Filozofska fakulteta v Ljubljani - vprašanja o študijskih programih
Posted 28 July 2007 - 09:53 PM

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 28 July 2007 - 10:38 PM
Posted 28 July 2007 - 11:36 PM
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 29 July 2007 - 10:08 AM

kje nej začnem? dvopredmetna al enopredmetna?
Posted 29 July 2007 - 11:16 AM

v prvem in drugem letniku je ogromnooooo seminarskih, pri vsakem predmetu, pri nekaterih tudi več.
precej je terenskih vaj (za moje pojme še vedno premalo), med drugim tudi ene 4 dnevne, kjer so nekako zastopani vsi predmeti. ble so tut ene dvodnevne s turizmom, sli smo do zadra, druga skupina je šla v Italijo. več je enodnevnih, prpdvsem z geomorfološko tematiko, mi smo bluzli predvsem po osamelem krasu okol Ljubljane, Grosupeljski kras... pri geografiji poslitve smo šli delat ankete o kmečkih gospodarstvih v Šenčur.
v prvem in drugem letniku majo eno in dvopredmetni te predmete skupne, enopredmetni jih majo sicer več (spss, gis, zgodovina, angleščina), kar dvopredmetni skompenzirajoz drugo smerjo študija. te predmete dejansko dvopredmetni ful pogrešajo, ker potem ne znajo narisat niti enga zemljevida, pa strokovna angleščina tudi zna bit problem. js ne vem kaj jim ni jasno, no.
no pa smo pri tretjem. tu se začne regionalna geografija. dvopred. izberejo 3 regionalne od štirih (latinska am. , severna z avstralijo in oceanijo, afrika in azija), geo evrope je za vse. men se zdi to hecno, ker tako nisem slišala nič o severni ameriki, avstaliji in oceaniji, razen zadev, k sm jih slišala v sr. šoli, to pa ni skoraj nič. tko da to je spet velik minus. no sicer pa, če dobr premislm, tudi ostali predmeti niso bli podani nič dosti drugače kakor v srednji šoli, razen latinske, kjer sm dejansko nekaj odnesla. spet ogromno vaj in seminarskih, z evropo smo šli za en tedn po evropskih državah, vsako leto majo drugo destinacijo, mi smo šli turo avstrija, nemčija, nizozemska, belgija.
no, v tretjem se začne resno pedagoško delo

no četrti letnik je bil eden težjih. resno, predmeti so najtežji. geografija Slovenije in sosednjih pokrajin, to je predmet, k se ga pusti za na konc in je zajeban k strela. poznat je treba čist vsak mini detalj, zgodovino, vso fizično in družbeno geografijo, ogromn poudark je na zamejskih Slovencih. no, delala sm ga 4krat

tudi VGO ni šala, ampak tist ni blo take panike. regoinalnega planiranja se ne spomnm preveč dobr

pedagoški del. ogromno pisanja priprav, prvo sm pisala kr en tedn, za nastop. v prvem semestru so natsopi in enotedenska praksa na OŠ. šolo si izbereš sam, tut dogovort se morš vse in tko. nastop zrihtajo profesorce. enako je na SŠ v drugem semestru. vse se ocenjuje. nastop, dnevnik, ocena prakse, priprav... ogromno papirjev.
aja pa še to, v času študija morš napisat 2 glavni seminarski nalogi, ena more bit fizičnogeografska, druga družbena, diploma more bit regionalna. al maš pa diplomo družbeno, pa seminarske fizično in regionalno. pač vse tri smeri morjo bit zastopane v treh delih.
profesorji so še kr, razen družbenega za slovenijo. ta je zajeban k hudič, ma pa dobra predavanja. en profesor ma lahko tudi več predmetov, tako ima spoštovani dušan plut

o dvopredmetni geografiji nimam preveč dobrega mnenja, saj razen specialne didaktike, k jo morm res pohvalt, nism dobila nobenih bistvenih uporabnih znanj, vse je šlo bl za bolj poglobljeno splošno izobrazbo in razumevanje procesov, vzrokov in posledic. ne znam narisat zemljevida, kar bi mi kot prfoksi še kako dobr prišlo. tudi ta študij bi moral biti enopredmeten, pedagoška usmeritev pa bi bla enakovredna usmeritvam, ki jih imajo enopredmetni. tako ne bi zmanjkalo nobeno bistveno znanje in bi bi bili zaposljivi tudi kje drugje, ne samo v šolah, še zlasti, ker je kadra veliko preveč, število ur geografije v šolah pa se zmanjšuje.
moti me tudi pretežno frontalni način predavanj, interakcije med študenti in profesorji je zelo malo, razen pri Sloveniji in vgo in, jasno, pri didaktiki. tam smo se veliko pogovarjali, veliko je bilo igre vlog itd.
če te kaj konkretnega zanima, pa povej

Posted 29 July 2007 - 11:54 AM
Posted 29 July 2007 - 12:25 PM
Pa katere 3 regionalne geografije največkrat izberejo študentje? Kako zahtevne so seminarske v prvih dveh letnikih (se je treba pošteno prešvicat, al je samo seminarska kot seminarska pač?)?
Koliko ur približno je na teden in koliko od tega obveznih predavanj/vaj, pa kolikor sem te razumela imate dnevne ekskurzije, v vsakem letniku pa še eno 4dnevno in to je to? In statistika je pa kaj, malo matematike in to?
Šla bi pa itak vzporedno, tko da dvopr. zame odpade.
Pa hvala!

vuelvo a vos,
Posted 29 July 2007 - 12:58 PM
študentje največkrat izberejo azijo, afriko in latinsko, ker se enaka vprašanja pojavljajo pri afriki in aziji že več let. po liniji najmanjšega odpora

urniki poletnega semestra
v zimskem semestru je vsega nekoliko več, seminarsji in vaje so obvezni, predavanja ne, čeprav na sloveniji zbira podpise o prisotnosti, vse papirje ima na izpitu pred sabo in jih preštudira, ko te muči prvi prfoks. prisotnost na predavanjih je ključ do (ne)uspeha

statistiko smo mel v dveh delih, za drugo del se spomnim, da smo se ukvarjal z matrikami in ne vem še, s čimer še vedno ne vem, kaj naj počnem, pa jasno statistične zadeve kot st. deviacija, variabilnost, kombinatorika... neptrijetni spomini

praksa me je dodobra izmučla, predvsem psihično, ker nism vajena nastopanja in sm res mogla vložit vso energijo v to. sej ko se enkrat začne in zalaufa, je blo ok, ampak tiste priprave pa strah, kako te bojo učenci sprejel, trema in to, to me je pa po vsaki praksi položil za ene 14 dni

z otroci sicer dobr komuniciram in me majo radi, ampak tko bl na neformalni osnovi. prfoksa tako najbrž ne bom

stran oddelka za geografijo
forum
za enopredmetno ti pa lahko povem, da v 3. in 4. letniku izberejo usmeritev (kras, VGO, politična, turizem, mogoče je še kaka, te so ble v naši časih), glede na usmeritev je prilagojena diploma in jasno seminarske, po prej opisanem principu.
zaradi opisanih razlik dvopredmetne mnogi obravnavajo nekoliko slabšalno, od profesorjev do študentov na enopredmetni, tko da je že prišlo do pritožb na višjo raven, saj so med predavanji in na izpitih padali neprimerni poniževalni komentarji. zdej se je stanje nekoliko popravilo.
Posted 29 September 2007 - 01:27 PM
po pošti dobila potrjen indeks, dovoljenje imam za pogojni vpis. In kaj zdaj? Se moram zdaj še "normalno" vpisat v višji letnik prek tajnice in to, ali ne (sumim da ne glede na datum

vuelvo a vos,
Posted 29 September 2007 - 04:27 PM
no zanima me kaj zej počneš v lajfu

Posted 29 September 2007 - 04:54 PM
Vprašanje glede vpisa:
po pošti dobila potrjen indeks, dovoljenje imam za pogojni vpis. In kaj zdaj? Se moram zdaj še "normalno" vpisat v višji letnik prek tajnice in to, ali ne (sumim da ne glede na datum

Kolikor vem, se moraš vpisat prek interneta - potrdit podatke. S tem daš njim signal, pa ti oni pošljejo položnico, ki jo plačaš in potem sprintaš vpisni list (iz interneta), ga zapakiraš z indexom, študentsko izkaznico in potrdilom o plačani šolnini (+ samonaslovljeno kuverto) in oddaš vse na referatu. Drugače ti pa tule vse piše: http://vis.ff.uni-lj...pis_prijava.htm

ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 29 September 2007 - 06:11 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 29 September 2007 - 08:42 PM

Posted 30 September 2007 - 04:40 PM
pinga a si že diplomirala?? si že prfoksa al??
no zanima me kaj zej počneš v lajfu

ne še, zelo počasi pišem diplomo, zdej sm nekje na 50. strani, morm it še na teren. prfoksa pa tk al tk ne bom nikol. sej sm menda že povedala, da sm falila faks?

ti si tudi geografinja, ne? z namenom it v bruselj? sej te nism s kom zamešala?
Posted 30 September 2007 - 04:56 PM

sedaj pa začnem še z magisterijem.
pinga o čem pa pišeš diplomo? no vso srečo ti želim!!!
pa da najdeš ta pravi job zase (čeprav ne morem verjet da ti ni geografija všeč

Posted 30 September 2007 - 05:16 PM

sej drugač mi je geo všeč, ampak sem vseeno tekom študija ugotovila, da me bistveno bolj vleče v sociološke sfere. pa tut študij za dvopredmetne v lj je tko malo brezvezen, se mi zdi, da nismo dobili kakih pametnih znanj, razen na pedagoškem področju, geografija je pa obstala tam nekje na ravni srednješolske z izjemo parih predmetov. za enopredmetne je to jasno precej drugače.
diploma se nanaša na regionalni razvoj ene hrvaških regij. prijetno združeno s koristnim

pa hvala za dobre želje!
Posted 30 September 2007 - 07:23 PM
Crna, vpis je kao samo do 30.9. upam, da te nisem prestrašla...sej se bo zihr dal kej zrihtat glede na situacijo na FF
Hmmm, sej zato ja.

vuelvo a vos,
Posted 30 September 2007 - 10:25 PM
a vpisni list si pa izpolnila in sprintala?
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 01 October 2007 - 09:47 AM

Posted 01 October 2007 - 11:26 AM
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users