Jump to content

Photo

Hiše & stanovanja

• Please log in to reply
1457 replies to this topic

#1321 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25182 posts

Posted 23 October 2025 - 02:44 PM

Pred dnevi sem videla oglas za eno (pre)majhno staro stanovanje za Bežigradom, v bližini moje službe - za 1400 + stroški.

kako majhno je pa bilo? Nekje +70m2 se oddaja za cca 1000 eur na tem koncu. Če je novogradnja, gre pa seveda čez. 

In ja, v LJ dobiš  za 250.000 staro dvosobno stanovanje (cca 55m2), ki ga je ponavadi še potrebno vsaj delno obnovit. Kredit pa dobiš za ta znesek za1400 eur na 20 let. 

Če računaš, da ne boš vseh 20 let v najemu ali vsaj na isti lokaciji, se mogoče res ne splača kupovat. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1322 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25182 posts

Posted 23 October 2025 - 02:47 PM

Pa 3. nadstropje brez dvigala, ko si starejši, je lahko kar problem, če imaš kakšne težave s koleni ipd. :) pri selitvah pa sploh. 

zanimivo. Jaz si sploh ne znam predstavljat, da bi to pri teh letih pomislila.

Meni je tako samoumevno, da sem bom še xy selila, da nikoli nisem razmišljala v smeri - v tem stanovanju bom pa toliko časa, da me kolena ne bodo več gor nosila  :P 

Če bi kupovala pri 60ih bi imela verjetmo to v mislih, do takrat pa - pojma nimam kje bo moje življenje.

• 0

Put A Kilt On It!

#1323 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88450 posts

Posted 23 October 2025 - 02:58 PM

Kami, nekaj takega je bila kvadratura, ja. Pa res staro stanovanje, razen kuhinje in kopalnice neopremljeno. Žal ne najdem oglasa. 

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1324 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19886 posts

Posted 23 October 2025 - 03:00 PM

zanimivo. Jaz si sploh ne znam predstavljat, da bi to pri teh letih pomislila.

Meni je tako samoumevno, da sem bom še xy selila, da nikoli nisem razmišljala v smeri - v tem stanovanju bom pa toliko časa, da me kolena ne bodo več gor nosila  :P 

Če bi kupovala pri 60ih bi imela verjetmo to v mislih, do takrat pa - pojma nimam kje bo moje življenje.

Jaz pa upam, da smo se zadnjič selili, meni je to res tak stres, da ne morem povedat. 

Seveda je drugače, če si v najemu. 

• 0

#1325 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88450 posts

Posted 23 October 2025 - 03:07 PM

Tole stanovanje je bilo kupljeno za 260k, na novo opremljeno (o stilu ne bi), pa se prodaja za tako ceno:

https://www.nepremic...ovanje_7067761/

Od moževega bivšega sodelavca, pa sosed od none je. 6200 na m2 v 50+ let starem bloku ...

Svak bo vsekakor fajn dediščino dobil.

• 0

― V. Van Gogh

#1326 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4573 posts

Posted 23 October 2025 - 03:30 PM

Dobro 100.000 je slo v adaptacijo, razen ce je kaj sam delal. Koliko berem ni sam opreme kupil ampak v celoti obnovil stanovanje. Če je slednjega kupil pred kratkim in ga misli takoj prodat, pol ga bo udaril še 25% davek na dobiček.Drugace pa so cene meni nepredstavljive.
  • 0

#1327 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17435 posts

Posted 23 October 2025 - 08:05 PM

Meni je tudi tuje, da bi se x-krat selila.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1328 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25182 posts

Posted 24 October 2025 - 06:34 AM

Ok, jaz imam res specifično situacijo, ampak sem vedno mislila, da parkrat v življenju se pa vsak preseli ....

Je pa res, da jaz nisem tip človeka, ki bi pred 30 letom naredila hišo za npr 4 osebe (ali pa celo tako kot včasih, da že kar narediš nadstropja še za vaskega otroka "da se nađe" :) ) in bi potem pri 70ih še vedno živela na vseh teh hvadratih. Nama je bilo samounevno, da ko sva bila 2 sva imela manjše stanovajne, ko sta prišla otroka, sva iskala večjega in ko bi otroka šla , sva imela plan imet manjše stanovanje ... nekako ne vidim smisla, da bi imela en kup neuporabne kvadrature (razen za hrčkanje, kar pa noro sovražim). Mi pa selitev res ni tak stres, zato verjetno drugače gledam.

• 0

Put A Kilt On It!

#1329 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17912 posts

Posted 25 October 2025 - 07:15 AM

A kdo še dela danes bajturine tako? To je bila generacija naših staršev, ko je zarad hude inflacije denar blo najlaže vržt v bajte.
Je pa meni tudi blizu tako - midva sva kupila nekaj manjšega, kar sva si lahko brez večjih kompromisov privoščila, pa da veva, da sva lahko recimo do 10 let tu in bi potem po zmožnostih iskala kaj večjega. Že to je bilo nekaterim na forumu takrat nepredstavljivo, češ koliko je to več stresa, če takoj ne kupiš/zgradiš nekaj za najmanj 20 let :)
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1330 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17435 posts

Posted 27 October 2025 - 11:17 AM

Ma jaz razmišljam ali gre tak način tudi finančno ven. On iz večjega na manjše ja, kaj pa iz manjšega na večje? 

• 0

[Napoleon]

#1331 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17912 posts

Posted 27 October 2025 - 12:11 PM

V kakem smislu? V vsakem primeru je dobra odskočna deska, če nepremičnino že imaš, neodvisno od velikosti ...v vsakem primeru lahka prodaš in cena drži/raste.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1332 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88450 posts

Posted 27 October 2025 - 01:22 PM

Ja, kaj pa ta davek, ki ga bellini omenja?

Dobro 100.000 je slo v adaptacijo, razen ce je kaj sam delal. Koliko berem ni sam opreme kupil ampak v celoti obnovil stanovanje. Če je slednjega kupil pred kratkim in ga misli takoj prodat, pol ga bo udaril še 25% davek na dobiček.Drugace pa so cene meni nepredstavljive.

• 0

― V. Van Gogh

#1333 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17435 posts

Posted 27 October 2025 - 01:40 PM

Če jo imaš ja, bolj sem razmišljala, če moraš že prvo kupit s kreditom, potem čez nekaj let menjaš za večjo. Ok, s kupnino pokriješ kredit, plačaš davek in morebitni preostanek porabiš za nakup nove. Ampak ali ti ostane toliko, da lahko z nekim razumnim novim kreditom pokriješ nakup druge, večje nepremičnine, pri današnjih cenah. 

• 0

[Napoleon]

#1334 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4573 posts

Posted 27 October 2025 - 01:51 PM

Če imaš nepremičnino 20 let v lasti, potem davka na dobiček ni. Vsakih 5 let, ko imaš nepremičnino v lasti se namreč davka na dobiček za 5% zniža. Pa ta davek se obračuna zgolj od razlike v ceni glede na kupljeno vrednost nepremičnine in prodano vrednost nepremičnine. Torej zgolj na povečanje, ne pa na celotno vrednost nepremičnine. Če prodaš po isti ceni ali pa če prodajaš po 20 letih, potem tega davka ni.

• 0

#1335 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19886 posts

Posted 27 October 2025 - 01:55 PM

Če imaš stalni naslov vsaj 3 leta na tej nepremičnini, si oproščen davka na dobiček. 

Kako pa je, če podeduješ in potem prodaš pa nisi živel tam nikoli? 

Edit: sem našla, upošteva se vrednost ob pridobitvi (torej ob dedovanju). Od razlike plačaš 27% davek. 

• 0

#1336 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4573 posts

Posted 27 October 2025 - 02:00 PM

Ja res je izjema glede stanovanj kjer dejansko živiš.

Pri dedovanju pa se dediščina smatra to kot dodaten kapital in če ga takoj prodaš, brez da ga uporabljaš ali imaš v lasti, ti bodo to pri dohodnini obdavčili kot kapitalski dobiček. Tako jaz to razumem. Da o taksah v zapuščinah niti ne govorim. Res so visoke. Ampak te in ostale stroške pogreba verjetno  lahko uveljavljaš pri zmanjšanju davčne osnove.

• 0

#1337 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17912 posts

Posted 27 October 2025 - 10:18 PM

No, torej če prodaš manjše stanovanje, v katerem živiš, ni davka na dobiček.
Tašika, bi rekla, da je do prve nepremičnine težje prideti kot do druge v vsakem primeru (tudi za nakup prve nepremičnine rabiš bajen kredit +- prihranke). Če prodaš prvo nepremičnino, praviloma po večji ceni kot si jo kupil, si logično na boljšem izhodiščnem položaju za nadaljni nakup. Pri večjih nepremičninah pa se cena na kvadratni meter načeloma niža.
Midva sva imela to srečo, da sva "ujela še zadnji vlak" pred postkoronskim eksponentnim dvigom cen in stanovanje kupila dokaj ugodno.
  • 0

Bill Bullard

#1338 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27828 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 27 October 2025 - 10:59 PM

Jaz se bom večno tepla po glavi, da nisva 2019 nič kupila. :butl:
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#1339 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17435 posts

Posted 28 October 2025 - 07:28 AM

Tudi jaz, da nisem imela jajc, da bi takrat kaj kupila. Pri nas se je ful stanovanj takrat prodajalo, ko sem nekaj za najem iskala. Zdaj pa je slaba izbira, cene pa tudi. 

• 0

[Napoleon]

#1340 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25182 posts

Posted 28 October 2025 - 08:15 AM

Jaz se bom večno tepla po glavi, da nisva 2019 nič kupila. :butl:

še ena! Bi bilo noro težko, ampak če bi vedela kako bo zdaj, bi magari dve garaži kupila ... bi bilo bistveno bolje, kot to, da nisem nič naredila. Groza me je, koliko denarja sem pognala v zrak na ta račun!

• 0

Put A Kilt On It!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users