Jump to content

Photo

Vrtnarjenje - nasveti & izkušnje

• Please log in to reply
361 replies to this topic

#121 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 04 June 2014 - 06:38 PM

Danes sem šla prvič po solato na njivo ^_^
Samo počakam, da se mladi krompir speče do konca pa bo domača večerja :eat:

• 0

#122 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19981 posts

Posted 05 June 2014 - 09:33 PM

Jaz sem pa rukolo posejala v ogrado za želvo in zaenkrat lepo raste. Je kakšen centimeter visoka :). Ponesreči pa zraven prehiteva 5 fižolov, ker sem ponesreči zemljo z bivšega komposta vzela, za kjer se ni vedelo, da je mami pred časom tudi tja malo fižola stresla :D.

• 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#123 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 05 June 2014 - 09:36 PM

Jaz pa vsak dan naberem skledico jagod. Sicer se borim s polži, pa gnijejo zaradi preveč dežja. Ful so velike, blazno se širijo in imam že seznam ljudi, ki hočejo sadike jeseni.

V nedeljo, če bo suho, moram pa pobrati česen, ki sem ga sadila lani jeseni. Solato pa že lep čas jeva domačo.

Še malo pa bo bob :)

Korenje in bazilika me pa jezita.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#124 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19981 posts

Posted 05 June 2014 - 09:36 PM

Imamo pa mi kar nekaj vrta, pa zdele je veliko ribeza, maline začenjajo. Kmalu bodo tudi kosmulje dozorele, češenj je bilo zelo malo, kivija pa sploh ne bo. Imamo še jagode, veliko zelišč, solate, čebulo, korenje, peteršilj, fižol, paradižnik, papriko, ...

Moram priznat, da vsako leto bolj spoštujem vrt in to, kar pridelamo, sploh se je velik preobrat zgodil iz lanskega na letošnje leto in si v prihodnosti tudi sama zelo želim imeti čimvečji vrt.

• 0

#125 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 05 June 2014 - 09:39 PM

Neytiri, jaz sem ista. Prvo leto, ko sva imela vrt, je bil precej zaraščen. Sem ga šla pleti in po 10 minutah izjavila, da to ni nič zabavno :D Tudi danes ni ravno brez plevela, ampak pa vse lepo raste,

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#126 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19981 posts

Posted 08 June 2014 - 07:59 PM

Danes sem prvič videla, da imamo tudi te jagode (sorta Framberry). Noro dobre so, mix maline in jagode.

Noče mi slike prilepit!

• 0

#127 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15167 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 16 July 2014 - 01:55 PM

Kje se da dobit fajn semena za disavnice? Jaz bi nekaj posadila na balkonu, do septembra mi bo kaj zraslo. Ne grem pa v Merkur, imam totalen odpor do te trgovine. Imajo verjetno v kaki kmetijski zadrugi, eko trgovinah, a se da narocit kje po spletu domaca semena?
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#128 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 16 July 2014 - 02:03 PM

Tukaj poglej, ce imajo tudi disavnice morda.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#129 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15167 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 16 July 2014 - 02:07 PM

:-) I was counting on you. Hvala * Grem pa pogledat v eno bio trgovino tukaj, imajo semena firme Amarant(h)?, ki se uporabljajo za kalilnike, nekaj je pa tudi uporabnih zelisc.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#130 Padme

Padme

The Creator of my World

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 5521 posts

Posted 16 July 2014 - 02:09 PM

Jaz sem letos kupila slovenska ekološka semena Amarant pa mi je fajn pognalo. Lahko si pogledaš njihovo spletno stran (klik), imajo tudi seznam trgovin pa tudi preko spleta jih lahko naročiš.

Edit: Aha vidim sedaj, da že poznaš. :)

• 0

The only thing standing between you and your goal

is the bullshit story you keep telling yourself

as to why you can't achieve it.

Jordan Belfort

#131 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24528 posts

Posted 16 July 2014 - 02:30 PM

jaz imam pa ene take bele pikice na balkonu. Najprej so bile na solati, ampak mi je šla med dopustom vsa v cvet in sem vso stran zmetala ... zdaj sem pa videla, da je tudi na korenju. Ma izgledajo, kot gnide, al kaj podobnega.

Kaj lahko naredim?

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#132 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 16 July 2014 - 03:40 PM

Hm, mogoce tu poglej za nasvete? 

Olivija, Amarant so fajn, ja :)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#133 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 16 July 2014 - 08:49 PM

Moji didl didl dajzi so zboleli. Sicer samo ena nasad (da, imam dva!), ampak vseeno. Ful sem žalostna :(

Tašča in mami sta sicer ostali skoraj brez, pa tudi na splošno ga je veliko ljudem bolezen pobrala.

• 0

#134 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46021 posts

Posted 05 August 2014 - 01:49 PM

Punce, ki imate na balkonu vrtiček... kako poskrbite zanj, ko vas ni doma? Vam hodi kdo zalivat rastline ali ste iznašle kak drug patent, ki dovaja rastlinam zadostno količino vode? 

• 0

#135 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 05 August 2014 - 02:08 PM

Ponavadi vse skupaj v dveh rundah odpeljeva k njegovim starsem, da potem zalivajo po potrebi. Prej sva enkrat to opravilo zaupala starejsemu sosedu, ampak dvomim, da jih je dejansko kaj zalival, ker je bilo vse zelenje v bolj klavrnem stanju, ko sva se vrnila. 

Drugace pa pogooglaj self-watering containters/pots, mogoce kaj uporabnega najdes. 

• 0

#136 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24528 posts

Posted 05 August 2014 - 03:09 PM

nas ni bilo doma 14 dni in je solata šla v cvet. Tašča je zalivala.

Bazilika, petršilj in korenje pa so ostali in včeraj sem obrala svoje prve korenje ... totalno sem bila ponosna na njih :D

Če ne zaupaš, da bi ti kdo hodil po stanovanju, mogoče lahko prosiš sosede, da k njim odneseš in tam zalivajo.

Brez zalivanja pa po moje ne bo šlo.

• 0

Put A Kilt On It!

#137 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46021 posts

Posted 05 August 2014 - 03:58 PM

Hvala punci!

Da bi hodil kdo zalivat ne pride v poštev. 

Najverjetneje bom tik pred odhodom ful zalila vse rastline, jim nastavila tole in upala, da jih bo vmes zalival dež. Glede na to, da v preteklem mesecu ni minil teden brez dežja, upam, da jih bo zalival tudi medtem ko naju ne bo. Skrbi me samo za paradižnik in bučo, zelišča mislim, da niso tako problematična.

IMG_2826.jpg

• 0

#138 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27646 posts

Posted 10 August 2014 - 02:52 PM

Slučajno kdo doma kali kalčke (alfa-alfa ali kaj podobnega).
Meni so full dobri in bi jih kar doma pridelala, če bi se dalo. Ima kdo kakšen nasvet oz. idejo

Si skalila kaj, Kami? : ) Jaz jih ponavadi pozimi pridelujem, ko ni druge sveže, domače zelenjave. Semena kupujem v Kalčku, kalilnik pa je podoben tistemu, ki ga je prilepila Kalypso. Poleg izbire semen so pomembni tudi pogoji kaljenja (svetloba/tema). Sem že pred časom v eni temi Bellini pisala o kaljenju. : )

Pa še to, če pride komu prav: proti ušem se borim z mešanico alkoholnega kisa in eteričnega olja poprove mete, je kar uspešno, čeprav so se uši lani na baziliko v lončkih kar naprej vračale. Sem jo preselila na prosto in so izginile.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#139 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24528 posts

Posted 11 August 2014 - 09:56 AM

za enkrat mi je moj "prepovedal" kalilnik ... ampak glede na to, da sem se teme lotila skoraj poleti, ko je vsega dovolj, je menil, da bo samo še ena navlaka v stanovanju. Bom jeseni spet odprla to temo :D

hvala za nasvete!

• 0

Put A Kilt On It!

#140 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27646 posts

Posted 11 August 2014 - 04:02 PM

Ha ha :\ Je pa res ja, da je sedaj vsega čez glavo. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users