Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#1341 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 16 January 2019 - 10:26 AM

Mogoče popražiš na kokosovi maščobi, dodaš navadnemu olju žličko arašidovega masla, če se ti kokos alternativa ne dopade.
Pražiš skupaj s sojino omako?
Ko kuham riž, dam not za okus palčko cimeta ali malo janeževe zvezde, plus kurkumo.
Za okus se mi zdi, da sta dva ojačevalca - maščoba in sol.

Redko pripravljam kvinojo, to je nekaj, kar bi jaz poskusila.

Aja, pa na koncu za ta 'stir fry' efekt dodam umešano spečeno jajce (v isti ponvi, kjer se je zelenjava pajsala).
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1342 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24516 posts

Posted 16 January 2019 - 11:53 AM

Ajdovi polpeti

jaz delam po tem receptu. Čebulo včasih prej popražim. Dodam por, sesekljan česen, naribane bučke, nariban krompir … kar imam v hladilniku ali na vrtu. In začimbe: česen, petršilj

Ker se res zelo drobijo, jih dam na peki papir v pečico in jih enkrat vmes obrnem.

Zelenjavni polpeti

Spet, pospraviš po hladilniku (ali vzameš zmrznjeno mešanico), skuhaš zmešaš in oblikuješ. Jaz spet rada dodam popraženo čebulo ali por, saj imamo vsi radi ta okus. Obvezno dam česen in začimbe.

Bučkini polpeti so tudi zakon.

Bučke včasih naredim, kot uštipke, kar pa ni tako zdravo, je pa odlično :D

Naribam bučko, posolim in ožamem; pripravim zelo gosto testo za palačinke, vmešam bučke in jih spečem kot ameriške palačinke.

Teta me je naučila, da se jih dela kot krofe v litru olja in ja, res so boljši … ampak kompromis za malo bolj zdravo je pa različica v ponvi.

Zdaj sem jima prodala še konzervo koruze in graha, popraženo na maslu. Zraven pa piščančje taquitose (te imata tako rada, da takrat res pojesta vse, kar jima ponudim :)  Čisto enostavno, ampak noro dobro!

Pa seveda moj slavni pražen riž. Skuham basmati riž (idealno, če pridem iz službe in moramo na hitro pojest, ga lahko skuhaš en dan prej). Na olju prepražim čebulo, česen, dodam por, koruzo,.... Zelenjavo umaknem na stran in na sredino ubijem dve jajci in ju mešam (da izgleda kot vmešano jajce), vse skupaj zmešam, dodam riž, sol, poper in sladko rdečo papriko (veliko nje, saj jo obožujemo). Ko je končano, manjšo konzervo sojinih kalčkov, da ostanejo hrustljavi.

Jaz in U začiniva na krožniku s sojino omako, T je ne mara in je brez nje.

Vse skupaj vzame 10min (skupaj z rezanjem), brez kuhanja riža.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1343 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16777 posts

Posted 16 January 2019 - 01:05 PM

Wooo hvala ful kami. Sprobam vse :)
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1344 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 17 January 2019 - 10:42 PM

Kami, jaz sem obupala nad kvinojo, kot praviš - pusta je. Tako da se priporočam, če ima kdo kakšne okusne recepte. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1345 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17271 posts

Posted 18 January 2019 - 06:30 AM

Jaz jo v zelenjavni juhi skuham in mi je ful dobra. Namesto z vodo ali jusno osnovo, jo zalivam s pasirano juho (grahovo, brokolijevo...cebula, zelenjava, kak cili, sol in susene paradiznike - kuham in zmiksam). Potem v rizoto dodam se drugo celo zelenjavo, strocnice in zacimbe. Po navdihu. Tako trenutno delam vse "rizote".

V bistvu mi je Fiona dala idejo :D Se kaj objavi!
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1346 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16777 posts

Posted 18 January 2019 - 06:59 AM

Haha. Hvala :D jaz zadnje case se mi zdi da kuham stalno isto, sploh se mi ne da vec komplicirat...doma imam riz,kvinojo, ajdovo kaso, proseno (ta mi je se najbolj bedna, najboljsa mi je kvinoja) vso zelenjavo (korenje,bucka,brokoli,cvetaca,brsticni, mlada spinaca) in meso. In pol nekomplicirane stvari iz tega delam. Ko skuham govejo juho (in kuham jo 1-2x na teden) porabim vse.
Juho potem serviram kot govejo, ali pa v njej zakuham zelenjavo in je zelenjavna. Uporabljam jo za zalivanje rizot, vcasih na njej skuham riz.
Iz zelenjave v juhi (koleraba, korenje) naredim Bju pire. Dodam se krompircek, malo masla, sol, muskatni orescek in cesen. Take pireje delam stalno, samo zelenjavo menjam. Npr skuham brokoli, cvetaco, korenje in en krompir.
Govedino iz juhe sem zadnjic narezala na koscke, preprazila,dodala narezano zelenjavo, dva dni prej skuhano kvinojo, malo zacimbne mesanice biogretta (kupim v mercatorju) in za povrh malo parmezana. Tudi kot hladna solata je bilo super.
V glavnem meso v malih kolicinah jemo skorajda vsak dan ampak je kosilo tudi edini obrok ko ga jemo. Mene samo zelenjava s kvinojo ali kaj podobbega redko nasiti.

Tko da od goveje juhe jaz vrzem stran samo kosti, pa kar se precedi in ni uporabno (cebula,cesen).Ostalo pa vse porabim.
Eni delajo polpete iz te govedine, meni se to ne da :P
Prossna kasa mi je pa ok z jabolkom ali pa kot dodatek v jogurtu namesto kosmicev potem mi oa malo zmanjka idej kaj bi z njo (ora?) Bju ni prevec vsec...
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1347 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27314 posts

Posted 18 January 2019 - 08:36 AM

Narastek s cvetaco in skuto s prosojem, pa v jogurte jo dam ja pa v brojolijevi juhi z malo kisle smetane je dobra pa narastek s suhimi slivami jabolkom in skuto :)
  • 0

#1348 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24516 posts

Posted 18 January 2019 - 08:51 AM

Bju ni prevec vsec...

našadva jo obožujeta kot mlečno proseno kašo z žlico kakava ali nutele - imata rada kot čokolino. Pa upam, da je vsaj malo bolj zdravo :)

Enkrat na teden jo po navadi jesta.

Moram pa jo spravit v polpete, menda so tudi zelo dobri. Enako leča v polpetih :D

• 0

Put A Kilt On It!

#1349 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19121 posts

Posted 18 January 2019 - 09:23 AM

Jaz jo skuham v kokosovem mleku (Alpro), na koncu dam zraven 2 žlici kokosove moke, pustim da se malo prepije. Na koncu dam prek čežano z mangom (Alnatura ali DM bio) ali svežim mangom, če dobim kje dobrega.
  • 0

#1350 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16777 posts

Posted 18 January 2019 - 10:15 AM

O tole se pa dobro slisi barbarina..bom poskusila. Ce ma katera se kaksno idejo pa kar :)
  • 0

#1351 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24516 posts

Posted 18 January 2019 - 11:14 AM

Jaz jo skuham v kokosovem mleku (Alpro), na koncu dam zraven 2 žlici kokosove moke, pustim da se malo prepije. Na koncu dam prek čežano z mangom (Alnatura ali DM bio) ali svežim mangom, če dobim kje dobrega.

kvinojo, proseno kašo ali oboje?

• 0

Put A Kilt On It!

#1352 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19121 posts

Posted 18 January 2019 - 12:18 PM

Proseno
  • 0

#1353 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 18 January 2019 - 02:24 PM

Ora, namočeno proso daš v jogurt?

Kakšen je osnovni recept za npr. narastek iz prosene kaše pa npr. dodatkom suhih sliv, jabolk? Se da to narediti brez jajc? Kravje mleko bi nadomestila z rastlinskim. Ne maram klasičnih mlečnih jedi, zato nimam pojma o receptih in postopkih. :/
  • 0

#1354 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17271 posts

Posted 18 January 2019 - 02:36 PM

Moja mama skuha na mleku, vmesa naribana jabolka in da v pecico, da se zapece. Cisto preprosto, ampak okusno. Pri proseni je meni zelo pomembno, da je soljena. Tudi ce sladko delas.
Kot pri Barbarini, samo se pect das :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1355 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 18 January 2019 - 03:35 PM

:njam:
Sem razmišljala, da bi proseno skuhala na mandljevem mleku, dodala banano, jabolka, na vrh morda še krhlje jabolk in v pečico. Pa nič ne bi sladkala, kaj pravite?
  • 0

#1356 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27314 posts

Posted 18 January 2019 - 04:31 PM

Jaz skuham na vodi, za v jogurt za v narastek. Na mleku edino riz skuham vcasih.
  • 0

#1357 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 18 January 2019 - 04:52 PM

Aha, skuhaš, ok. : )
  • 0

#1358 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 18 January 2019 - 05:27 PM

Sodelavec je enkrat pripravil cmoke (skutni cmoki, kasa namesto skute/krompirja) iz prosene kase, ker se mu je razkuhala. In na ghee-ju popekel. Slastno!
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1359 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 18 January 2019 - 06:01 PM

:njam:
Sem razmišljala, da bi proseno skuhala na mandljevem mleku, dodala banano, jabolka, na vrh morda še krhlje jabolk in v pečico. Pa nič ne bi sladkala, kaj pravite?

To se dobro bere, bi jaz tudi. Porocaj ce bos naredila kako je. 🙃
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#1360 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 18 January 2019 - 06:19 PM

Javim, če uresničim. : D
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users