Nemčija
Posted 08 July 2018 - 01:35 PM
Tale welcome card, je to to?
https://www.berlin-w...lin-welcomecard
Midva sva samo cele 3 dni tam. ABC pass je verjetno brezveze, ce rabis za C samo povratni prevoz na letalisce?
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 08 July 2018 - 01:47 PM
Posted 08 July 2018 - 03:08 PM
Ja, to je to Matilda. Malo preračunaj, koliko bi te prišlo, če samo dnevne karte kupuješ.
Kolikor se spomnim, sem jaz takrat preračunala, da je za naju ugodneje, če kupiva kar 6-dnevno za ABC cone, ker je vključena še vožnja od/do letališča in ker sva se odločila iti še v Potsdam, pa ker vključuje še popuste za nekatere znamenitosti, ki sva si jih nameravala ogledat. Na tem linku, ki si ga prilepila, si lahko tudi downloadaš knjižico, kjer piše, katere popuste dobiš z Berlin Welcome Card, če ti kaj prav pride.
Ne vem, če je to prava cena, na eni strani sem našla, da dnevna karta stane 7 €.
Moraš pa karto štempljat na avtomatu na začetku, saj ti od takrat naprej velja. Potem pa ti ni treba nikjer več štempljat karte, kolikor se spomnim. Ni tako kot npr. v Londonu, kjer moraš prislonit kartico na avtomat na vsaki postaji. Pa tudi sicer jaz v vseh 6 dneh nisem na podzemni ali tramvaju srečala nikogar, ki bi kontroliral karte.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 08 July 2018 - 05:09 PM
Mi smo sli v mesto sicer z avtom, potem smo pa vzeli 3-dnevno karto za prevoz (72 ur pise gor, dobis v trafikah na u-bahnu), to se nam je ravno izslo, ker zadnji dan nismo vec sli v center, ampak smo se na poti domov ustavili v Potsdamu. To karto rabis tudi samo pred prvo voznjo postempljat, potem jo imas pa samo nekje pri sebi, ce bi slucajno kontrolirali.
Ogledali smo si vecino klasicnih stvari, ki so jih punce v temi ze omenile. Ce ti kaj pomaga, smo glavne stvari oznacili na zemljevidu, da smo si potem lazje planirali dneve Za hrano moram pa fanta vprasat, ker je bil on zadolzen za navigacijo, pa bom potem se dodala na zemljevid. Na splosno smo bili prijetno preseneceni, da so povsod vedeli, kaj zelimo (tudi v restavracijah, ki niso bile vege) in velikokrat so imeli vegetarijanske in veganske opcije na meniju (+ustrezno oznacene). Prvi dan smo cakali pred eno lustno vege restavracijo (Nguyen), ki je bila nabito polna, potem pa smo se odlocili, da smo prelacni za cakanje in sli cez cesto na ful dober falafel.
En dan smo za kosilo sli v Dean&David, kjer imajo tudi razlicne opcije (juhe, solate, wraps, mafini ipd.). Na doticni lokaciji so imeli tudi krasen ambient, bi se definitivno se vrnila.
En dan smo jedli v tajski restavraciji, drugace pa malo tu, malo tam (sveze sadje, sladoled, pomfri, spomladanske zvitke in podobne finte), nekaj prigrizkov smo imeli pa tudi sabo, ker nismo vedno imeli casa (ali energije ) vmes iskat lokalov, ze tako smo vsak dan prehodili dobrih 15 km, ce je 'fitbitu' za zaupat
.
Pozorna bodi na to, da je ob ponedeljkih veliko muzejev zaprtih. Definitivno priporocam Spy Museum, ki je res interaktiven in simpaticen. Zidovski muzej smo spustili, ker je bilo ze drugod veliko poudarka na tej temi in smo ostale oglede tematsko bolj lahkotne izbirali Gedechniskirche si lahko zastonj ogledas z vodicem ob dolocenih terminih (poglej na spletni strani).
Zal ne znam delit slik z Dropboxa
Posted 08 July 2018 - 09:03 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 10 July 2018 - 12:20 PM
Matilda, evo, končno sem se usedla za komp, da hitro spišem par vrstic.
V Berlinu sem bila nazadnje pred 8 leti in sem že malo pozabila, kako je (imam samo neke izseke v glavi, drugače se pa bolj spomnim ljudi, s katerimi sem bila, in naših prigod ter nekaterih znamenitosti, vajba mesta niti ne toliko) in sem bila kar malo presenečna, ko sem pristala, sploh po letih skandinavske sterilnosti. Prvi vtis je bil, da je tak... čudaški, reven Stockholm, sploh tisti del od Tegla do mesta. Glede nastavitve ne morem pomagati, ker sem bila nastanjena v hotelu, nato pa pri prijateljici, glede hrane še manj, ker nisem sama skrbela za to (ko pa sem, sem na ulici zgrabila kak falafel, presto, pecivo, ipd.)
Mesto je ogromno, ne vem zakaj sem imela predstavo, da bo manjše (verjetno zato, ker so mi vsi nemški kolegi vedno polnili glavo z 'Berlin is too small, after a while you just want to escape' in sem ta too small dojela precej dobesedno, haha), zato je pametno, da se dobro organiziraš - jaz sem morala usklajevati poslovno z zasebnim in sem na koncu precej bezljala po mestu v nepraktičnem zaporedju in relativno dosti časa zabila s prevozom. Sem pa tudi ogromno prepešačila, vsak dan več kot 20km, še zdaj imam otečene noge.
First things first, pogled na mesto je s terase Waldof-Astorie dih jemajoč, stavba je ena najvišjih v mestu, prav wow, ne vem ali je lepši sončni vzhod ali zahod. Ampak je odprta samo za goste hotela, sicer je menda zelo lep razgled iz bližnjega Monkey bara, samo je pametno predhodno narediti rezervacijo. Fantastičen razgled je tudi iz Siegessäula v Tiergartnu, študentska cena je 3€, redna 5, če se ne motim, jaz sem bila tam ob sončnem zahodu in je bilo čudovito, nisem se mogla nagledati, čisto sem zgubila predstavo o času, varnostnica naju je prišla vreči ven, ups.
Od turističnih stvari sem obdelala Tiergarten (ki je meni krasen, cel dan bi lahko hodila okoli v zavetju dreves), pred Brandemburškimi vrati gledala tekmno Rusija-Hrvaška (malo je bilo hecno videti vse tiste megalomanske zaslone, Nemci so se že videli v finalu in so bili pripravljeni na masovna slavja, tako da ti je bilo kar malo žal videti napol prazna prizorišča), Reichstag (čisto slučajno, ker so se sobotni protesti odvijali v neposredni bližini, sicer me pot ne bi niti zanesla tja), Checkpoint Charlie, East Side Gallery, Berlin Wall Memorial, celotno zunanjo postavitev na Bernauer Strasse (jaz bi si za to vzela par ur, mi je žal, da nisem mogla prebrati absolutno vsega, ker me je priganjal čas), pa nova cerkev je arhitekturno zelo zanimiva, Mauerpark v nedeljo, čeprav me sam bolšjak ni pretirano navdušil (bi rekla, da se precej pozna ta... kako naj rečem, nemška kultura oblačenja in so potem tudi stvari na bolšjakih precej grozljive ), zavila sem še na Oderberger str. in je meni ful simpatična ulica z vsemi tistimi fasadami. Mmm, kaj še, aja, turkish market v Kreuzburgu je fajn, sadje, zelenjava, začimbe, izdelki, ciganija, ni da ni. Pa če zaviješ tja, priporočam da greš do stojnice Kaiserhonig, ful zanimive kombinacije medu (nevermind, ravno mi je kapnilo, da med zate ne pride v poštev, ampak priporočilo vsem ne-veganom, ful imajo zanimive kombinacije, tipa med z belo čokolado in kokosom, med z jagodami in balzamičnim kisom, med s pistacijami in nevemšečim, res fino). Presenetljivo nisem našla neke dobre turške pekarne s sladkimi pecivi, če že, so imeli samo baklave. Jewish Museum sem pogledala od zunaj, noter nisem utegnila (mimogrede, priporočam, da se na splošno vse karte in vstopnice kupijo online, prihraniš pri času in denarju), na poti do memoriala pa me je na Hannah-Ardent Str. premamila zelo zanimiva ulična razstava o življenju ljudi na obrobnih, pozabljenih področjih EU, priporočam. Aha, in muzej DDR, meni je bil zelo všeč! Na sploh me je to potovanje čisto navdušilo spet nad nemško zgodovino in kinematografijo, moram se spravit par filmov pogledat, žal mi je, da nisem imela časa prediskutirat nekaterih stvari o življenju v obeh Berlinih/Nemčijah s prijateljičino najemodajalko, ker je starejša gospa in bi bilo zanimivo govoriti z njo na to temo. Že res, da lahko nekatere stvari opaziš sam, npr. razliko v arhitekturi, standardu, ipd., ampak je drugače, ko prejmeš informacije o življenju iz prve roke.
Presenetila me je količina narkomanov in brezdomcev, prvi dan mi je bil kar šokanten, sploh ker sem se čisto odvadila tovrstnih prizorov in drugega kot profesionalnih romunskih beračev že leta nisem videvala, tu in tam kak brezdomec, ampak tu je na vsakih 10 metrov nekdo kriziral... zelo pretresljivo no, pa točno vidiš na posamezniku kaj konzumira in kako je fizično propadel. In to zelo odprto dilanje in zadevanje, sploh okoli postaje Zoo oziroma morda celo več tam okoli Kottbusser Tora, ne vem... res neprijeten občutek, pa sem res navajena vsega še iz življenja v Londonu. Sva se s kolegico pogovarjali na to temo in je privlekla ven fotko, ki jo je posnela pred meseci - babica, ki na klopici na autobusni postaji veselo plete, poleg nje pa tip s krekom. In se mi res zdi, da je bila ta fotka najboljši opis Berlina, res je močna ta scena.
Pa ljudje so precej nesramni in te ubijajo s pogledi. Tega v turističnih delih ni, ker so tam sami turisti (pa vajb je v turističnih delih mesta itak čisto drugačen), ampak ko se odmakneš v druge, neturistične dele mesta, dobiš realnejšo sliko, ne govorijo/nočejo govoriti angleško, pa nasplošno so precej neustrežljivi. Jaz zelo cenim direktnost, ampak so bili velikokrat prav nesramni. In bog ne daj, da prekršiš kakšno pravilo, ti bojo takoj jasno povedali.
Kolegica, ki je že par let tam, je doživela že marsikaj, med drugim tudi to, da je voznik zaradi nje enkrat ustavil avtobus sredi ceste, prišel do nje in jo začel nadirati, da jo bo z nogo nabil ven, če ne utihne (zato, ker je potihem govorila v italijanščini po telefonu, medtem ko je sedela v zadnjem delu avtobusa), vreščeč otrok, ki se je drl, kot da ga dajejo iz kože, pa je bil popolnoma nemoteč, lol.
Kater Blau je meni bil zelo všeč za žuranje ali chill pijačo ob kanalu, ampak je bojda zelo težko priti noter. Imajo no phone policy (oziroma ne smeš fotkati, ti prelepijo kamero na telefonu), pa cenik ne obstaja, daš prispevek v poljubni višini.
Btw, Tegel je eden od slabše organiziranih letališč, s katerih sem kadar koli letela. Tam sem bila 4,5h pred letom in sem komaj uspela pravočasno priti skozi security-check, organizacija katastrofa.
All in all, utrip vsekakor ima, stalno se nekaj dogaja, mesto res živi, utripa, poor but sexy je kar točen slogan, ima nekaj privlačnega, energičnega, v meni vzbuja take love-hate momente, ampak se definitivno še vrnem.
Pablo Picasso
Posted 10 July 2018 - 12:55 PM
Presenetila me je količina narkomanov in brezdomcev, prvi dan mi je bil kar šokanten, sploh ker sem se čisto odvadila tovrstnih prizorov in drugega kot profesionalnih romunskih beračev že leta nisem videvala, tu in tam kak brezdomec, ampak tu je na vsakih 10 metrov nekdo kriziral... zelo pretresljivo no, pa točno vidiš na posamezniku kaj konzumira in kako je fizično propadel. In to zelo odprto dilanje in zadevanje, sploh okoli postaje Zoo oziroma morda celo več tam okoli Kottbusser Tora, ne vem... res neprijeten občutek, pa sem res navajena vsega še iz življenja v Londonu. Sva se s kolegico pogovarjali na to temo in je privlekla ven fotko, ki jo je posnela pred meseci - babica, ki na klopici na autobusni postaji veselo plete, poleg nje pa tip s krekom. In se mi res zdi, da je bila ta fotka najboljši opis Berlina, res je močna ta scena.
Zdaj sem se spomnila na eno knjigo, ki jo je imela mami pred desetletji v omari, Mi, otroci s postaje Zoo, in mi je sele zdaj kapnilo, o cem govori.
Kjer smo se mi gibali, sicer ni bilo veliko brezdomcev videt, je pa mesto izven centra res bolj revno, povsod je se vedno veliko rusevin, razpadanja, obnavljanja - po eni strani kar sok, kot si omenila, ce prides iz bolj "urejenih" svedskih ali nizozemskih mest. Ceste in promet so pa itak totalni kaos.
Posted 10 July 2018 - 02:02 PM
Pablo Picasso
Posted 10 July 2018 - 04:34 PM
Posted 11 July 2018 - 09:04 PM
Jaz sem tudi brala to knjigo v OŠ, se bežno spomnim obnove, bi morala osvežiti spomin.
Zdaj sem se spomnila na eno knjigo, ki jo je imela mami pred desetletji v omari, Mi, otroci s postaje Zoo, in mi je sele zdaj kapnilo, o cem govori.
Kjer smo se mi gibali, sicer ni bilo veliko brezdomcev videt, je pa mesto izven centra res bolj revno, povsod je se vedno veliko rusevin, razpadanja, obnavljanja - po eni strani kar sok, kot si omenila, ce prides iz bolj "urejenih" svedskih ali nizozemskih mest. Ceste in promet so pa itak totalni kaos.
Nekaj narkomanov in brezdomcev sva videla, samo ne (še) toliko, da bi me šokiralo. Je pa res, da je hitro izven centra povsod videti okolica bolj revna, manj urejena. Nama je pa všeč, kako so ogromne ulice, mesto ni natrpano in nikjer ni grozne gužve, "vzelo" si je veliko prostora, imaš občutek, da res "diha".
Za danes je napoved kazala precej dežja, na koncu pa je sijalo sonce skoraj cel dan, res je bilo lepo.
Priporočam Sandeman free walking tour, zbirajo le prostovoljne prispevke, ampak je bilo res na nivoju. Traja cca 3 ure in obideš te glavne znamenitosti na Z centra, vodič je bil pa še zabaven. Sva vzela pri njih še Alternative tour, ki je za plačat.
WelcomeCard se je izkazal za dober nakup, se splača že zato, ker kar nekaj eurov prihraniš že samo na vstopninah.
Bill Bullard
Posted 12 July 2018 - 09:32 AM
Saj pravim, da takih prizorov nisem več vajena in so mi bili toliko bolj presenetljivi, poleg tega, pa niso ravno pred vhodnimi vrati kakšne znamenitosti, pa tudi če so ob atrakcijah, je treba bolj za vogale in podhode pogledat. Recimo v bližini East side Gallery ne kampirajo ravno pred zidom, ampak so malo skriti očem v kotičkih pod mostovi in nadvozi pri Warschauer strasse, in to v velikem številu. Tudi na drugih postajah jih je ogromno, ampak jih kdo v tisti gneči in naglici niti ne opazi, kar pa še ne pomeni, da jih ni veliko. V Kreuzbergu se mi je tudi zgodilo, da jih je v eni uri, kolikor sem sedela s kolegico na pijači, do naju pristopilo več kot 10; že res, da imamo različne kriterije, ampak meni je to ful.
Pablo Picasso
Posted 12 July 2018 - 11:17 AM
Jaz sem bila lani 1 teden v Berlinu tudi po bolj zakotnih ulicah/podhodih pa jih za moje pojme ni bilo spet tolikoooo ogromno. Jih je definitvno recimo v Londonu ali kje drugje precej več, ne pravim da jih v Berlinu ni...ker so, ampak meni se ni zdelo tako divje pa jih tudi nisem navajena.
Je pa Berlin res posebno mesto, zna biti res precej odštekano, droge definitvno so močna scena tam. Berlinska mladina je tudi nekaj posebnega, že to kako se oblačijo...
In ja še vedno se vidi precejšnja razlika, sploh če greš ven iz lepih predelov med zahodno in vzhodno stranjo. Se veliko gradi, ampak bo rabil Berlin leta in leta, čeprav ga pa ravno to dela posebnega.
Jaz sem se tudi sprehodila čez postajo ZOO, ravno zato ker sem res večkrat prebrala to knjigo v mladosti, je name kar en pečat naredila in sem si ful želela tam čez. Nisem pa videla nobenih narkomanov tam, edino ful turistov, verjetno ravno zaradi knjige.
In škoda, da si imela izkušnje z nesramnimi ljudmi. Jaz tega nisem doživela pa ne zagovarjam nemcev (ker vem, da znajo biti ravno tako zafrknjeni in strogi in še kaj), vendar se mi zdi da je tudi krivica reči za 3 milijonsko mesto, da je nesramno zaradi dveh izkušenj. V glavnem jaz sem imela dobre izkušnje, mladi so več ali manj vsi govorili angleško, mogoče kakšni starejši edino niso znali, ampak me zaradi tega tudi niso ubijali s pogledi. V bistvu na avtobusu, ko je šofer zabremzal se mi je raztresla vrečka z vso kupljeno robo in sta mi takoj dva priskočila na pomoč. Je pa mesto res multi kulti, totalno premešano.
Bom v prihodnosti definitvno še šla (še to leto načrtujem), ker mi je tudi relativno blizu. In mogoče se vtisi še kaj spremenijo in takrat dopolnim.
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 12 July 2018 - 09:08 PM
Oh, sranje, jaz pa ravno na Tegel letim avgusta
Se veselim. Sem bila pa podobno kot Coco nazadnje pred cca 7-8 leti v Berlinu. Ga imam v glavi kot sončno, toplo, malo kaotično, artsy in pisano mesto z veliko javnega prostora in poudarkom na razvoju in gradnji/izgradnji javnih površin, ker je bil to takrat tudi fokus ekskurzije, pa tokrat ne bo nič drugače. To, plus rojstnodnevna fešta. Iha.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 30 July 2018 - 04:48 PM
Tiste, ki ste obiskale grad Neuschwanstein v poletnih mesecih. Ste kupile vstopnice v naprej ali na licu mesta?
Posted 01 August 2018 - 12:22 PM
Sem že slišala da niso dobili vstopnic če so želeli na licu mesta...
Posted 01 August 2018 - 04:31 PM
Posted 02 August 2018 - 10:29 AM
_Mayckica_ & Marmelada, hvala za odgovor. Sva jih na koncu kupila kar prek hotela, tako da sva res dobila željeno uro ogleda.
Je bila pa kar precejšnja gneča, ampak imajo res ful dober sistem, tako da ko imaš enkrat vstopnico v roki, vstopiš v grad do minute natančno. Skupine na turi so kar velike, ampak vseeno dovolj majhne, da se lahko premikaš po sobanah in si jih ogledaš. Audio guide je zanimiv in poučen in je na voljo tudi v slovenskem jeziku, kar je bilo res ful prijetno presenečenje.
Je bila pa ful vrsta za dostop do Marienbrücke, od koder ima obiskovalec IG-worthy razgled na grad. Za naju je bila vrsta absolutno predolga, tako da sva ga izpustila.
Posted 02 August 2018 - 10:34 AM
No super, tukaj se pomojem res splača kupit vnaprej, je tudi še na mojem bucket listu
Posted 02 August 2018 - 02:37 PM
Midva nisva imela časa za turo po notranjosti, sva si ga ogledala samo od zunaj. Pa še to v takem nalivu, da niti na Marienbrücke nisva mogla. Nimam niti ene slike. :/
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 07 August 2018 - 01:30 PM
Tura po notranjosti Neuschwansteina traja samo 30 minut, h temu pa moraš prištet še cc. 10-20 min da se od vhoda sprehodiš do šalterja z audio vodiči in po koncu ture, da se sprehodiš skozi gift shop in kuhinjo. V glavnem, ena ura je več kot dovolj za obisk notranjosti. Po moje se je zdaj vsaj toliko čakalo za dostop do Marienbrücke. :S
Pol ure traja tudi tura po gradu Hohenschwangau.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users