Potrebujem pomoč za faks, službo
Posted 28 April 2021 - 10:11 PM
Posted 03 June 2021 - 08:44 AM
za pomoč oz. razlago bi prosila glede izbire srednje šole, če ima kdo kaj boljši vpogled ali izkušnje.
Pri nas ima sine odločbo, da ima lažjo obliko avtistične motnje oz. aspergerja. Je precej nezrel za svoja leta, ima nekaj teh specifik, ki pritiče tej motnji, ampak drugače funkcionira. Tudi v šoli se stvari izbolšujejo. Npr. ima velike probleme z odgovornostjo (ni mu (še) jasno, da če se ne učiš, da boš slabše pisal in se raje igra, kot da bi se sam lotil učenja ... še užaljen je, če ga preganjaš oz. se ti z njim trudiš ... češ, zakaj mora on to zdaj); občutek ima, da vse zna in potem šok, kako ga je vprašala ravno to, "kar ni znal"... njegovemu pogledu res manjka kritičnost in to bo moraš še osvojit ... upam, da v naslednjih dveh letih.
Ima pa precej problemov na socialnem področju, saj se težko vklopi v družbo, hitro izpade klovn, se mu posmehujejo. S svojimi temami je naporen, noro rad predava in ne zna ocenit, kdaj gre drugim na živce, prilagaja se pa težko. Svet na splošno vidi zelo črno bel.
Zdaj sem našla, da imajo na Zavodu za gluhe in naglušne prilagojene programe za poklicno maturo (traja 5 let, ne samo 4). Potem pa je še Waldorfska srednja šola (gimnazija)
Zanima me vaše mnenje koliko izbira takih programov lahko "zaznamuje" otroka kasnje v življenju. Po eni strani se bojim, da bi bil navaden srednješolski tempo zaradi njegove nezrelosti prenaporen (midva bi verjetno morala še enkrat odsedet 4 leta v srednji šoli, da bi mu pomagala) in da bi ga sošolci "pojedli" za malico. Pač bojim se, da bi v njem ubili ves žar, ki ga ima, samo zato, ker zaostaja in ker je malo drugačen. In bi v kakšni prilagojeni šoli, kjer bi bil z bolj podobnimi, lažje vozil tako učno, kot socialno in bi lahko "zacvetel" in zrelostno ujel sovrstnike.
Po drugi strani, se bojim, da bi ga zaradi "easy way out" zaznamovali za kasneje (celo življenje). Ne vem, koliko dejansko izbira srednje šole lahko vpliva na izbiro pri zaposlitvah, koliko bi mu to škodilo v CV.
Če ima kdo kakšne izkušnje koga, bila zelo vesela. Imamo še dve leti časa, ampak rada bi vsaj vedela kakšne možnosti ima, da se ne bomo za nekaj zagrevali, na koncu pa itak ne bi bilo sploh pametno razmišljat o neki odločitvi.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 03 June 2021 - 09:10 AM
Jaz ti lahko povem zgolj dve zgodbi, ki sicer nista primerljivi, ker je šlo za težje primere od tvojega, ampak lahko pokaže, da ti prilagojeni programi niso bav bav. Torej L. je imel v šoli dva učenca (ne vem zdaj spola), ki nikakor nista uspela slediti OŠ programu, zato je svetovalna služba predlagala prepis v šolo s posebnimi potrebami. Starši enega so se za to odločili in je ta otrok zacvetel, kot si sama povedala, svoje pozitivne veščine je skozi prilagojen program še okrepil ipd. Ta otrok se je nato vpisal na sredno ekonomsko šolo, jo tudi dokončal in ima poklic. Pri drugem otroku se starši za to niso odločili (verjetno jih je skrbela stigma okolice) in vztrajali pri navadnem programu. Ta otrok je z velikimi mukami zaključil OŠ in pri tem tudi ostal. Zdi se mi smiselno, da o tem že prej začnete razmišljati. Sicer se v dveh letih lahko še veliko spremeni, nek plan B pa je tudi fajn imet.
Posted 03 June 2021 - 09:10 AM
Jaz sicer nimam konkretne izkušnje, mogoče samo pomislek oz v razmislek. Waldorfska šola ima zelo specifičen način pouka, meni osebno ni bil niti malo všeč, bratranci so vsi hodili tja. Po eni strani je ok, ker pač je bolj otroku prijazno in se lahko razvija v svojem tempu, po drugi strani pa jih mogoče malo preveč ujčkajo. Se spomnim, da bratranec še v 4. razredu ni znal tekoče brat, ker se mu pač ni dalo vadit in je ''imel čas''. Druga sestrična je imela pa precej občutljive in razvajene otroke, ki so se cmerili za vsako figo in so jo zelo pogosto klicali, da mora priti po otroke. Kar je lahko v nerazumljivi službi zelo neugodno. To so izkušnje iz OŠ, ne vem pa kako je potem v gimnaziji, tudi ocene za ocene so imeli svoj sistem.
Mogoče je na mestu tudi razmislek kaj pa po srednji šoli, bi šel študirat ali raje delat? Z samo gimnazijo, če ne greš naprej je bolj žalostno. Ali ima mogoče kakšne bolj specifične interese, nadarjenost in bi mu kakšna tehnična/poklicna šola bila bližje? Po srednji šoli bo dejansko imel nek poklic, ima pa še vedno možnost nadaljevanja, če želi. To je sicer še precej oddaljeno in verjamem, da je težko tako daleč razmišljat, ampak mogoče v razmislek.
Mogoče se obrneš tudi na Zavod za kak nasvet.
[Napoleon]
Posted 03 June 2021 - 09:52 AM
Lahko kontaktiraš Aleksandro Soklič, zavod Kasper (ne vem, če ima spletko, ima pa FB) - ona je specialna rehabilitacijska pedagoginja, bi znala po mojem kaj svetovat. lahko rečeš, da sem jo jaz predlagala, ona je žena enega našega ex direktorja. Ali pa Zavod Aleksandra (ni isto : )): http://www.aleksandra-zavod.si/, Radovan Radetić se ukvarja s tem, to je foter od ustanoviteljice, ki pa je moja bivša sodelavka. Upam, da ti kej pomaga.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 03 June 2021 - 09:58 AM
Glede Waldorfske šole razmišljam podobno kot Tasika. Trije otroci družinskih prijateljev jo obiskujejo in so vse prej kot prilagojeni. Nimam sicer podrobnega vpogleda v dogajanje, zunanja slika mi vsekakor ni všeč.
Pa še nekaj v razmislek: zadnjič sem v Juhantovi skupini o vzgoji na FB brala izkušnje staršev, ki so se odločili, da so otroci preskočili razred ali celo dva v OŠ. In jih večina ni bila zadovoljna z odločitvijo, ker so rekli, da umsko je otrok že prehiteval vrstnike, socialno pa nikakor ne in je bila pri preskakovanju razredov socialna nezrelost večja pomanjkljivost, kot je bila umska zrelost prednost.
Hočem rečt, da je res potrebno razmišljati tudi o tem vidiku.
Posted 03 June 2021 - 10:02 AM
Aja, Kami, Sokličeva je delala tudi na ZGNL pa ti lahko tudi glede teh njihovih programov oz. karkoli svetuje.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 03 June 2021 - 10:03 AM
Za preskakovanje razredov pa sploh nisem vedela, da je mogoče.
Posted 03 June 2021 - 10:39 AM
Full sem hvaležna za vse info in mnenja.
Te odločitve so vedno dvorezni meč. Nam so že v vrtcu rekli, da bi bilo fajn, da bi U šel eno leto kasneje v OŠ, saj se je videl zrelostni zaostanek. Ampak so tudi takoj rekli, da ker sta dvojčka, bi znal biti v prihodnosti ves čas zaznamovan. Ni bilo pa fer, da bi T zadržali v vrtcu še eno leto zgolj zaradi njega.
Takrat sva se morala odločit in sva rekla, da OK, naj bo. Bo pa ponavljal razred, če bo potrebno.
In z znanjem nima težav (razen sploh dojet, da bi se bilo dobro učit). Ima pa res težave na socialnem področju, saj ne paše med vrstnike. Fantje že za puncami gledajo, on pa še vedno hodi s plišasto igračo v šolo (in ga niti sram ni). Grem stavit, da bo na vsaki obletnici valete poslušal o tem njegovem Risiju, saj je njemu svet
Špela full hvala za kontakte. Bom v roku enega leta res se pozanimala kako in kaj še strokovnjaki mislijo.
Res si ne želim, da bi mu sistem in sovrstniki dali napačen občutek v teh občutljivih letih in bi imel uničeno samopodobo, ker je malo drugačen. Včasih se mi zdi, da so ljudje lahko za celo življenje zaznamovani z dogajanjem v tem obdobju.
Put A Kilt On It!
Posted 03 June 2021 - 11:42 PM
Se strinjam.Res si ne želim, da bi mu sistem in sovrstniki dali napačen občutek v teh občutljivih letih in bi imel uničeno samopodobo, ker je malo drugačen. Včasih se mi zdi, da so ljudje lahko za celo življenje zaznamovani z dogajanjem v tem obdobju.
Bellini, zanimivo, to ni sicer nič novega, učitelji so npr. za mojo mami predlagali, da bi preskočila razred, ker se je v šoli dolgočasila in posledično povzročala težave (ima starejšega brata in se je ob njem že marsikaj naučila, ker je želela biti zraven pri vseh domačih nalogah ipd.).
Dogajalo se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. : )
Posted 06 June 2021 - 11:21 AM
A ima katera kak osebni kontakt z lekarrno/farmacevtom - oziroma direktno s prroizvajalcem zdravil - AP?
Za službene potrebe moram pridobit škatlice zdravil, brez vsebine.. znamka ali napis ali velikost nam ni nič pomembno, verjetno ne bomo niti kazali - in potrebujem pomoč pri tem.
v 1 od 4 lekarn so nam rekli, da nam lahko dajo na stran, kar imajo. Preostali 3 so rekli, da je to prepovedano.
Opremljamo en set kot lekarno, pa potrebujemo 'robo'. Vključno s prospekti, dekoracijo, vsem... Rekviziter se je prestavil na drugo snemanje, pa smo zdaj vsi za vse..
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 06 June 2021 - 12:29 PM
Posted 06 June 2021 - 12:33 PM
Pablo Picasso
Posted 06 June 2021 - 01:56 PM
Posted 06 June 2021 - 02:24 PM
Uh, dobra ideja, bom preverila.. samo smo vsi v ekipi povečini brez starih staršev, mogoče pa kakšni sorodniki.
Coco, klasika, veš kolikokrat se nam to zgodi, pa prejšnji teden smo vse na odpad peljeli, pa take..
AP - ja, saj se mi je zdelo, da je tako, ne vem, upam, da si ta v Kobaridu do jutri ne premisli.
Worst case - da damo pač svoje škatlice delat, samo RES nimam časa še tega 'oblikovat' in delat grafik. Jina - a bi bila ti kdaj zainteresirana za priprave takih mockupov, ko rabimo instant grafike po naročilu za kakšna snemanja? Mene imajo kot nadomestek za grafičnega oblikovalca, kar nisem, ker znam pač malo ilustrator/indesign.. niti nimam veselja to delat.
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 06 June 2021 - 09:24 PM
P.s.: kaj pa, če bi povprašali pri komu, ki je že snemal kaj na podobno temo?
Posted 06 June 2021 - 09:34 PM
Zanimivo je v vsakem primeru, samo občasno mi pa res dvigne pritisk ko se od mene pričakuje ne vem kaj vse, NAENKRAT.
Me je že izučilo, da moram z rezervo jemat taka navodila.. naredim, kolikor gre, v človeškem tempu in nisem odgovorna za višje sile.
Naš glavni rekviziter ni imel nobenih pametnih predlogov/kontaktov okoli tega, pa smo potem šli na iskanje iz nule.
Opcija je še, da res kake bolj poceni prehranska dopolnila (med drugim vlaknine in probiotike
) nabavimo in postavimo na poličke, itak se ne vidi, kaj piše na embalaži.
Posted 06 June 2021 - 11:50 PM
Opcija je še, da res kake bolj poceni prehranska dopolnila (med drugim vlaknine in probiotike
![]()
) nabavimo in postavimo na poličke, itak se ne vidi, kaj piše na embalaži.

Posted 02 September 2021 - 08:28 AM
Ker sem kot fizična oseba najela telovadnico, sem menda kot podpisnik odgovorna za izpolnjevanje PCT pogoja za vse udeležence.
Ali bi pravno zdržalo, če bi vsi udeleženci na začetku semestra podpisali neko izjavo, kjer bi se strinjali, da sami skrbijo za izpolnjevanje tega pogoja in nosijo odgovornost, če ne izpolnjujejo (se "pozabijo" testirat oz. pozabijo prinest potrdilo)? Večina je cepljenih in z njimi ne bom imela težav. Skrbijo me tisti, ki se bodo testirali in jih moram jaz kontrolirat.
Oz. kako je s tem, če bom kdaj manjkala, oni bodo pa vseeno igrali in ravno takrat pride inšpekcija?
Put A Kilt On It!
Posted 02 September 2021 - 08:59 AM
Jaz bi vprašala kakšno višjo inštanco...
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users