tahini, je bolj okusno, kot kupljen!
Izpustila sem limono, mi ni vsec ta kiselkast okus.
Jajcevca sem razpolovila in pekla 30min na cca 190, nato pa se 20min pustila v ugasnjeni pecici.
Cesen sem uporabila domac, fin in aromaticen, stinjen na stiskalnik. Jajcevce sem pretlacila rocno. Tahini/sezamovo pasto pa zmlela v mlincku. Namaz mora bit fajn posoljen, da je se okusnejsi.
Noro dobro pride na tanki popeceni rezini kruha/zemljice.
Tahinija bi lahko bilo tudi 1x vec, ampak tudi tako, po receptu, pride okusno.
Recept je copy paste iz njene strani:
Sestavine
2 jajčevca
3 žlice tahinija*
1 žica olivnega olja (pa še malo za po vrhu)
2 stroka česna; na drobno nasekljana
2 žlici limoninega soka
Sol
Postopek
Jajčevca večkrat prešpikaj z vilico in jih speči ali v pečici na 200°C (trajalo bo okoli 50 minut) ali pa v žerjavici (trajalo bo okoli 30 minut). V vsakem primeru želimo enak rezultat – jajčevca morata biti čisto mehka na otip.
Ko sta pečena ju ohladi.
Jajčevca olupi ter sredico z vilico dobro pretlači. Priporočam, da NE uporabiš sekljalnika ampak si vzameš dve minutki, da to storiš na roke. Sekljalnik namreč razbije semena jajčevca in doda nek priokus, ki mi ni všeč.
Primešaj še ostale sestavine, poskusi, optimiziraj če je potrebno.
Postreži na krožniku pokapano z olivnim oljem ter s kruhom.
Wise-ass corner
* Tahini lahko v manjšem multipraktiku narediš tudi sam. Enostavno najprej zblendaj rahlo pražena sezamova semena in dodaj malo olivnega olja, ter zblendaj v tekoč tahini.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.