Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1577 replies to this topic

#121 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24528 posts

Posted 07 November 2012 - 03:09 PM

Midva bi želela iz "prosto stoječe nape" naredit izhod v zračnik.

Zanima me kdo bi mi znal najbolje svetovat kako naj to naredim in kaj naj sploh kupim.
Problem je, da bo izhodna cev imela 3-4 kolena (navpično do stropa in potem po stropu naprej) in tudi kakšno napo kupit, da bi bil izkoristek kar najboljši.

Pri nama res nenormalno smrdi po stanovanju, samo da štedilnik prižgem.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#122 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 14 November 2012 - 02:02 PM

Tiste, ki obnavljate/ste obnavljale staro hišo (_M_, mogoče še katera?), koliko je približno stroškov s tem? Kaj se bolj splača, kupit neko hišo (in koliko staro se še splača kupit) in jo obnovit, ali kupit neko delno zgrajeno, nedokončano hišo in jo zrihtat do konca? To dvoje je najbrž vseeno precej ceneje, kot če greš iz nule zidat in da niti parcele nimaš?
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#123 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32291 posts

Posted 14 November 2012 - 03:18 PM

Jaz bi zidala na novo samo v primeru, da bi imela / dobila zazidljivo parcelo, brez tega absolutno ne.
Tak je bil tudi najin prvotni plan, vendar sva si premislila, ker se nama je kar malo mudilo, tista parcela pa še vedno ni zazidljiva in vprašanje, kdaj bo.
Stroškov sva imela do zdaj okrog 50.000 €, rečeno tako zelo na grobo. Sva pa hišo dobila ugodno, tako da sva trenutno nekje na 140.00 €. Varianta, da kupiš nedokončano novogradnjo, se mi zdi mogoče še malo boljša kot ta, da kupiš starejšo hišo, ker tukaj imaš precej dela že samo s podiranjem in odvažanjem materiala.
Je pa seveda odvisno tudi od cene in od lokacije. Pač narediš nek kompromis med vsem, kar imaš na razpolago.
  • 0

#124 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 14 November 2012 - 03:21 PM

Koliko stara pa je ta hiša, ki sta jo kupila?
  • 0

#125 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32291 posts

Posted 14 November 2012 - 03:32 PM

40 let.
  • 0

#126 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 14 November 2012 - 06:16 PM

Če nimaš parcele se tudi meni zdi boljša varianta nakup hiše. Jaz bi v tem primeru gledala za nedokončano gradnjo ali novo hišo, starejše hiše bi imela v zadnjem planu.
  • 0

#127 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32291 posts

Posted 14 November 2012 - 07:47 PM

Končno sem uzrla "svoje" gorenjske ploščice na steni svoje kopalnice, waaaaa, ful ful mi je všeč izgled :thumbup: , res sem vesela, da sem bila tako vztrajna in jih iskala po vseh možnih lokacijah :w00t2: Dopoldne je bila končana prva stena, jutri grem pa spet pogledat, kako napreduje, ampak očitno mu gre zlo dobro.
  • 0

#128 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 14 November 2012 - 10:11 PM

Saj zame pride iskanje stanovanja/hiše na vrsto šele čez nekaj let, ampak vsake toliko malo pogledam ponudbo. V stanovanju ne bi hotela živet za stalno in se mi zdi boljše, da v tem primeru že na začetku štartaš na hišo. Veliko mladih parov kupi za moje pojme premajhna stanovanja, ne razumem tega najbolj. Zakaj kupit stanovanje s samo eno spalnico, če pa misliš imet v roku par let otroke. Ne vem, v čem je smisel kupovat stanovanje za pet let. V tem času ga niti odplačaš še ne, potem pa ga že moraš prodajat in iskat večje, se spet selit in opremljat. A ni isto, če že na začetku startaš na nekaj večjega?
  • 0

#129 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 15 November 2012 - 07:41 AM

Ker nimajo denarja za večjega? :D
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#130 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16793 posts

Posted 15 November 2012 - 07:49 AM

.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#131 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 15 November 2012 - 01:50 PM

Ker nimajo denarja za večjega? :D

Ja, vem, da je večje stanovanje dražje. :D Ampak ga itak kupijo na kredit in a ni potem vseeno, če že na začetku kupiš nekaj večjega, če veš, da boš v roku dveh let imel najmanj enega otroka.
  • 0

#132 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 15 November 2012 - 01:54 PM

Jaz bi tud zidala hišo. :) Če bi lahko izbirala.
  • 0

#133 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 15 November 2012 - 02:06 PM

Saj jaz tudi, ampak je to tako drago. Montažne se splača, pa tiste iz Ytong kock pridejo tudi ceneje, kolikor vem.
  • 0

#134 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 15 November 2012 - 02:30 PM

Ja, vem, da je večje stanovanje dražje. :D Ampak ga itak kupijo na kredit in a ni potem vseeno, če že na začetku kupiš nekaj večjega, če veš, da boš v roku dveh let imel najmanj enega otroka.

Večinoma ej težava, da imaš prenizko plačo, da bi lahko dobil višji kredit in posledično večje stanovanje.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#135 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32291 posts

Posted 15 November 2012 - 02:31 PM

Marmelada, pozabljaš na kreditno sposobnost :wink1:
  • 0

#136 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 15 November 2012 - 03:31 PM

Tudi stroški vzdrževanja se temu primerno višji.
  • 0

#137 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46021 posts

Posted 15 November 2012 - 04:21 PM

Nasploh je kupovanje nepremičnin tipično slovensko, v tujini ljudje celo življenje rentajo. Meni se je to včasih zdelo neumno, zdaj se mi pa zdi balzno pametno, ker nikoli ne veš kam te življenje pripelje, nakopat si na glavo kredit za 30 let patudi ni smotrno.
Dom si lahko ustvariš pa povsod.

Se sicer strinjam, da nikoli ne veš kam te življenje popelje in tudi to, da si lahko dom ustvariš povsod... Ampak v Sloveniji, kjer večina ljudi ostane v istih službah skoraj vse življenje se mi nakup stanovanja/hiše vseeno zdi boljša investicija kot pa najem. Pri nakupu se res zakreditiraš za več desetletij, vendar je nepremičnina na koncu tvoja, medtem ko pri najemu mesečno plačuješ pb. enako vsoto (lahko večjo, lahko manjšo) za najem stanovanja, ki ne bo nikoli tvoje. Slovenija ima pač specifične pogoje, v tujini pa ljudje bolj pogosto menjavajo službe, se selijo. Niso vezani na nek kraj, kot so ljudje pri nas... Čeprav se situacija tudi pri nas počasi spreminja...
Sama si sicer trenutno ne predstavljam, da bi šla v nakup stanovanja, ker je moje življenje preveč negotovo. Kdo ve, kam me bo pot zanesla. Bi pa nekoč rada imela svoje stanovanje ali hišo. Ker v najemu si sicer lahko stanovanje urediš po svojih željah, vendar kljub temu si ne morš kar tako zmislit in npr. prebarvat sten, ker jih boš preden se boš izselil moral prepleskat nazaj na prvotno barvo...
  • 0

#138 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16793 posts

Posted 15 November 2012 - 06:39 PM

.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#139 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32291 posts

Posted 15 November 2012 - 06:46 PM

Jaz sem izkusila tudi življenje v najemniškem stanovanju in zase lahko rečem, da na dolgi rok ne bi mogla tako živeti.
Nobene "varnosti" nimaš, lahko te danes vržejo ven (to lahko pomeni tudi tiste 3 mesece oz kolikor je pač že napisano v pogodbi), ker se pač odločijo, da bodo stanovanje prodali ali pa ga potrebuje njihova hčerka, čist banalen primer. In taka negotovost bi mene ful motila. Pa vse se moraš dogovarjat z lastniki, kar ti sčasoma postane ful odveč. Sama imam drugače čist kul odnose z lastniki te hiše, kjer sva v najemu, vidim pa pri fantu, da mu to ful ne ustreza, ta odvisnot od njih.

Po drugi strani sem čist realna in se zavedam, da lahko eden od naju alipa oba, nikoli ne veš, ostaneva brez službe, vendar vem, da imam v tem primeru določene možnosti pri banki, na kar so naju ob jemanju kredita jasno opozorili. Lahko se dogovoriš za začasno zamrznitev obrokov, nekatere banke pa celo ponujajo zavarovanje za primer brezposelnosti, kjer zavarovalnica plačuje kredit.
  • 0

#140 riddle

riddle

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 355 posts
  • Interests:vse po malem :)

Posted 16 November 2012 - 10:15 AM

jaz pa moj sva tudi v najemu hiše in trenutno hiše ne bi kupovala. to pa zato, ker nočem biti tako kot recimo moji starši, ki če izgubijo službo, ni šans, da se preselijo na drug konec slovenije. ne, raje so brezposelni, samo da so v svojem stanovanju. pogodbo sva podpisala za 3 leta, skupaj z odvetniki. mi je všeč to, da kadar je kaj narobe, pokličemo lastnika in pride uredit :P . zdaj sem že 8 let v najemu in dejansko mi je všeč to menjavanje stanovanj/hiš in mest. pa tudi naučila sem se, da se ne navežen na nek objekt in da je dom tam, kjer je moj fant pa psička in to je to, ostalo so samo predmeti.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users