SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila
Posted 17 September 2018 - 04:50 PM
Posted 17 September 2018 - 05:03 PM
Posted 17 September 2018 - 06:04 PM
Sama jih nisem brala, jih je pa kolega pred časom, dejal, da so 'močne'
Njemu so bile všeč.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 18 September 2018 - 06:47 AM
Tudi mene!
+1.
Posted 20 September 2018 - 09:03 AM
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 28 January 2019 - 07:14 AM
Je katera brala, je kaj na tem?
[Napoleon]
Posted 28 January 2019 - 07:55 AM
Sem si jo izposodila, ampak takooooo naklaaaaaada. Keep it simple? Right, pri pisanju ravno ne...V glavnem, ne zanima me kaj je počela v vrtcu, šoli...in sem jo neprebrano vrnila nazaj.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 28 January 2019 - 08:19 AM
Posted 28 January 2019 - 08:30 AM
Poglej kaksno oddajo. Bo bolj preprosto

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 28 January 2019 - 08:43 AM
Joj, ja, zivljenjske zgodbe in puhlice o tem, kako ti je nezen pomladanski vetric v spomin priklical babico in njene kekse ... bla bla bla bla.
Na kaksnem blogu si lahko povzetke poisces (google "marie kondo in a nutshell"), pa zadnje case jo vabijo na vse mozne ameriske talk show-e. Meni se njen nacin sicer ne zdi tako zelo revolucionaren, amapk pozdravljam karkoli pac pomaga ljudem, da se znebijo svoje navlake.
Posted 28 January 2019 - 09:24 AM

Pablo Picasso
Posted 28 January 2019 - 12:17 PM
Ful zanimivo, meni je pa totalno antipatična in nisem zdržala niti ene epizode na Netfixu do konca. Res mi gre na živce pa tudi tak stil pospravljanja ne maram tako, da bom rajši kakšno drugo knjigo v roke vzela. Pa ja skoraj zagotovo služi mastne denarce.
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 07 February 2019 - 09:45 AM
Je katera že brala drugi del?
Tudi v drugem delu knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače: Babice, hčere in vnukinje so zbrane resnične zgodbe žensk (tudi nekaterih moških). Pozoren bralec bo namreč hitro opazil, da se težave in stranpoti medsebojnih odnosov v zadnjih sto letih niso kaj prida spremenili.
Knjigo toplo priporočamo tudi tistim, ki iščejo različne oblike psihoterapevtske pomoči, staršem ter učiteljem na vseh nivojih izobraževalnega procesa. V knjigi so zbrani, med drugim, tudi »vzorci«, ki nam otežujejo življenje in ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Knjigo si zato lahko predstavljate tudi kot »priročnik«, da se iz zapisanih zgodb bralec nauči življenjskih modrosti.
Posted 30 April 2019 - 06:00 AM
Je brala katera?
[Napoleon]
Posted 30 April 2019 - 06:50 AM
Ja,pred leti. Ni me prepričala.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 30 April 2019 - 07:31 AM
Posted 30 April 2019 - 09:12 AM
Jaz jo tudi nameravam prebrat. Me zanima, če je njena teorija takšna, kot imam približno v mislih, da deluje.
Posted 13 June 2019 - 11:02 AM
Sijajno napisana knjiga se ukvarja tudi s kakci in spahovanjem, njeno sporočilo pa je seveda veliko globlje in daleč od smešnega. Avtorica priročnika, mlada zdravnica Giulia Enders, ki je za predstavitev črevesja je leta 2012 osvojila prvo mesto na znanstvenem natečaju (objava tudi na youtubu), vabi bralca na potovanje po sledeh koščka torte od tistega puf!, ko se zaprejo za njim ustna vrata pa vse do »kakca«.
Med potovanjem slastne tortice pa avtorica znanstveno, vendar v razumljivem, sočnem in duhovitem jeziku, pojasni vse o spahovanju, prdenju, »uničevanju« tortinega smetanovega nadeva na vmesnih postajah, vojni med bakterijami, motnjah in boleznih od alergij do zaprtja. Razloži vse o antibiotikih, prebiotikih in probiotikih ter prinaša veliko praktičnih nasvetov: na katero stran se uleči, kadar vas tišči v želodcu, kako in kaj jesti , da bo prišlo ven v najboljši možni obliki ...
Duhovite ilustracije v knjigi nazorno prikazujejo delovanje črevesja, raznolikost njegovih prebivalcev in še marsikaj ...
Priporočam! Super spisano poljudno-znanstveno branje o prebavilih, jaz se zraven vsake toliko krohotam
Za vse včlanjene v svet knjige je malo ceneje (:
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 13 June 2019 - 11:04 AM
Hvala, zabeleženo na must read listi
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users