kaj študirate
Posted 20 February 2010 - 07:11 PM

Posted 20 February 2010 - 07:26 PM
After all this time?
Always.
Posted 20 February 2010 - 08:08 PM
Jst bi za kr.arhitekturo rekla takole; tist, ki se za njo odloči namesto arhitekture.. Najverjetneje ni iz pravega testa. Govorim iz izkušenj; tist folk, ki ni bil sprejet na arh. in so prišli k nam.. Jim povečini ta smer ne ustreza. Druga stvar je, da te tu res naučijo delovnih navad. Ko so projekti in oddaje delaš kot bu da la, i'm telling ya. Pa saj je na vsakem oblikovalskem faksu tako.
Tretja stvar je, da je na slovenski šoli še zmeraj velik balastnih predmetov, ker smo na bf nam štulijo neke brezvezne agronomske stvari. Skoz to se je pač treba prežvečit in prideš do kakih bolj fajnih in uporabnih predmetov.
Itak moraš nardit sprejemce, da prideš gor, da od 120h nardijo redukcijo na 30 je pač velik kolateralnih žrtev, in v začetku prvega letnika sem se košatila in bila nasploh totalno ponosna kot najbolj zafnana kokoš

Moraš bit precej funkcionalen, prilagodljiv, to ni faks, na katerega zjutri greš, si tam do 12ih in pol ves popoldan delaš nekaj drugega. Tudi zvečer in ponoče je tako, da medtem, ko 3/4 folka žura moraš ti risat in gulit rotringe in paničariš ob flekih črnila ali pa ko ti sredi projekta zabrejka program in ne gre ne naprej ne nazaj. Tukaj si 110% ves čas notri. Delaš, rišeš, razmišljaš, pišeš, maš poročila, vaje, seminarje (ok, to je ta boring del, pa ga je nekje 15-20% faksa, se pa iz njega precej naučiš, vidiš, kaj ti paše in kaj te zanima), poljubna predavanja, hodiš na razstave, zagovore diplomskih (so zanimiv in poučen vir idej in si nekak izoblikuješ sploh v prvih letih faksa, kje se vidiš, kaj te zanima in kje se ti pa zdi naš poklic totalno dolgočasen), velik je skupinskega dela, pri vsem tem je pa važno, da izstopaš od večine.
Že tako nas je malo, da pa postaneš ponucljiv material na koncu se moraš pa ves čas izkazovat, delat inovativne stvari, lepo risat (to te v prvem&drugem letniku res zdrilajo s predmeti in terenskim skiciranjem, izleti, itditd) potem pa že pride na vrsto iznajdljivost, uporaba rač. programov, ki se bistveno ne razlikujejo od arhitekture, maš acad, 3d-max, photo-shop, adobe programi, pa še kaki gis programi kot so cartalinx ipd. Računalniški geeki wellcome.

Fajn je, ker je ta faks združljiv z ogroooomno drugimi področji in si konec koncev že sam po sebi kar precej ponucljiv material, samo zagnat se moraš v tisto smer. Sploh je kul, ker po 3 letih 'diplomiraš', nato se pa lahko v kako drugo smer vpišeš ali pač nadaljuješ tu. Možni sta dve urmeritvi; krajinsko planerski, bolj naravovarstveni(in kulturna dediščina) ali bolj oblikovalski, urbani dizajn. Letos je sploh fajn, ker je strah, da se jih bo premal vpisalo v 2. stopnjo bolonjca zato nam pri kakem izpitu malo skoz prste pogledajo, da nas ja čimveč nardi.
Pa kar se izpitov tiče; v prvi letnik se vpiše 30 folka, do konca jih pride 20-25. Ni veliko 'odpada', pa ti odpadniki so tisti, ki so preprosto falili; so leni, jih ne veseli, ali pa se jim je preprosto usralo pri sprejemcih in potem vsa leta luftajo, cepnejo letnik, ponavljajo, luftajo in zdelujejo komaj komaj. Na žalost je za take osebke prevelika toleranca, ker nas je tako malo in jih profesorji pač tolerirajo. Na naši smeri se mi to zdi ful neodgovorno, en tak idiot bo potem z mizernimi ocenami, znanjem, občutkom za dizajn in okolje prilezel naprej do enga joba in nam tam delal sramoto. Tako pač je, najbrž tudi kje drugje.
Sama se kje drugje absolutno ne vidim. Spoznaš ogromno kreativnega folka, se od njih učiš, z njimi sodeluješ, spletejo se prijateljstva. Seveda pa tud kaki sovražni poli nastanejo, sam če delaš s svojo glavo, se ne sekiraš preveč kaj delajo drugi in si priden, hodiš na korekcije, predavanja, delaš izpite sproti.. si zmagal.
Tako, na kratko.

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 20 February 2010 - 09:00 PM
Pod večino stvari se podpišem tudi jaz. Glavna razlika se mi zdi ta, da je nas še pol manj sprejetih (rednih in slovencev), in še prfoksi vztrajno težijo k temu, da jih čimveč pade. Zaenkrat jim več kot odlično uspeva. x|
Kolikor sm slišala od kolegice, so pri vas odnosi veliko bolj "prijateljski", ko pri nas.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 20 February 2010 - 09:11 PM

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 20 February 2010 - 09:13 PM
Fouš.

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 07 March 2010 - 07:54 PM

Posted 07 March 2010 - 08:00 PM

Posted 07 March 2010 - 08:03 PM
Naj študira tisto kar ga veseli.

Na strojni moraš bit priden, delat veliko vaj in potrebno je veliko sprotnega dela, saj je veliko računanja. Ampak se vse da... Sošolec je imel v gimnaziji matematiko 2, na faksu se je pa ful zresnil in je eden izmed boljših študentov. Vse dela redno in lepo napreduje. No pa saj to nima veze.
Vse bo v redu... Bosta že uskladila čas... Vem da bo beden, ker ne bo ves čas na voljo, pa dosti bo imel popoldne predavanja, vaje... jah... pa sj tko je povsod na faksu!
Posted 07 March 2010 - 08:05 PM

Kam ste se vpisale, punce?

Pablo Picasso
Posted 07 March 2010 - 08:15 PM
Sally je na fakulteti za elektrotehniko!
Naj študira tisto kar ga veseli.

Na strojni moraš bit priden, delat veliko vaj in potrebno je veliko sprotnega dela, saj je veliko računanja. Ampak se vse da... Sošolec je imel v gimnaziji matematiko 2, na faksu se je pa ful zresnil in je eden izmed boljših študentov. Vse dela redno in lepo napreduje. No pa saj to nima veze.
Vse bo v redu... Bosta že uskladila čas... Vem da bo beden, ker ne bo ves čas na voljo, pa dosti bo imel popoldne predavanja, vaje... jah... pa sj tko je povsod na faksu!
Ne obračat mojih besed in zavijat z očmi. Meni na kraj pameti ne pade, da bi s svojim mnenjem poskušala vplivat na njegovo odločitev, ker se zavedam, da je to enostavno skrajno debilno. Še nikoli mu nisem kaj takega rekla. Pa tudi v obratnem primeru (ki se ne bi zgodil, saj ima tudi on pošlihtano v glavi) bi jst čudno gledala, če bi kakšne take stvari govoril. Je pa res, da razmišljam o njih, a sama pri sebi, sem pa čutila potrebo, da nekam dam to .. Ker vem, da je narobe, da že samo mislim to, pa me malo matra ..
Saj sem že sedaj navajena, da nima skoz časa, tudi jst ne, se vidiva največ 3x tedensko, ponavadi 2x, ker enostavno zmanjka časa ... Upam pa, da bo vsak tok možno tud, ko bo študiral.
Ne vem, od kje mi to, da Sally na strojništvo hodi

Coco, kam si se pa ti?
Posted 07 March 2010 - 08:22 PM
2. želja FDV - mednarodni odnosi
3. želja nič
Mene je ful strah, da nisem pravilno izpolnila prijavnice in sem kaj spregledala, fak, res. FUL.

Do kdaj je rok, do danes do polnoči al do jutri do polnoči?
Pablo Picasso
Posted 07 March 2010 - 08:45 PM
Posted 07 March 2010 - 08:48 PM

Pablo Picasso
Posted 07 March 2010 - 10:08 PM
2. želja - FRANCISTIKA Z ROMANISTIKO
3. želja - /
Posted 08 March 2010 - 02:50 PM

como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 08 March 2010 - 05:37 PM
1. želja - MEDJEZIKOVNO POSREDOVANJE (SLO,ANG,FR)
Tole je super študij, perspektiven.
Posted 08 March 2010 - 06:36 PM

After all this time?
Always.
Posted 08 March 2010 - 06:38 PM

btw. a ktera maturantka tlele mogoče ve kakšn je kej nava na kozmetologijo? k js vem le za 2 k sta dale to na 1. željo
Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 08 March 2010 - 06:46 PM

After all this time?
Always.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users